Ο κύβος ερρίφθη! Ο Γκουστάβο Πογέτ αναλαμβάνει το χρίσμα του εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδας, στη διάδοχη κατάσταση από τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από 2.5 χρόνια στον πάγκο της «γαλανόλευκης».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας άναψε το «πράσινο» φως για την πρόσληψη του Ουρουγουανού τεχνικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση με ψήφους 14-2. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και εν συνεχεία να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις, ώστε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας να μπει στη… νέα εποχή!
Με αφορμή της επικείμενη συμφωνία, ο sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 54χρονου προπονητή, που έχει σαν στόχο να δώσει ένα… λάτιν στοιχείο στην Εθνική Ελλάδας!
Ο… βίος και η πολιτεία του
Ο Γκουστάβο Πογέτ γεννήθηκε από αθλητική οικογένεια στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης στις 15 Νοεμβρίου 1967. Ο πατέρας του, Ουάσινγκτον, ήταν διεθνής παίκτης του μπάσκετ, συμμετέχοντας μάλιστα με την ομάδα της Ουρουγουάης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και 1964.
Ο Γκουστάβο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, καθώς από μικρός τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 20 ετών άφησε την πατρίδα του για να έρθει στην Ευρώπη και στη Γαλλία για λογαριασμό της Γκρενόμπλ (1989/90). Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στη Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο, εκεί όπου έκατσε μία χρονιά προτού επιστρέψει για τα καλά στη «Γηραιά Ήπειρο».
Θα ακολουθήσουν επτά επιτυχημένα χρόνια στην Ισπανία με τη φανέλα της Σαραγόσα με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο UEFA (1994/95) και ένα Κύπελλο Ισπανίας (1993/94). Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Αγγλία, για λογαριασμό της Τσέλσι (1997/2001), κατακτώντας με τους «μπλε» συνολικά τέσσερις τίτλους, μεταξύ των οποίων το Κύπελλο UEFA (1997/98) και το Super Cup Ευρώπης του 1998.
H έλευση του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Τσέλσι όμως το καλοκαίρι του 2000 ήταν η… αρχή του τέλους του στο «Στάμφορντ Μπριζ». Ο Ιταλός τεχνικός ήθελε να φέρει νεαρούς παίκτες στην ομάδα, με τον 33χρονο τότε Πογέτ να μην χωράει στα πλάνα του, κάτι που έφερε σε ρήξη τους δύο άνδρες. Αυτό τον οδήγησε στην απομάκρυνση και την «αγκαλιά» της Τότεναμ έναν χρόνο αργότερα, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2004.
Προπονητική καριέρα
Η σταδιοδρομία του στην προπονητική ξεκίνησε το 2006 ως βοηθός του Ντένις Ουάιζ στη Σουίντον και αργότερα στη Λιντς, ενώ η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο πλευρό του Χάρι Ρέντναπ και στον πάγκο της Τότεναμ (2007/08).
Το «βάπτισμα του πυρός» ως πρώτος προπονητής το πήρε τον Νοέμβριο του 2009, όταν ανέλαβε την Μπράιτον που τότε αγωνιζόταν στη Ligue One. Στους «γλάρους» έμεινε για τέσσερα χρόνια, προτού φύγει με επεισοδιακό τρόπο μετά τη μεγάλη του κόντρα με τη διοίκηση του συλλόγου, φτάνοντας μια «ανάσα» από την άνοδο στην Premier League το 2013.
Η καλή του δουλειά δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Σάντερλαντ, η οποία τον Νοέμβριο του 2013 του έδωσε την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Ουρουγουανός προπονητής σε επίπεδο Premier! Στις «μαυρόγατες» έμεινε μέχρι την άνοιξη του 2015, όταν και αποχώρησε εν μέσω τεταμένου κλίματος με φιλάθλους και μερικούς παίκτες. Κάπως έτσι ολοκλήρωσε έναν κύκλο 18 χρόνων παρουσίας του στα αγγλικά γήπεδα, σαν παίκτης και προπονητής.
Η συνέχεια τον βρήκε στη χώρα μας, όταν στις 29 Νοέμβριου του 2015 η ΑΕΚ ανακοίνωσε την πρόσληψή του, λίγες ημέρες μετά απομάκρυνση του Τραϊανού Δέλλα με αφορμή τη βαριά ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παρ' ότι είχε φτιάξει ένα αξιόμαχο και καλό σύνολο, δεν μπόρεσε να μακροημερεύσει στην «Ένωση», καθώς παραμονές πριν τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο έλυσε αιφνίδια τη συνεργασία του με την ομάδα. Μπορεί εκείνη την εποχή να είχαν ειπωθεί πολλά για τη σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ωστόσο ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε πως έχουν καλές σχέσεις.
Τα επόμενα χρόνια είχε σύντομα περάσματα από τους πάγκους της ισπανική Μπέτις (2016), την κινεζική Σανγκάη Σενούα (2016/17) και τη γαλλική Μπορντό (2018). Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκρηκτικός του χαρακτήρας όμως ήταν ο λόγος της απομάκρυνσής του, τόσο από την Μπέτις όσο και την Μπορντό.
Το τελευταίο προπονητικό κεφάλαιο της καριέρα του γράφτηκε στη Χιλή όπου από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2021 εργαζόταν στην Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα.
Κεφάλαιο… ΑΕΚ
Όσον αφορά την ΑΕΚ, ο Γκουστάβο Πογέτ κατάφερε από τις πρώτες κιόλας ημέρες παρουσίας του στον σύλλογο να επιβάλει τα αγωνιστικά του «θέλω». Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μπόρεσε να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα, με την «Ένωση» να αποκτάει έναν δυναμικό και μαχητικό χαρακτήρα, ο οποίος αντικατόπτριζε τον χαρακτήρα του ίδιου του Ουρουγουανού τεχνικού.
Εκείνο το διάστημα, η ΑΕΚ είχε αποκτήσει σταθερές και μια ξεκάθαρη «ταυτότητα». Ενισχύοντας το κέντρο με την αλλαγή του συστήματος 4-3-3, οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν την απαιτούμενη σκληράδα και προσωπικότητα που ήθελε ο Πογέτ.
Επί ημερών του, η ΑΕΚ μπορεί να μην έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο, αφού έδινε μεγάλη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι, ωστόσο η ομάδα είχε βρει τον τρόπο να νικάει ακόμα και με… μισό μηδέν.
Άλλωστε, ενδεικτικό είναι πως χάρη στο… μέταλλο που είχε αποκτήσει η ΑΕΚ επί ημερών Πογέτ, κατάφερε να πάρει και τα τρία εντός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ, 1-0! Μάλιστα, την άνοιξε του 2016 – και ενώ ο Πογέτ είχε αποχωρήσει – η «Ένωση» κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό (2-1), επιτυχία που πιστώνεται σε μεγάλο ποσοστό στη «συνταγή Πογέτ»!
Εθνική… Ουρουγουάης
Και περνάμε στο… σήμερα!
Η Εθνική Ελλάδας πήρε την απόφαση να τραβήξει την «σκανδάλη», κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο στιλ ποδοσφαίρου που θέλει να ακολουθήσει μετά και το αγωνιστικό «μοντέλο» του Τζον Φαν’τΧιπ.
Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και η αλήθεια είναι πως σε αυτά τα 2.5 χρόνια «σουλούπωσε» σημαντικά την Εθνική μας, προσπάθησε να παίξει στρωτό ποδόσφαιρο, αναδεικνύοντας νέους πρωταγωνιστές και φέρνοντας νέο «αίμα» στην ομάδα. Παρ’ όλα αυτά το έργο έμεινε στη μέση, καθώς οι επιτυχίες και οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν για αυτό και τον Δεκέμβριο του 2021 ήρθε το «διαζύγιο».
Με την επικείμενη έλευση του Πογέτ, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει… ρότα και να στραφεί σε ένα εντελώς διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου, το οποίο όμως φαίνεται πως ταιριάζει διαχρονικά στην ομάδα μας.
Ο Ουρουγουανός τεχνικός αναμένεται να φέρει πίσω στη «γαλανόλευκη» τη χαμένη της σκληράδα και μαχητικότητα, αρετές με τις οποίες πορεύτηκε τα «χρυσά» χρόνια επί εποχής, Ότο Ρεχάγκελ!
Το… λάτιν ταπεραμέντο του και ο δυναμικός του χαρακτήρας, που τον έχει οδηγήσει πολλές φορές σε ρήξη με ομάδες και παράγοντες, θα προσδώσει την απαραίτητη πειθαρχεία αλλά και συσπείρωση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Άλλωστε μερικές από τις ατάκες του κατά το παρελθόν, καταδεικνύουν την ιδιοσυγκρασία του σαν προπονητής: «Οι οπαδοί κοιτούν μόνο πως πασάρουμε και πως ρισκάρουμε. Η επιτυχία όμως βρίσκεται στην άμυνα. Δεν είναι σέξι, αλλά ένα παιχνίδι ξεκινάει από τα βασικά. Το να παίζεις άμυνα», ενώ αναφορικά με το στιλ παιχνιδιού που επιλέγει είχε πει:
«Είναι δύσκολο να τους ικανοποιήσεις όλους. Όταν πρόκειται για στυλ παιχνιδιού δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Κάποιοι το προτιμούν έτσι, κάποιοι αλλιώς. Εγώ ξέρω ακριβώς πως μου αρέσει».
Κακά τα ψέματα... Σαν Εθνική δεν διαθέτουμε την ποιότητα μεγάλων δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ούτε ακόμα και την ποιότητα και τις προσωπικότητες που διαθέταμε οι ίδιοι πριν από 15-20 χρόνια. Ποδοσφαιρικά μας ταιριάζει το μοντέλο και η αγωνιστική φιλοσοφία του Πογέτ, την οποία άλλωστε εξυπηρετήσαμε στο παρελθόν.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Ελλάδας θα έχει Ομοσπονδιακό τεχνικό από τη Λατινική Αμερική. Δείτε την Ουρουγουάη. Μια χώρα αρκετά μικρότερη από εμάς (3.5 εκατομμύρια πληθυσμός), που όμως έχει πλούσια παράδοση στο εθνικό ποδόσφαιρο με δύο κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και πολλά καλά πλασαρίσματα.
Αυτό το δυναμικό και σκληροτράχηλο στιλ ποδοσφαίρου που θέλει να αποκτήσει η Εθνική μας με τον Πογέτ ίσως είναι η λύση για την επιστροφή της χώρας μας στον ποδοσφαιρικό «χάρτη». Γκουστάβο, κάνε μας… Ουρουγουάη! ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube