Αποδίδει εντυπωσιακά σε κάθε αγωνιστική της υποχρέωση και ταυτόχρονα το ένα θετικό αποτέλεσμα διαδέχεται το άλλο. Έχει κατακτήσει ήδη τον πρώτο τίτλο που διεκδικούσε, είναι στον τελικό για να κατακτήσει τον δεύτερο, είναι με το ένα πόδι στον τελικό του Champions League και στο πρωτάθλημα απέχει μόλις έναν βαθμό από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο λόγος για τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, που η σεζόν 2021/22 μπορεί να αποδειχθεί η πλέον πετυχημένη στην ιστορία των «κόκκινων» (η οποία κάθε άλλο παρά φτωχή μπορεί να χαρακτηριστεί), αφού είναι σε πορεία κατάκτησης και των τεσσάρων διοργανώσεων που συμμετέχει.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο αθλητικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν διαθέτει το «πορτοφόλι» της Μάντσεστερ Σίτι (όχι ότι είναι και φτωχή βέβαια) και κυρίως αν θυμηθεί κανείς σε ποια κατάσταση την ανέλαβε ο Γερμανός προπονητής στις αρχές του Οκτωβρίου του 2015. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2015/16, ο Μπρένταν Ρότζερς απολύθηκε μόλις την 8η αγωνιστική μετά την ισοπαλία κόντρα στην Έβερτον, που άφηνε τη Λίβερπουλ στη 10η θέση.



Με άλλα λόγια, η τότε Λίβερπουλ βρισκόταν σε χειρότερη θέση από τη σημερινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα στην Premier League.

Τι συνέβησαν, λοιπόν, σε αυτά τα περίπου επτά χρόνια; Πόσα λεφτά δαπανήθηκαν; Πόσες μεταγραφικές περίοδοι απαιτήθηκαν ώστε να χτιστεί ο κορμός της σημερινής ομάδας; Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή και σας παραθέτει τα στοιχεία και τα νούμερα που έχουν συντελέσει στο απόλυτο Success Story της νεότερης εποχής και αποτελεί ένα κοινό μυστικό ότι θέλει να το ακολουθήσει η μεγάλη της αντίπαλος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να αναγεννηθεί.

Σεζόν 2015/16: Όλοι έδωσαν εξετάσεις!

Πράττοντας με υπομονή και κυρίως με την εμπιστοσύνη ότι η διοίκηση θα τον στηρίξει, ο Γιούργεν Κλοπ χρησιμοποίησε την πρώτη του σεζόν ως ένα τεστ για το ρόστερ που παρέλαβε, θέλοντας να ξέρει σε ποιους μπορεί να βασιστεί και ποιους όχι. Η μοναδική του μεταγραφή τον Ιανουάριο του 2016 ήταν ο Γκρούγιτς αντί 7 εκατ. ευρώ, με τη Λίβερπουλ τελικά να φτάνει στον τελικό του Europa League και να χάνει στον τελικό από τη Σεβίλλη με 3-1, νωρίτερα είχε στον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Σίτι στα πέναλτι και στο πρωτάθλημα τερμάτισε όγδοη, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η μεταγραφική δραστηριότητα



Οι επιλογές της ενδεκάδας



Σεζόν 2016/17: Επιστροφή στα αστέρια

Προφανώς η πρώτη έκδοση της Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη. Μην έχοντας τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι «κόκκινοι» αφοσιώθηκαν πλήρως στην Premier League ώστε να επιστρέψουν στο Champions League και τελικά τα κατάφεραν, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, ένα βαθμό πάνω από την Άρσεναλ. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν ενέσεις ποιότητας, καθώς αποκτήθηκε ο Σαντιό Μανέ από τη Σαουθάμπτον και ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ από τη Νιούκαστλ, παίκτες που αποδείχθηκαν κομβικοί. Κοινός παρανομαστής το σχετικά χαμηλό κόστος, αφού και οι δύο μαζί δεν κόστισαν πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η Λίβερπουλ ξεφορτώθηκε πραγματικά βαρίδια του ρόστερ (Μπεντέκε, Ίμπε, Άλεν, Σκρτελ), βάζοντας πολλά χρήματα στο ταμείο της ουσιαστικά από το πουθενά. Στις υπόλοιπες διοργανώσεις απέτυχε, αφού δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο.

Η μεταγραφική δραστηριότητα



Οι επιλογές της ενδεκάδας




Σεζόν 2017/18: Αλλαγή επιπέδου και με τη βούλα

Αν έπρεπε να διαλέξει κάποιος μια σεζόν που συνέβησαν τα πιο σημαντικά γεγονότα ώστε η Λίβερπουλ να γίνει αυτό που είναι σήμερα, τότε το 2017/18 βάζει δυνατή υποψηφιότητα. Αποκτήθηκε ο Σαλάχ, αποκτήθηκε ο Ρόμπερτσον, έκανε την εμφάνισή του ο Αλεξάντερ-Άρνολντ και τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της, του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από τη Σαουθάμπτον. Κι όλα αυτά σχεδόν τσάμπα, καθώς η Μπαρτσελόνα της πήρε τον Φιλίπε Κοουτίνιο με 135 εκατ. ευρώ και όλοι ξέρουμε την κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Στο πρωτάθλημα δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση, έχοντας όμως τη δεύτερη καλύτερη επιθετική επίδοση (84 γκολ) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο να είναι δεύτερη και να αποδεικνύεται σήμερα για ποιο λόγο χαρακτήρισε αυτή τη δεύτερη θέση ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του. Στα υπόλοιπα Κύπελλα δεν έκανε τίποτα, αλλά έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League, πέφτοντας πάνω στον μυθικό εκείνο το βράδυ Γκάρεθ Μπέιλ και τον δικό της τερματοφύλακα, Λόρις Κάριους. Τρόπαιο δεν πήρε, αλλά η Λίβερπουλ είχε επιστρέψει.

Η μεταγραφική δραστηριότητα




Οι επιλογές της ενδεκάδας




Σεζόν 2018/19: Στην κορυφή της Ευρώπης

Επέστρεψε στον τελικό του Champions League και κακά τα ψέματα, κόντρα στην Τότεναμ, δεν μπορούσε να χάσει αυτόν τον τίτλο. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ αφού έκανε τη μυθική ανατροπή στο δεύτερο ματς του ημιτελικού κόντρα στην Μπαρτσελόνα και χωρίς τον Σαλάχ, πήρε το Champions League, με τον Κλοπ να παίρνει το πρώτο του τρόπαιο. Στο πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι υπέστη μόλις μία ήττα (στην έδρα της Σίτι) έχασε τον τίτλο με μόλις έναν βαθμό από τους «πολίτες». Το καλοκαίρι περιλάμβανε άλλες τρεις μεταγραφικές επιτυχίες, αφού έπιασαν Λιμάνι οι Άλισον, Φαμπίνιο και Κεϊτά.

Η μεταγραφική δραστηριότητα




Οι επιλογές της ενδεκάδας



2019/20: Επιτέλους πρωτάθλημα

Το καλοκαίρι του 2019 η Λίβερπουλ αποφάσισε να μην κάνει καμία ουσιαστική μεταγραφή, παρά τα γεμάτα ταμεία από την κατάκτηση του Champions League. Ο Γιούργκεν Κλοπ ήξερε ότι η καλύτερη… μεταγραφή του θα ήταν να μην χάσει κανένα σημαντικό παίκτη του ρόστερ κι αυτό έγινε. Με ένα εξωφρενικό, εξωπραγματικό, ανεπανάληπτο σερί, η Λίβερπουλ κατέγραψε 26 νίκες στις 27 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος (ισοπαλία το άλλο αποτέλεσμα) και κατέκτησε με περίπατο το πρωτάθλημα, κάτι που δεν μπορούσε να σταματήσει ούτε ο κορωνοϊός. Στο Champions League ήρθε ο αποκλεισμός στους «16» από την Ατλέτικο και με τα υπόλοιπα Κύπελλα δεν ασχολήθηκε. Το πρωτάθλημα ήρθε, μεταγραφές δεν έγιναν, η σεζόν απόλυτα επιτυχημένη.

Η μεταγραφική δραστηριότητα




Οι επιλογές της ενδεκάδας



2020/21: Ο απόλυτος εφιάλτης

Αυτή είναι η χειρότερη σεζόν που βίωσε ο Γιούργκεν Κλοπ, καθώς εκτός από την απώλεια της μητέρας του από κορωνοϊό τον Φεβρουάριο του 2021, σε επαγγελματικό επίπεδο, η Λίβερπουλ δεχόταν το ένα… χαστούκι μετά το άλλο. Ο Φαν Ντάικ υπέστη ρήξη χιαστού με την έναρξη της σεζόν στο ντέρμπι με την Έβερτον και από εκεί και πέρα το χάος. Μέχρι την 30ή αγωνιστική, οι «κόκκινοι» ήταν στην 7η θέση και κινδύνευσε όχι απλά να χάσει την τετράδα, αλλά ακόμα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Τελικά, με ένα ντεμαράζ στο τέλος κατέλαβε την 3η θέση, ενώ στο Champions League αποκλείστηκε εύκολα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η μεταγραφική δραστηριότητα




Οι επιλογές της ενδεκάδας



Η μεταγραφική δραστηριότητα του 2021/22




Οι επιλογές της ενδεκάδας 2021/22



Συμπερασματικά

Η Λίβερπουλ υπό την καθοδήγηση του Γιούργκεν Κλοπ έχει μετατραπεί από μία ομάδα δεύτερης ταχύτητας στην Αγγλία, σε ένα σύνολο της απόλυτης ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που ανεξάρτητα από τους τίτλους, έχει την παραδοχή φίλων και αντιπάλων. Με τις τελευταίες μεταγραφές των Ιμπραΐμα Κονατέ και Λουίς Ντίαζ έχει δώσει περίπου 630 εκατ. ευρώ και μάλιστα πολύ σημαντικά μεταγραφικά «παράθυρα» έχουν αποδειχθεί αυτά του Ιανουαρίου, διαψεύδοντας έναν πολύ μεγάλο μύθο, αφού τότε απέκτησε τον Φαν Ντάικ και πούλησε τον Φιλίπε Κοουτίνιο. Ωστόσο, από τις πωλήσεις έχει βάλει στα ταμεία της περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα 135 να είναι από την παραχώρηση του Βραζιλιάνου στους Καταλανούς, ενώ έχει λάβει σχεδόν πακτωλό από πωλήσεις των Μπεντέκε, Σακό, Ινγκς, Σολάνκε, Ίμπε που ούτε πλησίασαν ποτέ το επίπεδο του Champions League. Με άλλα λόγια, κι επειδή προφανώς τα ποσά είναι κατά προσέγγιση, η Λίβερπουλ έχει βγάλει από την τσέπη της περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Πόσες μεταγραφικές περιόδους χρειάστηκε για να φτάσει στο σήμερα;

Βγάζοντας εκτός τον Ιανουάριο του 2016, η Λίβερπουλ χρειάστηκε πέντε μεταγραφικές περιόδους (καλοκαίρι, Ιανουάριος), αφού τους Μανέ, Βαϊνάλντουμ (έστω κι αν αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι), Σαλάχ, Τσάμπερλεϊν, Ρόμπερτσον, Φαν Ντάικ, Άλισον, Φαμπίνιο και Κεϊτά τους απέκτησε από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι το καλοκαίρι 2018 και έκτοτε προσθέτει σημαντικά κομμάτια του παζλ (Ζότα, Τιάγκο, Τσιμίκας, Κονατέ, Ντίαζ) πάνω στα οποία «χτίζει», έχοντας το τωρινό αποτέλεσμα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Extended