Την πρώτη τους νίκη θα διεκδικήσουν οι ελληνικές ομάδες που μετέχουν στη φάση των ομίλων του Euro Cup υδατοσφαίρισης ανδρών, μετά το 0/4 της πρεμιέρας.

Βουλιαγμένη και Πανιώνιος αναμετρώνται στις 17:00 στο Λαιμό, σε ένα ντέρμπι που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στη μάχη για την πρόκριση από τον Β΄ όμιλο. Ο ΝΟΒ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του με οριακή ήττα (16-15) από την Ορτίτζια στις Συρακούσες, ενώ οι «κυανέρυθροι» έχασαν στη Νέα Σμύρνη 16-13 από τη Βαζούτας, η οποία δείχνει να είναι η ισχυρότερη ομάδα του γκρουπ. Ο νικητής της αναμέτρησης θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης, ενώ, αντίθετα, ο ηττημένος θα χάσει πολύτιμο έδαφος. Διαιτητές του αγώνα θα είναι ο Ισπανός Χαβιέρ Μπουτς και ο Κροάτης Γιάκοβ Μπλάσκοβιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι Βουλιαγμένη και Πανιώνιος τέθηκαν αντιμέτωποι τον περασμένο μήνα στο καθιερωμένο τουρνουά του ΣΕΔΥ, και μάλιστα δύο φορές (η μία στον τελικό), με τον ΝΟΒ να κερδίζει και τα δύο παιχνίδια στη διαδικασία των πέναλτι (18-16 και 16-15)!

Μετά την ήττα (10-8) της πρεμιέρας από την Μπαρτσελόνα στο Σεράφειο, ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να κυνηγήσει ένα «διπλό», για να μείνει «ζωντανός» στη μάχη του ισορροπημένου Δ΄ ομίλου. Ισως η καλύτερη ευκαιρία των «πρασίνων» να είναι το (17/10, 20:30) ματς στη Βουδαπέστη με τη νεανική Χόνβεντ, η οποία την 1η αγωνιστική έχασε 12-8 στη Σερβία από τη Σάμπατς. Η ουγγρική ομάδα νίκησε πέρυσι στην ίδια διοργάνωση μία φορά τον Πανιώνιο (στα προκριματικά) και δύο φορές τον Απόλλωνα (στη φάση των ομίλων), αλλά το καλοκαίρι έχασε δύο βασικά στελέχη της, τον τερματοφύλακα Ιστβαν Κάρντος και τον πρώτο σκόρερ της Σόμπορ Εκλερ, που μεταπήδησε στη Βαζούτας. Εξυπακούεται ότι η ομάδα του παλαίμαχου διεθνή Μάρτον Σίβος είναι ικανή και επικίνδυνη, ιδίως αν βρει ρυθμό, ενώ προέρχεται από σημαντική νίκη στο πρωτάθλημα επί της Βαζούτας (9-6). Την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού στη Βουδαπέστη θα διευθύνουν ο Ιταλός Αλεσάντρο Σεβέρο και ο Κροάτης Τόμισλαβ Τσόπιτς.

Στον Α΄ όμιλο, τέλος, ο Απόλλων Σμύρνης έχει άλλη μία πολύ δύσκολη αποστολή, υποδεχόμενος στις 21:00 στο Σεράφειο την Μπρέσια. Όπως και η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, από την οποία η «αμφίβια ταξιαρχία» έχασε (14-10) στην πρεμιέρα στην Κροατία, η ιταλική ομάδα κάνει μία... γκεστ εμφάνιση στο Euro Cup (του οποίου είναι η πολυνίκης με τέσσερα τρόπαια), αφού τα τελευταία χρόνια είχε μόνιμη παρουσία στο Champions League, και μάλιστα στην οκτάδα, έχοντας φτάσει δύο φορές (2021 και 2022) ως τα ημιτελικά. Το συγκρότημα του Αλεσάντρο Μπόβο έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, πέρυσι έμεινε εκτός τελικών του πρωταθλήματος από τη Σαβόνα και φέτος αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League (όπου πάντως συνέτριψε τον ΠΑΟΚ 15-4), αλλά στο Euro Cup είναι ένα από τα φαβορί για το final-4. Πέρασε εύκολα ως πρώτη από τον προκριματικό γύρο και στη φάση των ομίλων ξεκίνησε με δύσκολη εντός έδρας νίκη (11-9) επί της Στρασμπούρ. Το καλοκαίρι αποχώρησαν ο Μαυροβούνιος τερματοφύλακας Πέταρ Τεσάνοβιτς, ο Σέρβος φουνταριστός Τζόρτζε Λάζιτς και ο έμπειρος διεθνής Ιταλός Βιντσέντζο Ρεντζούτο, αλλά στο ρόστερ παραμένουν αρκετοί αξιόλογοι παίκτες, τόσο έμπειροι (Αλεζιάνι, Ντόλτσε, Τζίτο) όσο και νεαροί (Φαράλια, Τζιανάτσα, Φερέρο). Μοναδικός ξένος της Μπρέσια είναι ο Αμερικανός -«χάλκινος» Ολυμπιονίκης στο Παρίσι- Μαξ Ιρβινγκ, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του σε Υδραϊκό και Ολυμπιακό. Διαιτητές στον αγώνα του Απόλλωνα θα είναι ο Ισπανός Χάουμε Τεϊσίδο και ο Ούγγρος Νόρμπερτ Ερτσε.

Συνοπτικά οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στην 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro Cup ανδρών:

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
21:00 Απόλλων Σμύρνης-Μπρέσια (Ιταλία)

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
17:00 Βουλιαγμένη-Πανιώνιος

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ
20:30 Χόνβεντ (Ουγγαρία)-Παναθηναϊκός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube