Η μεταγραφή του Ραφίνια στην Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε, με τα «παγώνια» να βάζουν στα ταμεία τους ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 58 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βραζιλιάνος, με την άφιξή του στην Καταλονία, ολοκληρώνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ταξίδι, που είχε ως αφετηρία την Πορτογαλία και τη Βιτόρια Γκιμαράες, συνεχίστηκε στη Λισαβόνα με τη Σπόρτινγκ και από εκεί μετατοπίστηκε αρχικά στη Γαλλία και τη Ρεν.

Το καλοκαίρι του 2020 η γαλλική ομάδα δέχθηκε προσφορά ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Λιντς, με τα «παγώνια» να κάνουν δικό τους τον ταλαντούχο εξτρέμ.

Φυσικά, πίσω από κάθε κίνηση, μεταγραφή και… ανάσα του Ραφίνια, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλος από τον μάνατζερ του, Ντέκο. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, που μεσουράνησε κυρίως με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά και της Πόρτο, έχει πλέον… εντρυφήσει στην κίνηση των «νημάτων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παίζοντας καθοριστικό ρόλο, σε ορισμένες από τις σημαντικότερες μεταγραφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια.

Το «βάπτισμα του πυρός» υπό την καθοδήγηση του Ζόρζε Μέντες


Λίγα χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Ντέκο, ως γνώστης του χώρου του ποδοσφαίρου, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αυτό. Έτσι, o 44χρονος, σήμερα, πρώην ποδοσφαιριστής, προσέγγισε τον διεθνούς φήμης μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες, ώστε να ασχοληθεί με τον «σκοτεινό» χώρο της εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών.

Μάλιστα, αμφότεροι, κατηγορήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι τους είχαν «χωρίσει», μιας και ο Ντέκο είχε ήδη ανοίξει το δικό του γραφείο, με την επωνυμία, D20 SPORTS ΜANAGEMENT.

Το «δίκτυο» Βραζιλίας-Πορτογαλίας


Όντας γεννημένος στη Βραζιλία και μεγαλωμένος στην Πορτογαλία, ο Ντέκο δε γινόταν να μην επικεντρωθεί στην αγορά των δύο χωρών. Κατέχοντας στην εταιρεία του ποδοσφαιριστές τόσο από την Ιβηρική όσο και από την χώρα της Λατινικής Αμερικής, όλες του οι διαπραγματεύσεις κινούνται στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των δύο χωρών, μέσω του ποδοσφαίρου.

Η D20 SPORTS ΜANAGEMENT, άλλωστε, «μιλάει» πορτογαλικά, καθώς, μεταξύ των 21 ποδοσφαιριστών που εκπροσωπεί, μόλις δύο δεν έχουν καταγωγή από την Πορτογαλία ή τη Βραζιλία. Ο Έντμοντ Ταπσομπά της Μπάγερ Λεβερκούζεν, που κατάγεται από την Μπουργκίνα Φάσο, αλλά και ο… «ερυθρόλευκος» Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, που παρά τις πορτογαλικές του ρίζες, έχει καταγωγή από την Μολδαβία. Ενδεικτικά, πέραν του Ραφίνια, στα… δίχτυα του Ντέκο βρίσκονται επίσης ο Κάιο Ενρίκε της Μονακό, o Ταμπάτα της Σπόρτινγκ Λισαβώνας, ο Ανιμπάλ της Παλμέιρας, αλλά και ο Τικίνιο Σοάρες του Ολυμπιακού.

Τα κορυφαία deal του Ντέκο


Όπως είναι φυσιολογικό, η μετακίνηση του Ραφίνια, από τη Λιντς στη Μπαρτσελόνα αποτελεί την πιο «χρυσή» δουλειά του Ντέκο, στην καριέρα του ως ατζέντης. Η μεταγραφή στοίχισε 58 εκατομμύρια συν άλλα 9 τα μπόνους.

Ωστόσο, η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή, στην οποία ο Πορτογάλος, έβαλε το χεράκι του απέχει κατά πολύ από εκείνη του Ραφίνια. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τον κεντρικό αμυντικό Έντμοντ Ταπσομπά, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 στοίχισε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν κάτι λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ, για να τον αποκτήσει από τη Βιτόρια Γκιμαράες.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο Βραζιλιάνος, αριστερός μπακ Κάιο Ενρίκε, που τον Αύγουστο του 2020, άφησε την Ατλέτικο Μαδρίτης, για να μετακομίσει στη Μονακό, έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τους δύο «Έλληνες» της λίστας, ο Τικίνιο δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες συνδιαλλαγές μιας και αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, ενώ ο Ρέαμπτσιουκ φόρεσε τη φανέλα των Πειραιωτών, μετά τη θητεία του στην Πάσος Φερέιρα, η οποία εισέπραξε ένα ποσό κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί που «κρέμασαν» τα παπούτσια τους και… φόρεσαν το κοστούμι του ατζέντη


Ο Ντέκο δεν είναι η μοναδική περίπτωση ποδοσφαιριστή, που κρέμασε τα παπούτσια του για να φορέσει το κοστούμι του ατζέντη.

Eνδεικτικά, πέραν του Πορτογάλου, χρέη ατζέντη εκτελούν πλέον, ο Νιγηριανός, Γιακούμπου Αγεγκμπένι, με δραστηριότητα κυρίως εντός Αφρικής αλλά και Βρετανίας, ο Ματέγια Κέζμαν που καθοδηγεί τον συμπατριώτη του, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, αλλά και ο παλαίμαχος Άγγλος, Μάικλ Μπολ, που κατέχει και το δικό του γραφείο, με την επωνυμία CCR Sports Agency.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube