Διανύσαμε ήδη το πρώτο μισό της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας. Οι 17 αγωνιστικές προσφέρουν ένα αρκετά ασφαλές δείγμα για να προκύψουν συμπεράσματα για τους κορυφαίους (ή και… όχι) της διοργάνωσης.

Το sport-fm.gr επέλεξε δέκα βραβεία (εντός ή εκτός εισαγωγικών), που περιλαμβάνουν από τα συνήθη για MVP, καλύτερο προπονητή, πιο βελτιωμένο παίκτη, καλύτερο αμυντικό, καλύτερο ανερχόμενο κλπ., μέχρι και «νεωτερισμούς» όπως τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη, το μεγαλύτερο λαβράκι των μεταγραφών και τη μεγαλύτερη απογοήτευση.

Καλύτερος προπονητής: Όχι περαστικός ο Περάσοβιτς
Σύμφωνοι, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει φτιάξει την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα (Μπαρτσελόνα), αλλά το έργο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ήταν απείρως πιο δύσκολο. Ανέλαβε μια ομάδα που επέστρεψε μετά από χρόνια στην Ευρωλίγκα, διαδέχτηκε έναν πετυχημένο επί μια τετραετία προπονητή (Δημήτρη Πρίφτη) και κλήθηκε να φτιάξει ένα σύνολο από ετερόκλητους και συχνά… αναρχοαυτόνομους παίκτες. Κι όμως η Ούνιξ ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων είναι σε τροχιά playoffs και με λίγη περισσότερη τύχη θα ήταν ακόμη ψηλότερα στη βαθμολογία.



Αναμφίβολα, εξαιρετική δουλειά έχει κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό ξεκινώντας από τις απόλυτα πετυχημένες καλοκαιρινές προσθήκες στο ρόστερ. Σταθερή αξία είναι ο Τσάβι Πασκουάλ στη Ζενίτ κι ο Πάμπλο Λάσο στη Ρεάλ των πολλών ατυχιών, ενώ ειδική μνεία αξίζει ο Ντέγιαν Ράντονιτς, που με τρεις ξένους έχει φτιάξει τον σκληροτράχηλο Ερυθρό Αστέρα που δείχνει ικανός ακόμη και για οκτάδα.

Καλύτερος αμυντικός: Ο Μπράουν, ο Έντι και οι… δικοί μας
Ο Τζον Μπράουν είναι πρωτάρης στην Ευρωλίγκα αλλά φρόντισε από τον πρώτο γύρο να δείξει από τι είναι φτιαγμένος. Ο… ημίψηλος της Ούνιξ είναι απροσπέλαστος στην άμυνα, ικανός να τα βάλει τόσο με πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους (αν και ο ίδιος δεν ξεπερνά τα 2,03μ.), όσο και να κυνηγήσει κοντούς στην περιφέρεια χάρη στη σβελτάδα και την αντίληψή του. Αυτό πιστοποιείται και στατιστικά, καθώς είναι πρώτος σε κλεψίματα (2,6 ανά αγώνα) και με εκείνον στο παρκέ η ομάδα του Καζάν δέχεται μόλις 101,1 πόντους ανά 100 κατοχές.



Φυσικά από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει ο Έντι Ταβάρες της Ρεάλ, που είναι πρώτος σε τάπες (1,9) και δεύτερος σε ριμπάουντ (7,3) στη διοργάνωση. Και δίχως ίχνος «φουστανέλας», κάλλιστα θέση στους κορυφαίους αμυντικούς θα μπορούσαν να έχουν ο πρώτος ριμπάουντερ (8,2) και δεύτερος σε τάπες (1,5) Γιώργος Παπαγιάννης του Παναθηναϊκού ή ο Μουστάφα Φαλ με 101,9 πόντους ανά 100 κατοχές παθητικό όσο είναι στο παρκέ με τον Ολυμπιακό.

Πιο βελτιωμένος παίκτης: Bigger Papa
Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι η φωτεινή ακτίδα σε μια ακόμη δύσκολη σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Ο ύψους 2,20μ. σέντερ σε σχέση με πέρσι σκοράρει περισσότερο (9,5 αντί 8,8), παίρνει περισσότερα ριμπάουντ (8,2 αντί 5,4) όντας πρώτος σε όλη τη διοργάνωση, είναι δεύτερος σε τάπες στην Ευρωλίγκα (1,53), αντέχει πολλή ώρα στο παρκέ κυνηγώντας από «δεινοσαύρους» μέχρι γοργοπόδαρους γκαρντ στις αλλαγές και μετρά 15,8 στην αξιολόγηση.



Σημαντική πρόοδο σε σχέση με πέρσι έχουν επίσης καταγράψει παίκτες όπως ο Λούκα Μίτροβιτς του Ερυθρού Αστέρα και ο Κρις Τζόουνς της Βιλερμπάν.

Πιο έξυπνη κίνηση: Ο Ολυμπιακός τούς έπιασε στον ύπνο
Στην κατηγορία των μεταγραφών που έγιναν δίχως τεράστιο κόστος αλλά έχουν αποδειχτεί πραγματικά σούπερ πετυχημένες αξίζει την πρωτιά αυτή του Μουστάφα Φαλ. Ο Ολυμπιακός έπιασε στον ύπνο τις ομάδες που αναζητούσαν έναν σέντερ κλάσης καπαρώνοντας τον Γάλλο γίγαντα χωρίς να δώσει κάποιο υπέρογκο συμβόλαιο. Αυτός πέρα από 8,1 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 0,9 τάπες ανά αγώνα, προσφέρει πολλά ακόμη που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική, ειδικά στην άμυνα όπου αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας.



Πολύ έξυπνη κίνηση που «γέμισε» τη θέση του πλέι μέικερ στην Μπαρτσελόνα με έναν παίκτη που καλύπτει τις αδυναμίες του Νικ Καλάθη στο σουτ ήταν αυτή του Νικολάς Λαπροβίτολα, με τον Αργεντινό να δικαιώνει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για την επιλογή του. Μεταγραφική «ληστεία» είναι και αυτή του Έλι Οκόμπο από τη Βιλερμπάν, αλλά και του Νίκολα Κάλινιτς από τον Ερυθρό Αστέρα, με βάση τα ποσά που δαπανήθηκαν και την επιδραστικότητα αμφοτέρων. Σπουδαία προσθήκη αποδεικνύεται για τη Ρεάλ ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε, όπως επίσης ο Τζόρνταν Λόιντ για τη Ζενίτ και ο Μάριο Χεζόνια για την Ούνιξ.

Καλύτερος πρωτάρης: Το λαβράκι της Βιλερμπάν
Ο Έλι Οκόμπο είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος που έχει τραβήξει τα βλέμματα περισσότερο από κάθε άλλον στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Τόνι Πάρκερ έπεισε τον συμπατριώτη του να αφήσει το ΝΒΑ και να γίνει πρωταγωνιστής στην Ευρώπη και ο 24χρονος γκαρντ τον δικαιώνει. Είναι δεύτερος σκόρερ στη διοργάνωση με 16,4 πόντους αλλά και εξαιρετικά ποσοστά (53,6% δίποντα, 41,9% τρίποντα) και μοιάζει θέμα χρόνου να κερδίσει ένα τεράστιο συμβόλαιο σε μεγάλο πρωτάθλημα ή ακόμη και να επιστρέψει στο ΝΒΑ.



Αρκετές ακόμη ομάδες έχουν εντοπίσει λαβράκια. Ο Ντάριλ Μέικον του Παναθηναϊκού, ο Τζον Μπράουν της Ούνιξ, ο Ντόντα Χολ της Μονακό, ο Όσκαρ Ντα Σίλβα της Άλμπα, ο Στίβεν Ίνοκ της Μπασκόνια, ο Τζος Νίμπο της Ζαλγκίρις, αλλά και ο Κόνερ Φράνκαμπ της Ζενίτ ανήκουν δικαιωματικά στη λίστα.

Μεγαλύτερη απογοήτευση: Χαμηλά στο ντραφτ, πιο χαμηλά στην Εφές
Πολλοί παίκτες δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν. Όμως η περίπτωση του Φίλιπ Πετρούσεφ ξεχωρίζει. Ο 21χρονος Σέρβος σέντερ θεωρείτο πέρσι τέτοια εποχή σίγουρος για μια από τις πρώτες θέσεις του ντραφτ, αλλά κατρακύλησε στο 50 και οι Σίξερς δεν του εμπιστεύτηκαν θέση στο ρόστερ. Ερχόμενος στην Εφές με σκοπό να πρωταγωνιστήσει, έχει δει το ρόλο του πολύ περιορισμένο. Παίζει μόλις 11 λεπτά ανά αγώνα έχοντας 6,3 πόντους και 2,1 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τον Εργκίν Αταμάν να μην τον εμπιστεύεται κυρίως λόγω των αμυντικών του αδυναμιών.



Από εκεί και πέρα, πολλά περισσότερα περιμέναμε βάσει της περασμένης σεζόν από τον Γουέιντ Μπόλντγουιν στην Μπασκόνια, τον Πιέρια Χένρι στη Φενέρμπαχτσε και τον Όστιν Χόλινς στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ συνεχίζει στην περσινή μετριότητα που δεν είναι αντάξια της κλάσης του ο Σκότι Γουίλμπεκιν στη Μακάμπι.

Καλύτερος έκτος παίκτης: Λάρκιν, ο ήρωας από τον… πάγκο
Ο Σέιν Λάρκιν έχει παίξει βασικός σε μόλις 9 παιχνίδια της φετινής Εφές, αλλά είναι ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας. Ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο προσφέρει στους πρωταθλητές Ευρώπης 14,1 πόντους με 94,3% στις βολές, 62,3% στα δίποντα και 35,4% στα τρίποντα, καθώς επίσης 5,2 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ και 1,5 κλεψίματα ανά αγώνα.



Στη λίστα των παικτών που συνήθως έρχονται από τον πάγκο και είναι απόλυτα επιδραστικοί είναι ο Κάιλ Χάινς της Αρμάνι, ο Κώστας Σλούκας του Ολυμπιακού, ο Μπράντον Ντέιβις της Μπαρτσελόνα, ο Νεμάνια Νέντοβιτς του Παναθηναϊκού και ο Βενσάν Πουαριέ της Ρεάλ.

Πιο θεαματικός παίκτης: Ο Ντόντα Χολ ξεχωρίζει
Ο Ντόντα Χολ έχει δικαιώσει τη Μονακό για την επιλογή της να τον φέρει από το ΝΒΑ. Πέρα από πληθωρικές εμφανίσεις σε άμυνα κι επίθεση, ο Αμερικανός σέντερ είναι μάλλον και ο πιο θεαματικός παίκτης στην Ευρωλίγκα, καθώς σπανίως απουσιάζει από τα Top 10 κερδίζοντας θέσεις πότε με φοβερά καρφώματα και πότε με εντυπωσιακές τάπες. Παίκτες που προσφέρουν επίσης άφθονα highlights είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο της Βιλερμπάν και ο Μάριο Χεζόνια της Ούνιξ Καζάν.



Καλύτερος νέος παίκτης (ως 21 ετών): Σε ρυθμούς… Ρόκας
Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις έφυγε από τη θαλπωρή της Ζαλγκίρις, επελέγη στο 34 του ντραφτ (τα δικαιώματά του πήγαν από Θάντερ σε Νικς) αλλά επέλεξε να ωριμάσει στην Ευρώπη και καλά έκανε. Στην Μπαρτσελόνα με μέντορα τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει βρει χρόνο και ρόλο προσφέροντας 7,6 πόντους (με 59,2% δίποντα και 52,6% τρίποντα, παρακαλώ), 3,4 ασίστ, 1,7 ριμπάουντ και άφθονη ενέργεια ερχόμενος από τον πάγκο.



Πολύ καλά στοιχεία δείχνει ο 20χρονος σέντερ της Ζαλγκίρις Μάρεκ Μπλάζεβιτς, ο 18χρονος Τρίσταν Βούκτσεβιτς της Ρεάλ (γιος του Ντούσαν), καθώς και τα δύο αστεράκια της Βιλερμπάν, ο 19χρονος γκαρντ Ματ Στραζέλ και ο 17χρονος φόργουορντ, Βίκτορ Γουεμπανιάμα, που μπορεί να είναι και το νούμερο ένα του ντραφτ το 2023.

MVP: Ακριβότερος, αλλά και πολυτιμότερος
Ο Νίκολα Μίροτιτς αποδείχτηκε «ελαφρύς» στα playoffs και το Final Four, αλλά φέτος παίζει βάσει του τεράστιου συμβολαίου του και δικαιούται τον τίτλο του MVP. Είναι πρώτος σκόρερ (17,8) με τρομερά ποσοστά (65,6% δίποντα, 48,5% τρίποντα), με αυτόν στο παρκέ η Μπαρτσελόνα έχει το απίστευτο 138,1 πόντους ανά 100 κατοχές (!), παίρνει ριμπάουντ, πασάρει και είναι clutch. Το αν θα συνεχίσει να παίζει έτσι τον Απρίλιο και το Μάιο είναι άλλο ερώτημα, που θα μας απασχολήσει τότε. Για την ώρα όμως είναι ο MVP.



Από κοντά ο Σάσα Βεζένκοφ του Ολυμπιακού, ο οποίος κάνει καταπληκτική σεζόν με πολύπλευρη προσφορά, ο Γουίλ Κλάιμπερν της ΤΣΣΚΑ, ο Σαβόν Σιλντς της Αρμάνι Μιλάνο και ο Σέιν Λάρκιν της Εφές.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια