Το Ευρωμπάσκετ ολοκληρώθηκε άδοξα για την Εθνική ομάδα. Η ήττα αλλά ακόμη περισσότερο ο τρόπος που αυτή ήρθε συνιστά αποτυχία και πονά πολύ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε με το όνειρο ενός μεταλλίου, ωστόσο ουδείς μπορεί να του αφαιρέσει ότι έδωσε ό,τι μπορούσε. Οι εμφανίσεις του αυτόν τον ενάμιση μήνα ήταν οι καλύτερες που είχε ποτέ με το εθνόσημο. Και η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου θα μπορούσε να ήταν μονολεκτικά… «θραύση»!

Πυλώνας στο σκοράρισμα, έστω και χωρίς καλά σουτ


Ο Greek Freak ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 29,3 πόντους κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο ως τώρα από κάθε άλλον παίκτη της διοργάνωσης, με μοναδικό που να μπορεί να τον ξεπεράσει τον Λούκα Ντόντσιτς που έχει 28 ανά αγώνα και συνεχίζει με τη Σλοβενία.



Τα ποσοστά του ήταν, επίσης, πολύ καλά. Είχε 67,9% στα δίποντα (55/81), το έκτο υψηλότερο στη διοργάνωση με τους πέντε πρώτους όμως να είναι όλοι σέντερ (Μπαλτσερόφσκι με 81,1%, Τόμπι με 71%, Γιόκιτς με 70,7%, Γουίλι Ερνανγκόμεθ με 69,6% και Βέσελι με 68,5%).

Στις βολές ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με 78,5% έχοντας 51/65, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς πως τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ είχε 72,2% στη regular season και 67,9% στα playoffs. Στα τρίποντα, ωστόσο, μολονότι έπαιρνε τέσσερα τέτοια σουτ ανά αγώνα έμεινε χαμηλά, με μόλις 20% και 5/25, χαμηλότερο από το 29,3% της κανονικής περιόδου και το 22% των playoffs στο ΝΒΑ.

Ο Greek Freak πήρε τους περισσότερους πόντους του μέσα από το «ζωγραφιστό». Από εκεί είχε 72% ευστοχία, ενώ αρκετά αποτελεσματικός ήταν επιτιθέμενος από τη δεξιά πλευρά και όχι τόσο από την αριστερή. Συνολικά είχε 1,3 πόντους ανά σουτ. Συνολικά, με τον σούπερ σταρ των Μπακς στο παρκέ η Εθνική ομάδα είχε 130,2 πόντους ανά 100 κατοχές!



Γενικότερα, όλη η ελληνική επίθεση περιστρεφόταν γύρω από τον 28χρονο άσο. Με 38,7% στο Usage, δηλαδή το ποσοστό των κατοχών που διαχειρίστηκε όσο ήταν στο παρκέ (28,3 λεπτά ανά αγώνα), είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη «εμπλοκή» στο παιχνίδι της ομάδας του σε όλο το Ευρωμπάσκετ, πίσω μόνο από τον Λάουρι Μάρκανεν της Φινλανδίας. Ενδεικτικά ο Νίκολα Γιόκιτς είχε το 30,1% και ο Λούκα Ντόντσιτς το 36,1%.

Άλλωστε πέρα από το σκορ, ο Γιάννης είχε με 4,7 ασίστ ανά αγώνα την 14η καλύτερη επίδοση στο Ευρωμπάσκετ. Όσο εκείνος ήταν στην πεντάδα, μοίραζε το 22,5% των καλαθιών της Εθνικής ομάδας, ενώ έκανε 2,5 λάθη ανά αγώνα (συχνότερα επιθετικά φάουλ), μόλις όμως 7,1 ανά 100 κατοχές.

Πολλή δουλειά στην άμυνα


Πέρα από την τεράστια συνεισφορά του στην επίθεση, όπου ήταν το σημείο αναφοράς της Εθνικής ομάδας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε πολλή δουλειά και στην άμυνα. Έπαιξε στο «4» και στο «5», αλλά χρειάστηκε πολλές φορές να καταναλώνει πολλή ενέργεια κυνηγώντας τα αντίπαλα γκαρντ, είτε κατ’ επιλογή προπονητή (όπως συνέβη στα ματς με Τσεχία και Γερμανία), είτε σε άμυνα με αλλαγές. Με 1,5 κλεψίματα και 0,8 τάπες ανά αγώνα συνέβαλε στην επιθετική άμυνα, ενώ όσο ο ίδιος βρισκόταν στο παρκέ η Εθνική ομάδα δεχόταν μόνο 103,7 πόντους ανά 100 κατοχές.



Σημαντική συνεισφορά είχε και στα ριμπάουντ. Με 8,8 ριμπάουντ ανά αγώνα είχε την όγδοη μεγαλύτερη επίδοση στο Ευρωμπάσκετ (πίσω από Βεζένκοφ με 12,2, Μαμουκελασβίλι με 11, Βαλαντσιούνας με 10,5, Γκομπέρ με 10,3 και Γιόκιτς με 10). Ήταν πέμπτος στα αμυντικά ριμπάουντ με 7,2 ανά αγώνα μαζεύοντας το 19,4% των διαθέσιμων όσο ήταν στο παρκέ, ενώ έπαιρνε και 1,7 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο και το 4,46% των διαθέσιμων όταν ήταν στην πεντάδα.

Πρώτος σε αξιολόγηση στο Ευρωμπάσκετ


Αν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να πειστείς κανείς πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλαμψε, παρά την αποτυχία της Εθνικής, στο Ευρωμπάσκετ, αρκεί να επισημανθεί πως είναι ο πρώτος σε αξιολόγηση παίκτης στη διοργάνωση με 32,7, μπροστά από Γιόκιτς (31,7), Βεζένκοφ (31,2) και Μάρκανεν (30,4) που έχουν επίσης αποχαιρετήσει. Ο μόνος που μπορεί να τον… εκθρονίσει είναι ο πέμπτος της λίστας με 29,2 Λούκα Ντόντσιτς, που όμως συνεχίζει με τη Σλοβενία.

Με βάση τον δείκτη PIR, που περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα στοιχεία, η υπεροχή του Greek Freak είναι ακόμη μεγαλύτερη, με 39,7 στο Ευρωμπάσκετ, ενώ ο Λάουρι Μάρκανεν έχει 35,3, ο Νίκολα Γιόκιτς 35 και ο Λούκα Ντόντσιτς 34,7.



Κυρίαρχος και στο FIBA Basketball


Αναμφίβολα με την παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ πιστοποίησε πως αν δεν είναι ο καλύτερος (που κατά τον υπογράφοντα είναι), αποτελεό έννα από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ένας καταπληκτικός two-way παίκτης, με συνεισφορά σε άμυνα και επίθεση που δεν είναι αυτονόητο για όλους τους σταρ μεγάλου διαμετρήματος, που δίνει το παράδειγμα με την εργατικότητά του, που δεν μιλάει πολύ στα Μέσα αλλά «μιλά» στα δύσκολα. Απέδειξε πως μπορεί να ανταποκριθεί πλέον εξαιρετικά στο λεγόμενο FIBA Basketball και να «γράψει» μεγάλους αριθμούς στη στατιστική του, παρότι οι αντίπαλοι επιστράτευσαν από τείχη μέχρι και αντιαθλητικά φάουλ για να τον αναχαιτίσουν. Και, σε τελική ανάλυση, η αποτυχία της Εθνικής ομάδας βαραίνει μάλλον τελευταίο τον ίδιο.

Κάτι μας λέει, πάντως, πως δεν έφτασε ακόμη στο πικ του με το εθνόσημο. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν τύπο που οι αποτυχίες δεν τον απογοητεύουν αλλά τον πεισμώνουν. Θα επιστρέψει στο γυμναστήριο και το κλειστό, θα δουλέψει για ώρες και θα επιστρέψει ακόμη καλύτερος και πιο αποφασισμένος για τις επόμενες προκλήσεις της Εθνικής. Η οποία-δυστυχώς-δεν είναι… κλαμπ για να αναζητήσει στην αγορά τους κατάλληλους παίκτες να τον πλαισιώσουν, όπως έκαναν οι Μπακς παίρνοντας τα διδάγματα των προηγούμενων ετών. Η δεξαμενή ταλέντου του ελληνικού μπάσκετ είναι συγκεκριμένη, δυστυχώς περιορισμένη, με γνωστές αδυναμίες σε σουτ, παιχνίδι ένας με έναν και αθλητικότητα. Όμως, έστω κι έτσι, υπήρχαν δυνατότητες για κάτι καλύτερο σε αυτό το Ευρωμπάσκετ.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά, τα κομμάτια του παζλ μπορεί να μην ταιριάζουν πάντα απόλυτα αλλά είναι εκεί και η Εθνική ομάδα θα επιστρέψει. Κι έχοντας τον καλύτερο παίκτη του κόσμου σε ρόλο οδηγού, κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Έστω κι αν ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός, ισχυρότερος από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ο ίδιος το θέλει πολύ κι όταν βάζει κάτι στο μυαλό του, θα κάνει το παν για να το πετύχει. Κι όπως έβαλε τέλος στην ανομβρία του Μιλγουόκι, οραματίζεται να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα. Αμήν!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube