7 Οκτωβρίου του 2021. Ποτέ ξανά μια ημερομηνία δεν είχε τόση μεγάλη σημασία για μια ποδοσφαιρική ομάδα όσο τώρα. Λογικό… Άλλωστε, ποτέ ξανά, στο πρόσφατο έστω παρελθόν, η αγορά μας ποδοσφαιρικής ομάδας δε βρέθηκε τόσο πολύ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος!
Στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιουκάστλ από το Public Investment Fund of Saudi Arabia (PIF), αναφερόμαστε και τα όσα επακολούθησαν αυτού, μέχρι και τις ημέρες μας, έναντι του ποσού των 305 εκατομμυρίων λιρών.
Πέρασε από 40 κύματα
Η προσπάθεια εξαγοράς της ομάδας του αγγλικού Βορρά από το consortium που περιλαμβάνει πλην του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας, τις εταιρίες PCP Capital Partners και Reuben, βλέπετε, απέκτησε… κακή φήμη για μια σειρά από λόγους…
Αυτοί περιλαμβάνουν από υποτιθέμενες ανάρμοστες συμπεριφορές προς την Premier League μέχρι και ηθελημένη παραπλάνηση στο σχετικό τεστ της Ένωσης Ιδιοκτητών, προκειμένου να μπλοκαριστεί το deal, λόγω της εμπλοκής του beIN Sports και φυσικά του… φθόνου των υπόλοιπων ομάδων του αγγλικού πρωταθλήματος!
Παράλληλα, η εν λόγω ιστορία «πυροδότησε» και ευρύτερες αντιπαραθέσεις, σχετικά με την διεθνή διαμάχη ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αλλά και για τον ρόλο που παίζει το sportswashing στον διεθνή αθλητισμό.
Για να είμαστε ακριβείς, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «χρεώνουν» στην Νιουκάστλ και τους οπαδούς της ότι παίζουν τον ρόλο του… πλυντηρίου για την PIF. Πάντως, για να είμαστε επίσης και δίκαιοι, αυτό δεν αποδείχτηκε έως τώρα.
Ενώ, μετά τις… παρεμβολές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τις Κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών διήρκεσε 18 μήνες, παρότι αρχικά είχε υπολογιστεί ότι τον περασμένο Ιούνη θα είχε κλείσει η υπόθεση.
Πλέον, διαφόρων ειδών nemes -σκωπτικά, χλευαστικά, ειρωνικά αλλά και… υπερφίαλα, ενίοτε- κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Παράλληλα, hashtags και λογοπαίγνια όπως Geordi Arabia ή Saudi Geordie έχουν πλέον την… τιμητική τους! Αλλά, who cares;
Επιπρόσθετα και εξίσου σημαντικά, η εποχή Μάικ Ασλεϊ ανήκει στο παρελθόν, με τις «καρακάξες» να βαδίζουν σε νέα, πιο… πολυτελή μονοπάτια. Αρκεί, βέβαια, στην διαδρομή να καταφέρουν να μείνουν… εντός πορείας. Όχι τίποτα άλλο, αλλά, για όποιον τυχόν το έχει λησμονήσει, τούτη την ώρα, είναι στην ζώνη του υποβιβασμού και οδεύουν προς την Championship…
Προς τί, όμως, όλη αυτή η… φασαρία για μια ομάδα που δεν την λες και «πρώτης γραμμής»; Για μια ομάδα που πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην μεγάλη κατηγορία για τελευταία φορά την περίοδο 1926-27, κέρδισε το αγγλικό Κύπελλο την σεζόν 1954-55 και ο πιο πρόσφατος χρονικά τίτλος της είναι η πρωτιά στην… δεύτερη κατηγορία το 2017;
Ένας αμφιλεγόμενος διάδοχος...
Συνοψίζοντας κανείς την όλη «φάση», δύο είναι οι κεντρικοί άξονες της. Σε επίπεδο επιχειρημάτων και σχολιασμού, αρνητικών αλλά και θετικών. Ο πρώτος εξ αυτών ακούει στο όνομα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ο διάδοχος του θρόνου -γνωστός και ως MBS- είναι, αν μη τι άλλο, ένα… αμφιλεγόμενο (sic) άτομο. Καταγράφοντας μερικά μόνο από τα «επιτεύγματά» του διαπιστώνουμε πως, όντας Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησε… αεροπορικό πόλεμο εναντίον της Υεμένης.
Ενώ ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας του, κατηγορήθηκε ότι φυλακίζει και βασανίζει τους επικριτές του καθεστώτος. Μεγαλύτερο πρόβλημα, δε, είναι πως φέρεται να ενέκρινε τη διαβόητη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο οποίος αφού συνελήφθη, βασανίστηκε και εν τέλει… τεμαχίστηκε με πριόνι οστού στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018!
Επί ένα και πλέον χρόνο, ο 36χρονος πρίγκιπας κατάφερνε και διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Πλέον, επανεμφανίστηκε και έστρεψε όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, όντας έτοιμος να... κάνει παιχνίδι, αλλά και να προκαλέσει νέα θύελλα αντιδράσεων.
Φυσικά, ο αντίλογος λέει πως είναι διατεθειμένος να «τα χώσει» για να καταστήσει την καινούργια ομάδα την καινούργια, ανερχόμενη, δύναμη όχι μόνο στο αγγλικό αλλά στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.
Τα παραδείγματα των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, με την εκεί εμπλοκή του σεΐχη Μανσούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του εμίρη Κελαϊφί από το Κατάρ, το 2008 και το 2011 αντίστοιχα… ανοίγουν την όρεξη στους οπαδούς της ομάδας για ανάλογα μεγαλεία! Ιδίως, δε, από την στιγμή που το «πορτοφόλι» του νέου ιδιοκτήτη είναι ακόμα πιο γεμάτο.
Οι πιστοί και… πεινασμένοι Geordies
Η δεύτερη βασική αιτία για τον «ντόρο» έχει να κάνει με τους ίδιους τους φίλους της Νιουκάστλ. Αναφέραμε προηγουμένως την ανομβρία και την χαμηλή δυναμική της αγγλικής ομάδας σε επίπεδο τίτλων. Ορθώς, αλλά αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος...
Η άλλη αφορά στην εν γένει δυναμική της, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τους αριθμούς. Μερικοί ενδεικτικοί: την σεζόν 2009-10, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία, το «Σεντ Τζέιμσις Παρκ» είχε μέσο όρο 43,388 θεατές. Ήτοι, τον τέταρτο καλύτερο μέσο όρο σε όλο το «νησί»!
Την περίοδο 2011-12, στην Premier League αυτή την φορά, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 49,935, με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ να είναι οι μοναδικές ομάδες με περισσότερα εισιτήρια.
Παράλληλα, παρά τις χάλια επιδόσεις της Νιουκάστλ εντός των αγωνιστικών χώρων, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου στο όχι και τόσο μακρινό 2015, ο σύλλογος παρήγαγε ετήσια έσοδα της τάξης των 169,3 εκατομμυρίων ευρώ!
Δίνοντάς της την 17η θέση σε Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 1999 έκανε… προσωπικό ρεκόρ, όντας πέμπτη σε όλο τον πλανήτη και δεύτερη στην Αγγλία, πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…
Οι Geordies, όπως αποκαλούνται οι ντόπιοι, υποδέχτηκαν την νέα διοίκηση ως σωτήρα! Φόρεσαν τις κελεμπίες τους και άλλα παραδοσιακά αραβικά ρούχα, πήγαν στο γήπεδο, βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας και γενικώς δείχνουν να απολαμβάνουν την κατάσταση με το καινούργιο καθεστώς.
Και πώς να τους κατηγορήσει κανείς; Ξέρουν και… ξέρουμε ότι, με τις «βαθιές» τσέπες του καινούργιου τους ιδιοκτήτη, μπορούν να… ζήσουν το όνειρο από εδώ και πέρα.
Να σταματήσουν να αποτελούν μια μικρομεσαία ομάδα που παλεύει να μην υποβιβαστεί, να αλλάξουν επίπεδο σταδιακά και, επιτέλους για αυτούς, να φτάσουν σε διακρίσεις και τρόπαια. Ήταν, είναι και θα είναι εκεί, άλλωστε!
Ο Χριστός του κόστισε λιγότερα!
Στις 14 Απριλίου του 2020, το αίτημα για την ανάκτηση του 80% των μετοχών της Νιουκάστλ από ένα άγνωστο τότε consortium, πιθανότατα να έτυχε της προσοχής, αλλά όχι και της σωστής αξιολόγησης του αντίκτυπου που θα είχε στην συνέχεια.
Κάπως έτσι έφτασαν 300 οπαδοί των «καρακαξών» στο Λονδίνο, για να διαμαρτυρηθούν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ για την κωλυσιεργία στην μεταβίβαση!
Κάπως έτσι ακολούθησαν έκτακτη Γενική Συνέλευση των 19 υπόλοιπων ομάδων της φετινής Premier League, απόφαση για να αυστηροποιηθούν τα μέτρα οικονομικού ελέγχου στο πρωτάθλημα αλλά και παραίτηση του Γκάρι Χόφμαν από το πόστο του προέδρου «κατηγορούμενος» ότι επέτρεψε τη ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
Κάπως έτσι οι οπαδοί της Κρίσταλ Πάλας σήκωσαν πανό στο «Σέλχαρστ Παρκ», στο πρώτο ματς στην μετά-Άσλεϊ εποχή, στηλιτεύοντας την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στον αντίπαλό τους με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο.
Για την ιστορία, ο πάμπλουτος Μπιν Σαλμαν πλήρωσε περισσότερα χρήματα για να βάλει τον περίφημο «Salvator Mundi», τον Χριστό του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην συλλογή του, παρά για να αγοράσει την Νιούκαστλ. Αν αυτό «λέει» κάτι για το «αύριο» της τελευταίας επένδυσής του, θα το μάθουμε στο άμεσο μέλλον… ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube