Η Regular Season της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε, το... καλό κομμάτι των playoffs ετοιμάζεται να ξεκινήσει, όμως υπάρχει ακόμη μία εκρεμμότητα πριν μπούμε στην τελική ευθεία.

Φινάλε στην κανονική διάρκεια χωρίς μοίρασμα βραβείων δεν υπάρχει, επομένως το sport-fm.gr αναδεικνύει τους πολυτιμότερους της σεζόν, αυτούς που ξεχώρισαν, αυτούς που απογοήτευσαν, αυτούς που εξέπληξαν και αυτούς που απέδειξαν ότι έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους.

Καλύτερος προπονητής




Ξεκινάμε από το μοναδικό... μη παικτικό βραβείο, το οποίο δεν μπορεί να πάει αλλού παρά στον Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός ανέλαβε μία ομάδα που τερμάτισε πέρυσι 17η και κατάφερε να την ανεβάσει στη δεύτερη θέση. Προφανώς, η διοίκηση του Παναθηναϊκού AKTOR έβαλε... βαθιά το χέρι στην τσέπη, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, όπως είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Ερυθρός Αστέρας). Ο Αταμάν έκανε ένα ρόστερ που έμοιαζε φουλ επιθετικό να παίζει «σκυλίσια» άμυνα, επανέφερε τον χαρακτήρα νικητή που έλειπε εδώ και χρόνια από τους «πρασίνους», και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της ομάδας στην κορυφογραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

1. Εργκίν Αταμάν (Παναθηναϊκός AKTOR)
2. Λούκα Μπάνκι (Βίρτους Μπολόνια)
3. Γιώργος Μπαρτζώκας (Ολυμπιακός)

Καλύτερος αμυντικός




Δεν το πήρε πέρυσι, ίσως και άδικα, όμως φέτος το αξίζει. Ο «βιονικός» Τόμας Γουόκαπ αποτέλεσε για μία ακόμη φορά τον βασικό defensive stopper του Ολυμπιακού, όντας ο «πυλώνας» της καταπληκτικής περιφερειακής άμυνας της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Χωρίς το... ρομπότ τους στα γκαρντ, οι Πειραιώτες δεν θα μπορούσαν με τίποτα να βγάλουν τη σκληράδα που τους χαρακτηρίζει στο παρκέ, επομένως οριακά ο Αμερικανός με ελληνικό διαβατήριο κερδίζει τον Τζέριαν Γκραντ.

1. Τόμας Γουόκαπ (Ολυμπιακός)
2. Τζέριαν Γκραντ (Παναθηναϊκός AKTOR)
3. Έντι Ταβάρες (Ρεάλ Μαδρίτης)

Πιο βελτιωμένος παίκτης



Το συγκεκριμένο βραβείο δεν μπορεί παρά να πάει στον Τσίμα Μονέκε της Μπασκόνια. Ο Νιγηριανός με την πλούσια χαίτη και το εκκεντρικό στυλ εξελίχθηκε μέσα σε ένα καλοκαίρι από «παγκίτης» με σχεδόν μηδαμινή συνεισφορά στη Μονακό, σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρωλίγκας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, καθώς την περασμένη σεζόν μέτρησε 3,9 πόντους και 3,1 ριμπάουντ ανά ματς, ενώ φέτος είχε 13,6 πόντους και 6,6 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς πρέπει να... τραβάει τα μαλλιά του που τον άφησε να φύγει, όπως και οι ομάδες από το «πάνω ράφι» της Ευρωλίγκας που αγνόησαν την περίπτωσή του.

1. Τσίμα Μονέκε (Μπασκόνια)
2. Τάντας Σεντεκέρσκις (Μπασκόνια)
3. Άλεκ Πίτερς (Ολυμπιακός)

Kαλύτερος έκτος παίκτης




Επειδή πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι το βραβείο αυτό δίνεται σε κάποιον με μικρή συμμετοχή, ο επίσημος ορισμός του έκτου παίκτη αφορά κάποιον που ξεκινάει περισσότερα παιχνίδια στον πάγκο σε σχέση με αυτά που ξεκινάει ως βασικός. Υπό το πρίσμα αυτό, το βραβείο αυτό δεν μπορεί παρά να πάει στον Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης (33 αγώνες, μόλις στους 12 «πενταδάτος») διένυσε την καλύτερη αγωνιστική περίοδο της καριέρας του και ήταν πιο ώριμος από ποτέ, μετρώντας 14 πόντους και 4,5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι με το απίθανο 45% στα τρίποντα. Με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε στο... νήμα τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έκανε μέτριο πρώτο γύρο και απίθανο φινάλε σε αντίθεση με τον πιο σταθερό Χεζόνια.

1. Μάριο Χεζόνια (Ρεάλ Μαδρίτης)
2. Κώστας Σλούκας (Παναθηναϊκός AKTOR)
3. Ελί Οκόμπο (Μονακό)

Καλύτερος ρούκι




Το συγκεκριμένο είναι μάλλον το μοναδικό... ομόφωνο. Ο Κέντρικ Ναν ήρθε από το NBA και εξελίχθηκε άμεσα σε έναν από τους μεγαλύτερους σταρ της Ευρωλίγκας. Οι 15,4 πόντοι κατά μέσο όρο, τα buzzer beater, τα αδιανόητα καλάθια πάνω σε ασφυκτικές άμυνες και η προσωπικότητα του Αμερικανού γκαρντ αρκούν, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο απογείωσε τον Παναθηναϊκό AKTOR από ένα μέτριο σύνολο σε έναν διεκδικητή του τίτλου είναι αυτό που καθιστά τον Αμερικανό γκαρντ έναν από τους πιο σπουδαίους «πρωτάρηδες» που έχουμε δει στην ιστορία της διοργάνωσης.

1. Κέντρικ Ναν (Παναθηναϊκός AKTOR)
2. Κόντι Μίλερ-ΜάκΙνταϊρ (Μπασκόνια)
3. Πι Τζέι Ντοζίερ (Παρτίζαν)

Καλύτερος νέος παίκτης (ως 23 ετών)




Παρόλο που ο Γκάμπι Προτσίντα είναι μάλλον αυτός με το μεγαλύτερο potential, η επιλογή μας είναι ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, ο οποίος κατάφερε να γίνει παίκτης ροτέισιον και κομβικός, όχι στην ουραγό της Ευρωλίγκας, αλλά σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Ο Βόσνιος με τούρκικο διαβατήριο, στα 23 του, εκμεταλλεύτηκε τους τραυματισμούς της Φενέρ και βρήκε μία σταθερή θέση στο ροτέισιον του «Σάρας», κλέβοντας τις εντυπώσεις με το απίστευτο σουτ του (56% στα τρίποντα). Συνολικά, μέτρησε 7,2 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 15 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και δείχνει να έχει λαμπρό μέλλον.

1. Ταρίκ Μπιμπέροβιτς (Φενέρμπαχτσε)
2. Γκαμπριέλε Προτσίντα (Άλμπα Βερολίνου)
3. Λεάντρο Μπολμάρο (Μπάγερν Μονάχου)

Παίκτης έκπληξη




Μπορεί να έχασε το βραβείο του κορυφαίου ρούκι οριακά από τον Κέντρικ Ναν, όμως εδώ δικαιωματικά νικητής είναι ο Κόντι Μίλερ-ΜάκΙνταϊρ. Στα 30 του, ο Αμερικανός γκαρντ δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην Ευρωλίγκα, θεωρούμενος ως ένας παίκτης επιπέδου Εurocup. Κανείς στη Χώρα των Βάσκων δεν ενθουσιάστηκε με την απόκτησή του ως αντικαταστάτη του Ντάριους Τόμπσον, ωστόσο γρήγορα τους διέψευσε με το πληθωρικό παιχνίδι του. Αξιοσημείωτο το triple-double με 20 ασίστ, τα δύο νικητήρια καλάθια κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά και το γεγονός πως ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με 9,2 πόντους και 7,2 ασίστ κατά μέσο όρο.

1. Κόντι Μίλερ-ΜάκΙνταϊρ (Μπασκόνια)
2. Τάντας Σεντεκέρσκις (Μπασκόνια)
3. Μόουζες Ράιτ (Ολυμπιακός)

Παίκτης απογοήτευση




Και πάμε στο μοναδικό ατομικό βραβείο με... αρνητική χροιά, το οποίο δεν μπορεί να πάει αλλού παρά στον Κέμπα Γουόκερ. Ο βετεράνος γκαρντ αποτέλεσε το «μπαμ» του καλοκαιριού για τη Μονακό, καθώς βάσει ονόματος πρόκειται πιθανότατα για τον σπουδαιότερο παίκτη που έχει έρθει στην Ευρώπη την τελευταία 20ετία. Παρόλα αυτά, ο τετράκις All-Star του ΝΒΑ μάλλον πήγε στο πριγκιπάτο για... τουρισμό, αφού πέρασε και δεν ακούμπησε αγωνιστικά, έχοντας υποτυπώδη παρουσία στο ροτέισον του Σάσα Ομπράντοβιτς. Οι «πενιχροί» του μέσοι όροι τα λένε όλα: 4,4 πόντοι, 1,4 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ ανά ματς, σε μόλις 11 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

1. Κέμπα Γουόκερ (Μονακό)
2. Κέβιν Πάντερ (Παρτίζαν)
3. Γουίλι Ερνανγκόμεθ (Μπαρτσελόνα)

Oμάδα έκπληξη




Αν γυρνούσε κανείς στην αρχή της σεζόν και ρωτούσε τους φίλους της Ευρωλίγκας πού θα τερματίσει ο Παναθηναϊκός AKTOR, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δύσκολα θα φαντάζονταν την κατάληξη. Προφανώς, η βελτίωση του «τριφυλλιού» δεν αποτελεί έκπληξη, αφού το χέρι της διοίκησης μπήκε... βαθιά στην τσέπη, τόσο για το χτίσιμο του ρόστερ, όσο και για την πρόσληψη ενός προπονητή από το ανώτατο ράφι. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεδομένο, πως οι «πράσινοι» θα γίνονταν τόσο γρήγορα ένα εξαιρετικό σύνολο, μετά από «ολικό λίφτινγκ» στο ρόστερ και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τη νοοτροπία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα, που καθιστά τον Παναθηναϊκό AKTOR ένα όχι και τόσο συχνό παράδειγμα απότομης αλλαγής επιπέδου.

1. Παναθηναϊκός AKTOR
2. Βίρτους Μπολόνια
3. Μπασκόνια

Ομάδα απογοήτευση




Μαζί με τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, η ομάδα που απασχόλησε το καλοκαίρι του 2023 περισσότερο με τις μεταγραφικές της κινήσεις, ήταν ο Ερυθρός Αστέρας. Μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τα playoffs, ο σύλλογος του Βελιγραδίου έκανε all-in με μπόλικες «ηχηρές« κινήσεις όπως αυτές του Μίλος Τεόντοσιτς, του Ρόκας Γκεντράιτις, του Άνταμ Χάνγκα, του Μάικ Τόμπι, του Γιάγκο Ντος Σάντος και άλλων. Παρά τις μπόλικες μεταγραφές, οι «ερυθρόλευκοι» αποτέλεσαν αντιπαράδειγμα του «τριφυλλιού», αφού τερμάτισαν τρίτοι από το τέλος, με αισθητά χειρότερο ρεκόρ από πέρυσι. Κάπως έτσι, νίκησαν στο «νήμα» τη συντοπίτισσα Παρτίζαν, η οποία επίσης απογοήτευσε, όμως ήταν ανταγωνιστική μέχρι τέλους για δεκάδα παρόλο που έχασε κάποιους πολύ κομβικούς παίκτες σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

1. Ερυθρός Αστέρας
2. Παρτίζαν
3. Αναντολού Εφές

Πολυτιμότερος παίκτης




Και φτάνουμε στο σημαντικότερο βραβείο, το οποίο επίσης μάλλον είναι αδιαμφισβήτητο. Μετά από χρόνια μεταξύ των κορυφαίων, ήρθε πλέον η ώρα να πάρει το πρώτο του MVP... σπίτι του o σπουδαίος Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ τα έκανε όλα, καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν ως δεύτερος σκόρερ (18,7 πόντοι), ένας από τους 10 κορυφαίους πασέρ (5,1 ασίστ) και πρώτος στο ranking (20,1). Η Μονακό ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες της κανονικής διάρκειας και τερμάτισε τρίτη, ενώ σαν bonus, ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR κατόρθωσε φέτος να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Θα πρόκειται για... σκάνδαλο αν το βραβείο πάει κάπου αλλού.

1. Μάικ Τζέιμς (Μονακό)
2. Γουέιντ Μπόλντγουιν (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
3. Σέιν Λάρκιν (Αναντολού Εφές)

Καλύτερη πεντάδα




Κλείνουμε με την κορυφαία πεντάδα του τουρνουά. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση, θα πάμε με ένα... small ball, καθώς τα τρία γκαρντ που αναφέραμε ως υποψήφια για το βραβείο ΜVP δεν μπορούν να λείπουν. Μάικ Τζέιμς, Σέιν Λάρκιν και Γουέιντ Μπόλντγουιν στην περιφέρεια, λοιπόν, ενώ στο «4» ο Τόρνικε Σενγκέλια, που καθοδήγησε τη Βίρτους Μπολόνια σε μία πορεία-έκπληξη. Τέλος, η θέση «5» για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν αξίζει στον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος «κουβάλησε» μόνος του τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού AKTOR και ήταν τέταρος σε ranking σε ολόκληρη τη διοργάνωση.

1η καλύτερη πεντάδα: Μάικ Τζέιμς (Μονακό), Σέιν Λάρκιν (Εφές), Γουέιντ Μπόλντγουιν (Μακάμπι), Τόρνικε Σενγκέλια (Βίρτους), Ματίας Λεσόρ (Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR)

2η καλύτερη πεντάδα: Κίναν Έβανς (Ζάλγκιρις), Φακούντο Καμπάτσο (Ρεάλ), Σέιβον Σιλντς (Αρμάνι), Τσίμα Μονέκε (Μπασκόνια), Γιαν Βέσελι (Μπαρτσελόνα).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube