«Για τον κόσμο, για τους ποδοσφαιριστές, για την ομάδα. Και το πιο σημαντικό: για τους τρεις βαθμούς». Μέσω των δηλώσεών του ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena, ο Ματίας Αλμέιδα είχε εξηγήσει με λόγια απλά αλλά και ουσιαστικά το τι σήμαινε για την ΑΕΚ αυτό το παιχνίδι.

Ασφαλώς ακόμα και με ήττα δεν θα τελείωνε το πρωτάθλημα για την «Ένωση». Ωστόσο, η ομάδα του Αργεντινού τεχνικού είχε τεράστια ανάγκη από αυτήν τη νίκη. Και εκείνος, όπως έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να το κάνει, την προετοίμασε και την παρουσίασε με τον κατάλληλο τρόπο για να το καταφέρει.

Πλέον, σε μια σεζόν με πολύ δρόμο ακόμη, τη βλέπει μόνη πρώτη στην κορυφή και πολλαπλά ωφελημένη.

Έχει περάσει πολλά η ΑΕΚ εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ένα σύννεφο διαρκείας από τον «σκοτεινό» Αύγουστο του 2023 με τη δολοφονία του Μιχάλη, το οποίο θαρρείς και τη συμπαρέσυρε και αγωνιστικά. Δυνατές, αλλά λίγες οι εκλάμψεις.

Έγιναν λάθη. Υπήρξε αμφισβήτηση. Στάθηκαν σ' αυτήν οι Κάλενς και Μπονίνι. Βέβαια, εάν και γενικότερα η κριτική σε αρκετές περιπτώσεις ήταν δικαιολογημένη, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη… μουρμούρα των social δεν πρέπει να δίνεις παρά ελάχιστη έως και μηδαμινή αξία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, χθες το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε… ξαστεριά. Το καλύτερο «δώρο» για τους φίλους και τον οργανισμό της ΑΕΚ για να γιορτάσουν, σήμερα, τη συμπλήρωση δύο ετών από τα εγκαίνια της OPAP Arena!



Για την ΑΕΚ πιο σημαντικό και από την κορυφή -εξάλλου είμαστε μόλις στην 6η αγωνιστική- ήταν η σύνδεση που είχε με τον κόσμο και η οποία ήρθε ως συνέχεια της μέρας στη Λιβαδειά. Παρεμπιπτόντως, τρομερή η αποθέωση στον Πέτρο Μάνταλο για το νέο μέλος της οικογένειάς του!

Πώς το είπε ο Πιερό; «Όλοι μαζί (σ.σ.: παίκτες και κόσμος) κάναμε επίθεση και άμυνα». Είναι πολύ σημαντικό να το νιώθει αυτό ο κάθε ποδοσφαιριστής.

Εν προκειμένω ο φορ από την Αϊτή. Εκ των… πολλών MVP της χθεσινής ΑΕΚ. Όπως και ο κατοστάρης Ρότα που, μετά και την ασίστ του με τον Βόλο, εξελίσσεται στον… Βασίλη Μπορμπόκη του Πιερό (χωρίς να γίνεται βεβαίως αγωνιστική σύγκριση). Εξαιρετικός ο Σιμάνσκι. Ενδεχομένως, λίγο πιο πολύ ο Περέιρα. Μεγάλο κέρδος η εμφάνιση του Αργεντινού χαφ για τον «δικέφαλο», ειδικά στο κομμάτι των ανακτήσεων. Και επειδή το τόπι το κατέχει, όταν προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο, απέδειξε ότι μπορεί να γίνει και κομβικός.



Μια δίκαιη επικράτηση για την ΑΕΚ, η οποία ήταν ανώτερη από τον αντίπαλό της. Ένας Παναθηναϊκός που διαθέτει το καλύτερο ρόστερ του τα τελευταία χρόνια και ο οποίος καιγόταν για θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ματίας Αλμέιδα παρουσίασε μια ΑΕΚ διαβασμένη και με διαφορετικές προσεγγίσεις ανά ημίχρονο.

Ένα πρώτο μέρος με… στιλ σεζόν νταμπλ: Πολλή ένταση, πίεση, προσπάθεια για συνδυασμούς και πολλές ανακτήσεις. Εάν ήταν πιο συγκεντρωμένη στις τελευταίες -σε τρεις σχετικές περιπτώσεις με κλεψίματα των Ελίασον, Σιμάνσκι και Κοϊτά- θα μπορούσε να έχει πάει στα αποδυτήρια και με μεγαλύτερο προβάδισμα. Παράλληλα, κινδύνευσε σε μόλις μία φάση. Στη σεζόν των τόσων μεσοεπιθετικών «μπαμ», η αμυντική της λειτουργία αποδεικνύεται κομβική.

Στο δεύτερο ημίχρονο το διαχειρίστηκε το παιχνίδι. Όχι πώς δεν δημιούργησε τις ευκαιρίες της. Ίσα-ίσα, αξιοποιώντας και τα ρίσκα του Παναθηναϊκού όσο περνούσε ο χρόνος, είχε περισσότερες φάσεις.

Και εάν και ο Αργεντινός τεχνικός θέλει πάντα από την ομάδα του να ψάχνει και το επόμενο γκολ (όπως και χθες), στο αθηναϊκό ντέρμπι διαφάνηκε παράλληλα και μια αλλαγή προσέγγισης. Πιθανότατα λόγω και των παθημάτων της περασμένης σεζόν.

Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, η ΑΕΚ έπαιξε σε πιο χαμηλά μέτρα (εξάλλου, σύμφωνοι, δεν γίνεται να πιέζεις στα κόκκινα για 90+ λεπτά), προσπάθησε να υπερασπιστεί το προβάδισμά της, επιδιώκοντας βέβαια και το 2-0. Κυρίως όμως ο προπονητής της συνέχισε να παρουσιάζεται διαβασμένος και έτοιμος. Με απαντήσεις στις κινήσεις του Αλόνσο, όπως πχ για αρχή επιστρατεύοντας και τον Γιόνσον όταν ο Τετέ πέρασε στον άξονα. Σχετική μεταβολή προσέγγισης και στις αλλαγές από τον πάγκο, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των αγώνων συνήθιζε να φρεσκάρει κυρίως στη μεσοεπιθετική του γραμμή (πλην Γιόνσον πέρασε και ο Μήτογλου συν τους Μάνταλο, Λιούμπισιτς και Άμραμπατ).

Την ίδια ώρα που ο Ματίας Αλμέιδα έπαιρνε «άριστα» στη δύσκολη αποστολή να προσαρμόσει το σύνολό του σε ένα διαφορετικού τύπου φορ, όπως ο Πιερό , ο οποίος με τη σειρά του φάνηκε να αφομοιώνεται σιγά-σιγά ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι της «Ένωσης» (ιδίως στα γεμίσματα που του γίνονταν).



Η νίκη, λοιπόν, ήρθε για τους «κιτρινόμαυρους», στο πρώτο τους ντέρμπι στη σεζόν.

Κι αν έχουν συνηθίσει επί Αλμέιδα να επικρατούν σε αγώνες με τους «Big-4», αυτό το «τρίποντο» το χρειάζονταν πολύ και πρέπει να χτίσουν -και ψυχολογικά- πάνω σ' αυτό.

Πέρα από τα ντέρμπι, βεβαίως, το πρώτο ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να κάνει πράξη τα έτερα λόγια του προπονητή της στις δηλώσεις του ενόψει του χθεσινού αγώνα.

Να εξαλείψει, δηλαδή, όσο γίνεται το… κακό συνήθειο απωλειών σε παιχνίδια με ομάδες που έχουν μικρότερο μπάτζετ. Πόσω μάλλον όταν προηγείται (κάτι που βέβαια φέτος έχει αποφύγει).

Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα όπως το φετινό, που οι γκέλες δίνουν και παίρνουν, θα αποδειχθεί κομβικό για όποιον διεκδικητή του τίτλου καταφέρει να τις περιορίσει. Πιθανότατα, περισσότερο και από τις νίκες στα ντέρμπι.

Το δεύτερο είναι να διατηρηθεί η… λύσσα που φάνηκε να επιστρέφει. Και φυσικά να έχει διάρκεια, αυξάνοντας τα καλά διαστήματά της. Πάντα με αγωνιστικό θράσος αλλά και ποδοσφαιρική ταπεινότητα, βρισκόμενοι μόλις στην 6η αγωνιστική.

Και όλα αυτά για μια ομάδα που -δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ακόμη μοντάρεται και για την οποία χθες είχαν μείνει εκτός αποστολής, μεταξύ άλλων, οι Μαρσιάλ, Λαμέλα και Λιβάι

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.