Δυσάρεστα ήταν τελικά τα νέα που προέκυψαν στο στρατόπεδο της ΑΕΚ σχετικά με την κατάσταση του Σέρχιο Αραούχο.
Ο Αργεντινός φορ έσφιξε τα δόντια, κατάφερε να αγωνιστεί μέχρι το 60' στον αγώνα με τον Άρη (κι ας τραυματίστηκε μόλις στο 2'), αλλά -όσο κι αν προσπάθησε για το αντίθετο- δεν μπόρεσε να αποφύγει την επέμβαση στο γόνατό του.
Κάτι που σημαίνει ότι η «Ένωση» θα στερηθεί τις υπηρεσίες του στην κρισιμότερη καμπή της σεζόν, με την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να χάνει, μεταξύ άλλων, πέντε βασικά πράγματα με την εν λόγω απουσία.
Τι θα στερηθεί η ΑΕΚ λόγω της επικείμενης απουσίας του Αραούχο:
*την τεράστια συμβολή του Αργεντινού επιθετικού στον τρόπο παιχνιδιού της:
Στα πολλά καλά που έχει δείξει ο Ματίας Αλμέιδα τους μήνες που βρίσκεται στην ΑΕΚ συγκαταλέγεται και το κομμάτι αξιοποίησης/«απογείωσης» των παικτών του. Μεταξύ άλλων, το εξαιρετικό διάβασμα των ικανοτήτων τους και το πώς θα μπορέσουν αυτές να κουμπώσουν καλύτερα στο αγωνιστικό του πλάνο. Ένας εξ αυτών και ο Αραούχο.
Έχει συζητηθεί πολλάκις ο διαφορετικός ρόλος που έχει φέτος στην «Ένωση» ο Αργεντινός επιθετικός. Τυπικά το γράφημα πριν τους αγώνες τον δείχνει να παίζει πλησίον της περιοχής (στη δυάδα μπροστά), αλλά την περισσότερη ώρα της αναμέτρησης μόνο εκεί δεν τον βλέπουμε. Κάτι που προφανώς γίνεται σε συνεννόηση με τον προπονητή του και το οποίο -βάσει των όσων κάνει εντός αγωνιστικού χώρου- αποδεικνύεται εκ των σημείων-κλειδιών στον τρόπο παιχνιδιού του «δικεφάλου».
Ο Αραούχο, λοιπόν, με τις διαρκείς κινήσεις και τα τρεξίματά του συμβάλει καταλυτικά καταρχάς στο εκ των βασικών αγωνιστικών γνωρισμάτων της φετινής ΑΕΚ, το ασφυκτικό (συνήθως, ανάλογα και με το ματς) πρέσινγκ της. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Αργεντινός φορ θα το ασκήσει σχεδόν πιο έντονα από όλους. Όχι γιατί οι υπόλοιποι δεν θέλουν και δεν το προσπαθούν (ίσα-ίσα), αλλά επειδή εκείνος είναι λες και… ζει και αναπνέει περισσότερο από όλους για την κάθε διεκδικούμενη μπάλα, αντανακλώντας με τον καλύτερο τρόπο στο χορτάρι την αγωνιστική φιλοσοφία του Αλμέιδα. Ένας τομέας (πίεση) που έχει αντίκτυπο για την ομάδα του τόσο επιθετικά (μέσω των ανακτήσεων και των γρήγορων μεταβάσεων), όσο και αμυντικά.
Από εκεί και πέρα, επίσης πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του στο κομμάτι της ανάπτυξης, είτε μέσω συνδυαστικών προσπαθειών -πολλά τα «τρικ» που στήνονται, ειδικά από αριστερά με Πινέδα- είτε μέσω των μεταβιβάσεων ή του κουβαλήματος της μπάλας. Είτε και όλα μαζί τα παραπάνω σε κάποια εκ των συνηθισμένων φαντεζί ενεργειών που συμμετέχει.
Ακόμα κι αν χρειάζεται να βγαίνει εκτός περιοχής ή και να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά. Ίσως μάλιστα να είναι και κάτι (το να βγαίνει δηλαδή εκτός κουτιού) που τον βοηθά -και κατ' επέκταση την ΑΕΚ- στον τομέα της ανάπτυξης. Προσφορά φυσικά που αντικατοπτρίζεται και στις 9 ασίστ που έχει βγάλει φέτος.
*ναι, τη συμμετοχή του στο σκοράρισμα:
Η λατρεία και η εκτίμηση του κόσμου της ΑΕΚ προς το πρόσωπό του είναι δεδομένη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι φέτος υπάρχει μουρμούρα από μερίδα των φίλων του «δικεφάλου» σχετικά με τα γκολ του Αραούχο, τόσο για τον αριθμό όσων έχει βάλει, όσο και για εκείνον όσων έχει χάσει.
Βέβαια, στην πραγματικότητα αφενός το «νούμερο ένα» ζητούμενο (του Ματίας Αλμέιδα) από τον Αργεντινό άσο σε ό, τι αφορά τη φετινή σεζόν και τον συγκεκριμένο ρόλο που επιτελεί, δεν είναι το πόσα τέρματα πετυχαίνει, αλλά το πώς θα συμβάλει στον απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Και συνήθως το κάνει καθοριστικά. Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν θέλει/χρειάζεται γκολ από εκείνον. Ωστόσο, η «Ένωση» έχει καταφέρει να βάζει πολλούς παίκτες στην περιοχή (εκ των λόγων άλλωστε που βγαίνει εκτός αυτής ο «Τσίνο»), βρίσκοντας γκολ και από αυτούς.
Αφετέρου, κακά τα ψέματα, και παλιότερα έχανε γκολ ο Αραούχο. Μάλιστα, μερικά εξ αυτών ήταν και ολίγον τι… άχαστα. Ακόμα και τη σεζόν του τελευταίου πρωταθλήματος της ΑΕΚ (2017/18), όπου την ολοκλήρωσε με 14 τέρματα σ' όλες τις διοργανώσεις. Αλησμόνητη είναι εξάλλου η χαμένη ευκαιρία στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Ποτέ δεν ήταν ο δεινός σκόρερ κι ας σημειώνει εντυπωσιακά γκολ, που λίγοι εκ των φορ που έχουν έρθει τα τελευταία... πολλά χρόνια στην Ελλάδα μπορούσαν ή μπορούν να πετύχουν.
Όπως και να 'χει όμως, o Αραούχο έχει σημειώσει επτά τέρματα. Είτε θεωρούνται λίγα είτε πολλά, είναι επτά γκολ. Αριθμός δηλαδή σημαντικός για την επιθετική συγκομιδή μιας ομάδας ανεξάρτητα τι θέση παίζει εκείνος που τα πετυχαίνει.
Θα μπορούσε να είναι αμυντικός. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η ΑΕΚ θα στερούταν έναν παίκτη που της είχε προσφέρει επτά γκολ (πέρα από τις ασίστ ή όλα τα υπόλοιπα) μέχρι τώρα στη σεζόν. Σημαντική παράμετρος.
*έναν παίκτη που έχει μάθει να «μιλά» στα ντέρμπι και στα μεγάλα παιχνίδια:
Συνεχίζουμε στον τομέα του σκοραρίσματος.
Η ΑΕΚ θα στερηθεί τον Αραούχο στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν. Σε μια περίοδο με σερί ντέρμπι και μεγάλα παιχνίδια.
Αναμετρήσεις δηλαδή που ο 31χρονος άσος έχει μάθει να «μιλά», συνήθως μάλιστα με γκολάρες.
Έχουμε και λέμε: Πέντε γκολ σε 14 παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό, τρία τέρματα σε 13 ματς με Παναθηναϊκό, άλλα τόσα σε 16 αγώνες με τον ΠΑΟΚ, τη στιγμή που έχει και δύο «χτυπήματα» σε 12 συναντήσεις του με τον Άρη. Αντιπάλους δηλαδή που θα συναντήσει στις έξι εναπομείνασες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και στον τελικό του Κυπέλλου. Ενώ εάν υπολογίσουμε και τον Βόλο, έχει ακόμα ένα γκολ με το εν λόγω γκρουπ ομάδων.
Έχει μάθει -και λόγω ικανοτήτων και λόγω χαρακτήρα- να βγαίνει μπροστά σε τέτοια «ραντεβού», όπως εσχάτως συνέβη στην Τούμπα. Η ΑΕΚ τον είχε μεγάλη ανάγκη σ' αυτήν την τελική ευθεία και γι' αυτόν τον λόγο.
*τις επιλογές που θα έχει στον πάγκο:
Σύμφωνοι. Η ΑΕΚ έχει ένα από τα πληρέστερα -εάν όχι το πληρέστερο- ρόστερ στη Λίγκα. Σίγουρα σε ό, τι αφορά τον πάγκο της, είναι πιο γεμάτη από κάθε ανταγωνιστή της. Επίσης, ο Αραούχο δεν υπολογίζεται για αναπληρωματικός.
Ωστόσο, κάποιος θα πρέπει να αντικαταστήσει τον άτυχο άσο, εφόσον φυσικά δεν αλλάξει (τουλάχιστον όχι πολύ) ο σχηματισμός.
Πιθανότατα κάποιος εκ των Τσούμπερ ή Πινέδα, τη στιγμή που τη θέση του «Τσίνο» στην αρχική ενδεκάδα έχει πάρει κατά τη διάρκεια της σεζόν και ο Μάνταλος. Θεωρητικά υπάρχουν κι άλλες επιλογές σε επίπεδο προσώπων. Η ουσία όμως είναι ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάποιος που υπό άλλες συνθήκες θα βρισκόταν στον πάγκο, τώρα θα αρχίσει βασικός (ακόμα και με ντόμινο αλλαγών).
Επομένως, θα υπάρχει μια λιγότερη διαθέσιμη ποιοτική κίνηση κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ή γενικότερα μικρότερη ευχέρεια στο να μοιραστούν και λίγο οι ανάσες σ' αυτό το μπαράζ απαιτητικών αγώνων που ακολουθεί. Άλλωστε, η δυνατότητα που έχει η ΑΕΚ να φέρνει μαζικά ποιοτικούς παίκτες από τον πάγκο (παίζοντας με μισή διαφορετική -αλλά συνάμα δυνατή- ομάδα στο τελευταίο μισάωρο-εικοσάλεπτο), είναι ένα σημείο που έχει κάνει διαφορά μέχρι στιγμής σε αρκετά παιχνίδια της.
Το θετικό για την «Ένωση» είναι ότι όντως διαθέτει πολλές επιλογές, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ακόμα κι αν ο Αραούχο προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα -βάσει και του τρόπου παιχνιδιού της ΑΕΚ- που ίσως και κανείς άλλος «κιτρινόμαυρος» να μην μπορεί να δώσει. Εξάλλου, ο Ματίας Αλμέιδα δεν αναγνωρίζει τους όρους «βασικός» και «αναπληρωματικός», κάτι που έχει περάσει και στους ποδοσφαιριστές του.
*τον αρχηγό της
Ή αλλιώς τον παίκτη με το περιβραχιόνιο. Γιατί τόσο ο Αραούχο (και με τις δηλώσεις του) όσο και οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ, αναγνωρίζουν τον Πέτρο Μάνταλο ως τον φυσικό αρχηγό της «Ένωσης».
Ακόμα κι έτσι, ο Αργεντινός φορ δεν έλαβε τυχαία το περιβραχιόνιο. Έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που δύνανται να δώσουν ώθηση στους συμπαίκτες του. Ειδικά σε ό, τι αφορά τον απαιτητικό τρόπο παιχνιδιού των «κιτρινόμαυρων», όπως για παράδειγμα στο κομμάτι του πρέσινγκ. Άλλωστε, είναι στοιχείο που συνδέεται άμεσα με το προαναφερθέν κομμάτι της συμβολής του στα μεγάλα ματς και το οποίο φάνηκε και στο ενωτικό μήνυμά του αμέσως μετά την ενημέρωση για τον τραυματισμό του. Η ΑΕΚ χάνει πολλά με την απουσία του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «Τσίνο» θα συνεχίζει να συμβάλει στις προσπάθειές της για το νταμπλ έστω και από την άκρη του αγωνιστικού χώρου...