Η έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη άλλαξε ριζικά την εικόνα του Ερυθρού Αστέρα, με τον Έλληνα τεχνικό να βάζει τις απαραίτητες βάσεις και την κατάλληλες αρχές για τη συνέχεια. Το γεγονός πως πέρσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με το «3 στα 3» σε πρωτάθλημα Σερβίας, Αδριατική Λίγκα και Κύπελλο Σερβία επί της «αιώνιου αντιπάλου», Παρτίζαν, αναπτέρωσε το ηθικό της ομάδας που πλέον ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Το φετινό καλοκαίρι, οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου προχώρησαν σε στοχευμένες και σημαντικές προσθήκες σε θέσεις που «πονούσε» η ομάδα. Η έλευση των Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, Αϊζέια Κέιναν, Νίκολα Κάλινιτς και Όγκνιεν Ντόμπριτς αναβάθμισαν σημαντικά το ρόστερ, την ώρα όπου δεν έχασε κάποιο σημαντικό κομμάτι του παζλ, με εξαίρεση τον Άνταμ Χάνγκα.
Από το μεταγραφικό παζάρι, ο Ερυθρός Αστέρας φαίνεται πως βγήκε σημαντικά ενισχυμένος, διαθέτοντας πλέον ποιοτικές και ποσοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις, πλην εκείνης του «5» που ξεχωρίζει μονάχα ο Τζοέλ Μπόλομποϊ. Στόχος των Σέρβων δεν είναι άλλος από τη μάχη για την είσοδο στα playoffs της Ευρωλίγκας, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2015/16.
Αποκτήθηκαν: Αϊζέια Κέιναν (Ολυμπιακός), Νίκολα Κάλινιτς (Μπαρτσελόνα), Όγκνιεν Ντόμπριτς (Βίρτους Μπολόνια), Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ (Μπασκόνια), Μάικ Ντάουμ (Εφές), Ούρος Πλάβσιτς (Μέγκα Μπάσκετ).
Αποχώρησαν: Άνταμ Χάνγκα (Μπανταλόνα), Νίκολα Τόπιτς (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Τρέι Τόμπκινς (Λέιμα Κορούνια), Μάικ Τόμπι (Γκραν Κανάρια), Φρέντι Γκιλέσπι (New Zeeland Breakers), Τζαβόντε Σμαρτ (Ελεύθερος).
Μεγάλο ατού: Αυτό που παρατηρεί κανείς στη φετινή έκδοση του Ερυθρού Αστέρα, είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στην περιφέρεια. Με τον Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ να προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν με την Μπασκόνια, τον Αϊζέια Κέιναν από μια πολύ καλή χρονιά με τον Ολυμπιακό (11,1π., 42,5% στο τρίποντο) και τον Όγκνιεν Ντόμπριτς να έρχεται για τη θέση «3», η περιφέρεια των «ερυθρόλευκων» γέμισε με ταλέντο, αλλά και με δύο στοιχεία που της έλειπαν. Η ταχύτητα και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι της, καθώς, ειδικά οι δύο πρώτοι μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα στο… δευτερόλεπτο.
Μεγάλη αδυναμία: Η έλλειψη ενός «καθαρόαιμου» πενταριού με εμπειρία και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού πέραν του Τζοέλ Μπόλομποϊ δεν υπάρχει το απαραίτητο back-up.
Πολυτιμότερος παίκτης: Σε εκείνον που στηρίζουν πολλά, τόσο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όσο και ο οργανισμός του Ερυθρού Αστέρα, είναι ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ. Ο 30χρονος εκρηκτικός γκαρντ έρχεται από μια τρομερή παρθενική σεζόν στην Ευρωλίγκα (9,6π., 7,3ασ., 4,4ρ.) και με δεδομένο πως φέτος θα παίξει σε μια πιο «μυαλωμένη» ομάδα σε σχέση με το «άναρχο» μπάσκετ της Μπασκόνια, όλα δείχνουν πως θα πρωταγωνιστήσει για τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου.
Πιθανή «αποκάλυψη»: Ένα από τα «στοιχήματα» του φετινού Ερυθρού Αστέρα ακούει στο όνομα, Μάικ Ντάουμ. Ο 28χρονος πάουερ φόργουορντ πήρε πέρσι το «βάπτισμα του πυρός» στα μέσα της σεζόν από την Εφές (9,4π., 2,2ρ. σε 11 ματς) – ελέω των τραυματισμών – αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Φέτος, θα έχει την ευκαιρία να δείξει την αξία του σε μια ομάδα που τον πιστεύει και θα του δώσει μπόλικο χρόνο συμμετοχής.
Μεγαλύτερο ερωτηματικό: Το κενό που αποδεδειγμένα υπάρχει στη θέση «5», αφού πίσω από τον Τζοέλ Μπόλομποϊ υπάρχει ο «άγουρος» και πρωτοεμφανιζόμενος σε επίπεδο Ευρωλίγκας, Ούρος Πλάβσιτς, όπως και ο κατά συνθήκη σέντερ, Λούκα Μίτροβιτς. Για αυτό και έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την απόκτηση του Φίλιπ Πετρούσεφ από πλευράς Σέρβων, με τον παίκτη ωστόσο να παραμένει στον Ολυμπιακό.
Πρόβλεψη: Από το φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι ο Ερυθρός Αστέρας βγήκε σαφώς πιο ενισχυμένος σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Πλέον διαθέτει αξιόλογες λύσεις σε πολλές θέσεις, ενώ και ο πάγκος του γέμισε με ποιοτικές επιλογές παικτών. Επ’ ουδενί να πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη με την περσινή (16η θέση 11-23), στόχος φέτος η μάχη για την είσοδο στα play-in.
Ρόστερ:
0. Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ (Αμερικανός)-PG-1,91μ.-30χρ.
03. Αϊζέια Κάνααν (Αμερικανός)-SG-1,83μ.-33χρ.
04. Μίλος Τεόντοσιτς (Σέρβος)-PG-1,96μ.-37χρ.
07. Ντέγιαν Νταβίντοβατς (Σέρβος)-F-2,03μ.-29χρ.
09. Λούκα Μίτροβιτς (Σέρβος)-F/C-2,06μ.-31χρ.
10. Μπράνκο Λάζιτς (Σέρβος)-G/F-1,95μ.-35χρ.
12. Νίκολα Κάλινιτς (Σέρβος)-F-2,03μ.-32χρ.
13. Όγκνιεν Ντόμπριτς (Σέρβος)-G/F-2,00μ.-29χρ.
21. Τζοέλ Μπόλομποϊ (Ρώσος)-C-2,06μ.-30χρ.
22. Ντάλιμπορ Ίλιτς (Σέρβος)-F/C-2,06μ.-24χρ.
24. Μάικ Ντάουμ (Αμερικανός)-F-2,06μ.-28χρ.
26. Νεμάνια Νέντοβιτς (Σέρβος)-SG-1,92μ.-33χρ.
31. Ρόκας Γκιεντράιτις (Λιθουανός)-SF-2,01μ.-32χρ.
33. Ούρος Πλάβσιτς (Σέρβος)-C-2,16μ.-25χρ.
47. Αντρέι Κόστιτς (Σέρβος)-G-1,98μ.-18χρ.
99. Γιάγκο Ντος Σάντος (Βραζιλιάνος)-PG-1,75μ.-25χρ.
Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος