Με τη Regular Season της Ευρωλίγκας να έχει ολοκληρωθεί και τα playoffs να πλησιάζουν, όλοι ανυπομονούν να δουν τις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης να μάχονται για 4 εισιτήρια προς το Final Four.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια που προέκυψαν, είναι αυτό του Παναθηναϊκού AKTOR με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μία διασταύρωση που ήταν επιθυμητή από πολλούς, κυρίως λόγω του... διαλόγου που είχαν ανοίξει μέσω των social media οι Κέντρικ Ναν και Γουέιντ Μπόλντγουιν.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο γκαρντ των «πρασίνων» χαρακτήρισε τον εαυτό του κορυφαίο επιθετικό παίκτη της Ευρωλίγκας σε μία συνέντευξη. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού διαφώνησε με την άποψη αυτή, και τοποθετήθηκε στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης, αναφέροντας τα εξής:
«Έτσι αισθάνεται (σ.σ. ο Ναν). Έχει βάλει μερικά μεγάλα καλάθια, αλλά υπάρχουν στατιστικά που δείχνουν ποιοι είναι οι καλύτεροι επιθετικά και αυτός δεν είναι στην κορυφή της λίστας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπάρχει ο Μάικ Τζέιμς, ο Κίναν Έβανς, εγώ, ο Μάρκους Χάουαρντ που παίζει εξαιρετικά τώρα. Πλησιάζει και ο Ναν. Κάνει ό,τι πρέπει να κάνει κι είναι πολύ εντυπωσιακό για Αμερικανό γκαρντ που παίζει για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα. Αλλά δε μπορείς να αυτοαποκαλείσαι ο καλύτερος επιθετικά, όταν υπάρχουν άλλοι με καλύτερα στατιστικά».
Ο Ναν, από την πλευρά του, δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα είπε ο Μπόλντγουιν, και απάντησε με σχόλιο στο Instagram «δεν θέλω να μπω σε διαμάχη με κάποιον που έχει μέσο όρο καριέρας τρεις πόντους!», αναφερόμενος προφανώς στο αποτυχημένο πέρασμα του γκαρντ της Μακάμπι από το NBA.
Παρόλο που η σειρά που έχουμε μπροστά μας μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις, τα νούμερα από τη Regular Season είναι αρκετά για μία πρώιμη έρευνα σχετικά με το μεγάλο ερώτημα: Τελικά ο Ναν ή ο Μπόλντγουιν είναι καλύτερος επιθετικός παίκτης;
To δίκιο του Μπόλντγουιν
Ξεκινώντας, με μία πρώτη ματιά στα νούμερα μπορούμε αρχικά να δώσουμε ένα... μικρό δίκιο στον παίκτη της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε 28 παιχνίδια (27 της Regular Season και ένα των play-ins), ο Μπόλντγουιν κυριαρχεί σε μέσους όρους, σε σχεδόν όλα τα βασικά νούμερα που αφορούν στην επίθεση, έχοντας μάλιστα λιγότερο την μπάλα στα χέρια από τον Ναν.
Μπορεί το τελευταίο να μοιάζει σε πολλούς περίεργο, ωστόσο πράγματι ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού χρησιμοποιεί (σουτ, κερδισμένες βολές ή λάθος) περίπου το 29% των κατοχών της ομάδας του όταν βρίσκεται στο παρκέ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR είναι 32%.
Συνολικά στην Ευρωλίγκα, ο Μπόλντγουιν μετράει 18 πόντους, 4,8 ασίστ και 2,7 λάθη, με 48% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα. Από την άλλη πλευρά, ο Ναν έχει, αντίστοιχα, 15,3 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3,1 λάθη, με 46% στα σουτ δύο πόντων και 38% στα σουτ τριών πόντων.
Επιπλέον, επειδή αυτά τα «ψυχρά» νούμερα δεν μιλούν από μόνα τους, αξίζει να δούμε και την επιρροή που έχουν οι δύο παίκτες στο παιχνίδι της ομάδας τους, όσο βρίσκονται στο παρκέ. Κι εδώ, υπάρχει μια μικρή κυριαρχία του παίκτη της Μακάμπι, ο οποίος κάνει κατά 3,7 πόντους ανά 100 κατοχές την ισραηλινή ομάδα καλύτερη από τον αντίπαλό της, ενώ το σχετικό νούμερο του Ναν είναι 2,3 πόντοι ανά 100 κατοχές, το οποίο είναι μάλιστα το χειρότερο μεταξύ των βασικών παικτών ροτέισιον του Παναθηναϊκού AKTOR.
Συνοψίζοντας τα όσα αναφέραμε παραπάνω, ο Μπόλντγουιν έχει υψηλότερους μέσους όρους από τον Ναν, σουτάρει ελαφρώς καλύτερα, πασάρει πιο σωστά και κάνει λιγότερα λάθη, έχοντας μάλιστα βάσει αριθμών καλύτερη επιρροή στην ομάδα του σχετικά με τον παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR, του οποίου τα νούμερα είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά σίγουρα δεν είναι ανώτερα από αυτά του «αντιπάλου» του.
Το δίκιο του Ναν
Μπορεί να μοιάζει σαν να έχουμε ήδη παραδώσει το «στέμμα» της κόντρας αυτής στον Μπόλντγουιν, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όσο και αν τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ξεκάθαρα, ο Ναν έχει και αυτός τα επιχειρήματά του, τα οποία κάνουν τη δήλωσή του να μην μοιάζει και τόσο υπερβολική.
Το βασικότερο που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι ότι ο γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR τα κάνει αυτά στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα. 'Η, για να το θέσουμε ακόμη καλύτερα, στην πρώτη του σεζόν μακριά από τις ΗΠΑ, όπου μεγάλωσε, έμαθε μπάσκετ και έπαιξε επαγγελματικά το άθλημα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Μοιάζει απίστευτο πως ο πρώην παίκτης των Χιτ και των Λέικερς ήρθε στη γηραιά ήπειρο μετά από 4 χρόνια πορείας στο NBA και μία «λειψή» σεζόν λόγω τραυματισμών, και όχι μόνο προσαρμόστηκε αμέσως, αλλά κατάφερε να ανεβάσει πολλά επίπεδα την ομάδα του, η οποία χωρίς αυτόν σίγουρα δεν θα είχε τερματίσει τόσο ψηλά, ίσα ίσα μάλλον θα πάλευε για οκτάδα.
Από την άλλη, ο Μπόλντγουιν είναι εξαιρετικός παίκτης και διανύει πιθανώς την κορυφαία αγωνιστική περίοδο της πορείας του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ωστόσο αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα από το 2019 και πλέον έχει προσαρμοστεί εντελώς στο τελείως διαφορετικό μπάσκετ που παίζεται εδώ σε σχέση με την πατρίδα του. Οι φίλοι του Ολυμπιακού, ειδικά, θα θυμούνται ότι ο 28χρονος δεν έμοιαζε σε τίποτα με τον παίκτη που είναι τώρα, όταν φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» τη σεζόν 2019-20, κάνοντας ντεμπούτο στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα.
Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε, επίσης, χωρίς να αναφερθούμε στην άμυνα. Προφανώς, η κόντρα μεταξύ των δύο αφορά στα... έμπροσθεν, ωστόσο είναι πολύ πιο δύσκολο να είναι ένας παίκτης πολύ αποδοτικός επιθετικά, όταν τα δίνει όλα και στα μετόπισθεν. Όλοι οι αμυντικοί δείκτες ευνοούν τον Ναν, που γενικώς δείχνει μεγάλη διάθεση να μαρκάρει και να βάλει το κορμί του στις φάσεις, κάτι το οποίο είναι σπάνιο για Αμερικανό παίκτη που έρχεται απευθείας από το ΝΒΑ.
Το beef ευνοεί τον Παναθηναϊκό
Βάσει όλων των παραπάνω, είναι ασφαλές να πούμε πως μέχρι στιγμής ο Γουέιντ Μπόλντγουιν κερδίζει την κόντρα μεταξύ των δύο, αφού τα νούμερα είναι... αμείλικτα. Ή μήπως όχι; Γιατί η αλήθεια είναι, πως πνευματικά, μάλλον η συνθήκη αυτή ευνοεί τον Παναθηναϊκό AKTOR ενόψει της σειράς playoffs.
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έχει επικριθεί σταθερά από την αρχή της καριέρας του, αυτό είναι το «πνευματικό» κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός γκαρντ συχνά παίρνει πολύ λανθασμένες επιλογές, έχοντας αποβεί μοιραίος σε κρίσιμα ματς για την εκάστοτε ομάδα του.
H ύπαρξη, επομένως, μιας τέτοιας κόντρας, είναι υπέρ των «πρασίνων», καθώς μπορεί πολύ εύκολα να «χαλάσει το μυαλό» του Μπόλντγουιν. Αν ο τελευταίος το πάρει προσωπικά και βαλθεί να αποδείξει ότι είναι ο κορυφαίος παίρνοντας το ένα εξεζητημένο σουτ μετά το άλλο, τότε το «τριφύλλι» θα έχει ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες υπέρ του.
Αντίθετα, ο Ναν δεν έχει δείξει ποτέ να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, καθώς παίζει πάντοτε με μεγάλη ψυχραιμία και «κρύο αίμα». Όσον αφορά τη δήλωσή του, αυτή ήταν μάλλον ανακριβής με βάσει τα νούμερα, όμως η αυτοπεποίθησή του είναι αυτή που τον καθιστά μέχρι στιγμής ασυναγώνιστο για τους αντιπάλους του, επομένως ορθώς έπραξε και την έκανε. Περισσότερες απαντήσεις, θα έρθουν από τις 23 Απριλίου στο ΟΑΚΑ... ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube