Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία κρύβουν τα εθνικά χρώματα της Αργεντινής. Το γαλάζιο και το λευκό, που εκτός των άλλων έχουν συνδυαστεί και με τους θριάμβους της εθνικής ομάδας της χώρας, δεν προέκυψε… τυχαία.
Η ιστορία τους ξεκινάει από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, περιλαμβάνει αναγεννησιακούς ζωγράφους, την Παναγία, τον Ναπολέοντα, μία επανάσταση και καταλήγει στους θριάμβους του Μαραντόνα και του Μέσι.
Ένας λογαριασμός στο Twitter προσφέρειδωρεάν μαθήματα ιστορίας και λύνει την απορία που δεν ήξερες ότι είχες. Γιατί η Αργεντινή φοράει γαλανόλευκα;
Δείτε τα Tweets:
Στη βυζαντινή αυτοκρατορία, που ήταν η συνέχεια της ανατολικής πλευράς της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το μπλε θεωρείτο το χρώμα των ευγενών, του αυτοκράτορα και της αυτοκράτειρας. Το μπλε ήταν ακριβό χρώμα. Έφερε κοινωνικό πρεστίζ και συμβόλιζε τη μεγαλοπρέπεια.
In the Byzantine Empire, which was the continuation of the eastern half of the Roman Empire, the colour blue was regarded as the colour of the nobility and of the emperor and empress.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Blue was an expensive colour. It brought great social prestige and came to symbolise majesty. pic.twitter.com/9wrvQhZad3
Οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να απεικονίσουν την Παναγία με μπλε μανδύες. Ήταν μια σημαντική και αξιοσέβαστη μορφή. Ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος για να την εξυψώσουν; Τα βυζαντινά μωσαϊκά από τον πέμπτο αιώνα και μετά χρησιμοποίησαν κάτι που λέγεται αζουρίτης για τους μανδύες της.
And with the rise of the worship of St Mary, artists decided to depict her wearing blue robes. She was an important and revered figure. What better way to elevate her?
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Byzantine mosaics from the 5th century onwards used someting called azurite for her robes. pic.twitter.com/WxB1JJLRLv
Το μπλε χρώμα στα ρούχα της Παναγίας σύντομα έγινε μέρος της καλλιτεχνικής και θρησκευτικής παράδοσης. Στην Αναγέννηση οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν κυανό -που προερχόταν από ορυχεία στο Αφγανιστάν και ήταν πιο ακριβό από το χρυσάφι- για να δημιουργήσουν το χρώμα των μανδυών της.
The use of blue for Mary's clothes soon became a central part of artistic and religious tradition.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
In the Renaissance artists would use lapis lazuli - which came from mines in Afghanistan and was more expensive than gold - to create the paint for her robes. pic.twitter.com/PlbSE18BC6
Επειδή οι Ιταλοί έμποροι έφερναν το κυανό από πολύ μακριά, το χρώμα που δημιουργούταν έγινε γνωστό ως «ultramarine». Στα λατινικά σημαίνει «πάνω από τη θάλασσα».
Το ultramarine έχει μια βαθιά και υπέροχη απόχρωση του μπλε, γνωστή για την ομορφιά και τη σπανιότητά της.
Since Italian traders brought lapis lazuli from so far away, the pigment it created became known as "ultramarinus". In Latin that means "from over the sea".
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Ultramarine was a deep and brilliant shade of blue, prized for its beauty and rarity. pic.twitter.com/4YSYm3AY0l
Κατά τον 18ο αιώνα ο Κάρολος Γ’ ήταν βασιλιάς της Ισπανίας. Ο γιος και διάδοχός του, ο οποίος επίσης ονομαζόταν Κάρολος, είχε παντρευτεί και για πέντε χρόνια δεν είχε κάνει παιδιά. (Θυμίζουμε πως η Αργεντινή ήταν μέρος της ισπανικής αυτοκρατορίας εκείνη την περίοδο).
Anyway, in the 18th century Charles III was King of Spain.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
His son and heir, also called Charles, had been married for five years without producing any children of his own...
(Remember, the Spanish Empire ruled Argentina at this point in history) pic.twitter.com/h6RKt04EJb
Όταν ο γιος του έκανε παιδί, ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ ήταν ευτυχισμένος. Δημιούργησε κάτι που ονομαζόταν Τάγμα του Καρόλου Γ’ το 1771 για να σηματοδοτήσει το γεγονός, ένα είδος ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας για επιφανείς Ισπανούς. Και κάθε Τάγμα οφείλει να έχει συγκεκριμένα χρώματα που θα φέρουν τα μέλη του…
Ο Κάρολος Γ’ είχε προσευχηθεί στην Παναγία κατά τη διάρκεια των ετών που περίμενε να κάνει παιδί ο γιος του. Οπότε, για χρώματα του Τάγματος επέλεξε το μπλε –χρώμα της Παναγίας- συνδυασμένο με το λευκό. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο Κάρολος Δ’, να φοράει τη ζώνη του τάγματος του πατέρα του.
Charles III had prayed to St Mary her during those many years of waiting for his son to have a child.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
So for the colours of his new Order Charles chose blue - Mary's colour - and combined it with white.
Here is Charles IV wearing the sash of his father's Order. Seem familiar? pic.twitter.com/JMhbPzEdHq
Ο Κάρολος επέλεξε ένα μπλε ελάχιστα πιο απαλό από τις συνηθισμένες απεικονίσεις της Παναγίας. Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας της Παναγίας από το 1767 του Τζανμπατίστα Τιέπολο, δείτε το ανοιχτό μπλε του μανδύα. Ο πίνακας έγινε κατά παραγγελία του Κάρολου Γ’.
You'll notice that Charles III had chosen a blue significantly paler than usual depictions of Mary.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Well, here's a painting of Mary from 1767 by Giovanni Battista Tiepolo - look at the light blue of its robes. This painting was commissioned by Charles III! pic.twitter.com/iLC3kj8Vo3
Από το 1808, ο Ναπολέων έκανε την εμφάνισή του και άρχισε να εισβάλλει ταχύτατα στην Ευρώπη. Ανάγκασε τον βασιλιά Φερδινάνδο (εγγονό του Καρόλου Γ’) να παραιτηθεί. Ο Ναπολέων τοποθέτησε τον αδερφό του, Ιωσήφ Βοναπάρτη, στον θρόνο της Ισπανίας. Αυτό πυροδότησε επανάσταση.
Anyway, by the year 1808 Napoleon had burst onto the scene and started tearing his way through Europe.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
He forced King Ferdinand VII (Charles III's grandson) to abdicate. Napoloen then placed his brother, Joseph Bonaparte, on the Spanish throne instead.
This sparked revolts. pic.twitter.com/HKikijLUuL
Όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στην Αργεντινή. Για να δείξουν την πίστη τους στον πραγματικό μονάρχη της Ισπανίας, οι Αργεντινοί επαναστάτες φόρεσαν τα χρώματα του τάγματος του Καρόλου Γ’ –γαλάζιο και λευκό – για να ξεχωρίσουν από τους μαχητές του Βοναπάρτη και να δείξουν την πίστη τους στο Φερδινάνδο.
Not just in Spain, but in Argentina too.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
To show their allegiance to the true monarch of Spain, Argentinian rebels wore the colours of the Order of Charles III - pale blue and white - to distinguish themselves from Bonapartist fighters and show loyalty to Ferdinand, seen here: pic.twitter.com/6crQxtxS2z
Δύο χρόνια αργότερα, το 1810, ξέσπασε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Αργεντινής. Το 1912 ο Μανουέλ Μπελγράνο δημιούργησε την κονκάρδα της Αργεντινής, ένα σύμβολο που χρησιμοποιούταν για να διαχωριστούν οι επαναστατικές δυνάμεις από εκείνες των βασιλοφρόνων.
Και χρησιμοποίησε τα χρώματα που, προηγουμένως, είχαν συνδεθεί με την επανάσταση από την ισπανική κυριαρχία υπό τον Ιωσήφ Βοναπάρτη –το γαλάζιο και το λευκό του τάγματος του βασιλιά Καρόλου και της πραγματικής μοναρχίας. Η επαναστατική κυβέρνηση επίσημα υιοθέτησε την κονκάρδα.
And he used colours previously associated with Argentinian revolt from Spanish rule under Joseph Bonaparte - the pale blue and white the Order of King Charles III and of the true monarchy.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
The revolutionary government officially adopted the Cockade. pic.twitter.com/v1w29rj0fV
Ο Μπελγράνο σχεδίασε τη σημαία της Αργεντινής λίγες μέρες αργότερα και χρησιμοποίησε τα ίδια χρώματα. Μεσολάβησαν μερικές ατυχίες, αλλαγές στη διακυβέρνηση, μάχες, μέχρι μερικά χρόνια αργότερα, το σχέδιο του Μπελγράνο να υιοθετηθεί ως η επίσημη σημαία της ανεξάρτητης Αργεντινής, το 1816. Ο ήλιος προστέθηκε το 1818.
Belgrano designed the flag of Argentina just days afterwards, and he used the same colours.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
A few mishaps, changes of government, battles, and years later, Belgrano's design was adopted as the official flag of independent Argentina, in 1816.
The sun was added in 1818. pic.twitter.com/vYPYncKBkt
Όταν ο Μπελγράνο παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιό του στον λαό, το συνέκρινε με τα χρώματα του ουρανού και τα σύννεφα. Αυτό αναφέρθηκε ως η έμπνευσή του, που είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς τα απίθανα φυσικά τοπία της Αργεντινής. Αλλά ήταν από το από τον Κάρολο Γ’.
Λίγες δεκαετίες αργότερα, την περίοδο του 1880 ένα άθλημα που ονομαζόταν ποδόσφαιρο έφτασε στην Αργεντινή από βρετανούς εργάτες σιδηροδρόμων, που το σύστησαν στους ντόπιους. Το ποδόσφαιρο απογειώθηκε. Ως το 1891 είχαν δημιουργήσει το πρώτο τους πρωτάθλημα (πέμπτο παλιότερο στον κόσμο) και το 1893 ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Fast forward a few decades and in the 1880s a sport called football arrived in Argentina via British railworkers, who passed it on to the locals.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Football took off. By 1891 they had their first league (the 5th oldest in the world) and in 1893 they'd founded an FA. pic.twitter.com/0S5zCzPA3u
Η εθνική ομάδα της Αργεντινής φόρεσε γαλάζια φανέλα στο ντεμπούτο της απέναντι στην Ουρουγουάη το 1902. Αλλά έξι χρόνια αργότερα, το 1908, έπαιξαν απέναντι σε μια ομάδα επίλεκτων από τη Βραζιλία φορώντας λευκή φανέλα με γαλάζιες ρίγες.
Fast forward a few decades and in the 1880s a sport called football arrived in Argentina via British railworkers, who passed it on to the locals.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
Football took off. By 1891 they had their first league (the 5th oldest in the world) and in 1893 they'd founded an FA. pic.twitter.com/0S5zCzPA3u
Μετά από 114 χρόνια, η Αργεντινή φορά ακόμα τα ίδια χρώματα, που «πήρε» από τη σημαία, η οποία, με τη σειρά της, ήταν το αποτέλεσμα αιώνων από πολιτικές, θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις. Μια μακρά ιστορία ενός εκ των πιο εμβληματικών ποδοσφαιρικών εμφανίσεων.
114 years later Argentina still wear those same colours, adopted from their flag, which itself was the result of a centuries-long series of political, religious, and artistic developments.
— The Cultural Tutor (@culturaltutor) December 19, 2022
A long history for one of football's most iconic kits. pic.twitter.com/6mio8j4GoV
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.