Μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, ο ΠΑΟΚ επανήλθε την Τρίτη (4/6) με το αφήγημα περί συμμαχίας των αντιπάλων του και ειδικότερα μιας συμμαχίας της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού εναντίον του.
Σκοπός του ΠΑΟΚ είναι να συντηρήσει (αφού έχει ήδη δημιουργήσει) προς τους φιλάθλους του την εντύπωση, ότι είναι πολύ ισχυρός στο παρασκήνιο και πως δεν δύναται μια ομάδα μόνη της να τον αντιμετωπίσει, αλλά χρειάζονται δυο και τρεις ομάδες να συμμαχήσουν για να περιορίσουν την επιρροή του.
Παράλληλα, προσπαθεί επίμονα να πείσει, πως δεν έχει ανάγκη κανέναν και πως δύναται να πορευτεί μόνος του σε όλα τα επίπεδα.
Θεμιτά όλα αυτά, όλες οι μεγάλες ΠΑΕ τα κάνουν κατά καιρούς, άλλες σε υπερβολικό βαθμό, άλλες λιγότερο…
Όμως κάποιοι που παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα όσα συμβαίνουν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε καλά τα πράγματα και την ιστορία.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, έχει ως εξής:
Η μοναδική, κανονική, οργανωμένη και σε σοβαρή βάση συμμαχία που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν αυτή μεταξύ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού.
Μια συμμαχία με συγκεκριμένη στόχευση: Να καταρρεύσει το σάπιο «σύστημα» που εξουσίαζε για δυο δεκαετίες το χώρο.
Ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις και τους δικούς του τρόπους, αλλά πάντα συντονισμένα, συνέβαλαν σε αυτό και πέτυχαν μέσα σε μια διετία τον μεγάλο σκοπό.
Αφού η δύναμη του Ολυμπιακού περιορίστηκε, το δυνάμωμα των υπολοίπων τριών ΠΑΕ στα κέντρα εξουσίας, ήταν βέβαιο πως θα έφερνε κάποια στιγμή τριβές και μεταξύ τους.
Όμως συνέβησαν συγκεκριμένα περιστατικά για να σπάσει η συμμαχία:
Ο Παναθηναϊκός απομακρύνθηκε οριστικά από αυτή την ιστορία, όταν ο ΠΑΟΚ τον διέλυσε με την διαιτησία του Κύζα στον ημιτελικό του Κυπέλλου το 2017.
Η ΑΕΚ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τον ΠΑΟΚ (σε επίπεδο ιδιοκτητών τουλάχιστον) όταν ο μεταξύ τους τελικός Κυπέλλου της ίδιας χρονιάς κρίθηκε με το αλήστου μνήμης οφσάιντ-γκολ.
Χωρίς να σκοτώνονται, αλλά και χωρίς να συνεννοούνται, κύλησε σχεδόν ένας χρόνος για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μέχρι που ήρθε το περίφημο διακοπέν ματς της Τούμπας, μια διαιτητική απόφαση και η ένοπλη εισβολή Σαββίδη, για να διαλύσουν τα πάντα.
Το επεξεργαζόταν από πριν, αλλά κυρίως τότε ήταν που ο ΠΑΟΚ αποφάσισε ότι πρέπει να περιορίσει την δύναμη της ΑΕΚ στην ΕΠΟ. Η φημολογία που αναπτύχθηκε ήταν μέχρι και για νέες εκλογές στην ΕΠΟ, αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να συγκεντρώσει την δύναμη που απαιτούνταν, ώστε να πετάξει τελείως έξω την ΑΕΚ!
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για άλλους λόγους, πολιτικούς ίσως, υπήρξε πέρσι το καλοκαίρι μια ευκαιριακή σύγκληση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, οι δύο ΠΑΕ φέρονταν να συνεργάζονται στις εκλογές της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, στις εκλογές της Football League και στις εκλογές της Super League, με σκοπό να μην εκλεγεί ο υποψήφιος που θα στήριζε η ΑΕΚ.
Λεγόταν παράλληλα, ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ήταν σε συνεννόηση και για την εκλογή των μελών των πειθαρχικών οργάνων, αλλά και για την επιλογή των προπονητών των Εθνικών ομάδων!
Ταυτόχρονα, υπήρξε και η περίφημη συνάντηση στο Sofitel, η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ…
Αυτή η σύμπραξη, όπως ξεκίνησε, έληξε. Ήταν ευκαιριακή και έγινε προσωρινά για να εξυπηρετηθούν κοινά συμφέροντα. Άλλωστε η ΑΕΚ τους «νίκησε» και στην Αιτωλοακαρνανία και στην Football League, ενώ στην Super League δεν κατέβασε υποψήφιο γνωρίζοντας ότι θα χάσει, αφού ήταν βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ θα ψήφιζε τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, αν χρειαζόταν…
Η νέα «σύμπραξη» για την οποία γίνεται λόγος, είναι αυτή μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Έχει και αυτή τα δικά της χαρακτηριστικά, πάντως όχι αυτά τα οποία «διαφημίζει» ο ΠΑΟΚ.
Ο Ολυμπιακός πήγε με την ΑΕΚ στις εκλογές της Super League. Η ψήφος αυτή ερμηνεύτηκε με δύο τρόπους: Αφενός για να φύγει ο Βασίλης Γκαγκάτσης από διευθύνων σύμβουλος της λίγκας (με Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία θα ήταν δύσκολο αυτό), αφετέρου λόγω των γεγονότων που συνέβησαν με τον Μαρινάκη στην Τούμπα.
Μετά ήρθε η υπόθεση Περέιρα. Εδώ η –κατά τον ΠΑΟΚ- «συμμαχία» έχει να κάνει με το εξής: Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα εναντίον του Περέιρα, πάντα ζήταγε την αποπομπή του. Όχι η ΑΕΚ! Η ΑΕΚ στράφηκε εναντίον του μετά την παράτυπη και εν κρυπτώ αλλαγή του βοηθού διαιτητή στον τελικό του Κυπέλλου.
Οι απόψεις ΑΕΚ και Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, πλέον συνέκλιναν, για διαφορετικούς πάντως λόγους.
Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, το περίφημο 9-8 που γράφτηκε στον Τύπο και το οποίο έχει κάνει σημαία ο ΠΑΟΚ ως «συμμαχία» ΑΕΚ-Ολυμπιακού εντός της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, μεταφράζεται ως εξής: 8 ΠΑΟΚ, 8 η ΑΕΚ και 1 ο Ολυμπιακός. Αυτοί είναι οι συσχετισμοί στην ΕΠΟ και οι οποίοι βέβαια μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Αυτή είναι η ιστορία των «συμμαχιών», των «συμπράξεων», των «συνεργασιών» (όπως θέλετε πείτε τις) των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και όποιος θέλει, ας τα διαψεύσει…