Μετά από μερικούς μήνες αναμονής, η Ευρωλίγκα είναι και πάλι έτοιμη να ξεκινήσει!
Μπροστά μας έχουμε ακόμη μία πολύ ανταγωνιστική σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, με πολλές ομάδες να είναι τρομερά ενισχυμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Και με τους συλλόγους που διεκδικούν οκτάδα να έχουν γίνει δέκα μέσω του θεσμού των play-in, η αγωνία αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα!
Παρόλο που δεν υπήρχε αγωνιστική δράση, η Ευρωλίγκα δεν μας άφησε παραπονεμένους το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί τα μεταγραφικά «μπαμ» ήταν τόσα, που ουσιαστικά καθημερινά είχαμε και μία νέα απόκτηση παίκτη, οπότε δεν... βαρεθήκαμε καθόλου. Το sport-fm.gr, επομένως, σας παρουσιάζει τις 15 κορυφαίες μεταγραφές που έγιναν στη Euroleague, με τη μορφή ranking!
15. Σαμπάζ Νέιπιερ στον Ερυθρό Αστέρα
Μπορεί μέχρι πέρυσι να μας ήταν άγνωστος από τα ευρωπαϊκά παρκέ, ωστόσο μισή σεζόν αρκούσε στον Σαμπάζ Νέιπιερ για να αποδείξει πως ανήκει για τα καλά στην Ευρωλίγκα. Ο Αμερικανός γκαρντ ήρθε στην Αρμάνι μετά τα μισά της κανονικής διάρκειας και βοήθησε στην αγωνιστική «ανάσταση» των Ιταλών, που βρέθηκαν ξαφνικά από την τελευταία θέση στη διεκδίκηση μίας θέσης στα playoffs.
Πλέον, θα αποτελεί μέλος μίας τρομερής περιφέρειας που επιχειρεί να φτιάξει ο Ερυθρός Αστέρας, μαζί με τους Μίλος Τεόντοσιτς, Νεμάνια Νέντοβιτς και Γιάγκο Ντος Σάντος. Ο 32χρονος είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες μεταγραφές της σεζόν, κυρίως λόγω των τρομερών εμφανίσεων που έκανε με την Αρμάνι. Με τους Ιταλούς μέτρησε στην Ευρωλίγκα 14 πόντους και 4,3 ασίστ κατά μέσο όρο, με 43% μάλιστα στα τρίποντα.
14. Ματίας Λεσόρ στον Παναθηναϊκό
Ο Ματίας Λεσόρ δεν μας ήταν άγνωστος στα παρκέ της Ευρωλίγκας, καθώς έχει διανύσει μια αξιόλογη καριέρα. Ωστόσο, την περασμένη σεζόν ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του, αφού εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία πεντάρια της διοργάνωσης, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.
Ο Γάλλος σέντερ ήταν «υπερηχητικός» με την Παρτίζαν, μέτρησε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ήταν δεύτερος σε αξιολόγηση πίσω από τον MVP Σάσα Βεζένκοφ και έλαβε μία θέση στην κορυφαία πεντάδα της σεζόν.
Πλέον, στον Παναθηναϊκό αναμένεται να έχει ακόμη πιο αυξημένο ρόλο, με καλύτερους μάλιστα… τροφοδότες, όπως ο Κώστας Σλούκας και ο Λούκα Βιλντόσα. Το σίγουρο είναι πως θα ξεσηκώσει πολλές φορές το ΟΑΚΑ με τα καρφώματά του.
13. Ντάριους Τόμπσον στην Εφές
Μετά από μερικά χρόνια κυριαρχίας στην Ευρωλίγκα, η Αναντολού Εφές πέρασε σε μία νέα εποχή, κάτι που σηματοδοτήθηκε από δύο αποχωρήσεις. Αυτές του Εργκίν Αταμάν και του Βασίλιε Μίτσιτς. Ο δεύτερος ήταν-με διαφορά-ο καλύτερος γκαρντ στην Ευρώπη τις περασμένες σεζόν, επομένως η αντικατάστασή του αποτελούσε κομβικής σημασίας.
Η τουρκική ομάδα έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή, αφού απέκτησε έναν περιφερειακό εξαιρετικής ηλικίας, που έδειξε τα διαπιστευτήριά του πέρυσι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Ντάριους Τόμπσον ήταν ο «μαέστρος» της Μπασκόνια, και ένας από τους βασικούς λόγους που αυτή κατόρθωσε να διεκδικεί μέχρι τέλους μία θέση στην οκτάδα.
Ο 28χρονος μέτρησε πέρυσι 12,6 πόντους και 6,7 ασίστ ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, και πλέον θα αποτελέσει μαζί με τον Σέιν Λάρκιν το νέο backcourt δίδυμο της Εφές, που αν δουλευτεί θα είναι ξανά ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
12. Στέρλινγκ Μπράουν στην Άλμπα
Μπορεί η Άλμπα να είναι μία από τις πιο… αντιεμπορικές ομάδες στη διοργάνωση, ωστόσο το φετινό καλοκαίρι έκανε μία από τις κορυφαίες κινήσεις. Η βερολινέζικη ομάδα έφερε στη Γερμανία τον Στέρλινγκ Μπράουν, NBAer με αξιόλογη πορεία στη λίγκα. Ο 28χρονος γκαρντ/φόργουορντ, που υπήρξε και συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς με σημαντικό χρόνο συμμετοχής, αναμένεται να λάβει μεγάλες ευθύνες στην πρώτη του ευρωπαϊκή «δουλειά» και να αποτελέσει τον ηγέτη της Άλμπα.
Πέρα από το γεγονός πως είναι μία σπουδαία προσωπικότητα που κάποτε τα έβαλε με ολόκληρη την Αστυνομία του Μιλγουόκι, ο Μπράουν είναι και πολύ ικανός παίκτης, αφού έχει φτάσει να μετρά 8,2 πόντους και 4,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με τους Ρόκετς το 2020-21, στην καλύτερη σεζόν του στο NBA. Eξαιρετικός σουτέρ και καλός αμυντικός, είναι πιθανό να κάνει μεγάλο «μπαμ» στην Ευρωλίγκα.
11. Πι Τζέι Ντοζίερ στην Παρτίζαν
Μετά από μία πολύ επιτυχημένη σεζόν, η Παρτίζαν έχασε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της, τον Ντάντε Έξουμ, που βρήκε συμβόλαιο στο NBA. Τι έκανε για να τον αντικαταστήσει; Βρήκε τον μπασκετικό του κλώνο στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη!
O 27χρονος Πι Τζέι Ντοζίερ είναι από τους λίγους γκαρντ που μπορούν να ματσάρουν την αθλητικότητα, την έκρηξη και κυρίως τα… μακριά χέρια του Αυστραλού, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να «τρίβει τα χέρια του» για την απόκτησή του.
Πέρα απ’ όλα, πρόκειται και για παίκτη με αρκετά «χιλιόμετρα» στο ΝΒΑ, όπου τη σεζόν 2020-21 έπαιξε με τη φανέλα των Νάγκετς σε 50 παιχνίδια, μετρώντας 7,7 πόντους κατά μέσο όρο! Αν καταφέρει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα δώσει πολλά πράγματα στους «ασπρόμαυρους».
10. Φρανκ Καμίνσκι στην Παρτίζαν
Το δεύτερο μεγάλο κενό που προέκυψε στην Παρτίζαν ήταν στη θέση «5», μετά την αποχώρηση του Ματίας Λεσόρ. Εδώ, ωστόσο, οι Σέρβοι πήγαν σε κάτι τελείως διαφορετικό από τον εκρηκτικό και αθλητικό Γάλλο.
Ο Φρανκ Καμίνσκι, άλλοτε νούμερο 9 στο Draft του NBA, πρόκειται για έναν παίκτη που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί πραγματικά να απογειώσει τους «ασπρόμαυρους». Και κάτι μας λέει, ότι αυτό θα γίνει με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο…
Ο 30χρονος έρχεται πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετρώντας μία πορεία με πάνω από 400 παιχνίδια στο NBA. Ικανός να ανοίξει το γήπεδο με το μακρινό του σουτ, αλλά και να δημιουργήσει από το «5», ειδικά επιθετικά θα αποτελεί άλυτο πρόβλημα για τους αντιπάλους της Παρτίζαν.
9. Κώστας Σλούκας στον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός έδειξε από την αρχή της μεταγραφικής σεζόν τις διαθέσεις του, αποκτώντας τους Λούκα Βιλντόσα και Ματίας Λεσόρ νωρίς το καλοκαίρι. Κανείς, ωστόσο, δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που συνέβη την 8η Ιουλίου, όταν ο Κώστας Σλούκας πήρε την απόφαση να ενταχθεί στους «πράσινους», λίγες μέρες αφότου είχε αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό!
Η μεταγραφή αυτή είναι από τις καλύτερες του καλοκαιριού τόσο επικοινωνιακά όσο και από πλευράς ποιότητας. Το «τριφύλλι» πήρε όχι μόνο έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης, αλλά και έναν από τους καλύτερους παίκτες του «μεγάλου αντιπάλου». Η μεταγραφή αυτή προκάλεσε «κύματα» ενθουσιασμού στους φίλους της ομάδας, και σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτές που ακολούθησαν πιο μετά.
Ο Σλούκας αναμένεται να αποτελέσει τον «μαέστρο» του Παναθηναϊκού από τη θέση «1», όντας με διαφορά ο καλύτερος γκαρντ που έχει περάσει από το ΟΑΚΑ από τη στιγμή που αποχώρησε ο Νικ Καλάθης. Την περασμένη σεζόν, μέτρησε με τον Ολυμπιακό 11 πόντους και 5,8 ασίστ κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα.
8. Νίκολα Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός υπέστη το καλοκαίρι μερικές σημαντικές απώλειες, ωστόσο έκανε και μία από τις κορυφαίες μεταγραφές, η οποία δεν πήρε την προσοχή που άξιζε, ίσως επειδή έγινε πολύ νωρίς.
Μπορεί η απουσία του από την Ευρωλίγκα της περασμένης σεζόν λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων να μας έκανε να… ξεχάσουμε πόσο καλός παίκτης είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, όμως ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μας το θυμίσει με κάθε τρόπο.
Ο Σέρβος επιστρέφει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και στην «οικογένειά» του, όπως έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος τον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Φαλ αναμένεται να συνθέσουν το-χωρίς ανταγωνισμό-κορυφαίο δίδυμο ψηλών στην Ευρωλίγκα, το οποίο για πολλούς αντιπάλους θα είναι μη αντιμετωπίσιμο. Την περασμένη σεζόν, ο Μιλουτίνοφ μέτρησε 16 πόντους και 9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στη VTB League, νούμερα που άνετα μπορεί να καταγράψει και στην Ευρωλίγκα.
7. Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στον Παναθηναϊκό
Η μεταγραφή του Σλούκα ήταν για τον Παναθηναϊκό η πιο ηχηρή από επικοινωνιακής πλευράς. Η καλύτερη, ωστόσο, ποιοτικά, κίνηση των «πρασίνων», ήταν η απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.
Ο Ισπανός φόργουορντ ήταν αυτός που πιστοποίησε την επιστροφή του «τριφυλλιού» στο υψηλότατο στάτους, καθώς γύρισε στην Ευρώπη μετά από μία 7ετή θητεία στο NBA για να φορέσει τα πράσινα, έχοντας πειστεί από το πρότζεκτ της ομάδας.
Ένας παίκτης «χαμαιλέοντας» με την ικανότητα να αναλάβει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στο παρκέ, ο Ισπανός διεθνής αναμένεται να γίνει η «ατραξιόν» του Παναθηναϊκού και ο παίκτης τον οποίο θα έρχονται χιλιάδες φίλαθλοι να παρακολουθήσουν από κοντά στο ΟΑΚΑ. Στο NBA έπαιξε συνολικά σε 339 αγώνες, μετρώντας συνολικά 5 πόντους και 3,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
6. Νίκολα Μίροτιτς στην Αρμάνι Μιλάνο
Αν κάτι θα θυμόμαστε από το φετινό καλοκαίρι, είναι το «σίριαλ» για την απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς. Από τη στιγμή που ο Μαυροβούνιος φόργουορντ έμεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα μετά από... περιπέτεια, μπόλικοι «μνηστήρες» προσπάθησαν να τον αποκτήσουν. Τη μία εβδομάδα ήταν κοντά στον Ολυμπιακό, την άλλη στον Παναθηναϊκό, την τρίτη στη Μονακό και την επόμενη στην Παρτίζαν, πριν τελικά καταλήξει στην Αρμάνι.
Μπορεί να αποτελεί μία λίγο… παράξενη περίπτωση από πλευράς χαρακτήρα και να δέχεται (μερικές φορές δικαίως) πολλά «πυρά», ωστόσο ο Μίροτιτς είναι ο κορυφαίος στη θέση του μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ειδικά μετά την αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοφ για το ΝΒΑ.
O 32χρονος επανέφερε τον ενθουσιασμό στην Αρμάνι μετά από μία πολύ μέτρια χρονιά της τελευταίας, και αναμένεται να είναι πάλι ανάμεσα στους πρώτους, αν όχι πρώτος, σκόρερ της σεζόν. Το 2022-23, μέτρησε με την Μπαρτσελόνα 15,4 πόντους και 4,3 ριμπάουντ ανά ματς, με 40% στα τρίποντα.
5. Σερτζ Ιμπάκα στην Μπάγερν Μονάχου
Η Μπάγερν δεν είναι μία από τις ομάδες της Ευρωλίγκας που συνηθίζουν να… ταράζουν τα νερά με τις μεταγραφικές τους κινήσεις, ωστόσο φέτος το έκαναν και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Οι Βαυαροί απέκτησαν από το πουθενά τον Σερζ Ιμπάκα, πρωταθλητή NBA και έναν από τους πιο αξιόλογους international players που πέρασαν από τη λίγκα τα τελευταία 15 χρόνια.
Σε αντίθεση με τους NBAers που έχουμε αναφέρει παραπάνω, ο 35χρονος Κογκολέζος (με ισπανικό διαβατήριο) υπήρξε πραγματικά ένας παίκτης με σπουδαία παρουσία στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, όπου αποτέλεσε βασικό κομμάτι ομάδων που έκαναν πρωταθλητισμό. Τελικά, έφτασε στον «κήπο της Εδέμ» το 2019, με τους Ράπτορς, μετρώντας 10 πόντους και 6 ριμπάουντ στα playoffs εκείνης της σεζόν.
Το μόνο ερωτηματικό είναι η κατάστασή του, καθώς τις δύο τελευταίες σεζόν έχει αγωνιστεί ελάχιστα λόγω τραυματισμών. Αν παίξει έστω και στο 50% του ταλέντου του, θα αποτελέσει αμυντικό «ογκόλιθο» και έναν πραγματικό game-changer στην Ευρωλίγκα. Συνολικά, στο NBA πάτησε παρκέ σε 919 regular season αγώνες, μετρώντας 12 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1,9 τάπες ανά παιχνίδι.
4. Φακούντο Καμπάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης
Η Ρεάλ Μαδρίτης την περασμένη σεζόν, η οποία δεν ήταν και η καλύτερή της από πλευράς απόδοσης, έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου στην Ευρωλίγκα, την οποία κατέκτησε νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό. Τι έκανε η πρωταθλήτρια Ευρώπης «βασίλισσα» στη συνέχεια; Ενισχύθηκε με έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης, χωρίς να χάσει κανέναν από τον βασικό κορμό της.
Η μεταγραφή του Φακούντο Καμπάτσο είναι πραγματικά… ακραία, αφού ο Αργεντινός περιφερειακός έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη εξωπραγματικό ρόστερ, το οποίο έφτασε την περασμένη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης. Σαν να μην έφταναν αυτά, δεν θα χρειαστεί και χρόνο προσαρμογής, αφού έχει ήδη περάσει μπόλικα χρόνια στη Ρεάλ, όπου «ανδρώθηκε» μπασκετικά.
Με την προσθήκη του, οι Μαδριλένοι γίνονται αυτόματα το μεγάλο φαβορί για το back to back. Την περασμένη σεζόν, μέτρησε 15 πόντους, 6 ασίστ και 1,9 κλεψίματα κατά μέσο όρο με τον Ερυθρό Αστέρα στην Ευρωλίγκα.
3. Γουίλι Ερνανγκόμεθ στην Μπαρτσελόνα
Ο… έτερος αδερφός Ερνανγκόμεθ, Γουίλι, επέστρεψε στην Ευρώπη με ακόμη μεγαλύτερες «περγαμηνές» σε σχέση με τον Χουάντσο. Ο MVP του περσινού Ευρωμπάσκετ έκανε μία αξιόλογη επταετή καριέρα στο NBA, και γύρισε έτσι ώστε να αποτελέσει τον καλύτερο ψηλό της Ευρωλίγκας, στο… αντίπαλο δέος της Ρεάλ Μαδρίτης, ομάδας που τον ανέδειξε.
Αν αναρωτιέται κανείς σε τι επίπεδα θα κινηθεί ο 29χρονος σέντερ, αρκεί να ρίξει μία ματιά στις εμφανίσεις του με την εθνική Ισπανίας. Ο Γουίλι είναι πραγματικό «θωρηκτό» στη θέση «5», προσδίδει απαράμιλλη ποιότητα στη φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα και πολύ δύσκολα δεν θα αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους παίκτες της σεζόν.
Στα 7 χρόνια που πέρασε στο NBA, μέτρησε συνολικά 344 εμφανίσεις, έχοντας διόλου άσχημους μέσους όρους: 7,3 πόντοι και 5,8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, σε 15 λεπτά συμμετοχής. Σε μία σεζόν γεμάτη αβεβαιότητες για τους «μπλαουγκράνα», το μόνο σίγουρο είναι πως μπορούν να βασίζονται στον 29χρονο σέντερ.
2. Τζαμπάρι Πάρκερ στην Μπαρτσελόνα
Παρόλο που ο Γουίλι «διαφημίστηκε» περισσότερο, δεν ήταν η κορυφαία μεταγραφή της Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι. Ο τίτλος αυτός ανήκει δικαιωματικά στον Τζαμπάρι Πάρκερ, έναν παίκτη που αποτελεί μεν ερωτηματικό, ωστόσο μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί στον κορυφαίο της Ευρώπης.
Το 2014, ο Πάρκερ επελέγη από τους Μιλγουόκι Μπακς στο νούμερο 2 του Draft, θεωρούμενος ως ένα από τα κορυφαία prospect της δεκαετίας και βάλε. Η πρώτη του σεζόν έληξε άδοξα λόγω ρήξης χιαστού, όμως έφτασε το 2016-17 να μετρά 20 πόντους και 6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο! Παρόλα αυτά, οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν ποτέ σε ησυχία, κάτι που τον οδήγησε ουσιαστικά και στην Ευρώπη, αφού οι ομάδες του NBA τού έκλεισαν την πόρτα.
Η κατάστασή του Αμερικανού φόργουορντ αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Παρόλα αυτά, είναι αποδεδειγμένα υπερταλαντούχος, βρίσκεται στην εξαιρετική ηλικία των 28 ετών, και έχει μεγάλο κίνητρο να πείσει τις ομάδες του NBA να του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία. Αν μείνει υγιής, μπορεί να αποτελέσει τη μεταγραφή της χρονιάς.
1. Κέμπα Γουόκερ στη Μονακό
Η μεγαλύτερη «βόμβα» όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού, αλλά των τελευταίων δέκα και… βάλε, ανήκει στη Μονακό. Η ομάδα του Πριγκιπάτου όχι μόνο διατήρησε άθικτο τον κορμό που την οδήγησε πέρυσι στο Final Four του Κάουνας, αλλά πρόσθεσε σε αυτόν έναν παίκτη που πριν από λίγα χρόνια λογιζόταν ως ένας από τους καλύτερους γκαρντ του πλανήτη.
Ναι, η κατάσταση όσον αφορά το γόνατό του είναι αμφιλεγόμενη. Ναι, πλέον στη Μονακό θα χρειάζονται… τρεις μπάλες έτσι ώστε να χωρέσει στην ίδια περιφέρεια με Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουμε πολλά χρόνια να δούμε στην Ευρωλίγκα ένα όνομα όπως ο Κέμπα Γουόκερ.
Ο Κέμπα μέτρησε 12 χρόνια και 750 αγώνες στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, έχοντας κατά μέσο όρο 19,3 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ. Υπήρξε επίσης, 4 φορές All Star και μία φορά μέλος της τρίτης καλύτερης πεντάδας της σεζόν, το 2019. Αν είναι σε καλή κατάσταση και βρει τον χώρο του στη Μονακό, οι ισορροπίες στη διοργάνωση αλλάζουν ραγδαία, καθώς οι πρωταθλητές Γαλλίας έχουν ούτως ή άλλως πληρέστατο σύνολο. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube