Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και πολλές ομάδες που θα συμμετέχουν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων βρίσκονται σε αναβρασμό όσον αφορά το ρόστερ τους. Είτε γιατί πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές και μεταγραφές, είτε γιατί προέκυψε μια πώληση ενός σημαντικού παίκτη που μπορεί να έφερε λεφτά στα ταμεία, αλλά αποδυνάμωσε σημαντικά την ομάδα λίγο πριν ξεκινήσει ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της σεζόν. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, ο Ματίας Αλμέιδα και η διοίκηση έχουν φροντίσει, μέχρι στιγμής, να αφήσουν όλα τα παραπάνω εκτός και να πάνε χωρίς αλλαγές και με ποιοτικές πινελιές στα παιχνίδια του Champions League και στο ξεκίνημα των εγχώριων διοργανώσεων!

Η διάθεση για να χτίσει η Ένωση κάτι δυνατό για το παρόν και το μέλλον είχε φανεί εδώ και αρκετό καιρό, αφού στις αρχές του έτους και χωρίς κάποιον τίτλο εξασφαλισμένο ο Πελάδο έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο μέχρι το 2028 και έδειξε ότι είχε έρθει για να… μείνει. Τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν από την πρώτη χρονιά, καθώς, κατέκτησε το νταμπλ και με την αγωνιστική εικόνα του συνόλου που έχτισε από το… μηδέν, δημιούργησε μεγάλες φιλοδοξίες στον κόσμο των «κιτρινόμαυρων» για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ωστόσο, όπως είναι απόλυτα λογικό, σε μια εποχή που οι ταχύτητες που κινείται η παγκόσμια αγορά του ποδοσφαίρου είναι αρκετά έντονες, το ενδιαφέρον για τους παίκτες της ΑΕΚ δεν άργησε να έρθει. Απ’ την ολοκλήρωση της σεζόν οι «ματιές», οι κρούσεις ή ακόμα και οι προτάσεις για πολλούς παίκτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά, με τους πρωταθλητές Ελλάδας όμως να μην μπαίνουν σε καμία συζήτηση, σημάδι ότι η νοοτροπία του συλλόγου έχει αλλάξει ριζικά και ο μοναδικός στόχος είναι η διατήρηση του κορμού που έφερε τις επιτυχίες.


Το sport-fm.gr καταγράφει τον τρόπο σκέψης της ΑΕΚ με τις περιπτώσεις των Λιβάι Γκαρσία και Άρολντ Μουκουντί, αναλύει το ρόστερ που έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο και κάνει ειδική αναφορά στην υπέρβαση της απόκτησης του Ορμπελίν Πινέδα και στα λάθη του παρελθόντος, με ομάδες όπως η ΑΕΚ του 2018, ο ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν και σε λιγότερο βαθμό ο Ολυμπιακός του 2020 που έχασαν σημαντικούς παίκτες και είτε αποδυναμώθηκαν, είτε η απουσία τους επηρέασε κατά πολύ.

Το pressing για Λιβάι, οι σειρήνες για Μουκουντί και το γεμάτο ρόστερ


Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η ΑΕΚ βρισκόταν στα playoffs του πρωταθλήματος και με την πλάτη στον… τοίχο όσον αφορά την εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος που είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός εκείνη την περίοδο, μετακίνησε τον Λιβάι Γκαρσία από τα πλάγια στην κορυφή της επίθεσης και μπορεί ο 25χρονος να πέτυχε τρία γκολ, αλλά η Ένωση κατετάγη στην 5η θέση και ολοκλήρωσε τη σεζόν με το χειρότερο τρόπο.


Αυτή η αλλαγή θέσης μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος είδε όλα τα παιχνίδια των «κιτρινόμαυρων» στα playoffs και μετά από επικοινωνία που είχε με τον παίκτη από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τον χρησιμοποίησε στην περσινή προετοιμασία στην κορυφή της επίθεσης. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Σε 37 συμμετοχές, 18 γκολ και επτά ασίστ, μα πάνω απ’ όλα ο Λιβάι κατάφερε να βγάλει στο χορτάρι τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να διαφέρει με τους υπόλοιπους επιθετικούς στην Ελλάδα. Έτσι, ο 25χρονος βρέθηκε στις λίστες πολλών ομάδων της Ευρώπης και το απλό ενδιαφέρον έχει καταλήξει τα τελευταία 24ωρα σε τεράστιες οικονομικές προτάσεις που ο σύλλογος δεν έχει δεχτεί ποτέ. Συγκεκριμένα, η Λανς πρόσφερε 21,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Λιβάι Γκαρσία, όμως, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» αφού η Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι ο παίκτης «δεν πωλείται». Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τη βεβαιότητα που υπάρχει ότι η ευρωπαϊκή παρουσία θα ανεβάσει κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή του αξία, ενώ η διοίκηση με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή δεν θέλουν να βγάλουν ένα τόσο κομβικό κομμάτι από το παζλ ενόψει της νέας σεζόν.


Πέραν του ταχύτατου επιθετικού, η ΑΕΚ έχει δεχτεί κρούσεις και για τον Άρολντ Μουκουντί, με τη Λανς να… πρωτοστατεί και πάλι, ενώ το όνομά του έχει γραφτεί και για την Μπεσίκτας και την Κλαμπ Μπριζ. Οι πρωταθλητές είναι ανένδοτοι και έχουν μεταφέρει στους υποψήφιους μνηστήρες ότι δεν θα μπουν σε διαπραγματεύσεις για τον αμυντικό από το Καμερούν, ενώ ρεπορτάζ από το εξωτερικό έχουν συνδέσει γαλλικές ομάδες με τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Σε όλα αυτά, η ΑΕΚ απαντάει κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο: «δεν πωλείται».

Επίσης, παρατηρώντας τη δεδομένη χρονική στιγμή το ρόστερ, χωρίς τις επιπλέον προσθήκες, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο γεμάτο είναι τόσο σε ποιότητα, όσο και σε βάθος. Κάτω από τα δοκάρια παρέμειναν οι Αθανασιάδης και Στάνκοβιτς, στην άμυνα είναι όλοι ίδιοι πλην του Γιώργου Τζαβέλλα (Ρότα, Σιντιμπέ, Ραντόνια, Μουκουντί, Βίντα, Μήτογλου, Χατσισαφί και Μοχαμαντί), ο οποίος ήταν η 4η επιλογή την περσινή σεζόν και πάρθηκε η απόφαση να αντικατασταθεί, ώστε ο νέος αμυντικός να διεκδικήσει επί ίσοις όροις φανέλα βασικού. Επιπλέον, η ΑΕΚ πήρε τον Σταύρο Πήλιο για το παρόν και το μέλλον στη θέση του αριστερού μπακ, τον 20χρονο στόπερ, Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο και τον Ρόσκον Γεμπόα, με τους δυο τελευταίους να υπολογίζονται αρχικά για τη δεύτερη ομάδα, όμως βρέθηκαν στην προετοιμασία και δεδομένα, ο Ματίας Αλμέιδα θα παρατηρεί την εξέλιξή τους με στόχο το βήμα παραπάνω.

Στη μεσαία γραμμή, η ΑΕΚ μοιάζει πανίσχυρη και πως αλλιώς θα γινόταν αφού δεν αποχώρησε κανείς παίκτης και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, προέρχονται από εξαιρετική σεζόν. Οι Ορμπελίν Πινέδα, Γενς Γιόνσον, Νταμιάν Σιμάνσκι, Πέτρος Μάνταλος και Κώστας Γαλανόπουλος δηλώνουν παρών, ενώ και ο Τζάλουου Λαμαράνα αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και το μέλλον θα δείξει αν θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Στα άκρα, από τα αριστερά βρίσκεται ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο νεοαποκτηθείς, Ροδόλφο Πισάρο, ο οποίος ανταποκρίνεται και ως περιφερειακός, μια θέση που θα καλύπτουν και φέτος ο Σέρχιο Αραούχο και ο Στίβεν Τσούμπερ που κάλλιστα μπορεί να παίξει και στα πλάγια. Από τα δεξιά ο Νίκλας Ελίασον ετοιμάζεται για τη δεύτερη του χρονιά με τα «κιτρινόμαυρα», ενώ στην OPAP Arena θα συνεχίζει να αγωνίζεται ο Νορντίν Άμραμπατ που ανανέωσε το συμβόλαιό του. Τέλος, στην κορυφή της επίθεσης το «τανκ» Λιβάι Γκαρσία δεν πάει… πουθενά και πίσω του ο Τομ Φαν Βέερτ. Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να αποκτηθεί άλλος ένας φορ προς το τέλος των μεταγραφών, εφόσον το πακέτο του είναι ελκυστικό και κριθεί ότι μπορεί να προσφέρει.

Ο Πινέδα και τα λάθη της ίδιας και των… άλλων που θέλει να αποφύγει


Ακόμη ένα σημάδι ότι η ΑΕΚ θέλει να πατήσει σε αυτό που έχτισε με τον Αλμέιδα και να το εκτοξεύσει από τη νέα αγωνιστική περίοδο είναι η απόκτηση του Ορμπελίν Πινέδα. Ο MVP του φετινού πρωταθλήματος αποτελεί το ποδοσφαιρικό «παιδί» του Πελάδο, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει η προσπάθεια για να παραμείνει στην ΑΕΚ, αφού αγωνίστηκε ως δανεικός χωρίς οψιόν αγοράς.

Η Ένωση ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις από τις αρχές Μαΐου με τη Θέλτα και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσες δυσκολίες είχαν. Η πιθανή επιστροφή του στην ομάδα της Γαλικίας, το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων ήταν πιθανές επιλογές για τον Μεξικανό, ο οποίος στο τέλος παρέμεινε. Για να γίνει αυτό η ΑΕΚ πλήρωσε περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και έκανε τον 27χρονο την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Ένα σίριαλ που στο τέλος είχε happy end και πέρασε το… μήνυμα ότι ο στόχος είναι η διατήρηση του κορμού που έφερε τις επιτυχίες.


Τέλος, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τρεις περιπτώσεις ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα και στη συνέχεια πολλοί κομβικοί παίκτες αποχώρησαν, αφήνοντας τεράστια κενά που έκαναν την εμφάνισή τους και οδήγησαν σε αποτυχίες. Αρχικά, η ίδια η ΑΕΚ τη σεζόν 2017-18, όπου κέρδισε τον τίτλο και το ίδιο καλοκαίρι έχασε τους Όγκνιεν Βράνιες, Σέρχιο Αραούχο, Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και Παναγιώτη Κονέ, παίκτες με προσωπικότητα και συμβολή σε γκολ και ασίστ. Η επόμενη αγωνιστική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε με την είσοδο στο Champions League, όμως εμπεριείχε την κακή πορεία με μηδέν βαθμούς, την αδυναμία να υπερασπιστεί τον τίτλο μένοντας στο -23 από την κορυφή, ενώ και στο κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από τον ΠΑΟΚ.

Ανάλογη πορεία είχε και ο «δικέφαλος του Βορρά» ένα χρόνο μετά την πολυπόθητη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (έφυγε το Γενάρη του ‘19), Γέβγεν Σάκχοφ, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Χοσέ Κάνιας βοήθησαν στο έπακρο για να έρθει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου, όμως, αποτέλεσαν παρελθόν και η νέα σεζόν βρήκε τον ΠΑΟΚ εκτός ευρωπαϊκών ομίλων, στο -7 από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και εκτός κυπέλλου Ελλάδας από τα ημιτελικά.

Σε λιγότερο βαθμό επηρέασαν και οι απώλειες του Ολυμπιακού τη σεζόν 2020-21. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς την προηγούμενη χρονιά είχε επιστρέψει στους τίτλους, αφού κατέκτησε το νταμπλ και είχε την εκπληκτική ευρωπαϊκή πορεία, όπου ξεκίνησε στο Champions League και στη συνέχεια στο Europa League, αφήνοντας εκτός την Άρσεναλ, ενώ αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες στους «16» από τη Γουλβς. Εκείνο το καλοκαίρι, οι Πειραιώτες αποχαιρέτησαν για διαφορετικούς λόγους τους Τσιμίκα, Γκιλιέρμε, Ελαμπντελαουί, ενώ το Γενάρη είχε αποτελέσει παρελθόν ο Ντανιέλ Ποντένσε. Παίκτες-στυλοβάτες που ήταν απόλυτα καθοριστικοί στη φιλοσοφία του Πορτογάλου τεχνικού και την επόμενη χρονιά η απουσία τους φάνηκε, παρά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός ελάχιστες φορές έπιασε το ρυθμό που αγωνιζόταν, οι επιθετικές προσπάθειες από τα πλάγια μειώθηκαν αρκετά και στην Ευρώπη δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Προφανώς, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο, παρατηρείται ότι οι αποχωρήσεις κομβικών παικτών επηρεάζουν αισθητά τις ομάδες και δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν. Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα προσπαθεί να περιορίσει τα λάθη, δεδομένα δεν θα μπορεί να αποφύγει μια αποχώρηση ενός παίκτη με μια τεράστια πρόταση που θα φέρει ένα ιστορικό πόσο στα ταμεία της, ανοίγοντας παράλληλα και την πόρτα για ένα μεγάλο πρωτάθλημα στον ποδοσφαιριστή της, όμως, αυτή τη στιγμή πάει πάνοπλη για την επιστροφή στα «αστέρια» και την υπεράσπιση του νταμπλ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.