Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μένει στον ΠΑΟΚ μέχρι το 2027, ώστε να προλάβει τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου και το χτίσιμο της νέας Τούμπας, κι όσοι φίλοι του «Δικεφάλου» «πίνουν νερό στο όνομά του» όλον αυτό τον καιρό σκέπτονται τις επιτυχίες της ομάδας με τον Ρουμάνο τεχνικό στο «τιμόνι» μέχρι τώρα κι αυτές που αναμένεται να έρθουν τα επόμενα χρόνια υπό την παρουσία του με προοπτική και για καλές παρουσίες και στην Ευρώπη.

Μια σχέση που πέρασε από «σαράντα κύματα» όταν το καλοκαίρι του 2019 ο Λουτσέσκου σηκώθηκε κι έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για τα πετροδόλαρα της Αλ Χιλάλ ή όταν τους πρώτους μήνες της επιστροφής του στην Τούμπα τα άσχημα αποτελέσματα ανάγκασαν τους φιλάθλους να ζητήσουν την παραίτησή του και τον ίδιο να σκέφτεται να αποχωρήσει από τον πάγκο, αφού η επιτυχία του νταμπλ φαινόταν μακρινό κι «άπιαστο» όνειρο.

Ο Ιβάν Σαββίδης τον ήθελε σαν τρελός όταν ήταν στην Ξάνθη κι είχαν φανεί τα δείγματα της δουλειάς του και τα κατάφερε να τον φέρει στην Τούμπα μετά την ολιγόμηνη κι αποτυχημένη παρουσία του Αλεξάντερ Στανόγεβιτς το καλοκαίρι του 2017. Ο οδυνηρός αποκλεισμός από την άσημη Έστερσουντ στα προκριματικά του Europa League δεν του χρεώθηκε ποτέ, καλώ ή κακώς, όμως ήταν η προειδοποίηση πως με τις δαπανηρές μεταγραφές που προηγήθηκαν δεν υπήρχε περιθώριο για αποτυχίες στις εγχώριες διοργανώσεις που θα ακολουθούσαν.

Το άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα κι οι ισοπαλίες σε Λιβαδειά, Ριζούπολη, Νέα Σμύρνη άφησαν τον ΠΑΟΚ πίσω στη βαθμολογία από ΑΕΚ, Ολυμπιακό και με... κακό Παναθηναϊκό έφεραν τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο πλευρών, όμως η νίκη στην Ξάνθη με 3-0 έφερε συνεχόμενες στην επαρχία και τον «δικέφαλο» πρώτο στη βαθμολογία στον δεύτερο γύρο κι τους ΑΕΚ κι Ολυμπιακό να τον «κυνηγούν» και τον Λουτσέσκου να ετοιμάζεται να τον οδηγήσει στον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια.

Όμως, η μη διεξαγωγή του ματς με τον Ολυμπιακό, η ήττα στην Τρίπολη κι η διακοπή του ματς με την ΑΕΚ λόγω της εισόδου του μεγαλομετόχου με όπλο στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας στέρησε στα χαρτιά ένα σίγουρο πρωτάθλημα από την ομάδα με το καλύτερο και πιο ζηλευτό ρόστερ.



Η κατάκτηση του πέμπτου Κυπέλλου στον τελικό με την Ένωση στο ΟΑΚΑ έσωσε τη χρονιά κι όλοι ονειρεύονταν μεγαλεία την επόμενη σεζόν με τον πιο έμπειρο κι έτοιμο να αντιμετωπίσει της κακοτοπιές εκείνης της σεζόν Ρουμάνο τεχνικό…

Ο Λουτσέσκου ξεκαθάρισε το καλοκαίρι στη διοίκηση τι ήθελε, εισακούστηκε πλήρως κι ο ΠΑΟΚ έκανε «περίπατο» στο πρωτάθλημα, δεν έχασε ματς για τον τρίτο του τίτλο στη διοργάνωση, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ από το 1960 κι έπειτα, δεν κοίταξε πίσω κι η κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ «επισφράγισε» την ανωτερότητα και την κυριαρχία των Θεσσαλονικέων στην πιο ονειρεμένη σεζόν του «δικεφάλου» κι έκανε τον Ρουμάνο τεχνικό τον πιο επιτυχημένο στην ιστορία των «ασπρόμαυρων» μέχρι τον επόμενο (αν υπάρξει).



Μετά από όλα αυτά, ο Λουτσέσκου «δελεάστηκε» από τα πετροδόλαρα της Αλ Χιλάλ και «μετακόμισε» στη Σαουδική Αραβία και πολλοί τον κατηγόρησαν για προδότη και πως δεν θα έχει ποτέ ξανά θέση σε αυτή την ομάδα που τον εμπιστεύτηκε, όμως κι αυτός την τίμησε με την παρουσία του στον πάγκο. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 2021 το Κύπελλο με τον Πάμπλο Γκαρσία, όμως το συμβόλαιο του Ουρουγουανού στην πρώτη ομάδα δεν ανανεώθηκε κι η απόλυση του Λουτσέσκου από την Αλ Χιλάλ τον έφερε ξανά στην «αγκαλιά» του Ιβάν Σαββίδη, που δεν έπαψε ποτέ να τον υπολογίζει μετά τα όσα προσέφερε τα δύο χρόνια συνεργασίας τους.

Η πρώτη χρονιά έφερε προβλήματα, ο ΠΑΟΚ έκανε τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα κι ο Λουτσέσκου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, κάτι που απαίτησαν κι οι φίλοι των «ασπρόμαυρων», όμως ο Σαββίδης δεν «μάσησε», τον κράτησε, ο ΠΑΟΚ έφτασε στους «8» του Europa Conference league και στον τελικό του Κυπέλλου, έστω κι αν έχασε εκεί από τον Παναθηναϊκό.

Η επόμενη χρονιά ήταν μεταβατική, αφού το μπάτζετ μειώθηκε αισθητά, οι μισές μεταγραφές δεν βγήκαν, αφού έγιναν με ρίσκο κι εισήγηση του τότε αθλητικού διευθυντή, Ζοσέ Μπότο, ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός Ευρώπης στον πρώτο προκριματικό του Europa Conference League από την ασήμαντη Λέφσκι Σόφιας, στο πρωτάθλημα «κυνήγησε» από τον Γενάρη κι έπειτα μέχρι όσο άντεξε στα πλέι οφ, ο Λουτσέσκου τόνιζε συνεχώς δεξιά κι αριστερά πως η ομάδα είναι νέα και δεν μπορούσε να πετύχει περισσότερα πράγματα, έμενε μόνο το Κύπελλο, αλλά η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα του έκανε 5-1 πέρυσι και τον «έπιασε» «πελάτη», οπότε κάτι έπρεπε να αλλάξει φέτος.



Κι άλλαξε σημαντικά, αφού ανέβηκε το μπάτζετ κι έγιναν ποιοτικές μεταγραφές ξανά στο κέντρο και μεσοπιθετικά, έστω κι αν χρειαζόταν ακόμα ένας εξτρέμ, ίσως ένας δεξιός και ένας σέντερ μπακ, η ομάδα «έδεσε» σιγά-σιγά, η τακτική μαρκάρουμε, κλέβουμε και φεύγουμε στη κόντρα ταχύτατα βγήκε στο έπακρο κι ο ΠΑΟΚ σκοράρει σαν τρελός, οπότε βρέθηκε στην κορυφή της Stoiximan Super League και στους «16» του Europa Conference league, κάτι που πιστώνεται στον Λουτσέσκου, ο οποίος μπορεί να θεωρείται... γραφικός με τις δηλώσεις του από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας που τις κατηγορεί συνεχώς, χάσει-κερδίσει, όμως κι οι ίδιοι που τον κράζουν, παραδέχονται πως είναι προπονητάρα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι Μπακς και ο Γιάννης στο σταυροδρόμι: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση στο Μιλγουόκι;

Asteras AKTOR: Τα βήματα προόδου και οι… κρυφές ματιές

Φετινό Big-5 εναντίον περσινού: Η εκτόξευση του Άρη και η πτώση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Έτσι… γύρισε τον διακόπτη: Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού με αριθμούς

Πίτσι για Ρουί Βιτόρια στο sport-fm.gr: «Ιδανικός για τον Παναθηναϊκό, θα τον λατρέψουν»!

Σακίλ ΜακΚίσικ: Ο game changer του Ολυμπιακού, καλύτερος από ποτέ

Μπαριέντος στο sport-fm.gr: «Καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ ο Βιτόρια - Ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό»

Ρουί Βιτόρια: Η δουλειά που δεν κρίνεται μόνο από τίτλους και η ιστορία με τον βιολιστή

«Δεν είμαι ήρωας, αλλά ξέρω τι είναι σημαντικό στη ζωή»: Η τραγωδία που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Ρουί Βιτόρια

Τι να πει και ο… Λεβαντόφσκι: Ήταν, τελικά, ληστεία το ότι δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους;

TAGS: Π.Α.Ο.Κ.