Η τεράστια βραδιά της 29ης Μαΐου με την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό είχε διττή σημασία. Αφενός τον παρθενικό ευρωπαϊκό τίτλο για ελληνική ομάδα, αφετέρου την απευθείας πρόκριση των Πειραιωτών στη league phase του Europa League. 120 ημέρες μετά ήρθε η ώρα για τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και των πρωταθλητών του. Απέναντι στη Λιόν την Πέμπτη στις 22:00 ώρα Ελλάδος στο γήπεδο «Γκρουπάμα», οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν το πρώτο τρίποντο για να ξεκινήσουν ιδανικά την πορεία τους στη διοργάνωση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 2005 όταν ο Ολυμπιακός του Τροντ Σόλιντ ταξίδευε στην γαλλική πόλη για τον αγώνα της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Η αποστολή στο θρυλικό «Ζερλάν» συνοδεύτηκε από ήττα με 2-1. Ο Ζουνίνιο έκανε το 1-0, ο Παντελής Καφές ισοφάρισε στο 84ο λεπτό, όμως ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού Σίντνεϊ Γκοβού χάρισε τη νίκη στους γηπεδούχους με γκολ στο 89ο λεπτό. Μία «τρομακτική» τότε Λιόν με τους προαναφερθέντες και τους Αμπιντάλ, Κρις, Τιάγκο, Μαχαμαντού Ντιαρά, Φρεντ, Μαλουντά, Κάριου, Βιλτόρ και Ρεβεγιέρ στο ρόστερ!



Ο φόβος του υποβιβασμού έγινε ευρωπαϊκή έξοδος


Από τότε μέχρι την επερχόμενη συνάντηση, οι δύο ομάδες ακολούθησαν εντελώς διαφορετικές πορείες. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν πολλάκις στην κορυφή της Ελλάδας, οι «λιονέ» πήραν την αγωνιστική κατιούσα. Από το 2008 και την τελευταία κατάκτηση της Ligue 1 δεν έχουν γευτεί ξανά τη χαρά του πρωταθλητή. Αντιθέτως, θα λέγαμε κάθε… πέρυσι και καλύτερα. Ειδικά την τελευταία τριετία δίνουν μάχη για να μπουν στις θέσεις με ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στο κάκιστο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν ήταν μονίμως κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Φυσιολογικά εξαγριωμένοι οι οπαδοί της Λιόν ζήτησαν εξηγήσεις από τους ποδοσφαιριστές. «Φοράτε τη δοξασμένη φανέλα της Λιόν. Δεν έχετε το δικαίωμα να την αμαυρώνετε. Θέλουμε να τραγουδάμε τα ονόματα σας με αγάπη, όχι όπως τραγουδήσαμε τα ονόματα με αγάπη, αλλά πρέπει να το κερδίσετε. Περιμένουμε από εσάς να σεβαστείτε τη φανέλα, δουλέψτε σκληρά στο γήπεδο και αν χρειαστεί να δεχτούμε ήττες, να το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά!» ακούστηκε στην… κατσάδα μετά την εντός έδρας ήττα από την Μονπελιέ με 4-1 την τέταρτη αγωνιστική.



Το άγχος για την πιο μαύρη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου μεγάλωνε, αφού στις 12 πρώτες «στροφές» η Λιόν είχε μόλις μία νίκη. Από τον Δεκέμβρη όμως και έπειτα με τον Πιερ Σαζ στον πάγκο, προπονητή της ομάδας νέων που πήρε προαγωγή και αντικατέστησε τον Λοράν Μπλανκ, τα «λιοντάρια» κάνουν απίστευτη ρελάνς με 15 νίκες και μόλις τέσσερις ήττες. Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια που συνοδεύτηκε με την έκτη θέση στην τελική κατάταξη, ο αρχηγός Αλεξάντερ Λακαζέτ. Ο Γάλλος στράικερ μέτρησε συνολικά 19 γκολ και βγήκε δεύτερος σκόρερ, οκτώ πίσω από τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Ερχόμαστε στο σήμερα ενόψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ποια είναι η φετινή Λιόν; Από το μικρό δείγμα των πέντε πρώτων αγωνιστικών διακρίνονται τα «απόνερα» της απότομης αγωνιστικής αλλαγής. Μία πρώτη ανάγνωση είναι ότι η επτάκις πρωταθλήτρια Γαλλία δεν μεταμορφώθηκε σε υπερομάδα, παρά έστρωσε κάπως αγωνιστικά για να βγάλει τη σεζόν. Και στο τέλος λειτούργησε υπέρ της για να σκαρφαλώσει όσο πιο ψηλά γινόταν. Σε πέντε αγώνες μετρά μόλις μία επεισοδιακή νίκη με 4-3 επί του Στρασβούργου. Ηττήθηκε από Ρεν, Μονακό και Μαρσέιγ, ενώ έμεινε στο 0-0 με τη Λανς στο «Φελίξ Μπολάρ».

Το «σκονάκι» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ


Μεγαλύτερο πλήγμα στην ψυχολογία των παικτών του Σαζ ο τρόπος που ηττήθηκαν από τους Μασσαλούς. Η αποβολή του Μπαλέρντι μόλις στο 5ο λεπτό του ντέρμπι και το προβάδισμα με το γκολ του Τσαλέτα – Τσαρ το βράδυ της περασμένης Κυριακής έμειναν ανεκμετάλλευτα. Ο Ντε Τζέρμπι έκανε τρεις στοχευμένες αλλαγές με Λιρόλα, Γκαρσία και Ρόου που ήταν οι σκόρερς της ανατροπής και νίκης με 3-2.

Αγωνιστικά, σε αυτά που θα σταθεί ο Μεντιλίμπαρ για να «διαβάσει» την αντίπαλο είναι δύο. Το πλάνο μετά το αριθμητικό πλεονέκτημα και η διαχείριση του 1-0. Φυσιολογικά οι γραμμές ανέβηκαν ψηλά, η πίεση μεταφέρθηκε έξω από την περιοχή του Ρούλι, όμως ουσία… μηδέν. Πέρα από δύο πολύ καλές ευκαιρίες του Ορμπάν με ανάποδο ψαλίδι μετά από στημένη φάση και τετ – α – τετ μετά από γρήγορο κάθετο παιχνίδι, η Λιόν ήταν φλύαρη, δίχως ιδέες και απλά κυκλοφορούσε τη μπάλα από τη μία πλευρά στην άλλη μήπως βρει κάποιο κενό χωρό. Κοινώς «μπλοκαρισμένη» επιθετικά. Το ίδιο συνέβη και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λανς.

Το 3-5-2 φαίνεται πως δεν βολεύει το «αστέρι» από τη Νιγηρία και τον Αλεξάντερ Λακαζέτ. Ο πρώτος που υποτίθεται έχει ευχέρεια στο γκολ είναι συνεχώς εκτός παιχνιδιού, αποκομμένος από την ανάπτυξη και προσπαθεί να φύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αξιοποιώντας την ταχύτητά του. Από την άλλη ο 33χρονος πρώην παίκτης της Άρσεναλ αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την αντίπαλη περιοχή για να βοηθήσει στη δημιουργία. Αποτέλεσμα όμως να υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών.

Στο χώρο του κέντρου ο Μάτιτς οργανώνει, ο Τολισό πλαισιώνει τους δύο φορ και ο Βερετού κάνει συνεχείς κινήσεις στο χώρο για να υποστηρίξει τα ανεβάσματα των δύο ακραίων μπακ. Εκεί στηρίζει μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του ο Σαζ. Αμπνέρ από τα αριστερά και Μέιτλαντ – Νάιλς από τα δεξιά ανεβαίνουν συνεχώς και δεν διστάζουν να σεντράρουν. Εδώ υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα για την Λιόν. Ούτε ύψος, ούτε υπεραριθμία υπάρχει για να προκύψει κάτι από το παιχνίδι με σέντρες.

Δουλειά έχει γίνει στο κομμάτι των κινήσεων εντός περιοχής. Μέσα στο «κουτί» υπάρχει το πλάνο για να φτάσει ο οποιοσδήποτε σε θέση βολής και αυτό σαφώς πρέπει να το προσέξουν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Λακαζέτ είναι ο οργανωτής σε μικρό χώρο λόγω της ικανότητάς του να κρατάει εξαιρετικά τη μπάλα και «σπάει» προς τα έξω για να σουτάρουν οι μέσοι. Στατιστικό με μεγάλη χρησιμότητα τα έξι γκολ στο Ligue 1 έχουν επιτευχθεί εντός περιοχής από τη Λιόν!

Αμυντικά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αστάθεια που τη χαρακτηρίζει. Με 11 γκολ παθητικό σε πέντε αγώνες, ήτοι σχεδόν δύο γκολ ανά παιχνίδι ο Σαζ έχει αρκετά πράγματα να βελτιώσει. Η τριάδα στην άμυνα αποτελείται από Μάτα, Τσαλέτα Τσαρ και Ταλιαφίκο ή Νιακατέ, παίκτες με στοιχεία που δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Η Μαρσέιγ για παράδειγμα κατάφερε να ισοφαρίσει με κίνηση στην πλάτη των προαναφερθέντων, να φτάσει στην ανατροπή με δύο πάσες από τον χώρο του κέντρου και να κάνει το 2-3 χάρη σε ατομική ενέργεια ποδοσφαιριστή της, ο οποίος πέρασε τρεις αμυνόμενους!

Δεδομένα θα είναι ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό σε μία «καυτή» ατμόσφαιρα 60.000 κόσμου. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι μια διαφορετική ιστορία από ότι τα εγχώρια, τα λάθη δεν συγχωρούνται, όμως οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν τον τρόπο με βάση την περσινή τους εικόνα στο Conference League, όχι μόνο να μην ηττηθούν αλλά να πάρουν και ένα «χρυσό» τρίποντο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube