Σε έναν όμιλο όπου τα ονόματα των Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ ξεχωρίζουν, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει μετά από τρεις αγωνιστικές να ανατρέψει τα προγνωστικά και πλέον η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες να εξαρτάται αποκλειστικά από τα δικά του αποτελέσματα.

Γράφει ο Παύλος Κουστέρης

Κι όχι μόνο αυτό… Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε αυτή την πλεονεκτική θέση έχοντας βγάλει εις πέρας δύο εκτός έδρας αποστολές με το απόλυτο των βαθμών, σε Λονδίνο και Μάξιμιρ και έχει την ευκαιρία μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την Ντιναμό και την τελευταία αγωνιστική με την Άρσεναλ να φτάσει στο… θαύμα.

Σε όλη αυτή την πορεία υπάρχουν αναμενόμενοι πρωταγωνιστές πάνω στους οποίους εκ προοιμίου στήριζε πολλά ο Ολυμπιακός, αλλά και εκπλήξεις από παίκτες που θεωρούνταν «τελειωμένοι» και τελικά κάνουν τη διαφορά.

Παράλληλα, και σε ομαδικό επίπεδο το σύνολο του Μάρκο Σίλβα έχει φτάσει σε αριθμούς που του δίνουν τη βάση για να διεκδικήσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς βέβαια ότι ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την παρουσία του στην Ευρώπη και από τον Φεβρουάριο και μετά, διότι μόνο με… αυτοκτονία θα χάσει την 3η θέση από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με τους Κροάτες να έχουν ακόμα δύο ματς εκτός έδρας και την Μπάγερν εντός.

Κασάμι: Από την έξοδο, σε θέση πρωταγωνιστή

Το καλοκαίρι –όπως έμμεσα παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο Παϊτίμ Κασάμι- ο Μίνο Ραϊόλα χτυπούσε συνεχώς πόρτες ευρωπαϊκών συλλόγων για να πλασάρει τον Ελβετό διεθνή άσο του Ολυμπιακού. Ήταν ένα καλοκαίρι στο οποίο ο πρώην άσος εμφανιζόταν κάθε εβδομάδα προ της εξόδου από το Ρέντη, αλλά τελικά έκατσε στην ομάδα, διότι ουδέποτε κάποια ομάδα αποφάσισε να καταθέσει επίσημη πρόταση.

Ο 23χρονος αποφάσισε, λοιπόν, να αλλάξει νοοτροπία και ουσιαστικά να παρουσιάσει το πραγματικό του πρόσωπο, αποδεχόμενος ότι το μέλλον του είναι στον Πειραιά. Σε όλα αυτά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο… Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος κουβαλώντας τιμωρία δύο αγωνιστικών για τα ματς του Champions League από την περσινή σεζόν, έπρεπε να αντικατασταθεί και τελικά ο Κασάμι πήρε τη θέση του στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου και από τότε δεν ξαναβγήκε.

Και δικαίως… Ο κεντρικός χαφ του Ολυμπιακού δεν έχει χάσει λεπτό σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές και μάλιστα είναι μακράν του δεύτερου ο πρώτος στα μέτρα που έχει καλύψει στο γήπεδο, έχοντας διανύσει 30.821. Δεύτερος είναι ο Ομάρ Ελαμπντελαουί με 26.584 μ. που επίσης έχει αγωνιστεί 270 λεπτά ενώ τρίτος είναι ο Φελίπε Πάρντο με 26.155 μέτρα έχοντας λιγότερα αγωνιστικά λεπτά (254).

Επιπλέον, ο Παϊτίμ Κασάμι είναι πρώτος στις πάσες έχοντας 82/97 (ποσοστό επιτυχίας 85%) και δεύτερος είναι και πάλι ο Ομάρ με το ίδιο ποσοστό επιτυχίας (85%), αλλά λιγότερες προσπάθειες (69/81).

Σε αυτόν τον τομέα θα ήταν άδικο να μην συμπεριληφθεί το όνομα του Φορτούνη ο οποίος είναι δεύτερος στη διοργάνωση σε ασίστ, έχοντας 2 τελικές πάσες.

Οι 10 πρώτοι πασέρ του Ολυμπιακού στο Champions League




Οι 10 πρώτοι του Ολυμπιακού σε χιλιόμετρα




Οι 10 πρώτοι του Champions League (σε 3 αγωνιστικές) σε χιλιόμετρα




Ο πιο πρακτικός-κυνικός Ολυμπιακός

Τα προηγούμενα χρόνια του Ολυμπιακού στο Champions League, ίσως να είχαμε δει και πιο επιθετικά σύνολα, αλλά τη φετινή σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» είναι οι πιο πρακτικοί, κυνικοί και… οικονομικοί από κάθε άλλη σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, κάτι που αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, πόσω μάλλον από τη στιγμή που είναι εκτός έδρας.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της UEFA, ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές 32 τελικές προσπάθειες, δηλαδή κατά μέσο όρο έχει 10-11 σε κάθε αγωνιστική. Μέσω αυτών έχει καταφέρει να σκοράρει 4 φορές, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 8 προσπάθειες για να σκοράρει. Είναι στατιστικό που χαρακτηρίζει τον φετινό Ολυμπιακό, καθώς και στη Super League οι αντίστοιχοι αριθμοί αγγίζουν ποσοστό… μπάσκετ, δηλαδή 1 γκολ ανά 5 προσπάθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πλάνο που είχε το καλοκαίρι στο μυαλό του ο Μάρκο Σίλβα, με τους γρήγορους και τεχνίτες μεσοεπιθετικούς, υλοποιείται σχεδόν στο απόλυτο. Αυτό, διότι, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μέσο όρο κατοχής της μπάλας στο 39%, με μόλις 648 ολοκληρωμένες πάσες σε 3 αγωνιστικές (χαρακτηριστικό είναι ότι η Μπάγερν χθες στο Λονδίνο είχε 708), αλλά έχουν καταφέρει να πετύχουν δύο νίκες. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχημένων πασών αγγίζει το 77%.

Βέβαια, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει δώσει δύο εκτός έδρας ματς, γεγονός που και σαφώς επηρεάζουν τους προαναφερθέντες αριθμούς. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα έχει την κατοχή και λογικά οι αριθμοί των πασών και της κατοχής να είναι αυξημένοι.

Κατά σειρά οι ομάδες με την μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και τις περισσότερες πάσες


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ