Ο Άρης προηγήθηκε νωρίς με τον Οντουμπάτζο αλλά ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση πρωτοπόρου, ισοφαρίζοντας με το πρώτο γκολ του Μαντσίνι και φεύγοντας με «διπλό» (1-2) χάρη στη «χρυσή αλλαγή» Παλάσιος!

Μια νίκη που έστειλε τους «πράσινους» στο +4, έστω και με δύο ματς περισσότερα, από την ΑΕΚ προσθέτοντάς της πίεση, ενώ ο Άρης παραμένει στο -4 από την πεντάδα και στο +6 από την έβδομη θέση.

Το sportfm.gr παρουσιάζει τα συμπεράσματά του από το ντέρμπι της 22ης αγωνιστική της Stoiximan Super League:

Το «τάνγκο» θέλει δύο (Μαντσίνι-Παλάσιος): Ο Παναθηναϊκός έβγαλε χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή, φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη με ένα σπουδαίο τρίποντο. Είχε ψυχή, αλλά κυρίως… μαγκιά και με τους Αργεντινούς να βγαίνουν μπροστά και να καθαρίζουν για τους «πράσινους». Πρόκειται για δύο τρομερά ποιοτικούς εξτρέμ, οι οποίοι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο «διπλό» στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Μαντσίνι ήταν ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού», σκόραρε και διαρκώς δημιουργούσε. Παράλληλα, όταν άλλαξε πλευρά και πέρασε στα αριστερά, κατάφερε να περιορίσει για όσο αγωνίστηκε τα ανεβάσματα του Οντουμπάτζο.

Όσον αφορά τον Παλάσιος; Πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του, αφού είχε δύο τελικές με δύο σουτ εκτός περιοχής: το ένα που κόντραρε και πέρασε κόρνερ και το άλλο, με βολέ που δεν βρήκε εστία από πολύ καλό σημείο. Τελικά, πήρε το αίμα του πίσω για τις χαμένες ευκαιρίες με το γκολ στο 86’ για να χαρίσει μια μεγάλη νίκη στην ομάδα του. Μοιράζονται τον τίτλο του MVP, ενώ θα περιμένουμε να τους δούμε και παρέα στην ενδεκάδα από την αρχή, με δεκάρι τον άλλο Λατίνο, τον Μπερνάρ.

Ο Άρης είχε… μόνο τον Οντουμπάτζο: Αν ο Παναθηναϊκός χόρεψε… τάνγκο με τους δύο Αργεντινούς του, ο Άρης πήγε… σόλο! Διότι μετά τον Οντουμπάτζο που με διαφορά από τον δεύτερο ήταν ο κορυφαίος του Άρη, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Τα στόπερ είχαν προβλήματα, ο Ετέμπο έχανε τη θέση του, ο Καμαρά ήταν ακίνδυνος και ο Ιτούρμπε άφαντος. Ο Νταρίντα προσπάθησε πολύ και ήρθε «δεύτερος» σε απόδοση, ενώ εκλάμψεις είχε ο Ματέο Γκαρσία. Γενικότερα, o Τερζής δεν κατάφερε να πάρει κάτι από τις αλλαγές του, ενώ φάνηκε ότι άργησε να χρησιμοποιήσει τον Γκρέι και πως ο Ρουπ ακόμα δεν γνωρίζει καλά-καλά τους συμπαίκτες του και δεν βοηθάει όσο θα ήθελε.

Έκοψε τη δημιουργία του Άρη και οδήγησε το παιχνίδι εκεί που ήθελε: Αν θεωρήσουμε πως το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα γκολ και ορισμένες καλές στιγμές, τότε το δεύτερο δεν ήταν έτσι. Ο Παναθηναϊκός ήλεγξε τον ρυθμό, έκοψε τη δημιουργία και το κάθετο ποδόσφαιρο των γηπεδούχων, βλέποντας τον Κουρμπέλη να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και να είναι εξαιρετικός στο δεύτερο 45λεπτο. Γενικότερα, έβγαζε πολλές συνεργασίες με γρήγορη εναλλαγή της μπάλας και έφτανε σε πολλές περιπτώσεις και με προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή. Το «διπλό» ολοένα και… μύριζε περισσότερο, όσο περνούσε η ώρα, όπως και ήρθε τελικά με τον Παλάσιος. Ο Άρης είχε αρκετά την κατοχή, περίμενε τα πάντα από Οντουμπάτζο και Νταρίντα και ήταν φουλ φλύαρος, χωρίς να φτιάξει ουσιαστικά κάποια ευκαιρία!

Νοοτροπία νικητή από Παναθηναϊκό και Γιοβάνοβιτς: Μεγάλο ρόλο στο εκτός έδρας τρίποντο των «πράσινων» έπαιξε και ο προπονητής του, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Διότι ο Σέρβος τεχνικός κατέβασε την ομάδα με παίκτες που θα έβγαζαν ένταση στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να… χτίζει πάνω σε αυτό με τις αλλαγές του στη συνέχεια. Δικαίως βγάζει τον ντεφορμέ και κουρασμένο Τσέριν, ο οποίος δημιουργικά δεν έφτιαξε το παραμικρό αλλά ανασταλτικά κρατούσε τη θέση του και ήταν στο πλάι του Ρούμπεν, ενώ στη συνέχεια δικαιώνεται με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές του. Ο Βέρμπιτς εκτελεί το κόρνερ, ο Παλάσιος το μετατρέπει σε γκολ. Επίσης, ο Κλεϊνχέισλερ μπορεί να δίνει ένα «εύκολο» κόρνερ και να αγχώνει τους «πράσινους», αλλά στα… καπάκια αυτός είναι που με βολέ διώχνει και τελειώνει το ματς, έχοντας δώσει νωρίτερα τρεξίματα σαν οκταροδεκάρι.

Φυσικά, αυτή η νίκη ήρθε με μεστή εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός ήταν ξεκάθαρο πως ήταν αρκετά συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς, έδειξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο πως τον ένοιαζε η νίκη και τίποτα άλλο. Έβγαλε ξανά ωριμότητα στο ανασταλτικό κομμάτι, δέχτηκε λιγοστές φάσεις και πήγαινε το παιχνίδι όπως ακριβώς ήθελε.

Τι μπορεί να σώσει από τη σεζόν ο Άρης; Ο Παναθηναϊκός βρήκε τη μεγάλη νίκη που έψαχνε στον δεύτερο γύρο και πλέον καλείται να την διαχειριστεί και να χτίσει πάνω της ως το φινάλε της κανονικής διάρκειας. Αντιθέτως, ο Άρης διανύει μια καταστροφική σεζόν και μένει να φανεί τι μπορεί να σώσει από αυτή. Φυσικά, ο μοναδικός στόχος που έχει απομείνει στους Θεσσαλονικείς είναι η είσοδος στα playoffs, παίρνοντας την πέμπτη θέση που δίνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Αυτή τη στιγμή είναι στο -4 από τον πέμπτο Βόλο και μόλις στο +6 από Ατρόμητο. Αν κάνει ένα «μπαμ» ο Αστέρας και νικήσει τον ΠΑΟΚ, θα είναι επίσης στο -6 και με τέσσερα ματς να απομένουν, οι «κίτρινοι» θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες βαθμών για να μην κινδυνέψει η θέση τους στην εξάδα ούτε κατά… διάνοια. Φαντάζει υπερβολικά δύσκολο, βέβαια, να συμβεί αυτό αλλά να το πούμε και σαν θεωρεία για να είμαστε καλυμμένοι. Πλέον, πρέπει να αρχίσει ήδη τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και να σώζει ό,τι σώζεται από τη φετινή!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι Μπακς και ο Γιάννης στο σταυροδρόμι: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση στο Μιλγουόκι;

Asteras AKTOR: Τα βήματα προόδου και οι… κρυφές ματιές

Φετινό Big-5 εναντίον περσινού: Η εκτόξευση του Άρη και η πτώση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Έτσι… γύρισε τον διακόπτη: Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού με αριθμούς

Πίτσι για Ρουί Βιτόρια στο sport-fm.gr: «Ιδανικός για τον Παναθηναϊκό, θα τον λατρέψουν»!

Σακίλ ΜακΚίσικ: Ο game changer του Ολυμπιακού, καλύτερος από ποτέ

Μπαριέντος στο sport-fm.gr: «Καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ ο Βιτόρια - Ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό»

Ρουί Βιτόρια: Η δουλειά που δεν κρίνεται μόνο από τίτλους και η ιστορία με τον βιολιστή

«Δεν είμαι ήρωας, αλλά ξέρω τι είναι σημαντικό στη ζωή»: Η τραγωδία που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Ρουί Βιτόρια

Τι να πει και ο… Λεβαντόφσκι: Ήταν, τελικά, ληστεία το ότι δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους;