Ο Ολυμπιακός γκέλαρε στη Θεσσαλονίκη, μένοντας στο 1-1 με τον Άρη και πλέον οι ελπίδες του για το πρωτάθλημα είναι μαθηματικές. Για να έρθει αυτή η ισοπαλία θα έπρεπε οι «ερυθρόλευκοι» να μείνουν ξανά πίσω στο σκορ. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται φέτος στους Πειραιώτες, όπως και το γεγονός ότι δύσκολα κρατάνε το μηδέν στην άμυνα.
Στα 16 παιχνίδια με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να είναι τρομερά βελτιωμένοι αλλά την ίδια ώρα συνεχίζουν να βγάζουν ορισμένα ζητήματα στο ανασταλτικό κομμάτι. Ενδεικτικό, πως μόλις στις 4 από αυτές τις αναμετρήσεις οι Πειραιώτες έχουν κρατήσει το μηδέν. Τα δύο ματς με την Φερεντσβάρος, το εντός έδρας με τον Βόλο και αυτό με τον Άρη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τα playoffs.
Στα υπόλοιπα 12, οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν γκολ. Και εξετάζοντας τα όσα έχει δοκιμάσει ο Βάσκος τεχνικός στον πάγκο του Ολυμπιακού, αποδεικνύεται πως και ο ίδιος προσπαθεί να βρει το ιδανικό δίδυμος το κέντρο της άμυνας. Ασφαλώς, ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να ευθύνεται ο ίδιος για τα αρκετά προσωπικά λάθη παικτών του σε αγώνες, ούτε και για τις επιλογές που έχει. Άλλες που έγιναν μέσα στη σεζόν από Μαρτίνεθ-Κορδόν και Καρβαλιάλ-Άλβες έπιασαν τόπο, όπως ο Κάρμο και ο Άμπι που δείχνει ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότζεκτ, άλλες ακόμα ίσως να μην βγαίνουν. Μάλιστα, δεν φέρει ευθύνη προφανώς και για την ευρωπαϊκή λίστα, εκεί όπου υπάρχουν μόλις τρεις διαθέσιμοι στόπερ!
Ο Μεντιλίμπαρ έχει επιλέξει 5 διαφορετικά δίδυμα στο κέντρο της άμυνας σε 16 παιχνίδια. Μιλώντας, πάντα, για την αρχική ενδεκάδα και το πώς παρέταξε την ομάδα πριν ξεκινήσει ο εκάστοτε αγώνας. Ασφαλώς, η προτίμησή του στο Κάρμο-Ρέτσος ξεχωρίζει, ενώ ακολουθούν με ίσες συμμετοχές τα δίδυμα Κάρμο-Ντόη, Κάρμο-Μπιανκόν και Άμπι-Ρέτσος. Τα δύο τελευταία «ζευγάρια» έχουν επιλεχθεί μόνο στο πρωτάθλημα, αφού Μπιανκόν και Άμπι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη.
Κοινή συνισταμένη των παραπάνω ζευγαριών ο Κάρμο που έχει ξεκινήσει σε 12 από τα 16 ματς με τον Μεντιλίμπαρ, με τον Ρέτσο να έχει 10/16. Ευκαιρία έχουν πάρει και οι άλλοι στόπερ στο αρχικό σχήμα, με Άμπι, Ντόη και Μπιανκόν να μετράνε από 3 συμμετοχές, ενώ ο Βέζο έχει μόλις μία ως βασικός.
Πώς τα έχει πάει σε κάθε παιχνίδι το εκάστοτε δίδυμο; Το Κάρμο-Ρέτσος έχει 2 clean sheets σε έξι παρουσίες, δηλαδή ένα ποσοστό 33%. Σαν να λέμε… 1 στα 3. Με ίδια συχνότητα κρατάνε το μηδέν στην άμυνα τα δίδυμα Κάρμο-Ντόη και Άμπι-Ρέτσος. Βέβαια, το δίδυμο Άμπι-Ρέτσος δεν δέχτηκε γκολ στο Ολυμπιακός-Βόλος όπου οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 5ο λεπτό.
Τέλος, καλό θα ήταν να εξετάσουμε και το πόσες φορές ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προχωράει σε αντικατάσταση κεντρικού αμυντικού. Σε 16 παιχνίδια, το έχει κάνει μόνο στα 6 από αυτά και μάλιστα μόνο στο πρωτάθλημα. Ο Μπιανκόν και ο Ρέτσος έχουν περάσει εκτός αγώνα δύο φορές, ενώ ο Βέζο αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό που έχει μπει στο ματς τις περισσότερες με 3 συμμετοχές ως αλλαγή! Από μία φορά έχουν αγωνιστεί ως αλλαγή και οι Ρέτσος, Ντόη, Μπιανκόν, ενώ στο πρόσφατο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ βγήκε στο 90’ ο Κίνι και ο Βέζο χρησιμοποιήθηκε ως δεξί μπακ. Ο τελευταίος, έχει αντικατασταθεί μία φορά και φαίνεται ότι ίσως να αποτελεί μια επιλογή… μπαλαντέρ για τον Βάσκο προπονητή.
Κεντρικοί αμυντικοί που χρησιμοποιήθηκαν ως αλλαγή:
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (1-4): 87’ Ρέτσος αντί Μπιανκόν
Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης (2-1): 46’ Βέζο αντί Μπιανκόν
Παναιτωλικός – Ολυμπιακός (1-2): 90’ Ντόη αντί Βέζο
Ολυμπιακός – Βόλος (3-0): 60’ Μπιανκόν αντί Ρέτσου
Λαμία – Ολυμπιακός (1-5): 58’ Βέζο αντί Ρέτσου
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (2-1): 90’ Βέζο αντί Κίνι ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube