Γυρίσατε; Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανταμώνουν σε τελικούς της Stoiximan Basket League για πρώτη φορά μετά από μια τετραετία και-ελάτε, παραδεχτείτε το!-μας έλειψαν πολύ. Μετά από μια ολόκληρη σεζόν και ήδη πέντε αναμετρήσεις μεταξύ τους για φέτος, το δείγμα είναι αρκετά ασφαλές για συμπεράσματα. Μπορεί και όχι…
Το sport-fm.gr παραθέτει δέκα ερωτήματα, η απάντηση στα οποία θα κρίνει ποιος από τους δύο «αιώνιους» θα χαμογελάσει τελευταίος στην 19η σειρά τελικών στην ιστορία τους.
Βάζεις τα τρίποντα; Κερδίζεις!
Περιττό να σημειωθεί η σημασία του τριπόντου. Όσο… απλοϊκό κι αν ακούγεται, η ομάδα που τα βάζει, κερδίζει! Για του λόγου το αληθές, η ομάδα που είχε υπεροχή στο κομμάτι αυτό της στατιστικής στα πέντε φετινά παιχνίδια μεταξύ των «αιωνίων» κέρδισε ΚΑΙ στα πέντε. Ο Παναθηναϊκός πήρε το μοναδικό φετινό ματς στο ΣΕΦ, όταν σούταρε 10/28 (με 7/10 στην τελευταία περίοδο), ενώ ο Ολυμπιακός στο ίδιο ματς τα έσπασε με 4/27. Στα υπόλοιπα τέσσερα ματς, που οι Πειραιώτες κυριάρχησαν, είχαν 36,2%, ενώ το «τριφύλλι» 25,8%.
Πάντως και οι δύο ομάδες ήταν αρκετά ασταθείς όλη τη σεζόν στο κομμάτι αυτό. Ο Ολυμπιακός λιγότερο, καθώς σούταρε με 35,3% στα τρίποντα, ο δε Παναθηναϊκός 33,2%. Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, ήταν… on fire από μακριά στην ημιτελική σειρά με τον Προμηθέα έχοντας το εντυπωσιακό 47,7%. Οι «πράσινοι», αντίθετα, ήταν ακόμη πιο προβληματικοί στη σειρά με τη Λάρισα, καθώς είχαν μόλις 32,3% πίσω από τα 6,75μ. και μόνο στο τελευταίο ματς είχαν καλό ποσοστό, 14/28.
Φρεσκάδα ή εγρήγορση;
Ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ πιο ξεκούραστα αλλά μετά από μια πιο κοπιαστική σεζόν (έχοντας επτά παραπάνω ματς στην Ευρωλίγκα λόγω playoffs και Final 4) στους τελικούς. Όχι απλώς έβγαλε «σκούπα» (3-0) στα ημιτελικά, αλλά καθάρισε τον Προμηθέα με συνολική διαφορά 110 πόντων στη σειρά (!), κάτι που όπως παραδέχτηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν του άρεσε, αφού ήθελε περισσότερη αντίσταση για καλύτερη προετοιμασία της ομάδας του για τους τελικούς.
Ο Παναθηναϊκός, στον αντίποδα, θα έχει μόλις τρεις μέρες αντί για μια εβδομάδα ξεκούρασης σε σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο, αλλά ταυτόχρονα βγαίνει αρκετά πιο καταπονημένος από τη σειρά με τη Λάρισα που κρίθηκε σε πέντε ματς. Όμως ίσως να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση έχοντας πολύ σκληρό ανταγωνισμό σε τουλάχιστον τρία από τα παιχνίδια με τους Θεσσαλούς στην ημιτελική σειρά.
Φαλ ή Παπαγιάννης; Ποιος θα έχει και βοήθεια;
Μουστάφα Φαλ και Γιώργος Παπαγιάννης αποτέλεσαν δύο από τους καλύτερους σέντερ της φετινής Ευρωλίγκας και φυσικά η μεταξύ τους μονομαχία θα κρίνει πολλά και στην έκβαση των τελικών. Ο Γάλλος σέντερ είχε 9,4 πόντους με το υψηλό 65,5% στα δίποντα (19/29), 7 ριμπάουντ και 0,4 τάπες κατά μέσο όρο. Ο Έλληνας ψηλός είχε, στον αντίποδα, 12 πόντους με το ακόμη πιο εντυπωσιακό 71,4% στα δίποντα (30/42), 9,8 ριμπάουντ και 2,2 τάπες ανά αγώνα.
Παρά την ελαφρά υπεροχή του Big Papa στους αριθμούς, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη που θα έχουν οι δύο κολώνες από τους άλλους ψηλούς. Κι ο Χασάν Μάρτιν μοιάζει σε καλύτερη κατάσταση εσχάτως και προσφέρει περισσότερα από Τζέρεμι Έβανς και Οκάρο Γουάιτ, τη στιγμή που ο Βασίλης Καββαδάς προέρχεται από τραυματισμό.
Ο σταθερός X-Factor ή το βαρόμετρο;
Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως κομβικό ρόλο στην έκβαση των ντέρμπι «αιωνίων» παίζουν συγκεκριμένοι παίκτες. Για τον Ολυμπιακό ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι σταθερά εδώ και πλέον… τρεις σεζόν ο άνθρωπος που αποδεικνύεται καθοριστικός στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Φέτος έχει 11,8 πόντους ανά αγώνα στα ντέρμπι και μάλιστα στα δύο ματς του ΟΑΚΑ είχε από 18 πόντους. Συνολικά, ο Αμερικανός σε οκτώ ματς απέναντι στο «τριφύλλι» μετρά έξι νίκες έχοντας 13,2 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ ανά αγώνα, στατιστικά αρκετά ανεβασμένα σε σχέση με τα αυτά που παρουσιάζει στα υπόλοιπα ματς.
Στον αντίποδα, ο… προφανής στόχος για την άμυνα του Ολυμπιακού και το βαρόμετρο στην επίθεση του Παναθηναϊκού είναι ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ βρίσκει τον τρόπο να σκοράρει αρκετά απέναντι στους «ερυθρόλευκους» έχοντας φέτος 19,6 πόντους εναντίον τους και με μικρότερη συγκομιδή τους 16 πόντους. Πάντως τα ποσοστά του στα τρίποντα δεν είναι καλά, καθώς σουτάρει με μόλις 32,6% (17/52), ενώ αντίθετα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στα δίποντα με 51,7% (15/29). Σημαντικό στοιχείο είναι πως ο «Νέντο» έχει σε αυτά τα πέντε ματς 21 ασίστ για μόλις 9 λάθη.
Βεζένκοφ ή Παπαπέτρου;
Δεν παίζουν (συνήθως) ακριβώς στην ίδια θέση, αλλά είναι εξίσου πολύτιμοι για τις ομάδες τους. Ο Σάσα Βεζένκοφ μετά από μια καταπληκτική σεζόν που τον καθιέρωσε στο top level και τον βρήκε στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας μοιάζει πεισμωμένος να πάρει το αίμα του πίσω για τη μοναδική κακή φετινή του εμφάνιση, στον ημιτελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας. Φέτος ήταν σταθερά πολύ καλός απέναντι στον Παναθηναϊκό μετρώντας 18 πόντους ανά αγώνα με 62,5% στα δίποντα και 52,6% στα τρίποντα, ενώ κάνει και εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ με 9,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
Στον αντίποδα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου πέρασε μια δύσκολη σεζόν με πολλές αναποδιές και μάλιστα αγωνίστηκε σε μόλις τρία από τα πέντε ντέρμπι. Σε αυτά έχει 12 πόντους ανά αγώνα με 43,7% στα δίποντα και 38,8% στα τρίποντα, καθώς επίσης 3,6 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ ανά αγώνα. Στους τελικούς πέραν όλων των άλλων θα έχει να διαχειριστεί στο ΣΕΦ και την αντιμετώπιση της ατμόσφαιρας που ειδικά εναντίον του αναμένεται πολύ… θερμή.
Άμυνα ή επίθεση;
Θέλει και ερώτημα; Μα φυσικά ΚΑΙ τα δύο! Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε μέσα στη σεζόν πιο αξιόπιστος αμυντικά. Είχε παθητικό 75,8 ανά αγώνα και 109,9 πόντους ανά 100 κατοχές στην Ευρωλίγκα, ενώ ο Παναθηναϊκός δεχόταν 80,2 πόντους ανά αγώνα και 116,6 ανά 100 κατοχές. Αντίστοιχα, επιθετικά οι «ερυθρόλευκοι» σημείωναν 80,3 πόντους ανά αγώνα και 109,9 ανά 100 κατοχές, ενώ οι «πράσινοι» 74,4 και 108,1 αντίστοιχα.
Στις πέντε φετινές αναμετρήσεις ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 82 πόντους ανά αγώνα, ενώ ο Παναθηναϊκός 70,8. Το limit up των «ερυθρόλευκων» ήταν στην πιο ευρεία νίκης τους, το 101-73 για την Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ, ενώ των «πράσινων» στη μοναδική τους νίκη, με 81-76, στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα. Το limit down αμφότερων ήταν στο 62-68 του ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα.
Ποιος θα είναι πιο δημιουργικός;
Η ατομική ποιότητα δεν φτάνει. Οι ομάδες που θα έχουν καλύτερη κυκλοφορία και θα βγάλουν καλύτερης ποιότητας σουτ θα έχουν τον πρώτο λόγο για να κερδίσουν. Ο Ολυμπιακός με 17,3 ασίστ για 11,7 λάθη ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα ήταν από τις καλύτερες ομάδες στον συγκεκριμένο τομέα με τον Κώστα Σλούκα να δίνει τον τόνο με 5 κατά ανά αγώνα. Ο Παναθηναϊκός είχε 15,2 ασίστ για 12,5 λάθη κατά μέσο όρο επιβεβαιώνοντας και την έλλειψη κλασικού πλέι μέικερ στο ρόστερ του. Ειδικότερα, το 61% των καλαθιών των «ερυθρόλευκων» προέρχονταν από ασίστ, ενώ για τους «πράσινους» το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 56,2. Πάντως στα πέντε φετινά ματς υπήρχε απόλυτη ισορροπία συνολικά. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός υπερείχαν σε δύο παιχνίδια του αντιπάλου τους σε ασίστ, ενώ σε ένα ματς είχαν τον ίδιο αριθμό (17).
Τι κάνει ο πάγκος;
Σε μια σειρά που τα τεχνικά επιτελεία κάνουν φύλλο και φτερό κάθε πτυχή του παιχνιδιού του αντιπάλου, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό. Γιατί τη διαφορά μπορούν να κάνουν συχνά όχι οι πρωταγωνιστές, αλλά οι δεύτεροι ρόλοι. Στο κομμάτι αυτό ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς ο δικός του πάγκος πρόσφερε 27,4 πόντους με 46,3% στα σουτ, 10,7 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ και 2,3 κλεψίματα ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα, ενώ ο αντίστοιχος του Παναθηναϊκού είχε 20,5 πόντους με 44,8% στα σουτ, 8,5 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ και 1,2 κλεψίματα κατά μέσο όρο.
Τι θα γίνει με τις έξτρα κατοχές;
Ο αριθμός κατοχών είναι πάντα ένας τομέας με ιδιαίτερη αξία, αφού εξασφαλίζει περισσότερες ευκαιρίες σε μια ομάδα να σκοράρει. Ο Ολυμπιακός στα πέντε φετινά ντέρμπι είχε 12,6 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα με τον Παναθηναϊκό να μετρά 9,8. Αντίστοιχα, στα λάθη οι Πειραιώτες είχαν 10 λάθη κατά μέσο όρο και το «τριφύλλι» 10,2.
Παίζει ρόλο η παράδοση και η έδρα;
Εδώ μην περιμένετε απάντηση, γιατί η ιστορία έχει αποδείξει πως… όλα γίνονται. Η παράδοση δείχνει Παναθηναϊκό, καθώς έχει κερδίσει τις 12 από τις 18 σειρές τελικών απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ έχει πάρει το πρωτάθλημα και πέντε φορές με μειονέκτημα έδρας. Από την άλλη, η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα στους τελικούς των «αιωνίων» πανηγύρισε τον τίτλο 12 φορές και εκείνη με το μειονέκτημα 6. Συνολικά, δε, στην ιστορία των τελικών της Α1, η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας έχασε τον τίτλο μόλις 6 φορές σε 33 σειρές τελικών.