Απέμειναν λίγες μέρες για το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στην Ευρωλίγκα και το sport-fm.gr προσφέρει στο πιάτο σας τις ομάδες με όλες τις αλλαγές τους. Η αρχή γίνεται με τον Ολυμπιακό, καθώς και τις Βιλερμπάν, Μονακό, Μπασκόνια, Άλμπα Βερολίνου και Ούνιξ Καζάν.

Ολυμπιακός: Νέα αρχή με υψηλές βλέψεις

Το καλοκαίρι του 2021 ο Ολυμπιακός γύρισε μία από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του. Ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έπειτα από 11 συναπτά έτη στο μεγάλο λιμάνι, με το οποίο έζησε και οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, θα ξεκινήσουν τη σεζόν 2021/22 χωρίς τον «Kill Bill», κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία τους. Οι «παλιοσειρές» Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Σλούκας, Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Παπανικολάου αποτελούν τις σταθερές του κορμού, μαζί με τους ξένους Λιβιό Ζαν-Σαρλ, Χασάν Μάρτιν και Σακίλ ΜακΚίσικ, από πέρυσι. Από ‘κει και πέρα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρόσθεσε στο ρόστερ παίκτες με εμπειρία από την Ευρωλίγκα όπως είναι οι Τόμας Γουόκαπ, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Μουσταφά Φαλ και στόχος πλέον είναι η επιστροφή της ομάδας του Πειραιά στα playoffs της Ευρωλίγκας.



Ήρθαν: Τόμας Γουόκαπ (1,93μ., G, Ζαλγκίρις), Μιχάλης Λούντζης (1,95μ., G, Προμηθέας Πάτρας), Τάιλερ Ντόρσεϊ (1,96μ., G, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μουσταφά Φαλ (2,18μ., C, Βιλερμπάν).

Έφυγαν: Βασίλης Σπανούλης (αποσύρθηκε), Άαρον Χάρισον (1,98μ., G, Τουρκ Τέλεκομ), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (2,02μ., F, Βενέτσια), Οκτάβιους Έλις (2,08μ., C, Τουρκ Τέλεκομ), Κώστας Κουφός (2,13μ., C, ελεύθερος), Τσαρλς Τζένκινς (1,91μ., G, ελεύθερος).

Βαρόμετρο: Δύο είναι τα βαρόμετρα του Ολυμπιακού. Ο ένας φυσικά είναι ο Κώστας Σλούκας που επέστρεψε στον Πειραιά πιο ώριμος από ποτέ και έχει πάρει την… μπαγκέτα στην καθοδήγηση του παιχνιδιού. Ο άλλος είναι ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και το παιχνίδι του παραπέμπει σε παίκτη τοπ επιπέδου Ευρωλίγκας. Βέβαια, στην… εξίσωση εδώ θα μπει και ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος αναμένεται –και γι’ αυτό αποκτήθηκε- να κάνει πιο εύκολη τη ζωή και των δύο.

Μεγαλύτερο όπλο: Ο πρώτος και σημαντικός στόχος των «ερυθρόλευκων» αυτό το καλοκαίρι επετεύχθη. Πρωτίστως κράτησαν τον βασικό κορμό τους, χωρίς να έχουν απώλειες και από την άλλη έγιναν προσθήκες παικτών που εκτός από αδιαμφισβήτητο ταλέντο και ποιότητα, έχουν και εμπειρία από την Ευρωλίγκα, όπως είναι οι Τόμας Γουόκαπ, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Μουσταφά Φαλ. Άρα, αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή τους θα είναι πιο γρήγορη και θεωρητικά θα «δέσουν» σύντομα με τα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Για τα δικά του δεδομένα και την ιστορία που έχει στη διοργάνωση, ο Ολυμπιακός απέχει χρόνια από τη συμμετοχή στα playoffs. Οι κινήσεις έγιναν το καλοκαίρι για να το πετύχει, αλλά παράλληλα το «πρέπει» που μπαίνει, προσθέτει ακόμη περισσότερη πίεση για αποτελέσματα. Έτσι, η ομάδα του Πειραιά καλείται να διαχειριστεί αυτό το συναίσθημα, προκειμένου να μην γυρίσει μπούμερανγκ…

Το καλύτερο σενάριο: Δεν τίθεται θέμα ότι καλύτερο σενάριο για τους «ερυθρόλευκους» θα είναι να καταφέρουν να επιστρέψουν στα playoffs της Ευρωλίγκας. Γι’ αυτό χτίστηκαν και αυτό αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο τους για τη σεζόν. Εφόσον το καταφέρουν αυτό, τότε θα έχουν φτάσει σε μία σημαντική επιτυχία.

Το χειρότερο σενάριο: Σαφέστατα να μην καταφέρουν το… καλύτερο σενάριο. Αναμφίβολα ο ανταγωνισμός στο ανώτατο επίπεδο είναι τεράστιος και όπως είναι φυσικό ο δρόμος της επιτυχίας δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Όμως, εάν δεν καταφέρει ούτε φέτος ο Ολυμπιακός να προκριθεί στα playoffs, τότε θα αποτελεί μία μεγάλη αποτυχία στη σεζόν.

Βιλερμπάν: Με οδηγό το ταλέντο και την αθλητικότητα

Η περσινή σεζόν για τη Βιλερμπάν στην Ευρωλίγκα ήταν ένα σημαντικό μάθημα. Το ξεκίνημά της ήταν δύσκολο, αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά με τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αργήσει να πάρει… μπρος ή για πολλούς να μην κατάφερε να δείξει τη δυναμική της στη διοργάνωση. Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 13-21, χωρίς ουσιαστικά να μπει ποτέ στην κουβέντα της οκτάδας, γιατί αυτό που της κόστισε αρκετά είναι ότι δεν έδειξε διάρκεια. Φέτος, έγιναν πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, με την ASVEL να προσθέτει αρκετό ύψος, νιάτα και ταλέντο. Στα… χαρτιά το σύνολο του Τι Τζέι Πάρκερ αυτή την στιγμή δεν συγκαταλέγεται στις ομάδες που θα παλέψουν στα… ίσα για τα playoffs, αλλά το σίγουρο είναι ότι το «Αστρομπάλ» θα αποτελέσει και φέτος μία δύσκολη έδρα, που δεν θα περνάει εύκολα ο αντίπαλος. Ατραξιόν της ομάδας θα είναι ο 17χρονος Βίκτορ Γουεμπανιάμα (2,20μ.) που θεωρείται φαβορί για το ντραφτ του 2023, ενώ η Βιλερμπάν απέκτησε και τον δικό μας, Κώστα Αντετοκούνμπο που θα παίξει για πρώτη φορά επαγγελματικά στην Ευρώπη.



Ήρθαν: Κρις Τζόουνς (1,88μ., G, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Ρέιμαρ Μόργκαν (2,04μ., PF/C, Πινάρ Καρσίγιακα), Κώστας Αντετοκούνμπο (2,08μ., PF/C, Λέικερς), Γιουσουφά Φαλ (2,21μ., C, Μπασκόνια), Βίκτορ Γουεμπανιάμα (2,20μ., C, Ναντέρ), Ντίλαν Οσετκόφσκι (2,06μ., F, Ουλμ), Έλι Οκόμπο (1,91μ., G, Λονγκ Άιλαντ Νετς).

Έφυγαν: Νόρις Κόουλ (1,88μ., G, Ουνικάχα Μάλαγα), Ισμαέλ Μπακό (2,08μ., C, Μανρέσα), Μουσταφά Φαλ (2,18μ., C, Ολυμπιακός), Γκέρσον Γιαμπουσελέ (2,02μ., F, Ρεάλ Μαδρίτης), Ντέρικ Γουόλτον (1,85μ., G, Ελεύθερος), Κεβάριους Χέιζ (2,05μ., C, Μπούρσασπορ), Αμίν Νουά (2,02μ., PF/C, Ανδόρα).

Βαρόμετρο: Η Βιλερμπάν δεν έχει το μεγάλο αστέρι στο ρόστερ της και αποτελεί το παράδειγμα της ομάδας. Εάν, όμως, μπορούμε να πούμε κάτι για βαρόμετρο, τότε ενδεχομένως αυτό να αποτελούν οι δύο βετεράνοι της Ντέιβιντ Λάιτι και Αντουάν Ντιό. Οι δυο τους έχουν το μεγάλος βάρος να καθοδηγήσουν την… πιτσιρικαρία του ρόστερ, που μπορεί να έχει ταλέντο και ενθουσιασμό, αλλά στην Ευρωλίγκα η εμπειρία είναι αυτή που κάνει τη σημαντική διαφορά.

Μεγαλύτερο όπλο: Το ταλέντο και η αθλητικότητα. Παίκτης σταρ δεν υπάρχει, έχουν έναν προπονητή που έδειξε και πέρυσι ότι παίζει ωραίο και σύγχρονο μπάσκετ και φυσικά λόγω του νεαρού της ηλικίας που έχει το ρόστερ, θα υπάρχει και ο ανάλογος ενθουσιασμός. Απαιτήσεις σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει η πίεση του «πρέπει» να πάρει ντε και καλά την Ευρωλίγκα, οπότε στα ματς θα παρουσιάζεται απαλλαγμένη από αυτό το άγχος.

Μεγαλύτερη αδυναμία: ΜΌπως είπαμε, ταλέντο υπάρχει άφθονο σ’ αυτό το ρόστερ. Όμως, λείπει αρκετά η εμπειρία (εάν εξαιρέσουμε 2-3 παίκτες), καθώς πολλοί από τους παίκτες είναι μικροί σε ηλικία και άπειροι από το τοπ επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Το καλύτερο σενάριο: Η Βιλερμπάν απέχει αρκετά από το να παρουσιάσει μία ομάδα που θα παλέψει για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Τα βήματα πρέπει να πηγαίνουν σιγά σιγά, οπότε το καλύτερο σενάριο για τους νταμπλούχους Γαλλίας θα είναι να κάνουν περισσότερες από τις 13 νίκες που έκαναν πέρυσι και μετά ό,τι καλύτερο προκύψει…

Το χειρότερο σενάριο: Αυτό που σίγουρα δεν θέλουν στη Βιλερμπάν είναι να μετατραπούν σε… σάκο του μποξ και να προσφέρουν απλόχερα τις νίκες στους αντιπάλους.

Μονακό: Το Πριγκιπάτο του… Μάικ Τζέιμς

Η σεζόν 2021/22 θα είναι μία από τις πιο ιστορικές για τη Μονακό. Η ομάδα που πριν από περίπου μία δεκαετία… βολόδερνε στις χαμηλές κατηγορίες του γαλλικού μπάσκετ, τώρα βρίσκεται στην ελίτ, συμμετέχοντας στο τοπ επίπεδο της Ευρωλίγκας. Οι Μονεγάσκοι έρχονται από μία εξαιρετική χρονιά, όπου εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μέσω του Eurocup και μάλιστα δεν αρκέστηκαν μόνο στην πρόκριση στον τελικό, αλλά και κατάφεραν και την κατάκτηση του τροπαίου. Όπως είναι φυσικό, το ρόστερ άλλαξε σχεδόν ολόκληρο και αναβαθμίστηκε ποιοτικά, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για την Ευρωλίγκα με αποκορύφωμα την απόκτηση… at the buzzer του Μάικ Τζέιμς.



Ήρθαν: Μάικ Τζέιμς (1,85μ., G, ΤΣΣΚΑ Μόσχας/Νετς), Λέο Βέστερμαν (1,98μ., G, Μπαρτσελόνα), Πάρις Λι (1,83μ., G, Ορλεάν), Γιακουμπά Ουατάρα (1,92μ., G, Ρεάλ Μπέτις), Ντανίλο Άντζουσιτς (1,94μ., G, Μπουρζ), Αρμέλ Τραορέ (2,02μ., F, Πολ Φρανς), Άλφα Ντιαλό (2,01μ., F, Λαύριο), Τζέρι Μπουτσιέλ (2,08μ., C, Λιμόζ), Γουίλ Τόμας (2,03μ., F, Ζενίτ/Ούνιξ), Μπροκ Μότουμ (2,08μ., PF/C, Γαλατασαράι), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (2,13μ., C, Φλάινγκ Τάιγκερς), Ντόντα Χολ (2,08μ., PF/C, Ορλάντο Μάτζικ), Ιμπραχίμα Φαλ-Φαγέ (2,09μ., F, Αντβέρπ).

Έφυγαν: Ματίας Λεσόρ (2,06μ., C, Ελεύθερος), Ντι Μποστ (1,88μ., G, Γαλατασαράι), Τζαλίλ Ο’ Μπράιαν (2,01μ., F, Ελεύθερος), Νταμιέν Ίνγκλις (2,03μ., F, Ελεύθερος), Ντάραλ Γουίλς (2,06μ., F, Ενισέι), Βιλφρέντ Γεγκέτ (2,01μ., F, Ελεύθερος), Γιοάν Σουπάς (1,93μ., G, Λιλ), Καντίν Κάρινγκτον (1,93μ., G, Ρεάλ Μπέτις), Αμπντουλαγέ Ντόι (1,99μ., G, Σολέ), Μάρκος Νάιτ (1,88μ., G/F, Ελεύθερος).

Βαρόμετρο: Χωριό που φαίνεται… κολαούζο δεν θέλει. Προφανώς και δεν λέμε «χωριό» το υπέρλαμπρο Πριγκιπάτο, αλλά φυσικά και το βαρόμετρο της ομάδας του Ζβέζνταν Μίτροβιτς είναι ο Μάικ Τζέιμς.

Μεγαλύτερο όπλο: Είναι η… σταχτοπούτα της διοργάνωσης, οπότε θα είναι απαλλαγμένη από το άγχος και θα παίζει αρκετά με τη χαρά της συμμετοχής. Το ρόστερ της είναι αρκετά καλό, προεξέχοντος φυσικά του Μάικ Τζέιμς και μετά του εξαιρετικού ψηλού Ντονάτας Μοτιεγιούνας, με μεγάλη θητεία στο ΝΒΑ. Είναι το αουτσάιντερ και το ξέρει, αλλά υπάρχει μεγάλη δίψα για διάκριση.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Το ρόστερ είναι σε γενικές γραμμές καλό, αλλά στην πλειοψηφία του είναι άπειρο. Όπως είναι φυσικό, όλα θα τα περιμένουν από τον Τζέιμς και αυτό τους καθιστά ελαφρώς προβλέψιμους και μονοδιάστατους.

Το καλύτερο σενάριο: Για μία «πρωτάρα» σε διοργάνωση φυσικά πρώτος στόχος είναι η διάκριση και η αποφυγή της τελευταίας θέσης. Οπουδήποτε και να τερματίσει κοντά στη μέση ή να σημειώσει διψήφιο αριθμό νικών, θα είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Το χειρότερο σενάριο: Να μην καταφέρει να παρουσιαστεί ανταγωνιστική και να μετατραπεί σε μία εύκολη… λεία των υπόλοιπων και πιο έμπειρων αντιπάλων.

Μπασκόνια: Σταθερή δύναμη με ριζικό… λίφτινγκ

Αναμφίβολα μία από τις σταθερές δυνάμεις της Ευρωλίγκας όλα τα αυτά τα χρόνια είναι η Μπασκόνια. Μπορεί οι Βάσκοι να μην έχουν… σαρώσει τους τίτλους στο διάβα τους, αλλά κάθε χρόνο παρουσιάζουν ένα πολύ δυνατό σύνολο που μπορεί να κάνει τη «ζημιά» στον οποιονδήποτε, στοχεύοντας πάντα ψηλά. Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με ένα «Αχ», καθώς παρά το ντεμαράζ που έκαναν τις τελευταίες αγωνιστικές, έχασαν στις λεπτομέρειες τα playoffs.

Φέτος, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεκινάει από μία άλλη βάση, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ της. Από τους παίκτες του βασικού κορμού έμειναν μόνο οι Ρόκας Γκιεντράιτις και Άλεκ Πίτερς. Από ‘κει και πέρα, το φετινό καλοκαίρι η Μπασκόνια προχώρησε στη μεγάλη επιστροφή του Τζέισον Γκρέιντζερ και στο «πακέτο» ήταν και ο συμπαίκτης του στην Άλμπα Βερολίνου, Σιμόνε Φοντέκιο, ενώ πήρε και τον εξαιρετικό πέρυσι με την Μπάγερν Μονάχου και πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Γουέιντ Μπόλντγουιν. Επίσης, πρόσθεσε και δύο «στοιχήματα» στη φροντ λάιν, με παίκτες που δεν έχουν εμπειρία από την Ευρωλίγκα, τους Ματ Κοστέλο και Στίβεν Ίνοκ.



Ήρθαν: Τζέισον Γκρέιντζερ (1,89μ., G, Άλμπα Βερολίνου), Γουέιντ Μπόλντγουιν (1,93μ., G, Μπάγερν Μονάχου), Βάνια Μαρίνκοβιτς (1,98μ., G, Βαλένθια), Σιμόνε Φοντέκιο (2,03μ., F, Άλμπα Βερολίνου), Ματ Κοστέλο (2,10μ., F/C, Γκραν Κανάρια), Λάντρι Νόκο (2,08μ., C, Ερυθρός Αστέρας), Στίβεν Ίνοκ (2,08μ., C, Ομπραντόιρο).

Έφυγαν: Ιλιμάν Ντιόπ (2,11μ., C, Γκραν Κανάρια), Πιέρια Χένρι (1,93μ., G, Φενέρμπαχτσε), Ακίλε Πολονάρα (2,02μ., F/C, Φενέρμπαχτσε), Ζόραν Ντράγκιτς (1,96μ., F, Ελεύθερος), Γιουσούφα Φαλ (2,21μ., C, Βιλερμπάν), Τόνιε Τζεκίρι (2,12μ., C, Ούνιξ Καζάν).

Βαρόμετρο: Με την αποχώρηση του Ακίλε Πολονάρα για τη Φενέρμπαχτσε, πλέον έγινε… ένα το βαρόμετρο από την περσινή ομάδα, ο Ρόκας Γκιεντράιτις. Όμως, επίσης τα «κλειδιά» στην απόδοση των Βάσκων θα είναι ακόμη ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, ο οποίος θα «ντυθεί» Πιέρια Χένρι, αλλά και ο Σιμόνε Φοντέκιο, ο οποίος μπορεί να μην έχει μέγεθος του συμπατριώτη του φόργουορντ, αλλά πρόκειται για παίκτη με τρομακτική βελτίωση κάθε χρόνο.

Μεγαλύτερο όπλο: Η εμπειρία προπονητικού επιτελείου, παικτών (στην πλειοψηφία τους), αλλά και διοίκησης στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Η Μπασκόνια δεν είναι ομάδα που την… ξεγράφεις, με τις καλές και τις κακές της χρονιές. Έχουν τεχνογνωσία και με το κίνητρο της «αποτυχίας» από πέρυσι, μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που είναι η πρόκριση στα playoffs.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Το μόνο κακό που μπορείς να βρεις στους Βάσκους είναι το μικρό αριθμητικά ρόστερ τους, που γενικά αυτή είναι και η φιλοσοφία του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος δεν είναι λάτρης των διευρυμένων ρόστερ. Η δωδεκάδα τους δεν αποτελείται από ισάξιους παίκτες, οπότε εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού στην πορεία, τότε το θέμα αυτό δύσκολα θα λυθεί εκ των έσω και έτσι θα χάσει μέρος της δύναμής της.

Το καλύτερο σενάριο: Σαφέστατα και θα είναι η επιστροφή στα playoffs, στα οποία συμμετείχε τελευταία φορά τη σεζόν 2018/19. Αρχικά, αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο για τους Βάσκους.

Το χειρότερο σενάριο: Να μην καταφέρουν να «δέσουν» όλοι οι νεοφερμένοι μεταξύ τους και να μην επιτευχθεί ο στόχος της πρώτης οκτάδας.

Άλμπα Βερολίνου: Σε νέα εποχή

Η Άλμπα Βερολίνου περνά σε μια μεταβατική περίοδο. Ο 74χρονος Αΐτο Ρενέσες μετά από μια τετραετία στην οποία άφησε το στίγμα του αποχώρησε από τον πάγκο (όχι όμως από την προπονητική) αφήνοντας βαριά κληρονομιά στον συνεργάτη του από το 2014 στη Γκραν Κανάρια, Ίσραελ Γκονζάλεθ. Πέρα από την απώλεια μιας μεγάλης προπονητικής μορφής, όπως ο Ισπανός, η Άλμπα καλείται να διαχειριστεί και αποχωρήσεις σημαντικών παικτών όπως οι Σίβα, Φοντέκιο, Γκρέιντζερ και Γκιφάι. Η γερμανική ομάδα ενισχύθηκε με δύο καλούς Ισραηλινούς, τον υιό Μπλατ, Ταμίρ και τον Γιοβέλ Ζούσμαν, όπως και με τον MVP της περσινής σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα, Τζεϊλίν Σμιθ. Οι «παλιοί» Λο, Σίκμα, Έρικσον, Μάτισεκ, Ολίντε, Τίμαν και Λάμερς θα αποτελέσουν σημαντικά κομμάτια του κορμού.



Ήρθαν: Ταμίρ Μπλατ (1,85μ., G, Χάποελ Ιερουσαλήμ), Γιοβέλ Ζούσμαν (2,01μ., F, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Τζεϊλίν Σμιθ (1,93μ., SG, Λούντβιγκσμπουργκ), Στέφαν Πένο (2,01μ., G, δανεικός στη Ράστα Φέχτα).

Έφυγαν: Πέιτον Σίβα (1,83μ., G, Νιού Ζίλαντ Μπρέικερς), Τζέισον Γκρέιντζερ (1,89μ., G, Μπασκόνια), Νιλς Γκιφάι (2,01μ., G/F, Ζαλγκίρις), Σιμόνε Φοντέκιο (2,03μ., F, Μπασκόνια).

Βαρόμετρο: Μαόντο Λο. Η ποιότητά του είναι δεδομένη, αλλά επίσης και η αστάθειά του. Στις καλές βραδιές του μοιάζει γκαρντ πρώτης γραμμής, στις κακές του όμως τον… ψάχνεις. Ο Λουκ Σίκμα, η άλλη κολώνα της ομάδας, είναι πολύ πιο αξιόπιστος, γι’ αυτό και πολλά ματς θα κρίνονται από τα «φεγγάρια» του Γερμανού διεθνή γκαρντ.

Μεγαλύτερο όπλο: Η έλλειψη πίεσης. Η Άλμπα είναι τα τελευταία χρόνια ένας οργανισμός που απολαμβάνει το μπάσκετ χωρίς να αισθάνεται άγχος κι αυτό την καθιστά πιο επικίνδυνη.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Η έλλειψη μεγάλης ποιότητας σε συνδυασμό με την αλλαγή προπονητή μετά από μια χρυσή τετραετία με τον Αΐτο Ρενέσες, καθιστούν την Άλμπα μάλλον μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Το καλύτερο σενάριο: Ο Ίσραελ Γκονζάλεθ να μετατρέψει την ομάδα σε λιγότερο ελκυστική αλλά περισσότερο κυνική κι αποτελεσματική τερματίζοντας κάπου μεταξύ 12ης και 10ης θέσης. Ούτε λόγος, φυσικά, για το Final Four που φιλοξενείται το 2022 στο Βερολίνο.

Το χειρότερο σενάριο: Να μην ξεπεράσει ποτέ την αποχώρηση του Αΐτο Ρενέσες και να τερματίσει στον πάτο της Ευρωλίγκας, ακόμη και 18η.

Ούνιξ Καζάν: Επιστρέφει με πολλές αλλαγές αλλά και ποιότητα

Η Ούνιξ εξασφάλισε την επιστροφή της στην Ευρωλίγκα μετά από τέσσερα χρόνια. Παρότι η περσινή ομάδα πέτυχε φτάνοντας στον τελικό του Eurocup και της VTB League, άλλαξε ριζικά. Ο Δημήτρης Πρίφτης επέλεξε να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να τον διαδέχεται, ενώ αποχώρησαν παίκτες με σημαντική συμβολή στην περσινή πορεία, όπως οι Οκάρο Γουάιτ, Τζαμάρ Σμιθ, Νέιτ Γουόλτερς, αλλά και ο Κώστας Καϊμακόγλου μετά από εννιά χρόνια. Ο ιδιόρρυθμος πλην ζάπλουτος Μπογκάτσεφ διέθεσε πάντως πολλά χρήματα για να φέρει στο αντιτουριστικό Καζάν παίκτες όπως οι Μάριο Χεζόνια, Λορέντζο Μπράουν, Ο Τζέι Μέιο και Τόνιε Τζεκίρι, μεταξύ άλλων.



Ήρθαν: Λορέντζο Μπράουν (1,96μ., G, Φενέρμπαχτσε), Μάρκο Σπίσου (1,84μ., G, Σάσαρι), Μάριο Χεζόνια (2,03μ., G/F, Παναθηναϊκός), Τόνιε Τζεκίρι (2,13μ., C, Μπασκόνια), Τζάρελ Μπράντλεϊ (2,01μ., F, Γιούτα Τζαζ/Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς), Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ (1,90μ., G, Χίμκι), Ο Τζέι Μέιο (1,96μ., SG, Λιαονίνγκ Φλάινγκ, Λέοπαρντς), Εβγκένι Βαλίεφ (2,05μ., PF/C, Πάρμα), Αντρέι Βοροντσέβιτς (2,07, PF, Νίζνι).

Έφυγαν: Νέιτ Γουόλτερς (1,93μ., G, Ερυθρός Αστέρας), Τζαμάρ Σμιθ (1,91μ., SG, Μπαχτσεσεχίρ), Οκάρο Γουάιτ (2,03μ., PF, Παναθηναϊκός), Κώστας Καϊμακόγλου (2,06μ., PF, αποσύρθηκε), Πάβελ Αντίποβ (2,03μ., PF, Άβτοντορ), Τζον Χόλαντ (1,96μ., G/F, Καριντούρος ντε Φαχάρδο), Τζόρνταν Θίοντορ (1,83μ., G, ελεύθερος).

Βαρόμετρο: Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης είναι τοπ επιπέδου παίκτης, αλλά και απρόβλεπτος. Στην καλή του μέρα μπορεί να πάρει παιχνίδια μόνος του, αλλά και αν… χαλάσει το μυαλό του, μπορεί να αποδειχτεί και καταστροφικός.

Μεγαλύτερο όπλο: Το πλούσιο σε ταλέντο ρόστερ. Η Ούνιξ διαθέτει μπάτζετ άνω του μέσου όρου στην επιστροφή της στην Ευρωλίγκα και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Οι πολλές αλλαγές, τόσο στον πάγκο όσο και στο ρόστερ, σε συνδυασμό με την μάλλον παγωμένη έδρα της, αποτελούν μάλλον ανασταλτικό παράγοντα για την Ούνιξ.

Το καλύτερο σενάριο: Η Ούνιξ να βρει γρήγορα χημεία, να διεκδικήσει με αξιώσεις και να μπει τελικά στην οκτάδα. Βάσει ποιότητας μπορεί…

Το χειρότερο σενάριο: Να μη γίνουν ποτέ όλοι αυτοί οι καλοί παίκτες ομάδα, ο λάτρης της πειθαρχίας Βέλιμιρ Περάσοβιτς να έρθει σε ρήξη με μεγάλα ονόματα της ομάδας που κουβαλούν... τρέλα (Χεζόνια, Μέιο) και η Ούνιξ να μείνει από νωρίς αρκετά πίσω από την οκτάδα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς, Γιώργος Πετρίδης, Χρήστος Ρομπόλης, Λουκάς Χατζής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube