Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας
Στην τέταρτη φετινή τους αναμέτρηση Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπαίνουν στο παρκέ πλήρεις σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Ο Λοτζέσκι είναι, επιτέλους, ξανά διαθέσιμος για τον Τσάβι Πασκουάλ, Γκέιμπριελ και Ρίβερς έχουν ξεπεράσει τα μικροπροβλήματα που αντιμετώπισαν, Τζέιμς και Πέιν προσθέτουν στοιχεία που δεν είχαν οι «πράσινοι» στα τρία προηγούμενα φετινά ντέρμπι «αιωνίων».
Το «σοκ» είναι μεγαλύτερο στο απέναντι στρατόπεδο. Για πρώτη φορά φέτος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρέπει να «κόψει» παίκτη του βασικού ροτέισον για να βγάλει 12άδα. Μέσα ο Τιλί που πρόλαβε μόλις για περίπου 5 λεπτά να παίξει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό της πρώτης αγωνιστικής, μέσα και ο Μπόμπι Μπράουν που προστέθηκε στο ρόστερ για να βάλει το απρόβλεπτο στον τρόπο επίθεσης του Ολυμπιακού. Δεν είναι απόλυτα κομπλέ η ομάδα του Σφαιρόπουλου διότι ακόμα είναι εκτός ο λαβωμένος Αγραβάνης.
Μπορεί, λοιπόν, να μην έχουν πολλά να κρύψουν ο ένας αντίπαλος από τον άλλον, και οι δύο προπονητές, όμως, έχουν τη δυνατότητα σε αυτό το παιχνίδι να δοκιμάσουν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν στα προηγούμενα μεταξύ τους. Θα έχει ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε με ποιον θα ταιριάξει ο κόουτς του Ολυμπιακού τον Τιλί στη γραμμή ψηλών του, ή πώς ο Πασκουάλ θα επενδύσει πάνω στο δίδυμο Καλάθη – Τζέιμς, χτυπώντας την αδυναμία του Ολυμπιακού στην περιφερειακή άμυνα. Πλάνο που δεν είναι καινούργιο μιας και χρησιμοποιήθηκε πέρυσι στη σειρά των τελικών αλλά είναι φρέσκο για τα φετινά ντέρμπι.
Ενδιαφέρον μεγάλο έχει και η προσπάθεια των δύο προπονητών να επενδύσουν (αν το κάνουν) σε παίκτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να γίνουν x-factors για τις ομάδες τους: ο Λεκαβίτσιους στα δύο ντέρμπι που έχει παίξει (στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ήταν τραυματίας) ήταν καθοριστικός για τον Παναθηναϊκό, χτυπώντας με τα γρήγορά του πόδια τους αντίπαλους γκαρντ και δημιουργώντας ανισορροπία στην άμυνα του Ολυμπιακού. Πόσο χρόνο μπορεί πια να βρει με τον Τζέιμς παρόντα; Αντίθετα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Στρέλνιεκς χώρο και χρόνο θα βρει στο «ερυθρόλευκο» ροτέισον. Ποιος θα είναι όμως ο ρόλος του; Και η απορία προκύπτει από το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: στο ματς της Ευρωλίγκας, όταν ο Σπανούλης ήταν απών λόγω τραυματισμού, ο Λετονός πρωταγωνίστησε σκοράροντας 18 πόντους. Στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος παίζοντας δίπλα και μαζί με τον Σπανούλη έμεινε στα πολύ ρηχά. Ίσως επηρεάζεται από τον περιορισμένο ρόλο του, ο οποίος θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο όταν η μπάλα θα ακουμπήσει με συνέπεια και στα χέρια του Μπράουν. Μπορεί να μη γίνει από αυτό το ματς, μια πρώτη εικόνα θα την έχουμε όμως.
Πάμε και στα κίνητρα. Στο περιθώριο μιας media day πριν από ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού ο Τζέιμς Γκιστ είχε ερωτηθεί για το πώς προσπάθησε να βάλει στο πνεύμα του αγώνα τους νέους του συμπαίκτες και τι κίνητρο προσπάθησε να τους δώσει: «Αν δεν έχουν αυξημένο κίνητρο πριν από ένα τέτοιο ματς δεν τους αξίζει να παίζουν σε αυτού του επιπέδου τις ομάδες», ατάκα που δεν σηκώνει παρερμηνείες. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τα επιπλέον κίνητρα…
Για τους γηπεδούχους το ματς δεν έχει γυρισμό: είτε νικούν και συνεχίζουν να ελπίζουν ότι μπορούν να μπουν μέσα στην προνομιούχο τετράδα, είτε χάνουν και ξεχνούν το πλεονέκτημα έδρας. Μετά τα στραπάτσα σε Μπάμπεργκ και Μόσχα οι εντός έδρας νίκες δεν είναι απλά σημαντικές, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. Με πρόχειρους υπολογισμούς, ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός κάνει 6 νίκες στα τελευταία 7 ματς κινδυνεύει (σε ακραία σενάρια) να μείνει εκτός 4άδας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πούμε περισσότερα…
Αντίθετα, για τον Ολυμπιακό το ματς αγγίζει και ξεπερνά τα όρια του βαθμολογικά αδιάφορου. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φτάσει ήδη τις 16 νίκες, έχουν εμπρός τους ένα στρωτό πρόγραμμα που μπορεί με ασφάλεια να τους χαρίσει 4 μίνιμουμ νίκες (μετά το ντέρμπι) κι έχουν και το αβαντάζ των ισοβαθμιών με Ρεάλ και Φενέρ που είναι οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές τους στη μάχη για ένα πλασάρισμα κάτω από την ΤΣΣΚΑ. Είναι σίγουρο πως με νίκη ο Ολυμπιακός αγκαλιάζει τη 2η θέση, είναι δεδομένο, όμως, ότι ακόμα και με ήττα παραμένει σε θέση ισχύος έναντι του ανταγωνισμού. Υπάρχει, φυσικά, και το μεγάλο «αλλά»…
Κάθε ματς μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι κι ένα τεστ των ορίων αντοχής των ομάδων. Δεν χωνεύεται εύκολα η ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο ακόμα και αν γίνεται στο… υποβρύχιο τάβλι. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το άθλημα στο οποίο οι σύλλογοι μεγαλουργούν. Και η αλήθεια είναι ότι με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί στα μεταξύ τους ματς ο Ολυμπιακός είναι πιο κοντά στην κρίση από τον αντίπαλό του. Μετρά πέντε συνεχείς ήττες από τον Παναθηναϊκό σε όλες τις διοργανώσεις. Ένα αρνητικό σερί που συγκέντρωσε σκούρα σύννεφα πάνω από το ΣΕΦ στο πρόσφατο παρελθόν. Ένα σερί που αν συνεχιστεί το μόνο που υπόσχεται στον Ολυμπιακό είναι ότι τα σύννεφα αυτά θα σκουρύνουν περισσότερο.