Η Ευρωλίγκα βρίσκεται στον 22ο χρόνο ζωής και ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα, αφού το 2021 έφερε εξελίξεις για τον Τζόρντι Μπερτομέου και σηματοδότησε το ξημέρωμα της νέας εποχής. Ο ισχυρός άνδρας της διοργάνωσης κηρύχθηκε… έκπτωτος από την πλειοψηφία των ομάδων και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το πόστο του τον Ιούνιο του 2022.
Η προεργασία για την αποκαθήλωση του Καταλανού είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, αφού οι περισσότεροι σύλλογοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον ίδιο και τον απολυταρχικό τρόπο λειτουργίας του. Η αρχή του τέλους έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα εκπρόσωποι 7 ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις, Εφές) και συμφώνησαν ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για αντικατάστασή του.
Πάμε να δούμε και τους λόγους που μας οδήγησαν στην αλλαγή κατεύθυνσης προς το πρόσωπο του Μπερτομέου. Στον πρόεδρο και CEO της διοργάνωσης χρεώνουν αρχικά τα ελάχιστα έσοδα που είχαν οι ομάδες, σε σχέση με την αναγνώριση που τυγχάνει η Ευρωλίγκα από το ευρύ κοινό. Τα χρήματα που είχε υποσχεθεί μέσω χορηγιών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν… εμφανίστηκαν ποτέ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «ματώσουν» ακόμα περισσότερο οι ιδιοκτήτες, αφού προέκυψε και η πανδημία του κορωνοϊού, που μείωσε αισθητά τα έσοδα.
Από ‘κει και πέρα, στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι ανησυχίες για διάφορες παρατυπίες που είχαν παρατηρηθεί σε υπερβολικές δαπάνες του Καταλανού, που δεν έδινε λόγο σε κανέναν για τη διαχείρισή του. Στο πλαίσιο αυτό και οι οικονομικοί έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα στα «λογιστικά» της διοργανώτριας αρχής.
Δεδομένο είναι ότι ενοχλούσε πάρα πολύ και η άκαμπτη στάση του στο κομμάτι των σχέσεων με τη FIBA. Κακά τα ψέματα, δεν υπήρχε η παραμικρή συνεννόηση με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία του μπάσκετ, κάτι που προκαλούσε μόνο προβλήματα στις ομάδες και μια σχεδόν απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούσε μπέρδεμα στους φίλους του σπορ, που ήταν υποχρεωμένοι να μοιραστούν στα δύο για να παρακολουθήσουν τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους. Κι αυτό διότι ο Μπερτομέου δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση διαπραγμάτευσης με την απέναντι πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί το μπάχαλο με τα «παράθυρα», που έπεφταν πάνω σε αγώνες της Ευρωλίγκας.
Το πλέον χαρακτηριστικό -και πρόσφατο- παράδειγμα προέκυψε τον Νοέμβριο από Γαλλία… μεριά, με την ομοσπονδία της χώρας να είναι έξαλλη για τη στάση της Ευρωλίγκας, που δεν επέτρεψε σε Βιλερμπάν και Μονακό να αλλάξουν ημέρα διεξαγωγής της μεταξύ τους αναμέτρησης προκειμένου να είναι διαθέσιμοι οι διεθνείς των δύο ομάδων. Να προστεθεί εδώ ότι δεν άρεσε σε αρκετούς η ακύρωση της σεζόν 2019-20 λόγω κορωνοϊού, παρότι οι περισσότερες διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Το χρονικό του προαναγγελθέντος διαζυγίου γράφτηκε λοιπόν στις 2 Νοεμβρίου, όταν οι μέτοχοι της διοργάνωσης αποφάσισαν με ψήφους 6-5 να «τελειώσουν» τον Καταλανό από τη θέση του. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις και ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν οι ομάδες που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής του, ενώ οι ισπανικές (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και οι τουρκικές (Φενερμπαχτσέ, Εφές) επιθυμούσαν την παραμονή του, με την Εφές να αλλάζει στάση σε σχέση με την αρχική της τοποθέτηση. Το μήνυμα πάντως… εστάλη προς τον 62χρονο παράγοντα, που καλείται να απέλθει από τον θώκο του και να παραδώσει το «χαρτοφυλάκιό» του μέχρι τις 30 Ιουνίου του νέου έτους.
Η θητεία του Μπερτομέου ξεκίνησε -ως CEO- τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν «εκμεταλλεύτηκε» την κόντρα των ομάδων με τη FIBA και σύστησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μια νέα διοργάνωση, η οποία «δεν θα είναι ίδια σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα», όπως έλεγε τότε. Οι ιθύνοντες των συλλόγων (όχι όλων) μαγεύτηκαν από τα λόγια και τα σχέδια του άλλοτε αντιπρόεδρου της ACB και πείστηκαν να τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα, με την οικογένεια Γιαννακόπουλου να βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση (μέχρι και σήμερα) μαζί του για πολλά θέματα.
Με το πέρασμα των χρόνων, η Ευρωλίγκα «μεγάλωνε» λόγω του υψηλού επιπέδου και των κολοσσών που συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστική ως προϊόν, κάτι που φέρει την ευθύνη του Καταλανού. Από το 2015 -μετά τη σύναψη χορηγικής συμφωνίας με την πολυεθνική IMG- αποφάσισε να δώσει «κλειστά» συμβόλαια σε 11 συλλόγους (που μετέπειτα έγιναν 13), ενόσω άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής του θεσμού με 16 (18 πλέον) ομάδες να παίζουν σε δικό τους πρωτάθλημα. Αυτομάτως, μειώθηκαν τα «εισιτήρια» για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μέσω των εγχώριων λιγκών, κάτι που προκαλούσε πάντα αμφισβήτηση σχετικά με το δίκαιο του πράγματος.
Τώρα, το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα της διοργάνωσης και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Μπερτομέου, αφού το 2022 φέρνει τη σημαντικότερη αλλαγή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και δεκαετίες... ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube