Ο Νικολά Ντιγκινί αποτελεί τον κορυφαίο σε συμμετοχές Γάλλο ποδοσφαιριστή, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο 36χρονος πλέον επιθετικός της Καλαμάτας, έχει καταγράψει συνολικά 143 εμφανίσεις στη μεγάλη κατηγορία, αγωνιζόμενος σε Πανθρακικό, Ατρόμητο και Άρη.

Επομένως ο Ντιγκινι αποτελεί τον πλέον κατάλληλο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή για να περιγράψει τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός απέναντι στη Λιόν για την πρεμιέρα του Europa League (26/09).

Ο Νικολά Ντιγκινί μίλησε στο sport-fm.gr για τις πιο έντονες αναμνήσεις του στα παιχνίδια που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, για το τι θα πρέπει να προσέξει απέναντι στη Λιόν, ενώ τόνισε πως η ευρωπαϊκή κούπα που κατέκτησε δίνει τεράστιο κύριος στην ομάδα.



Στα χρόνια του στην Ελλάδα έχει βρεθεί αμέτρητες φορές αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει για μία ομάδα να παλεύει μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στους ερυθρόλευκους.

«Ο Ολυμπιακός ήταν από πάντα μία ομάδα πολύ υψηλής ποιότητας και διέθετε ένα ρόστερ γεμάτο με αστέρες. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς ανέπαφη την εστία σου ή να πάρεις βαθμούς όταν παίζεις απέναντι στον Ολυμπιακό, ακόμη και να πλησιάσεις με την μπάλα έξω από την περιοχή του μερικές φορές».


Μπορεί οι «μάχες» με τον Ολυμπιακό να ήταν πάντοτε πολύ δύσκολες, ο Ντιγκινί όμως ως γνήσιος σκόρερ έβρισκε τον τρόπο να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα των Πειραιωτών. Άλλωστε απέναντι στους Πειραιώτες έφτιαξε και το όνομα του στην Ελλάδα, όταν ακόμη φορούσε τη φανέλα του Πανθρακικού.

«Όταν αγωνιζόμουν ακόμη με τον Πανθρακικό κατάφερα να σκοράρω σε ένα παιχνίδι δύο φορές. Τότε ήταν που το όνομα μου έγινε γνωστό στο ελληνικό φίλαθλο κοινό. Τότε ουσιαστικά με έμαθαν οι οπαδοί στην Ελλάδα. Ένα τρομερό παιχνίδι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και όταν έπαιζα με τη φανέλα του Ατρομήτου είχα πετύχει γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό, σε ένα ματς που σίγουρα ήταν το κορυφαίο μου στην ομάδα. Πολύ όμορφη ανάμνηση ήταν και μία κεφαλιά που είχα βάλει όταν έπαιζα στον Άρη, μπροστά από τους οργανωμένους οπαδούς στο Βικελίδης. Είχε δημιουργηθεί χαμός θυμάμαι τότε στο γήπεδο επειδή ήταν γεμάτο. Με κάποιον τρόπο όλα μου τα γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό είναι σημαντικά για εμένα γιατί είναι απέναντι σε μία πολύ σπουδαία ομάδα».



Ο Ολυμπιακός πλέον έχει προσθέσει στη φανέλα του ένα πέμπτο αστέρι. Μετά τα τέσσερα, λόγο της κατάκτησης 40 πρωταθλημάτων, πλέον υπάρχει άλλο ένα για να συμβολίζει την ιστορική κατάκτηση του Europa Conference League. Ο… αέρας που δίνει το ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ομάδα, δύσκολα μπορεί να «ξεθωριάσει», σύμφωνα πάντα με τον Ντιγκινί.

«Είναι δεδομένο πως με την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου, μία ομάδα γεμίζει αυτοπεποίθηση και πρεστίζ. Ξαφνικά οι ποδοσφαιριστές νιώθουν ότι τα πάντα είναι πιθανά, ότι μπορούν να καταφέρουν το οτιδήποτε, ακόμη και αν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αντίπαλο που είναι στη θεωρία πάντα, καλύτερος. Επιπλέον κερδίζεις το σεβασμό από τους αντιπάλους σου, ενώ τους προκαλείς και φόβο. Πάντως σε τόσο υψηλό επίπεδο που αγωνίζονται πλέον αυτές οι ομάδες, κάθε παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και υπάρχει μηδενική χαλαρότητα».

Έχει γίνει πλέον παράδοση. Διαχρονικά οι ελληνικές ομάδες απέναντι στις Γαλλικές, πόσο μάλλον και σε γαλλικό έδαφος, δύσκολα στέκονται στο ύψος τους. Για τον Ντιγκινί βέβαια η αιτία που συμβαίνει αυτό δεν είναι όσο απλή μπορεί να φανταστεί κανείς.

«Ίσως επειδή οι ελληνικές ομάδες παίζουν με πολύ συναίσθημα και πάθος, ενώ στη Γαλλία είναι πολύ πιο οργανωμένες και ήρεμες. Στην πραγματικότητα δεν ξέρω τον αληθινό λόγο που συμβαίνει αυτό. Η εύκολη απάντηση είναι να πει κανείς το γενικό, ότι το πρωτάθλημα Γαλλίας είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το ελληνικό, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η απάντηση».

Η Λιόν τα τελευταία χρόνια και πόσο μάλλον φέτος, βρίσκεται σε μία δυσμενή θέση, τόσο στον διοικητικό-οικονομικό τομέα, όσο και στον αγωνιστικό. Ο Ντιγκινί θεωρεί πως τώρα ίσως να είναι και η τέλεια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να «χτυπήσει» του Γάλλους, για ένα θρυλικό διπλό.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό που παίζει αυτή τη δεδομένη στιγμή με τη Λιόν. Έχουν χάσει τη δυναμική που είχαν στο παρελθόν και ειδικά μετά την τελευταία τους ήττα εντός έδρας από τη Μαρσέιγ, σίγουρα τους έχει επηρεάσει στο ψυχολογικό κομμάτι. Το τάιμινγκ είναι εξαιρετικό, να δούμε αν θα καταφέρει να το εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός».

Τα τελευταία χρόνια οι Γάλλοι οπαδοί έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους στην Ευρώπη και έχουν δίκαια αποκτήσει τον τίτλο, ως ένας από τους πιο φανατισμένους λαούς με το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός όμως έχει συνηθίσει να παίζει σε δύσκολες έδρες και οι φίλαθλοι της Λιόν δύσκολα θα μπορέσουν να επηρεάσουν τους ποδοσφαιριστές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

«Δεν είχα ποτέ την τύχη να παίξω σε αυτό το γήπεδο. Είναι πολύ ωραίο και μεγάλο, ενώ οι οπαδοί της Λιόν είναι πολύ δυναμικοί. Η αλήθεια είναι όμως πως οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την ατμόσφαιρα, άλλωστε και εδώ στην Ελλάδα δεν είναι ότι οι οπαδοί είναι ήσυχοι. Ξέρουν οι ελληνικές ομάδες να παίζουν σε δύσκολες έδρες».



Όσο κακό και αν είναι το φεγγάρι που διανύει η Λιόν παραμένει μία ομάδα γεμάτη ταλέντο και ποιότητα. Στην αναμέτρηση θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή από τους ερυθρόλευκους και ο Ντιγκινί δίνει την απάντηση στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι Πειραιώτες να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

«Η Λιόν είναι μία ομάδα που δέχεται πολλά γκολ, επομένως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μην φοβηθεί και να παίξει το παιχνίδι του, αλλά με προσοχή. Η Λιόν έχει πολύ καλούς παίκτες στην επίθεση της και μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά. Αν παίξει χαμηλά στο γήπεδο θα μπορέσει να προστατευτεί και να βγει στην κόντρα και να την χτυπήσει στα αδύναμα σημεία της».

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει για τους ποδοσφαιριστές που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διατηρήσεις το ρόστερ του. Ο λόγος για τον τρόπο με τον οποίο ο Μεντιλίμπαρ θα καταφέρει να καλύψει τα κενά των Κώστα Φορτούνη, Ντάνιελ Ποντένσε και Αντρέ Όρτα. Η αντικατάσταση τους είναι δεδομένα δύσκολη, όμως οι ποιοτικές μεταγραφές που προστέθηκαν στην ομάδα, θα μπορέσουν να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις.

«Το κενό που άφησαν οι Φορτούνης, Ποντένσε και Όρτα είναι δύσκολο να καλυφθεί σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Βέβαια οι αντικαταστάτες που πήρε η ομάδα είναι πολύ καλοί παίκτες και θα μπορέσουν να προσαρμοστούν άμεσα. Όμως παραμένει δύσκολο για μία ομάδα όταν αλλάζει τόσο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της».




Ο Πιέρ Σέιτζ λόγο των τελευταίων αποτελεσμάτων βρίσκεται σε δύσκολη θέση στον πάγκο της Λιόν και πρέπει γρήγορα να αλλάξει πράγματα αλλιώς το μέλλον του θα είναι σύντομο. Ο Ντιγκινι γνωρίζει καλά το ταλέντο που διαθέτουν οι Γάλλοι και πιστεύει πως η επιστροφή ενός συγκεκριμένου παίκτη είναι αυτή που θα κάνει και τη μεγάλη διαφορά

«Η Λιόν έχει πολλούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και πιστεύω πως ναι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει βέβαια και η κατάσταση του Ζαχά. Να επιστρέψει υγιής και να μπει στην βασική 11αδα ώστε να κάνει τη διαφορά».

Σε ένα τέτοιο παιχνίδι είναι δύσκολο κάνεις να κάνει προβλέψεις, ο Ντιγκινι όμως έδωσε την απάντηση του και όχι μόνο για το πολυαναμενόμενο ματς, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού.

«Θα είναι ένα δύσκολο και αμφίρροπο παιχνίδι, αλλά πιστεύω στο τέλος η Λιόν θα καταφέρει να πάρει τη νίκη με 2-1. Βέβαια με τον τρόπο που είναι δομημένο πλέον το Europa League, αν ο Ολυμπιακός παίξει το ποδόσφαιρο που μπορεί τότε πιστεύω και με ήττα στο συγκεκριμένο ματς θα μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το γκολ του Τσερκί στον Ολυμπιακό ψηφίστηκε ως το ομορφότερο από τα παιχνίδια της Πέμπτης (26/9) στο Europa League

Ντέμης για Κωστούλα: «Είπα ''όπα, εδώ κάτι έχουμε'' - Περίμενα καλύτερο τον Ολυμπιακό»

Ντέμης για ΠΑΟΚ: «Από τα πιο συναρπαστικά ματς που έχω δει με Γαλατάσαραϊ, μου θύμισε αγγλικό ποδόσφαιρο»

Συνελήφθη φίλος του ΠΑΟΚ και κρατείται στις τουρκικές φυλακές - Κατέβασε τουρκική σημαία από τον ιστό της

Ζαφείρης: «Δεν σκέφτομαι να φύγω ακόμα από τη Σλάβια Πράγας, ανυπομονώ να παίξω στην Τούμπα»

Προκλητική τουρκική ανάρτηση για Ελλάδα και ΠΑΟΚ: «Το τέλος του δρόμου στην Κωνσταντινούπολη είναι η θάλασσα»

Μάτιτς: «Ο Ολυμπιακός ξέρει να παίζει στην Ευρώπη, αλλά κερδίσαμε δίκαια»

Έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης στα ελληνικά ο Ροντινέι: «Eίμαι σίγουρος ότι έρχονται καλύτερες μέρες»

Μεντιλίμπαρ: «Ο σκοπός δεν είναι να έχεις μία ντουλάπα με ρούχα που δεν χρειάζεσαι» - Τι είπε για Ουνάς

Τα σχόλια στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 για την ήττα του Ολυμπιακού από τη Λιόν