Με την μάχη του πρωταθλήματος να έχει πάρει φωτιά στην Ισπανία να έχει πάρει φωτιά, Ατλέτικο και Ρεάλ θα διασταυρώσουν τα… ξίφη τους στο «Wanda Metropolitano» (7/3, 17:15), με μοναδικό σκοπό την νίκη, καθεμιά για τους δικούς της λόγους.
Με αφορμή λοιπόν το ντέρμπι της Μαδρίτης, το sport-fm.gr σκαλίζει το παρελθόν και βρίσκει την ξεχωριστή σύνδεση που έχουν οι «συμπολίτισσες» με δύο αγάλματα αρχαίων θεών το κέντρο της πόλης τους.
Η Κυβέλη και ο Νεπτούνους
Στα χρόνια βασιλιάς του Καρόλου Γ’ στην Ισπανία, η Μαδρίτη βίωσε μια πρωτόγνωρη για την εποχή ανάπτυξη, η οποία σε πολλούς ντόπιους δεν άρεσε. Αποκορύφωμα ήταν η πρόταση υιοθέτησης γαλλικών ενδυμάτων, που οδήγησε στις ταραχές του 1766 αλλά και την προσωρινή απομάκρυνση του ισχυρού τότε άνδρα, ο οποίος επιστρέφοντας «ξήλωσε» όλους τους κληρικούς, πιστεύοντας πως αυτοί υποκίνησαν την εξέγερση εναντίον του.
Παρόλα αυτά, κανείς από τους ιστορικούς δεν αμφισβητεί την αναμόρφωση που προσέφερε, με σπουδαία έργα στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και κυρίως την τέχνη. Μάλιστα, με προσωπική του επιθυμία, ανέθεσε στον σπουδαίο Ισπανό αρχιτέκτονα Μπεντούρα Ροδρίγεθ, να δημιουργήσει δύο αγάλματα, ένα της Κυβέλης (θεά κατά την ελληνική μυθολογία της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων, της Γης και της γονιμότητας) και ένα του Νεπτούνους (θεός κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία του νερού και της θάλασσας σαν τον Ποσειδώνα), με σκοπό να κοσμήσουν τη Μαδρίτη.
Η αρχική σύνδεση με Ατλέτικο και Ρεάλ
Περίπου 200 χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1953, η Ατλέτικο Μαδρίτης συμπλήρωνε ήδη μισό αιώνα ζωής. Οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα επετειακό τουρνουά τεσσάρων ομάδων με έπαθλο ένα τρόπαιο που απεικόνιζε την θεά Κυβέλη και συγκεκριμένα το άγαλμα της πόλης. Νικήτρια ήταν η Αθλέτικ Μπιλμπάο, με τους Βάσκους να έχουν έως σήμερα το ιστορικό κύπελλο στη συλλογή τους. Δύο δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1977, η Ρεάλ γιόρταζε την επέτειο για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο τότε Δήμαρχος της Μαδρίτης, δώρισε στη «βασίλισσα» ένα μικρό αγαλματίδιο από ασήμι, το οποίο απεικόνιζε την φιγούρα του θεού Νεπτούνου.
Το ματς που διαμόρφωσε την σημερινή εκδοχή
Παρά την αρχική «ανάποδη» σύνδεση, το παιχνίδι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας με αντίπαλο τη Δανία στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986, ήρθε για να διαμορφώσει την σημερινή σύνδεση των δύο ομάδων, η κάθε μια με τον δικό της… θεό. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν δύσκολη για τους Ίβηρες, που είδαν τους Σκανδιναβούς να προηγούνται από νωρίς. Ωστόσο, με μια επική ανατροπή, πήραν τη νίκη (5-1), με τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο, σταρ της Ρεάλ, να πετυχαίνει τέσσερα γκολ.
Πολλοί Μαδριλένοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να πανηγυρίσουν και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε στην πρωτεύουσα, οι περισσότεροι εξ αυτών αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην Plaza de Cibelles για μια βουτιά στο σιντριβάνι. Το γεγονός ότι το ρόστερ των «φούριας ρόχας» αποτελούταν κυρίως από ποδοσφαιριστές της «βασίλισσας», έκανε την παρουσία των οπαδών της Ρεάλ πολυπληθέστερη από αυτών της Ατλέτικο. Κάπως έτσι, καθιερώθηκε με το πέρασμα των χρόνων ότι η Cibellas βάφτηκε μπλάνκος, ενώ ο Neptounous ροχιμπλάνκος.
Στην ιστορία έμειναν δύο ακόμα μεγάλες στιγμές για τις συμπολίτισσες της Μαδρίτης. Από την μια τα πανηγύρια των οπαδών της Ρεάλ το 1988 μετά την νίκη με 2-0 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, ενώ από την άλλη η εντυπωσιακή φιέστα της Ατλέτικο για το νταμπλ του 1996.
Η κίνηση της Ατλέτικο να τιμήσει τον Νεπτούνους
Την σεζόν 2018-2019, οι «ροχιμπλάνκος» εντυπωσίασαν τους πάντες με την ιδιαίτερη τρίτη εμφάνιση τους, από την οποία απουσίαζε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Η φανέλα ήταν στα γαλανόλευκα, με τους οπαδούς να ζητούν αρχικά εξηγήσεις σχετικά με την επιλογή που εκ πρώτης όψης αν και εντυπωσιακή, δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα.
«Οι νέες μας εμφανίσεις έχουν σκοπό να τιμήσουν την Μαδρίτης, αφού στο background είναι σχεδιασμένος ένας χάρτης που απεικονίζει την πόλη μας και συγκεκριμένα το κέντρο της, με το Fuente de Neptuno, όπου η ομάδα μας πανηγυρίζει τους τίτλους της, να έχει περίοπτη θέση», ήταν η απάντηση της διοίκησης.
Οι συχνότερες επισκέψεις της Ρεάλ και ο Ράμος
Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία, με τον ένα (La Liga) ή τον άλλο (Champions League) τρόπο είχαν συχνά πυκνά φιέστες με τις επιτυχίες τους. Ειδικά ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος, έχει αναλάβει προσωπικά την ιεροτελεστία του «στολίσματος» της θεάς Κυβέλης με το κασκόλ της Ρεάλ σε κάθε μεγάλη επιτυχία, με τις δηλώσεις του το 2017 να αφήνουν εποχή πριν τους πανηγυρισμούς.
«Η γυναίκα μου με άφησε να απιστήσω με τον άγαλμα σήμερα. Ανυπομονώ να της πως απόψε πόσο μου έχει λείψει», ήταν λόγια του.