Του Διονύση Δεσύλλα
Από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ ακούγονταν οι πρώτες φωνές. Αλλες σε πιο χαμηλή ένταση και άλλες στο όριο της κραυγής.
Βλέπετε, το άνετο 3-0 του δικεφάλου του βορρά (το οποίο εύκολα θα μπορούσε να γίνει ένα θριαμβευτικό 5-0) και η απογοητευτική εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του «τριφυλλιού», προσγείωσε απότομα τον κόσμο της ομάδας, που παρατηρούσε το τελευταίο διάστημα μια ανοδική πορεία, με αποτελέσματα και καλό ποδόσφαιρο.
Η εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και η ευκολία με την οποία παραδόθηκε στις ορέξεις των γηπεδούχων, ο Παναθηναϊκός, γύρισε τους φιλάθλους κάποιους μήνες πίσω. Τότε που οι «πράσινοι» παρουσίαζαν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένα άνευρο σύνολο, με πολλά λάθη και ανορθόδοξο ποδόσφαιρο.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τέτοιες εμφανίσεις δεν αντέχονται από τον κόσμο (και όχι μόνο) μιας μεγάλης ομάδας όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Σε τέτοια κλαμπ ισχύει το δόγμα «χάσε, αν δεν είναι η μέρα σου, αλλά όχι με ταπεινωτικό τρόπο». Αυτό το τελευταίο δεν συνέβη στην Τούμπα και η κουβέντα που έχει ανοίξει είναι αν ο Ουζουνίδης «διάβασε» λάθος το ματς. Αν, τελικά, δεν έπρεπε να προχωρήσει σε ένα τόσο εκτεταμένο ροτέισον και αν ήταν απαραίτητο «χτυπήσει» το παιχνίδι έχοντας διαθέσιμους περισσότερους ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές.
Προτού τα αναλύσουμε όλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στο παιχνίδι με τον «δικέφαλο του βορρά» για να χάσει! Ούτε, φυσικά, ο προπονητής του, είπε στους παίκτες να αγωνιστούν χαλαρά και να μην παίξουν για τη νίκη. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, τότε ή κάνει μεγάλο λάθος ή έχει δόλο. Σαφώς και οι «πράσινοι» πήγαν στην Τούμπα για να πάρουν το τρίποντο, σαφώς και ο στόχος ήταν η επιτυχία. Δεν τα κατάφεραν, για συγκεκριμένους λόγους.
Ο Ουζουνίδης γνωρίζει πολύ καλά δυο πράγματα...
1.Τις προτεραιότητες. Σε καμία περίπτωση, στην κρίσιμη χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα έδινε περισσότερη βάση η ομάδα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ απ’ αυτά που έρχονται για το Κύπελλο και φυσικά τα πλέι οφ. Σοβαροί να είμαστε. Από τη μία έχεις ένα ματς «αδιάφορο» και από την άλλη παιχνίδια στα οποία, εδώ που φτάσαμε, παίζεται όλη η χρονιά για τους στόχους που σου έχουν απομείνει. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ως προπονητής που ξέρεις την όλη κατάσταση, να μη δώσεις βάρος στα επόμενα παιχνίδι που έρχονται.
2.Τις δυνατότητες του ρόστερ της ομάδας του. Η χρονιά επί Ουζουνίδη «βγαίνει» με 13 άντε 14 ποδοσφαιριστές. Οι υπόλοιποι αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές για ομάδα επιπέδου του Παναθηναϊκού (μοναδικό ελαφρυντικό γι αυτούς στο ματς με τον ΠΑΟΚ, το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπαιζαν όλοι μαζί σε ενδεκάδα). Οταν λοιπόν ως προπονητής έχεις ένα τέτοιο ρόστερ και οι ποδοσφαιριστές που «τραβάνε κουπί», είτε είναι τιμωρημένοι και πρέπει κάπου να εκτίσουν, είτε είναι κουρασμένοι, οφείλεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή για το που θα τους αφήσεις εκτός. Και αυτό έκανε ο Ουζουνίδης. Σωστή διαχείριση και επίγνωση της πραγματικότητας λέγεται αυτό...
Ολα τα παραπάνω οδήγησαν, ΟΡΘΩΣ, τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο να παρατάξει την ομάδα που είδαμε στο ματς της Τούμπας. Ετσι έκρινε, έτσι έκανε. Δεν περίμενε, φυσικά, μια τόσο απογοητευτική εμφάνιση από τις περισσότερες λεγόμενες «ρεζέρβες», που πέταξαν μια μεγάλη ευκαιρία στον κάλαθο των αχρήστων. Γι αυτό και πολλοί απ’ αυτούς θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο δυνατό ρόστερ με πιο ποιοτικά , αν θέλετε, πιο «ενεργά» μπακ απ.
Πλέον, ακολουθεί ο πρώτος ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Λεωφόρο, στο πρώτο από τα κρίσιμα παιχνίδια που έχει να δώσει ο Παναθηναϊκός. Ενα ματς στο οποίο θα χρειαστούν ποδοφαιριστές «φρέσκοι», ποδοσφαιριστές που θα... γυαλίζει το μάτι τους, προκειμένου να φτάσουν σε μια νίκη που θα δώσει μια υποτιθέμενη «ασφάλεια» για τη ρεβάνς της Τούμπας. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι απο το τελευταίο των δυο ομάδων. Και θα φανεί, αν, τελικά, δικαιωθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Περισσότερα αύριο το απόγευμα...