Το 2023 αναμφίβολα θα μείνει... στην ιστορία του ποδοσφαίρου και αυτό διότι αρκετοί παίκτες αποφάσισαν να αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλα ονόματα, όπως του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά και του Κουαλιαρέλα και του Χοακίν.

Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στον χώρο, που μεγαλώσαμε μαζί τους και τώρα τους είδαμε για τελευταία φορά να αγωνίζονται. Ένα είναι το σίγουρο, ότι κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής αποσύρεται, τότε ένα κομμάτι όλων εμάς, φεύγει μαζί τους.

Ας δούμε μερικούς από τους κορυφαίους που είπαν φέτος αντίο στην στρογγυλή θεά.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς


Δεν το περίμενε κανείς να κρεμάσει τα παπούτσια του ο Σουηδός κι ας οδεύει στα 42 του χρόνια. Μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε και ξανάλεγε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο και πως αντέχει να παίζει ποδόσφαιρο ακόμα και μετά από σοβαρό τραυματισμό που είχε στο γόνατο πριν λίγους μήνες.



Η Μίλαν δεν του ανανέωνε το συμβόλαιο, η οποία μάλιστα του είχε ετοιμάσει αποχαιρετιστήρια φιέστα. Κάπως έτσι έγινε, ωστόσο ο Ζλάταν φρόντισε με δάκρυα στα μάτια και στην συνέχεια με λυγμούς, να ανακοινώσει πως η καριέρα του τελειώνει εδώ. Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα εντός και εκτός γηπέδων που φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να κλάψουμε και εμείς μαζί του όταν θα έφτανε αυτή η στιγμή.

Το παλμαρέ του αν μη τι άλλο πλούσιο. Ξεκίνησε από την Μάλμε και πέρασε από Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Άγιαξ, Παρί Σεν Ζερμέν, Λος Άντζελες Γκάλαξι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν. Ένα είναι το μόνο σίγουρο και το ξέρουμε όλοι αυτό, ότι το ποδόσφαιρο θα είναι σίγουρα φτωχότερο από εδώ και πέρα. Με κοντά στις 700 εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο και 440 τέρματα, με απίθανα γκολ μεταξύ άλλων και σπουδαίες στιγμές σε μια τεράστια καριέρα! Και φυσικά, με ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία. Ακόμη και με πούρο μπήκε για να γιορτάσει το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Μίλαν...




Πικέ


Μετά από μια γεμάτη καριέρα, με ups & downs, ο Ζεράρ Πικέ αποφάσισε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 36 ετών. Και μάλιστα το έκανε μεσούσης της σεζόν, αποχωρώντας από την ενεργό δράση φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα.

Παιδί της «Masia», αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2004 με το ποσό των 5,25 εκατ. ευρώ. Δόθηκε στη συνέχεια δανεικός στη Σαραγόσα, μέχρι που η Μπαρτσελόνα τον πήρε πίσω ξοδεύοντας 8 εκατ. ευρώ και για μια δεκαπενταετία μετέπειτα κατέκτησε τα… πάντα. Έκανε μεγάλη καριέρα σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, σήκωσε από Champions League και πρωταθλήματα ως και Παγκόσμιο Κύπελλο.

Έγραψε 616 εμφανίσεις με την Μπαρτσελόνα, 28 με τη Σαραγόσα και 23 με τη Γιουνάιτεντ, αλλά και 102 με την εθνική Ισπανίας, ενώ αρκετές φορές τράβηξε τα βλέμματα και με διάφορα εξωαγωνιστικά ζητήματα, με αποκορύφωμα ο γάμος αλλά και ο χωρισμός του με τη Σακίρα.



Γκάρεθ Μπέιλ


Στα μέσα της σεζόν και σε ηλικία 33 ετών ο Ουαλός αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια πλούσια αν μη τι άλλο καριέρα, ανακοινώνοντάς το μέσω των social media.

Ο Μπέιλ ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Σαουθάμπτον και από το 2007 μέχρι τι 2013 αγωνίστηκε στην Τότεναμ. Τότε η Ρεάλ Μαδρίτης προχώρησε στην πιο ακριβή μεταγραφή της στην ιστορία της μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο και τον αγόρασε έναντι 101.000.000 ευρώ από την αγγλική ομάδα.

Με τη «βασίλισσα» κέρδισε 5 Champions League, 3 πρωταθλήματα, 4 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 3 ευρωπαϊκά Super Cup, καθώς και ένα Κύπελλο Ισπανίας. Ο Γκάρεθ Μπέιλ επίσης αναδείχθηκε έξι φορές ο κορυφαίος Ουαλός ποδοσφαιριστής. Το 2022 αφήνει την Ρεάλ για να πάει στην Galaxy FC, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, μετρώντας συνολικά 14 συμμετοχές και τρία γκολ.

Θα μπορούσε ασφαλώς να αγωνίζεται ακόμη και για πολλά χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τον κέρδισε όμως το... γκολφ! Γι' αυτό και ορισμένες φορές όταν έμπαινε για να παίξει με τη Ρεάλ Μαδρίτης στα τελευταία του χρόνια, τα άκουγε από την κερκίδα. Δεν πρόσφερε και καθόταν πάνω στο μεγάλο συμβόλαιό του...



Χοακίν


Ένας εμβληματικός ποδοσφαιριστής αποφάσισε να πει αντίο στο άθλημα σε ηλικία 41 ετών. Φόρεσε τη φανέλα της Μπέτις πρώτη φορά το 2000, όπου έμεινε μέχρι το 2006 και στην συνέχεια επέστρεψε το 2015. Στο… διάλειμμα των πέντε αυτών χρόνων αγωνίστηκε σε Βαλένθια, Μάλαγα και Φιορεντίνα.

Ο Χοακίν περίμενε να κρεμάσει τα παπούτσια του στο τέλος της σεζόν, καθώς ήθελε να σπάσει το ρεκόρ του Άντονι Θουμπιθαρέτα από το 1998 ο οποίος είχε τις περισσότερες συμμετοχές στη La Liga. Τελικά το αντίο ήρθε, με τον Ισπανό να αποθεώνεται από ολόκληρο το γήπεδο και ο ίδιος να αποχωρεί με λυγμούς, αποχαιρετώντας την αγαπημένη του ομάδα και τους αγαπημένους του φιλάθλους.



Ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς του αθλήματος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για εξωαγωνιστικούς λόγους και ένα παιδί που στην Ανδαλουσία θεωρείται θρύλος! Τεράστιος πραγματικά!

Μεσούτ Εζίλ


Σε ηλικία 34 ετών ο Γερμανός αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια καριέρα 17 χρόνων. Ο Εζίλ φόρεσε μεταξύ άλλων τις φανέλες των Άρσεναλ, Σάλκε, Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε, ενώ με την εθνική Γερμανίας κατέγραψε 92 συμμετοχές, σημειώνοντας 23 γκολ.

Ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Μπασακσεχίρ, όπου αποχώρησε πριν λίγους μήνες, έμεινε ελεύθερος και στην συνέχεια πήρε την απόφαση να αποσυρθεί.



Ξεχώρισε για την οξυδέρκειά του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και την διορατικότητά του. Για τον τρομερό έλεγχο της μπάλας, για τις εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ αλλά και τις αδιανόητες, ορισμένες φορές, ασίστ του που ήταν... μισό γκολ για τους συμπαίκτες του. Έχει δώσει ασίστ σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε, μας έχει αφήσει άφωνους με τα "μαγικά" του και αν ήταν λιγότερο τεμπέλης και πιο δουλευταράς, ίσως και να λογιζόταν ανάμεσα στους κορυφαίους αρτίστες των γηπέδων που έπαιξαν στο «10».

Μάρεκ Χάμσικ


Μια μεγάλη καριέρα έφτασε στο τέλος της, με τον Σλοβάκο να αποφασίζει να αποσυρθεί στα 35 του χρόνια. Το όνομα του Χάμσικ αναμφίβολα έχει συνδεθεί με τη Νάπολι όπου αγωνίστηκε από το 2007 μέχρι το 2019. Μια ζωή ολόκληρη, κυνηγώντας τον μεγάλο στόχο του πρωταθλήματος που ήρθε τελικά τέσσερα χρόνια αργότερα, χωρίς φυσικά να είναι αυτός στην ομάδα.

Είχε περάσει από Μπρέσια, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Γκέτεμποργκ και Τράμπζονσπορ όπου έκλεισε και την καριέρα του. Ο άνθρωπος με την χαρακτηριστική μοϊκάνα, διέπρεψε και στην εθνική της χώρας του. Κατέγραψε τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Σλοβακίας (126) και ήταν ο πρώτος σκόρερ με 26 γκολ.

Ο Χάμσικ αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο, αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά πίσω του. Και τελικά, λίγο πριν αποσυρθεί φρόντισε και να αλλάξει την χαρακτηριστική του κόμη.



Φάμπιο Κουαλιαρέλα


Τι να πεις για αυτόν τον παίκτη; Ότι έκλαψαν μέχρι και οι πέτρες στην απόσυρσή του; Ο Κουαλιαρέλα στα 40 του είπε αντίο στο ποδόσφαιρο, ωστόσο άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη. Έγραψε τη δική του ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο και άφησε το στίγμα του σε όποια ομάδα κι αν πέρασε. Γιουβέντους, Σαμπντόρια, Νάπολι, Φιορεντίνα, Ουντινέζε, Τορίνο.

Τα έφερε έτσι η τύχη ώστε αυτός ο φοβερός στράικερ να κλείσει την καριέρα του, έστω και ως αντίπαλος, σε έναν σύλλογο που αγαπήθηκε τρομερά. Στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», με το ματς να σταματά και όλο το στάδιο να τον αποθεώνει. Παίκτες, επιτελεία, οπαδοί, όλοι χάρισαν απλόχερα στον Ιταλό επιθετικό ένα τεράστιο χειροκρότημα. Για να μην μπορέσει ούτε ο ίδιος, ούτε και αρκετοί που παρακολουθούσαν αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Μας χάρισε φοβερά γκολ, με τακουνάκι, με σουτάρες, με λόμπες, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Είχε και την αλητεία στο... αίμα του και αυτό έκανε τον κόσμο να τον γουστάρει περισσότερο.



Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ


«Από τα ψηλά και τα χαμηλά, η καριέρα μου ως επαγγελματίας αθλητής ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ευχαριστώ τους φανς μου που ήταν εκεί σε κάθε μου βήμα. Αισθάνομαι ευγνώμων για τα πάντα και είμαι ενθουσιασμένος για αυτά που έρχονται». Κάπως έτσι αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του στα 39 του χρόνια ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ. Με λίγα λόγια και απλά που ίσως μερικές φορές είναι και τα καλύτερα.

Άρσεναλ, Μονακό, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κάποιες από τις ομάδες που αγωνίστηκε ο επιθετικός από το Τόγκο. Κάτι που είχε μείνει στην ιστορία είναι ένας πανηγυρισμός του. Το 2009 η Σίτι υποδέχθηκε την Άρσεναλ, με τον Αντεμπαγιόρ πήγε να πανηγυρίσει ένα γκολ που πέτυχε μπροστά από τις εξέδρες των φίλων της πρώην ομάδας του, αλλά και τον Αρσέν Βενγκέρ για να τους πικάρει. Δεν έμεινε μόνο εκεί όμως, αλλά τον πανηγυρισμό του τον συνόδευσε με άσεμνη χειρονομία.



Παρότι αρκετά ψηλός (σσ. 1,92 μ.), είχε καλή τεχνική και έβαζε γκολ με διάφορους τρόπους. Όχι μόνο με το κεφάλι, όπως θα περίμενε κανείς...

Μπόγιαν Κρκιτς


Παιδί της Μασία, «ξεπετάχτηκε» λίγο μετά τον Μέσι, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες. Στα 32 του χρόνια αποφάσισε να πει αντίο στο ποδόσφαιρο με την Μπαρτσελόνα να του ετοιμάζει συνέντευξη Τύπου για να τον αποχαιρετίσει κατάλληλα.

Μπορεί κάποιος να το έπαιρνε σαν κολακεία, αλλά όταν τον είχαν βγάλει τον νέο Μέσι ο ίδιος είχε απαντήσει: «Πρέπει να ελέγξεις τα πράγματα που μπορείς. Ξέρω τις ικανότητές μου και γνωρίζω ότι δεν είμαι ο Μέσι. Είμαι ο Μπόγιαν. Αν ο κόσμος λέει ότι αυτός ο τύπος δεν είναι ο νέος Μέσι, απαντώ ναι, δεν ήμουν ο νέος Μέσι.



Ο Μέσι βάζει τρία γκολ ανά αγώνα. Αν εσύ βάλεις ένα, τότε δεν είσαι ο Μέσι. Όταν πήγα στη Ρώμη και στο Μιλάνο, πήγα όχι ως Μπόγιαν, αλλά ως νέο αστέρι, ο νέος Μέσι. Οπότε αν παίξεις απλά καλά, δεν είναι αρκετό, πρέπει να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να γίνεις ο νέος Μέσι και αυτό δεν με βοήθησε».

Θα μπορούσε να έχει κάνει σπουδαία καριέρα, αλλά ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρξαν προς το πρόσωπό του και κατέληξε να γίνει ένας παίκτης της... σειράς που άλλαζε τις ομάδες σαν τα πουκάμισα, κρεμώντας τα παπούτσια του μόλις στα 32! Μπαρτσελόνα, Ρόμα, Μίλαν, Άγιαξ, Στόουκ, Μάιντζ, Αλαβές, Μόντρεαλ και Βίσελ Κόμπε, αλλά και μόλις μία συμμετοχή με την εθνική Ισπανίας για τον... Ισπανοκροάτη.

Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ


Μια μεγάλη καριέρα, η οποία ξεκίνησε και τελείως στον Άγιαξ! Από αμούστακο παιδί, βρέθηκε στον Αίαντα και στα τμήματα υποδομών του συλλόγου. Πήρε την πρώτη μεγάλη μεταγραφή για τη Ρόμα το 2011, κοστίζοντας στους «τζαλορόσι» το ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε στην Αγγλία για τη Φούλαμ, από την οποία δόθηκε δυο φορές δανεικός: Μία στη Μονακό και μία στη Σαουθάμπτον.

Η Έβερτον το 2016 τον έκανε δικό της, αλλά τελικά ο Ολλανδός κίπερ επέστρεψε προ τριετίας στο σπίτι του, στο Άμστερνταμ για να φορέσει ξανά τη φανέλα του Άγιαξ. Μπορεί στην εκτίμηση του κόσμου να μην είναι στους κορυφαίους, αλλά σίγουρα είναι από τους καλύτερους που έβγαλε η χώρα του στη θέση του τερματοφύλακα. Μετά τον Φαν ντερ Σαρ και άλλους σπουδαίους πορτιέρε.

Έγραψε 63 ματς με την Ολλανδία, όπως και 311 με τον Άγιαξ,55 με τη Ρόμα, 26 με την Έβερτον, 25 με τη Σαουθάμπτον, 21 με τη Φούλαμ και 8 με τη Μονακό!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια