Υπάρχουν ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη και πληρώνουν αδρά γι’ αυτό, παρουσιάζοντας συχνά τεράστιες ζημιές. Υπάρχουν εκείνες που καταφέρνουν να διακρίνονται έχοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Υπάρχουν κι αυτές που όχι απλώς δεν ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, αλλά τα κέρδη τους είναι τεράστια, χωρίς αυτό να τους στοιχίζει σε επίπεδο τίτλων ή πορειών στις διεθνείς διοργανώσεις. Κάνοντας μια αναδρομή στη δεκαετία 2011/12 μέχρι 2021/22 έχει ενδιαφέρον να δούμε τις ομάδες που είχαν ένα τεράστιο «συν» στο ταμείο τους και που τα έσοδά τους από πωλήσεις είναι πολύ περισσότερα από τα έξοδα για μεταγραφές.

Πρώτη και με διαφορά είναι η Μπενφίκα, που βρίσκεται σε +538,93 εκατ. ευρώ έχοντας σε αυτή τη δεκαετία 143 πωλήσεις! Ανάμεσα σε αυτές είναι του Ζοάο Φέλιξ για 127 εκατ. στην Ατλέτικο και του Ρούμπεν Ντίας για 68 εκατ. στην Μάντσεστερ Σίτι. Δεύτερη είναι η άλλη μεγάλη ομάδα της Πορτογαλίας, η Πόρτο, με +391 εκατ. ευρώ από 122 πωλήσεις, όπως των Έντερ Μιλιτάο για 50 εκατ. στη Ρεάλ και Λουίς Ντίας για 47 εκατ. στη Λίβερπουλ.

Τρίτος στη λίστα είναι ο Άγιαξ με +354 εκατ. ευρώ και 100 πωλήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές των Φρένκι Ντε Γιονγκ για 86 εκατ. στην Μπαρτσελόνα και Ματάις Ντε Λιχτ για 85 εκατ. στη Γιουβέντους. Τέταρτη είναι η Λιλ με +316 εκατ. και «τρελά» κέρδη από πωλήσεις όπως των Νικολά Πεπέ με 80 εκατ. στην Άρσεναλ και Βίκτορ Οσιμέν με 75 εκατ. στη Νάπολι. Την πεντάδα συμπληρώνει η Red Bull Ζάλτσμπουργκ με 286 εκατ. που προήλθαν μεταξύ άλλων από τις πωλήσεις των Ναμπί Κεϊτά στη Λίβερπουλ για 30 εκατ. και Σαντιό Μανέ για 23 εκατ. στη Σαουθάμπτον. Στο Top 10 είναι άλλες πέντε ομάδες με πάνω από συν 200 εκατ. ευρώ, η Λιόν, η Ουντινέζε, η Σάντος, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η Τζένοα.

Ο Ολυμπιακός είναι στην 49η θέση της λίστας με +77,47 εκατ. ευρώ με πωλήσεις όπως των Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς για 19,6 εκατ. και Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ για 13 εκατ.

Δείτε τη λίστα του transfermarkt:


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube