Στο «Φόρεστ Γκαμπ», ένα από τα αριστουργήματα του αμερικάνικου κινηματογράφου, ο Τομ Χανκς υποδύεται έναν απλό, καθημερινό Αμερικανό, ο οποίος καταφέρνει, χωρίς να λαμβάνει ποτέ ιδιαίτερα εύσημα, να είναι παρών σε πολλές από τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας των ΗΠΑ. Μια υπόθεση, με την οποία θα μπορούσε σίγουρα να ταυτιστεί ο Άνχελ Ντι Μαρία.
Ο Λιονέλ Μέσι θα πάρει δικαίως τα περισσότερα εύσημα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως ο Ντι Μαρία έχει κάνει μυθικό ματς απέναντι στη Γαλλία και παρόλο που είχε περιορισμένο ρόλο στο Κατάρ, κατέληξε να είναι σημαντικός παράγων της πορείας της Αργεντινής. Γενικότερα, ο Αργεντινός εξτρέμ έχει κάνει μια σπουδαία καριέρα και έχει κατακτήσει τα πάντα, ωστόσο συχνά δεν λαμβάνει το credit που του αναλογεί και δέχεται κατά καιρούς σκληρή κριτική.
Η καριέρα του στους συλλόγους
Ο «Fideo», όπως τον έχουν ονομάσει στην Αργεντινή λόγω του αδύνατου κορμιού του, που θυμίζει ένα είδος λεπτών ζυμαρικών, εμφανίστηκε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα με τη φανέλα της Μπενφίκα, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στο πρωτάθλημα των Ιβήρων, όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν άργησε να διακρίνει το τεράστιο ταλέντο του, και ο Ντι Μαρία βρέθηκε ξαφνικά να παίζει ανάμεσα σε υπερπαίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Μαρσέλο και άλλοι πολλοί.
Τα κατορθώματά του με τη «Βασίλισσα», μέσα στον κυκεώνα από σταρ που φόρεσαν τη λευκή φανέλα, έχουν μάλλον λησμονηθεί. Ο Ντι Μαρία ήταν για χρόνια ένας εκ των κορυφαίων δημιουργών στην Ισπανία, ενώ υπήρξε καθοριστικός στο «Decima», στο δέκατο Τσάμπιονς Λιγκ της Ρεάλ τo 2014, που γέννησε ουσιαστικά τη νέα χρυσή εποχή των Μαδριλένων. Πως είναι δυνατόν, άλλωστε, να έχει ξεχαστεί το μυθικό σλάλομ που έκανε στον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν ο Γκάρεθ Μπέιλ γράψει το 2-1;
Μετά τη Ρεάλ ακολούθησε μια χρονιά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η μόνη στην καριέρα του που απογοήτευσε. Πράγματι, με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» δεν δικαίωσε ποτέ τις τεράστιες προσδοκίες που τοποθετήθηκαν στο πρόσωπό του, αλλά το γεγονός πως ακόμα και τώρα λοιδορείται από πολλούς λόγω αυτής της κακής παρένθεσης, είναι τουλάχιστον οξύμωρο με βάση αυτά που έχει πετύχει στην καριέρα του.
Τα καλύτερα του χρόνια τα πέρασε στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπου αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ο Ντι Μαρία έμεινε στη γαλλική πρωτεύουσα για μια επταετία, μέσα στην οποία βοήθησε όσο κανείς άλλος στο να εξελιχθεί η ομάδα στη νέα μεγάλη δύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Την πορεία του στην Παρί, την ολοκλήρωσε ως κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της ομάδας, έχοντας βοηθήσει τη γαλλική ομάδα να κυριαρχήσει εντός των τειχών, αλλά και να φτάσει στον πρώτο της τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Για τη σύνδεσή του με τους Παριζιάνους, μιλάει από μόνη της η τελετή αποχώρησής του.
Πλέον, φοράει τα ασπρόμαυρα της Γιουβέντους, όπου δεν έχει προλάβει να δείξει πολλά λόγω συνεχών τραυματισμών, όμως είμαστε σίγουροι πως δεν θα αργήσει να φανεί.
To κεφάλαιο Αργεντινή
Με τη φανέλα της «αλμπισελέστε», η πορεία του Ντι Μαρία είναι πολυτάραχη. Ο Αργεντινός ήταν μέλος της ομάδας που κατακρίθηκε όσο καμία άλλη για την ηττοπάθειά της, αυτής δηλαδή που έχασε συνεχόμενους τελικούς το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2015 στο Κόπα Αμέρικα, και το 2016 ξανά στο ίδιο.
Όπως είναι λογικό, ο χαρακτηρισμός «λούζερ» έδινε κι έπαιρνε, και η μπάλα πήρε και τον Ντι Μαρία. Εδώ όμως, είναι το οξύμωρο της υπόθεσης. Ο Αργεντινός εξτρέμ δεν έπαιξε σε κανέναν από αυτούς τους τελικούς λόγω τραυματισμών!
Πράγματι, το 2014 στη Βραζιλία, αφού έβαλε το νικητήριο γκολ στη φάση των 16 απέναντι στην Ελβετία, και δημιούργησε το νικητήριο γκολ στους προημιτελικούς απέναντι στο Βέλγιο, ο Ντι Μαρία τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να συνδράμει στην προσπάθεια της Αργεντινής να κατακτήσει το Μουντιάλ.
Στο Κόπα Αμέρικα του 2015, αφού έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην πορεία της Αργεντινής στον τελικό, τραυματίστηκε στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα απέναντι στη Χιλή, τον οποίο οι «γαλανόλευκοι» έχασαν τελικά στα πέναλτι.
Το 2016, τέλος, στο επετειακό Κόπα Αμέρικα, που έγινε ακριβώς εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της διοργάνωσης, σκόραρε ένα γκολ και έδωσε δύο ασίστ στο πρώτο… ενάμισι παιχνίδι, πριν τραυματιστεί και χάσει το υπόλοιπο τουρνουά.
Υπήρξαν όμως και τελικοί, που ο Ντι Μαρία αγωνίστηκε. Το 2021 στο Κόπα Αμέρικα, αυτός ήταν που με ένα πανέμορφο «τσίμπημα» της μπάλας πάνω από τον Έντερσον, έγραψε το τελικό 1-0 της Αργεντινής επί της Βραζιλίας, στο ματς που έσπασε επιτέλους την «κατάρα» των τελικών για την «αλμπισελέστε», και την απελευθέρωσε από το ψυχολογικό βάρος των συνεχόμενων απογοητεύσεων.
Στο όχι και τόσο δημοφιλές Finalissima του 2022, που έφερε αντιμέτωπη την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία με αυτή της Νότιας Αμερικής Αργεντινή, ο Ντι Μαρία πάλι σκόραρε το δεύτερο γκολ, με την ομάδα του Σκαλόνι να φτάνει τελικά στη νίκη με 3-0.
Και φτάνουμε στο Κατάρ, όπου ο «Fidea» δεν αγωνίστηκε πολύ κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο τελικός όμως έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Μια μαγική ατομική ενέργεια του έφερε το πέναλτι και το 1-0 για την Αργεντινή, και ένα δικό του γκολ έγραψε το 2-0. Άραγε πόσοι παίκτες μπορούν να σηκώσουν με τέτοια ευκολία την μπάλα, χτυπώντας την προς τα κάτω, όπως το έκανε ο Ντι Μαρία;
Η λύτρωση
Η νίκη της Αργεντινής, επομένως, δεν ήταν μόνο μια εποποιία του Μέσι, αλλά και η λύτρωση του Άνχελ Ντι Μαρία. O 34χρονος έχει πετύχει πολλά σπουδαία πράγματα, όμως η εμφάνισή του στον τελικό ήταν το επιστέγασμα μιας τεράστιας καριέρας. Και το γνωρίζει και ο ίδιος αυτό, κάτι που μαρτυρούν τα συνεχή του δάκρυα κατά τη διάρκεια του τελικού.
Μπορεί να έχει κατακριθεί πολύ έντονα στην καριέρα του και μερικά από τα κατορθώματά του να έχουν περάσει απαρατήρητα, όμως η άρρηκτη σύνδεσή του με δύο τόσο μεγάλες επιτυχίες της εθνικής Αργεντινής, σημαίνει πως το όνομα του θα μνημονεύεται αιώνια στη χώρα της λατινικής Αμερικής, και όχι μόνο.
Μια υπόκλιση, λοιπόν, σε έναν από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους, που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε!
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιριγώτης