Αρκετοί είναι οι χρυσοί Ολυμπιανίκες που επιλέγουν να δαγκώσουν το μετάλλιό τους, όταν βρίσκονται στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, την ώρα της φωτογράφησης, ανάμεσά τους και η δική μας, Άννα Κορακάκη.
Πολλοί είναι, επίσης, οι κοινοί «θνητοί» που αναρωτιούνται γιατί να το κάνουν αυτό. Η εξήγηση είναι πολύ απλή και βρίσκεται αιώνες πίσω.
Τα παλιά τα χρόνια, ο χρυσός ήταν μια μορφή πληρωμής, κι έτσι όταν κάποιος ήθελε να ελέγξει αν το νόμισμα που είχε ήταν όντως χρυσό, τότε το μόνο που είχε να κάνει ήταν να μπήξει τα δόντια του σε αυτό.
Επειδή ο χρυσός είναι ένα μαλακό μέταλλο, τότε έπρεπε να μείνει σημάδι από τα δόντια πάνω σε αυτό κι έτσι να καταλάβει κάποιος αν αυτό ήταν αληθινό ή επιχρυσωμένο.
Ο λόγος, όμως, που οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλια τους είναι περισσότερο εμπορικός, παρά να δουν αν τους «εξαπάτησαν».
Άλλωστε, τα σημερινά μετάλλια είναι επιχρυσωμένα από ασήμι και συγκεκριμένα αυτά του Ρίο έχουν κάτι παραπάνω από 1% χρυσό, και το υπόλοιπο αποτελείται από αργυρό και χαλκό.
Επίσης, ο ο David Wallechinsky, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας των Ολυμπιακών Ιστορικών, υποστηρίζει πως η περιβόητη αυτή πόζα ενθαρρύνεται περισσότερο από τους φωτογράφους, οι οποίοι προτρέπουν τους αθλητές να δαγκώνουν τα μετάλλια. «Είναι μια εμμονή των φωτογράφων. Νομίζω ότι επιδιώκουν να έχουν μια εμβληματική φωτογραφία που μπορεί να πουλήσει. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που οι αθλητές κάνουν από μόνοι τους», είπε.
Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να φιλήσουν το πολυπόθητο μετάλλιο, από το να το δαγκώσουν.
Επιμέλεια: Κάτια Πετροπούλου ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube