Τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τούς προσφέραμε στο πιάτο σας, αναλυτικά μαζί με άλλες δέκα ομάδες. Στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του αφιερώματος του sport-fm.gr για τη νέα Ευρωλίγκα που αρχίζει απόψε, αναλύουμε το... Big 6, τις θεωρητικά έξι πιο ισχυρές ομάδες της νέας διοργάνωσης: Αναντολού Εφές, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο και Φενέρμπαχτσε.

Αναντολού Εφές: Θέλει και μπορεί το repeat

Η Αναντολού Εφές έκανε πράξη αυτό που έμοιαζε με πεπρωμένο της κατακτώντας την Ευρωλίγκα το Μάιο. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020 σταμάτησε μόνο προσωρινά την προδιαγεγραμμένη πορεία της προς την κορυφή. Ενώ όμως όλοι πίστεψαν πως το θαύμα του Εργκίν Αταμάν έκανε τον κύκλο του και θα οπισθοχωρήσει, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης μόνο τέτοια διάθεση δεν έδειξε. «Έδεσε» με νέο συμβόλαιο τον MVP Μίσιτς, κράτησε Μπομπουά, Μερμάν και Άντερσον, δεν έχασε κανέναν «βασικό» πλην του Σανλί, αλλά τον αντικατέστησε με τον ραγδαία ανερχόμενο Πετρούσεφ.



Ήρθαν: Φίλιπ Πετρούσεφ (2,11μ. PF/C, Μέγκα Μπέμαξ), Ομερτσάν Ιλιάσογλου (1,96μ., G, Μπούρσασπορ), Μουσταφά Κουρτουλντούμ (1,91μ., G, Ντενιζλίσπορ)

Έφυγαν: Σερτσάτς Σανλί (2,13μ., C, Μπαρτσελόνα), Τζάναμ Μούσα (2,06μ., F, Μπρεογκάν)

Βαρόμετρο: Ο Βασίλιε Μίσιτς, φυσικά. Ο Σέρβος γκαρντ κόντρα στα προγνωστικά που τον έφερναν στο ΝΒΑ παρέμεινε και θα ηγηθεί της ομάδας και τη νέα σεζόν. Συμπληρώνει και συμπληρώνεται ιδανικά από τον Σέιν Λάρκιν, είναι δημιουργός, σκόρερ, ηγέτης και MVP των πρωταθλητών Ευρώπης.

Μεγαλύτερο όπλο: Ο συνδυασμός ποιότητας και χημείας που «χτίζεται» πλέον για τέταρτη σεζόν είναι το μεγαλύτερο ατού της Εφές. Κι άλλες ομάδες έχουν μεγάλα μπάτζετ και πολύ ταλέντο, καμία όμως δεν έχει εμπιστευτεί την ίδια συνταγή για τόσες σεζόν στη σειρά, μέχρι να δικαιωθεί στο φινάλε της περασμένης σεζόν. Ο Αταμάν είναι στον πάγκο από το 2017, έναν χρόνο μετά προστέθηκαν στην παρέα Μίσιτς, Λάρκιν και Μπομπουά και η Εφές επενδύει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και χρόνια.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Δύσκολα βρίσκεις «κουσούρι» σε μια τέτοια μηχανή. Αν έπρεπε κάτι να επιλέξουμε αναγκαστικά, θα ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος του κορμού της έχει μεγαλώσει αρκετά. Σίμον, Ντάνστον, Μπομπουά και Μερμάν είναι στη δύση τους και είναι άγνωστο αν μπορούν να βγάλουν μία ακόμη εξαντλητική σεζόν με ίδια απόδοση.

Το καλύτερο σενάριο: Μα, τι άλλο, από το repeat. Η Εφές διατήρησε για μία ακόμη χρονιά τον κορμό της, τον προπονητή της, ουσιαστικά έκανε μια προσθαφαίρεση, τον Πετρούσεφ αντί του Σανλί και με όπλο συν τοις άλλοις τη χημεία της θέλει να γίνει δυναστεία στην Ευρωλίγκα.

Το χειρότερο σενάριο: Χωρίς την ίδια κάψα με πέρσι, με αρκετούς παίκτες του κορμού σε προχωρημένη ηλικία και με παίκτες που ίσως σκέφτονται το ΝΒΑ (Μίσιτς, Λάρκιν, Πετρούσεφ), η Εφές δεν θα θυμίσει το περσινό… τρένο κι ακόμη κι αν φτάσει στο Final Four, δεν θα φτάσει ξανά στην κορυφή.

Μπαρτσελόνα: Με μοναδικό στόχο την κορυφή

Η πρώτη σεζόν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της άφησε ανάμικτα συναισθήματα. Αφενός, ήταν κυρίαρχη εντός συνόρων φτάνοντας με επιβλητικό τρόπο στο νταμπλ. Αφετέρου, απέτυχε στην Ευρωλίγκα, καθώς υποτάχθηκε στην Εφές στον τελικό της περσινής Ευρωλίγκας. Παρ’ όλα αυτά, οι Καταλανοί θωράκισαν ακόμα περισσότερο -με χρήσιμους παίκτες- το ήδη αξιοζήλευτο ρόστερ τους και στοχεύουν αποκλειστικά στην κατάκτηση της κορυφής.



Ήρθαν: Σερτάτς Σανλί (2,13μ., C, Εφές), Ρόκας Γιοκουμπάιτις (1,93μ., PG, Ζαλγκίρις), Νικολάς Λαπροβίτολα (1,90μ., PG, Ρεάλ Μαδρίτης), Νάιτζελ Χέιζ (2,03μ., F, Ζαλγκίρις).

Έφυγαν: Άρτεμ Πουστοβόι (2,15μ., C, Γκραν Κανάρια), Πάου Γκασόλ (2,15μ., C, αποσύρθηκε), Βίκτορ Κλαβέρ (2,07μ., F, Βαλένθια), Άνταμ Χάνγκα (2,01μ., F, Ρεάλ Μαδρίτης), Λέο Βέστερμαν (1,98μ., PG, Μονακό), Λεάντρο Μπολμάρο (1,98μ., G, Μινεσότα Τίμπεργουλβς).

Βαρόμετρο: Νίκολα Μίροτιτς. Από τις ορέξεις του Μαυροβούνιου φόργουορντ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σεζόν των Καταλανών. Ο 30χρονος είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά, αλλά έκανε τραγικό Final Four και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να ηγηθεί μιας ομάδας που έχει ως μοναδικό στόχο το τρόπαιο.

Μεγαλύτερο όπλο: Η τρομερή πληρότητα που διαθέτει σε όλες τις θέσεις. Σε ένα ήδη ποιοτικότατο ρόστερ, έγιναν αξιόλογες προσθήκες, που θα δώσουν πολύτιμα λεπτά και ανάσες στους βασικούς.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Ίσως υπάρξει «τριβή» και μουρμούρες σε μια ομάδα με τόσους πολλούς αστέρες, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν απρόσμενες ήττες στην εκκίνηση της περιόδου.

Το καλύτερο σενάριο: Φυσικά, να φτάσει στην πηγή και να… πιει νερό. Η «κούπα» μοιάζει αυτοσκοπός για τους «μπλαουγκράνα», που διαθέτουν πιθανότατα το πιο γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ της διοργάνωσης.

Το χειρότερο σενάριο: Να μείνει εκτός τελικού ή έστω Final Four. Θα πρόκειται για μια αποτυχία που θα τη διαχειριστεί εύκολα το απαιτητικό κοινό της ομάδας.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ποιότητα και μέγεθος για κορυφή

Η φετινή σεζόν ξεκινάει από την ίδια αφετηρία όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος και φέτος δεν είναι άλλος από τον τίτλο και μια πορεία μέχρι τον τελικό του Final Four του Βερολίνου.

Η περσινή σεζόν είχε αρκετά προβλήματα, τόσο με τους τραυματισμούς των Μιλουτίνοφ και Κλάιμπερν, όσο και με το ζήτημα που προέκυψε ανάμεσα στον Δημήτρη Ιτούδη και Μάικ Τζέιμς. Παρ' όλα αυτά, η «ρώσικη αρκούδα» έχασε στο... νήμα το εισιτήριο για τον τελικό απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Εφές, τερματίζοντας τελικώς στην 4η θέση μετά την ήττα στον μικρό τελικό από την Αρμάνι Μιλάνο.

Όσον αφορά στα μεταγραφικά προχώρησες σε ελάχιστες αλλά κάθε άλλο εντυπωσιακές κινήσεις που μπορούν να «εκτοξεύσουν» το σύνολο των Ρώσων. Ο Αλεξέι Σβεντ επέστρεψε στην ομάδα μετά από εννέα χρόνια και με το... καλημέρα καλείται να γίνει ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Ξεχωρίζει και η μεταγραφή του Γκριγκόνις από τη Ζαλγκίρις, με το δίδυμο αυτό να αντικαθιστά ουσιαστικά τους Μάικ Τζέιμς και Χίλαρντ. Τουλάχιστον στα... χαρτιά μοιάζει κερδισμένη.



Ήρθαν: Αλεξέι Σβεντ (1,98μ., G, Χίμκι), Μάριους Γκριγκόνις (1,98μ., G, Ζαλγκίρις), Βλάντιμιρ Ίβλεφ (2,07μ., PF/C, Πάρμα).

Έφυγαν: Μάικ Τζέιμς (1,96μ., G, Ελεύθερος), Νταρούν Χίλαρντ (1,96μ., G/F, Μπάγερν Μονάχου), Γιάνις Στρέλνιεκς (1,91μ., G, Ζαλγκίρις), Μάικλ Έρικ (2,11μ., C, Μάλαγα).

Βαρόμετρο: Αναμφίβολα το βαρόμετρο της φετινής ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ο Αλεξέι Σβεντ. Ο 32χρονος «μπόμπερ» επέστρεψε στον σύλλογο που τον ανέδειξε μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Πιο ώριμος και ολοκληρωμένος παίκτης από ποτέ προέρχεται από μια γεμάτη εξαετία με τη Χίμκι. Έρχεται στην «αρκούδα» ώστε να πάρει την σκυτάλη από τον Μάικ Τζέιμς και να ηγηθεί τις προσπάθειας.

Μεγαλύτερο όπλο: Πέραν της ποιότητας του ρόστερ που είναι δεδομένη, ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η ομοιογένεια. Με τον Δημήτρη Ιτούδη για όγδοη διαδοχική σεζόν στην άκρη του πάγκου και τον περσινό κορμό να παραμένει σχεδόν αναλείωτος – με εξαίρεση τους Τζέιμς, Χίλαρντ και Στρέλνιεκς – ποντάρει πολλά στη χημεία και την επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Κάτι που βοηθάει και τους τρεις νέους παίκτς να εγκλυματιστούν γρήγορα.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ψεγάδια σε μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με αστείρευτο ταλέντο και παίκτες σταρ σε όλες τις θέσεις. Ίσως όμως αυτό ακριβώς να είναι και η... κρυφή αδυναμία της! Το γεγονός πως έχει πολλές περσόνες στο ρόστερ της μπορεί να χαλάσει την ισορροπία και να δημιουργήσει προβλήματα εντός και εκτός παρκέ.

Το καλύτερο σενάριο: Δεν είναι άλλο από την παρουσία της στον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου. Άλλωστε κάθε χρόνο η αφετηρία την βρίσκει μέσα στα μεγάλα φαβορί για την κούπα.

Το χειρότερο σενάριο: Να μην ταιριάξει ο Αλεξέι Σβεντ και να χαθεί ο στόχος του τελικού. Ο 32χρονος γκαρντ καλείται να ξεχάσει το... μπάσκετ αλά ΝΒΑ της Χίμκι και να μπει στο «καλούπι» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Παράλληλα, αρνητικό σενάριο θα ήταν να ταλαιπωρηθεί και φέτος με τραυματισμούς. Πέρσι στερήθηκε σε μεγάλο κομμάτι της σεζόν τους Μιλουτίνοφ και Κλάιμπερν και σε συνδυασμό με την ρήξη του Ιτούδη με τον Τζέιμς αποδυναμώθηκε αισθητά.

Ρεάλ Μαδρίτης: Άλλαξε, ενισχύθηκε και δείχνει έτοιμη να «επανέλθει»

Έπαθε και… έμαθε η Ρεάλ Μαδρίτης, που δεν κατάφερε να φτάσει στο Final Four της περσινής Ευρωλίγκας, καθώς πλήρωσε τις αστάθειες στην απόδοσή της, ενώ ατύχησε στα προημιτελικά, αφού έπεσε πάνω στο ανυπέρβλητο εμπόδιο της Εφές. Η ομάδα του Λάσο αποφάσισε να ενισχυθεί και να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στο ρόστερ της, κάνοντας πολύ ποιοτικές προσθήκες. Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Σούπερ Καπ έδωσε ώθηση στους Μαδριλένους, που ξεκίνησαν τη σεζόν με… φόρα.



Ήρθαν: Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (1,91μ., G, Λοκομοτίβ Κουμπάν), Τομά Ερτέλ (1,88μ., G, Βιλερμπάν), Άνταμ Χάνγκα (2,00μ., SF, Μπαρτσελόνα), Γκέρσον Γιαμπουσέλε (2,01μ., PF, Βιλερμπάν).

Έφυγαν: Νικολάς Λαπροβίτολα (1,91μ., G, Μπαρτσελόνα), Άλεξ Τάιους (2,03μ., PF/C, ελεύθερος), Φελίπε Ρέγες (2,04μ., PF/C, αποσύρθηκε), Ουσμάν Γκαρούμπα (2,03μ., PF/C, Χιούστον Ρόκετς).

Βαρόμετρο: Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ έρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν κι έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, ωστόσο το επίπεδο της Ευρωλίγκας είναι μια… διαφορετική υπόθεση και από τη δική του προσαρμογή θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία της Ρεάλ.

Μεγαλύτερο όπλο: Ο εκρηκτικός συνδυασμός εμπειρίας και νιάτων, αλλά και ο Πάμπλο Λάσο. Ο 53χρονος τεχνικός εργάζεται στη «βασίλισσα» από το 2011 και αποτελεί εγγύηση, αφού ξέρει την ομάδα καλύτερα και από το… χέρι του. Από ‘κει και πέρα, οι Μαδριλένοι ενισχύθηκαν σημαντικά, κάλυψαν τα κενά τους και διαθέτουν αρκετούς μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες. Συν τοις άλλοις, το ταλέντο… περισσεύει στις τάξεις τους, με τους Αλοθέν και Βούκσεβιτς να ξεχωρίζουν.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Το κάπως γερασμένο και καταπονημένο ρόστερ. Οι μισοί παίκτες του Λάσο είναι από 32 χρονών και πάνω, ενώ υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του Τόμπκινς και Ράντολφ, που προέρχονται από τραυματισμούς.

Το καλύτερο σενάριο: Για μια ομάδα σαν τη Ρεάλ, ο στόχος θα είναι πάντα το τρόπαιο. Το καλύτερο σενάριο προφανώς για τους Μαδριλένους θα είναι η επιστροφή στον θρόνο, αλλά το πιο ρεαλιστικό μοιάζει να είναι η πρόκριση στο Final Four.

Το χειρότερο σενάριο: Να πραγματοποιήσει μια πορεία ανάλογη της περσινής και να μείνει εκτός τετράδας της κανονικής περιόδου, αλλά και να αποκλειστεί από το Final Four.

Αρμάνι Μιλάνο: Με... οδηγό την περσινή σεζόν

Η Αρμάνι Μιλάνο προέρχεται από μια ονειρική όσο και ιστορική σεζόν στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια και το... μακρινό 1992 έδωσε το «παρών» σε Final Four μετά από μια εξαιρετική regular season όπου τερμάτισε 4η με ρεκόρ 21-13. Στα playoffs της βγήκε το... λάδι όμως πέρασε το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου (3-2) και πήρε το εισιτήριο για την«4αδα». Στα ημιτελικά «άγγιξε» το θαύμα απέναντι στην Μπαρτσελόνα όμως αποκλείστηκε, καταλαμβάνοντας τελικώς την τρίτη θέση μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μικρό τελικό.

Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει, για αυτό και μετά από πολλά χρόνια φέρθηκε «έξυπνα» κράτησε το μεγαλύτερο μέρος του βασικού κορμού και δεν προχώρησε σε πολλές και αλόγιστες μεταγραφές.

Σημαντικές κρίνονται οι απουσίες των Πάντερ, ΛεΝτέι και Έβανς, οι οποίες όχι μόνο καλύφθηκαν αλλά και με τις προσθήκες που έγιναν ανέβηκε status. Στα γκαρντ ήρθε ο ΝΒΑερ Τρόι Ντάνιελς, αλλά και ο Τζέριαν Γκραντ μετά από μια εκπληκτική σεζόν με τον Προμηθέα, ενώ στους ψηλούς αποκτήθηκαν οι Νικολό Μέλι και Ντίνος Μήτογλου. Προσθήκες με ουσία και... μπόλικη ποιότητα, προσφέρουν μέγεθος και δύναμη σε περιφέρεια και «ζωγραφιστό» στο σύνολο του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος θα βρεθεί στον πάγκο των Ιταλών για τρίτη διαδοχική σεζόν.



Ήρθαν: Τρόι Ντάνιελς (1,93μ., G, Ντένβερ Νάγκετς), Νικολό Μέλι (2,06μ., PF/C, Ντάλας Μάβερικς), Ντίνος Μήτογλου (2,10μ., PF/C, Παναθηναϊκός), Τζέριαν Γκραντ (1,96μ., G, Προμηθέας), Ντέβον Χολ (1,96μ., G, Μπάμπεργκ), Τζιανπάολο Ρίτσι (2,02μ., PF, Βίτρους Μπολόνια), Νταβίντε Αλβίτι (2,01μ., F, Τριέστε).

Έφυγαν: Κέβιν Πάντερ (1,93μ., G, Παρτίζαν), Ζακ ΛεΝτέι (2,02μ., PF/C, Παρτίζαν), Τζέρεμι Έβανς (2,06μ., PF/C, Παναθηναϊκός), Βλάντιμιρ Μίτσοβ (2,01μ., F, Μπουντούτσνοστ), Μάικλ Ρολ (1,98μ., G/F, Ελεύθερος), Τζεφ Μπρουκς (2,03μ., PF, Βενέτσια), Αντρέα Τσιντσιαρίνι (1,93μ., G, Ρέτζιο Εμίλια), Νταβίντε Μορέτι (1,90μ., G, δαν. Πεζάρο).

Βαρόμετρο: Σε μια ομάδα με τόσο ταλέντο και ισχυρές προσωπικότητες όπως αυτές των Νικολό Μέλι, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Κάιλ Χάινς και Μάλκομ Ντιλέινι δύσκολα να ξεχωρίσει κάποιον. Αν έπρεπε όμως αυτός ο 30χρονος Ιταλός φόργουορντ ο οποίος μετά από δύο χρόνια στο ΝΒΑ επιστρέφει στην Ευρώπη και το Μιλάνο... σοφότερος να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στο σύνολο του Έτορε Μεσίνα με το ταλέντο και το μέγεθός του και να ηγηθεί μαζί με τον Ντιλέινι της προσπάθειας.

Μεγαλύτερο όπλο: Αναμφίβολα με τις προσθήκες των Μέλι-Μήτογλου και τον... γερόλυκο Κάιλ Χάινς, διαθέτει μια από τις καλύτερες front line της διοργάνωσης. Αν προσθέσουμε και τους Ντιλέινι και Τρόι Ντάνιελς στην περιφέρεια καταλαβαίνει κανείς πως το δυνατό όπλο των Ιταλών είναι ο πλουραλισμός στην επίθεση. Με λίγα λόγια μπορούν να σε... σκοτώσουν από όλες τις θέσεις.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Εκείνο που μπορεί κανείς να αναφέρει σαν αδυναμία είναι το μεγάλο ηλικιακά ρόστερ. Ταλέντο και εμπειρία υπάρχει άφθονο, όμως αν κάτι πρέπει να πεις είναι αυτό. Ροντρίγκεθ και Χάινς έχουν φτάσει τα 35, Ντατόμε και Ντιλέινι διανύουν τα 33 και 32 αντίστοιχα, με τους Ντάνιελς και Μέλι να έχουν πατήσει τα 30.

Το καλύτερο σενάριο: Να «κουμπώσουν» ιδανικά οι νέες προσθήκες και με το ήδη υπάρχον κορμό να κάνει μία ανάλογη πορεία σαν την περσινή. Και γιατί όχι το βήμα παραπάνω.

Το χειρότερο σενάριο: Σαφέστατα να μην αποδειχθεί το παραπάνω σενάριο και να μείνει εκτός Final Four. Το να μην ταιριάξει στο ευρωπαϊκό στιλ παιχνιδιού ο Τρόι Ντάνιελς και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιφέρεια μετά και την αποχώρηση του Κέβιν Πάντερ.

Φενέρμπαχτσε: Έριξε λεφτά και θέλει να… ανταμειφθεί

Είναι η ομάδα που το φετινό καλοκαίρι από το «Δόξα τω Θεώ» πήγε στο «Βοήθα Παναγιά»! Όλα στη Φενέρ ήταν σχεδόν έτοιμα και δομημένα, με προσθήκες εξαιρετικών παικτών τοπ επιπέδου Ευρωλίγκας (όπως για παράδειγμα Πολονάρα, Χένρι και Μπούκερ) και το μόνο που περίμεναν ήταν η έναρξη της προετοιμασίας με πολλά όνειρα.

Ωστόσο, περίπου έναν μήνα πριν συμβεί αυτό, ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ πιέζει να επιστρέψει στο ΝΒΑ και το αίτημά του γίνεται δεκτό. Συνεπώς, το ρόστερ των Τούρκων ήταν έτοιμο, αλλά δεν είχαν τον… κουμανταδόρο. Τελικά, η λύση βρέθηκε και η Φενέρμπαχτσε έδωσε τα… κλειδιά στον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος κόουτς έρχεται από μία γλυκόπικρη σεζόν με τη Βίρτους Μπολόνια, καθώς αρχικά δεν κατάφερε να τη φέρει στην Ευρωλίγκα, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Eurocup από την Ούνιξ Καζάν, αλλά κατάφερε να την στέψει πρωταθλήτρια Ιταλίας, στους εντυπωσιακούς τελικούς, όπου «σκούπισε» την Αρμάνι Μιλάνο.

Από ‘κει και πέρα, μία μεγάλη δύναμη της Ευρωλίγκας των τελευταίων ετών (συγκεκριμένα από την εποχή Ομπράντοβιτς και μετά), όπως είναι η Φενέρμπαχτσε, έριξε το απαραίτητο χρήμα το καλοκαίρι και έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο, με στόχο φυσικά να… ξεχάσει το συντομότερο την περσινή προβληματική σεζόν, που είχε μόνο… αποτυχίες.



Ήρθαν: Σάσα Τζόρτζεβιτς (προπονητής, Βίρτους Μπολόνια), Πιέρια Χένρι (1,93μ., G, Μπασκόνια), Ακίλε Πολονάρα (2,02μ., F/C, Μπασκόνια), Σεχμούς Χαζέρ (1,90μ., G, Μπεσίκτας), Μαριάλ Σαγιόκ (1,96μ., G, Μπούρσασπορ), Μετετσάν Μπιρσέν (2,08μ., F, Πινάρ Καρσίγιακα), Ντέβιν Μπούκερ (2,05μ., C, Χίμκι), Ισμέτ Άκπιναρ (1,93μ., G, Μπαχτσεσεχίρ).

Έφυγαν: Τζάρελ Έντι (2,01μ., F, Στρασμπούρ), Λορέντζο Μπράουν (1,96μ., G, Ούνιξ Καζάν), Κάιλ Ο’ Κουίν (2,06μ., F/C, Παρί), Εντγκάρας Ουλάνοβας (1,99μ., F, Ζαλγκίρις), Άλεξ Πέρες (1,91μ., G, Τουρκ Τέλεκομ), Κενάν Σιπάχι (1,97μ., G, Σαραγόσα), Μπερκάι Τσαντάν (2,05μ., F, Μπαχτσεσεχίρ), Μπόμπι Ντίξον (1,78μ., G, Ελεύθερος).

Βαρόμετρο: Τα… φώτα των αστεριών που ήρθαν το φετινό καλοκαίρι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επισκιάσουν τις «παλιοσειρές». Είπαμε πως η Φενέρ προχώρησε σε εξαιρετικές προσθήκες στην offseason (που λένε και στο ΝΒΑ), αλλά το περισσότερο βάρος θα πέσει πρωτίστως στον Νάντο Ντε Κολό και κατ’ επέκταση στον Γιαν Βέσελι.

Μεγαλύτερο όπλο: Η φετινή Φενέρμπαχτσε αναμένεται να παρουσιάσει ένα άκρως ποιοτικό σύνολο, με πλουραλισμό σε όλες τις θέσεις. Αυτό σημαίνει πως τα αγωνιστικά της προβλήματα είναι… λυμένα, οπότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να το αποτυπώσει στο παρκέ.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Το μοναδικό αρνητικό της φετινής Φενέρ είναι ο προπονητής. Και φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί την αξία και την προσωπικότητα του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το αντίθετο. Απλώς, είναι ένα σύνολο που δεν το έχει «χτίσει» ο ίδιος, αφού το βρήκε έτοιμο. Ενδεχομένως, κάποια από τα υλικά (ακόμη και τα ακριβά) μπορεί να μην τον εξυπηρετούν στο μπάσκετ που θέλει να παίξει και έτσι να μην κολλήσει καλά η… μαγιά.

Το καλύτερο σενάριο: Με το μπάτζετ και το ρόστερ που έχει, η Φενέρμπαχτσε δεν είναι από τις ομάδες που θα παλέψει για τα playoffs. Αντίθετα, από εκεί πρέπει να ξεκινάει η κουβέντα (θεωρώντας δεδομένη μία θέση στην πρώτη οκτάδα) και φυσικά το καλύτερο σενάριο για εκείνη θα είναι επιστρέψει σε Final Four, όπου εκεί θα απέχει μόλις δύο ματς μακριά από την καταξίωση.

Το χειρότερο σενάριο: Να μην καταφέρει ο Τζόρτζεβιτς να «δέσει» αρμονικά το εξαιρετικό σύνολο που βρήκε έτοιμο και να μην καταφέρει να διακριθεί, με τη συμμετοχή στο Final Four.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς, Γιώργος Πετρίδης, Χρήστος Ρομπόλης, Λουκάς Χατζής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια