Μόλις μία μέρα έχει περάσει από τον θρίαμβο της Κ19 του Ολυμπιακού στον τελικό του Youth League, με τους τρομερούς πιτσιρικάδες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου να επιστρέφουν με το τρόπαιο στις αποσκευές τους.

Ασφαλώς, πέρα από τα διθυραμβικά σχόλια, υπάρχουν και εκείνα που αφορούν τον προβληματισμό για την αξιοποίηση των τρομερών ταλέντων που υπάρχουν στις τάξεις των Πειραιωτών.

Πράγματι, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις να προτιμούνται ξένοι ποδοσφαιριστές, ενίοτε αμφιβόλου ποιότητας, αντί παιδιών από τις ακαδημίες, με την τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού να αποτελεί ευκαιρία για ριζική αλλαγή - με τους Πειραιώτες ήδη να έχουν βασικούς στην πορεία στο Conference League δύο δικά τους παιδιά, τους Τζολάκη και Ρέτσο.



Φυσικά, όσο κι αν αποτελεί ευχή όλων, δεν είναι εύκολο να έχει όλο το ρόστερ της πρωταθλήτριας Κ19 το ανάλογο μέλλον στη συνέχεια της καριέρας του.

Ακόμα και σε τεράστια κλαμπ της Ευρώπης που κατέκτησαν στο παρελθόν το Youth League, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπενφίκα και η Τσέλσι, βρίσκει κανείς περιπτώσεις παικτών που μπορεί να ξεχώριζαν τότε, ωστόσο η πορεία τους τα επόμενα χρόνια δεν ήταν ανάλογη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τα επόμενα χρόνια κατάφεραν να σταθούν αξιοπρεπέστατα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, εκεί όπου συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα. Ιδού, λοιπόν, μερικοί εκ των πιο σημαντικών...

Γκονσάλο Ράμος (Μπενφίκα, φιναλίστ 2020)


Πριν αρχίσει να... παστελώνει αδιακρίτως με την πρώτη ομάδα της Μπενφίκα, ο Πορτογάλος σέντερ φορ είχε πράξει αναλόγως με την ομάδα Νέων του πορτογαλικού συλλόγου.

Οι «αετοί» έχουν μαζί με την Τσέλσι τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικό του θεσμού, τέσσερις, με μία μόνο εξ αυτών να καταλήγει σε επιτυχία (2022). Το 2020, είχαν ηττηθεί στον τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2, με τον Γκονσάλο Ράμος να σκοράρει δις αλλά να μην είναι αρκετά – σε ματς όπου είχε χάσει πέναλτι ο Τιάγκο Ντάντας!

Μάλιστα, ο 23χρονος σήμερα επιθετικός είχε μοιραστεί και την κορυφή των σκόρερ του θεσμού της σεζόν 2019/20, έχοντας όπως και ο Ρομπέρτο Πίκολι της Αταλάντα, οκτώ τέρματα – έξι εκ των οποίων είχαν σημειωθεί στα νοκ άουτ.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή για τον Ράμος, που αποκτήθηκε έναντι 65 εκατομμυρίων ευρώ από την Παρί Σεν Ζερμέν πριν από λίγους μήνες και έχει φέτος 13 γκολ σε 34 συμμετοχές.

Ζοάο Φέλιξ (Μπενφίκα, φιναλίστ 2017)



Ένα ακόμη προϊόν των σπουδαίων ακαδημιών της Μπενφίκα, είχε υποστεί και αυτός την ήττα σε τελικό του Youth League τρία χρόνια πριν τον Ράμος.

Τη σεζόν 2016/17, ο Ζοάο Φέλιξ είχε μετρήσει έξι γκολ και μία ασίστ σε δέκα συμμετοχές στον εν λόγω θεσμό, ωστόσο οι Πορτογάλοι είχαν λυγίσε 2-1 από τη Ζάλτσμπουργκ στον τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχηγός της Μπενφίκα σε εκείνη την πορεία ήταν ο Ρούμπεν Ντίας της Μάντσεστερ Σίτι, με τον Πάτσον Ντάκα της Λέστερ να είναι ένας εκ των σκόρερ των Αυστριακών.

Για τον Φέλιξ πολλά πολλά δεν χρειάζονται για την καριέρα του. Μία χρονιά (2018/19) στην πρώτη ομάδα ήταν αρκετή για έρθουν τα 126 εκατομμύρια ευρώ της Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον Φέλιξ να έχει τα σκαμπανεβάσματά του αλλά να βγάζει πλέον το ψωμί του στην Μπαρτσελόνα.



Φικάγιο Τομόρι (Τσέλσι, νικητής 2015 & 2016)



Η Τσέλσι είναι η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενες χρονιές το Youth League, καθώς έκανε δικό της το τρόπαιο και το 2015, και το 2016.

Βασικό στέλεχος των «μπλε» και στις δύο περιπτώσεις, ο Φικάγιο Τομόρι, που είχε οκτώ συμμετοχές την πρώτη σεζόν και εννέα τη δεύτερη – αν και το ’15 δεν είχε αγωνιστεί στον τελικό με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Την επόμενη χρονιά πάντως, είχε βρει δίχτυα στο 2-1 ενάντια στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα επόμενα χρόνια, ο καναδικής καταγωγής αμυντικός δυσκολεύτηκε να βρει θέση βασικού στην πρώτη ομάδα της Τσέλσι όμως το 2021 πήγε έναντι 34 εκατ. ευρώ στη Μίλαν, με την οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Τάμι Έιμπραχαμ (Τσέλσι, νικητής 2015 & 2016)



Συμπαίκτης του Τομόρι στις δύο προαναφερθείες επιτυχίες, ο νυν επιθετικός της Ρόμα.

Ο Τάμι Έιμπραχαμ αποτελεί και αυτός προϊόν των ακαδημιών της Τσέλσι και πανηγύρισε αμφότερους τίτλους στο Youth League, έχοντας εξαιρετική παρουσία στον θεσμό της σεζόν 2015/16.



Οκτώ φορές είχε σκοράρει ο Άγγλος φορ στην πορεία προς τον τίτλο, παίρνοντας σύντομα την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα των Λονδρέζων.

Συνολικά σκόραρε 30 φορές σε 82 συμμετοχές με την Τσέλσι και το 2021 πήρε και αυτός τον δρόμο για την Ιταλία αλλά για τη Ρόμα, που δαπάνησε 41 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στη Ρώμη.

Μέχρι σήμερα, έχει 36 τέρματα σε 111 συμμετοχές με τους «τζαλορόσι», ωστόσο έχει χάσει τη φετινή σεζόν λόγω τραυματισμού.

Επίσης άξιοι αναφοράς



Την πρώτη χρονιά που κατέκτησε η Τσέλσι το Youth League, είχε απόλυτο πρωταγωνιστή τον νυν φορ της Μπόρνμουθ, Ντόμινικ Σολάνκε, που πέτυχε δώδεκα γκολ σε όλη τη διοργάνωση και έναν στον τελικό, όπου οι «μπλε» είχαν επικρατήσει 3-2 της Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Στο ρόστερ των ηττημένων, έβρισκε κανείς τον Βίκτορ Κοβαλένκο, που εξελίχτηκε σε βασικότατο μέλος της πρώτης ομάδας των Ουκρανών και τα τελευταία χρόνια παίζει στην Ιταλία.

Πίσω από τον Σολάνκε δε, δεύτερος σκόρερ με εννέα τέρματα ήταν ο νυν ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Άαρον Λέγια Ισέκα, που είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά με την ομάδα Νέων της Άντερλεχτ.



Το 2016 δε, όταν η Τσέλσι λύγισε 2-1 την Παρί Σεν Ζερμέν, στην ενδεκάδα των Παριζιάνων βρίσκει κανείς τον Κρίστοφερ Ενκουνκού, που αργότερα πήρε μεταγραφή στους «μπλε».

Δύο χρόνια νωρίτερα, στο παρθενικό UEFA Youth League, η Μπαρτσελόνα είχε κατακτήσει το τρόπαιο με αρχισκόρερ τον Μουνίρ Ελ Χαντάντι, που σκόραρε έντεκα φορές – δύο στον τελικό με την Μπενφίκα. Ακολούθως, φόρεσε τόσο τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», όσο και εκείνες των Βαλένθια, Αλαβές, Σεβίλλης, Χετάφε και εσχάτως Λας Πάλμας.

Το 2019, τέλος, η Πόρτο είχε πάρει το τρόπαιο νικώντας 3-1 στον τελικό την Άρσεναλ. Το σκορ στον τελικό είχε ανοίξει ο Φάμπιο Βιέιρα, ο οποίος πουλήθηκε το 2022 έναντι 35 εκατ. ευρώ στους «κανονιέρηδες»!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube