Εβδομάδα που ο προβληματισμός και τα αρνητικά αποτελέσματα έδωσαν την θέση τους στα ενθαρρυντικά σημάδια και σε δύο πολύ σημαντικές βαθμολογικά και ψυχολογικά νίκες, αντίστοιχα, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε στην Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», έκαναν το 2/2 απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ και έβγαλαν την καλύτερη αντίδραση μετά τις συνεχόμενες ήττες από Εφές και Μπάγερν στην διοργάνωση, αλλά και τον Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Μη έχοντας παρά ελάχιστες ώρες για ξεκούραση και κανονικές προπονήσεις ώστε να δουλέψουν πάνω στα λάθη τους, παίκτες και προπονητής, εμφάνισαν ένα εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο και προσανατολισμό, έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, ένταση, συγκέντρωση και θέληση, με αποτέλεσμα να υπενθυμίσουν-εμφανισουν σε μεγάλο βαθμό την νοοτροπία που έφερε στις επιτυχίες και το όμορφο μπάσκετ των τελευταίων χρόνων την ομάδα. Ο Ολυμπιακός, απέναντι σε ομάδες που ήταν πρώτες σε όλες τις βασικές κατηγορίες της στατιστικής όπως οι δυο ισπανικές, επικράτησαν λόγω του «βάθους» και της πολυφωνίας που υπάρχει στο ρόστερ, και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε δυο εκπληκτικά κοουτσαρίσματα, αλλάζοντας πολλά στον τρόπο, σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια.
Εκτός από την σημαντική ατομική άνοδο παικτών «κλειδιά» για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας (σ.σ. Γουόκαπ, Φαλ, Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Ντόρσι, μαζί με τους σταθερά εξαιρετικούς Βεζένκοβ και ΜακΚίσικ) και τα στοιχεία ομαδικού πνεύματος και της προσέγγισης των παικτών, υπήρξε ραγδαία-κατακόρυφη άνοδος σε πολλές σημαντικές στατιστικές κατηγορίες και αριθμοί, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το τι άλλαξε και οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν στο παρκέ μια πολύ καλή εικόνα. Το sportfm.gr τους κατέγραψε όλους και σας τους παρουσιάζει.
Άμυνα… Ολυμπιακού και το ριμπάουντ σύμμαχος
Δεδομένα ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πολύ πιο αποτελεσματικός στην επίθεσή του, έβγαλε περισσότερες καλές συνεργασίες, κυκλοφόρησε καλύτερα και χωρίς πολύ ντρίμπλα την μπάλα, κάτι που φαίνεται από το ότι ο μέσος όρος παραγωγής του στα πέντε πρώτα παιχνίδια που ήταν 80,6 πόντοι, αυξήθηκε στο πολύ καλύτερο 87 στα παιχνίδια με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Αυτό που έκανε όμως την διαφορά, ήταν η άμυνα, που δέχθηκε μόλις 71,5 πόντους από αυτές τις δύο ομάδες, έναντι 78,6 που ήταν η «ζημιά» στα μετόπισθεν στα πρώτα πέντε παιχνίδια. Επειδή μια άμυνα ολοκληρώνεται πάντα μόνο αν θωρακιστεί το αμυντικό ριμπάουντ, εδώ και αν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στις έξτρα κατοχές του αντιπάλου από επιθετικά ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός έριξε το απογοητευτικό 14 των πρώτων πέντε αγώνων στο 5 (!), ενώ μεγάλη ήταν η διαφορά και στους πόντους που δέχθηκε από αυτά.
Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, δέχονταν 12,2 πόντους από χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κόντρα σε Φενέρμπαχτσε, Ζάλγκιρις, Ολίμπια Μιλάνο, Εφές και Μπάγερν και απέναντι σε δύο ομάδες με τεράστιο μέγεθος στις πεντάδες τους, έριξε αυτό τον αριθμό στο 5! Και αυτό, έγινε όχι μόνο λόγω της επιστροφής των Φαλ και Μιλουτίνοφ, αλλά και γιατί οι περιφερειακοί πήγαν με έξτρα διάθεση στο ριμπάουντ, μαζεύοντας μάλιστα τα περισσότερα από αυτά. Αποτέλεσμα αυτού του στοιχείου, ήταν μέσα σε λίγες ώρες να κάνει το μειονέκτημα πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός και να πάρει 15,5 επιθετικά ριμπάουντ στην διπλή αγωνιστική, έναντι 8,4 στα πέντε πρώτα ματς. Σε ότι αφορά τους πόντους από αυτά, εκτοξεύτηκαν κατακόρυφα, καθώς σκόραρε 18,5 απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα από έξτρα κατοχές, την ώρα που στα προηγούμενα παιχνίδια, η συγκομιδή ήταν μόλις 5,8!
Εντυπωσιακός, αλλά ακόμα όχι πολύ εύστοχος
Ένα ακόμα στοιχείο που είναι αρκετά ενθαρρυντικό ενόψει της συνέχειας και προέκυψε από τις δύο νίκες του Ολυμπιακού απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, είναι πως έφτασε σε αυτές, χωρίς να είναι εντυπωσιακά πιο εύστοχος σε σχέση με τις ήττες του. Είναι δεδομένο πως έχει φέτος τους παίκτες για να το κάνει στην συνέχεια και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το έργο του, όμως στα δίποντα σούταρε χειρότερα (σ.σ. 53,4% έναντι 54,9% στα πέντε πρώτα παιχνίδια), και μικρή βελτίωση εμφάνισε στα τρίποντα. Όπου είχε 36,1% αντί για 34,7% στα προηγούμενα ματς. Έκανε μάλιστα και λίγο περισσότερα λάθη κατά μέσο όρο (σ.σ. 12 αντί για 11,4), όμως το θετικό είναι πως λόγω της συγκέντρωσής του, δέχθηκε πολύ λιγότερους πόντους από αυτά. Συγκεκριμένα, οι 12,2 πόντοι που έπαιρναν οι αντίπαλοι από τα σφάλματά του, έγιναν μόλις 9,5 απέναντι σε «βασίλισσα» και «μπλαουγκράνα», στοιχείο πολύ σημαντικό για την οικονομία και την εξέλιξη των αγώνων.