Ο κύβος ερρίφθη για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Oι «πράσινοι» μετά από προσεγμένη αναζήτηση η οποία οδήγησε σε καθυστέρηση, βρήκαν τον εκλεκτό για το κέντρο της άμυνας τους στο πρόσωπο του Κροάτη κεντρικού αμυντικού, Τιν Γεντβάι!

Ο έμπειρος στόπερ από το Ζάγκρεμπ με παραστάσεις στη Ντινάμο, τη Ρόμα, τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, την Άουγκσμπουργκ, τη Λοκομοτίβ Μόσχας και την Αλ-Αϊν έφτασε στην Αθήνα, δηλώνεται στην ευρωπαϊκή λίστα και πιάνει δουλειά ώστε να αναβαθμίσει την καρδιά της πράσινης άμυνας και γιατί όχι να διεκδικήσει θέση βασικού.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, με το βαρύ βιογραφικό και τις δαπανηρές μετακινήσεις.

Προϊόν του «εργοστασίου» της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και μέλος μιας χρυσής γενιάς


Όπως πολλοί Κροάτες ποδοσφαιριστές που τα τελευταία 15 χρόνια έπιασαν το «πικ» της καριέρας του, έτσι και ο Τιν Γεντβάι δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Ντινάμο. Από ηλικία 14 μόλις ετών, ο αμυντικός με καταγωγή από το Ζάγκρεμπ ξεκίνησε να ανεβαίνει σκαλί-σκαλί τα τμήματα του συλλόγου, ώσπου τρία χρόνια αργότερα εδραιώθηκε στην πρώτη ομάδα με προπονητή τον πάλαι ποτέ λίμπερο, Ζόραν Μάμιτς.

Με την «μαμά» της Κροατίας, ο Γεντβάι, αναδείχθηκε πρωταθλητής εκείνης της σεζόν σε ηλικία μόλις 17 ετών, έχοντας μάλιστα πετύχει ένα κρίσιμο γκολ δέκα «στροφές» πριν το τέλος.

Μαζί του αξίζει να σημειωθεί ότι το τρόπαιο πανηγύρισαν οι μετέπειτα δευτεραθλητές κόσμου, Μαρσέλο Μπρόζοβιτς και Ματέο Κόβασιτς, αλλά και οι μετέπειτα παίκτες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, Ντομαγκόι Βίντα και Σίμε Βρσάλικο.

Ο έφηβος των ακριβών μεταγραφών


Ο Τιν Γεντβάι χαρακτηρίστηκε στην Κροατία, ως ο επόμενος ηγέτης για το κέντρο της άμυνας της «Χρβάτσκα». Από νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα από τα 17 του κιόλας χρόνια, ο δεξιοπόδαρος στόπερ, έχει γίνει η αιτία αρκετά δαπανηρών κινήσεων από τις ομάδες που τον απέκτησαν.

Συγκεκριμένα, μετά το πρωτάθλημα του 2013 με την Ντινάμο, η Ρόμα έκανε γερό «μπάσιμο» για την απόκτηση του αφού έβγαλε από τα ταμεία της 5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Οι «τζαλορόσι» τον έστειλαν για… αγροτικό στην «Μπάι Αρίνα» με τη Λεβερκούζεν. Εκεί η τιμή του «εκτοξεύθηκε», διότι κατέγραψε 109 πολύ καλές εμφανίσεις πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα.



Το 2019, μετακόμισε νοτιότερα ώστε να αγωνιστεί στην Άουγκσμπουργκ για μια σεζόν. Με την επιστροφή του στο Λεβερκούζεν, οι «ασπιρίνες» τον τοποθέτησαν σε transfer list και η Λοκομοτίβ Μόσχας με 4 εκατ. ευρώ τον έντυσε στα χρώματα της.


Ο δευτεραθλητής κόσμου που «πλήγωσε» την Ισπανία


Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από την ημέρα που ο Γεντβάι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική Κροατίας και δεν θα ήταν παράλογο να πούμε ότι αποτελεί κομμάτι των μετέπειτα επιτυχιών της. Ο νέος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, έχει περάσει απ’ όλες τις ηλικιακές βαθμίδες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του και στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014, ο Νίκο Κόβατς, του έδωσε το βάπτισμα του πυρός στη φιλική νίκη κόντρα στην Κύπρο.

Η εδραίωση ήρθε δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Ζλάτκο Ντάλιτς, τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Euro 2016. Ο Γεντβάι, αγωνίστηκε σε ένα ματς στο οποίο η Κροατία εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλο με Ισπανία, Τσεχία και Τουρκία εξαντλώντας το 90λεπτο, ενώ το 2018, καταγράφοντας μια συμμετοχή 83 λεπτών κόντρα στην Ισλανδία, παρέλαβε το μετάλλιο του δευτεραθλητή κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Μάλιστα οι «ρόχας» φαίνεται πως είναι το αγαπημένο… θύμα του Κροάτη στόπερ αφού δυο χρόνια αργότερα, η «Χρβατσκα» επανέλαβε το έργο, αυτή τη φορά για το Nations League. Αγωνιζόμενος ως αριστερός μπακ, ο Γεντβάι έκανε το 2-1 στο 69ο λεπτό με κεφαλιά και με… buzzer beater στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με σκορ 3-2.


Έγινε «θωρηκτό» μαθαίνοντας από τους καλύτερους


Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Τιν Γεντβάι, κάνει δικό του έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζει καλά από συνθήκες ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαία άλλωστε το γεγονός ότι ο Κροάτης στόπερ έκανε αρκετή υπομονή τόσο στη Ρόμα, όσο και στη Λεβερκούζεν ώστε να καταφέρει να βρει χώρο στην ενδεκάδα. Κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με πασίγνωστους κεντρικούς αμυντικούς, όπως ο Τζόναθαν Ταχ, ο Εμίρ Σπάιτς, ο Μεχντί Μπενατιά, ο Αλέσιο Ρομανιόλι, ο Βεντράν Τσόρλιουκα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε συμπαίκτης στη Λεβερκούζεν με τους Κυριάκο Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Ρέτσο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είχε αποκομίσει πολλά θετικά στοιχεία και από τους συμπαίκτες αλλά και από τα πρωταθλήματα στα οποία αγωνίστηκε. Όπως είναι φυσιολογικό, η Ιταλία προσέδωσε στον Κροάτη, την ικανότητα να μάθει από νωρίς τις βασικές αρχές της άμυνας. Κάτω την μπάλα, σωστές τοποθετήσεις, καίριες επεμβάσεις αλλά και σκληρές όποτε οι συνθήκες το απαιτούσαν. Στα γήπεδα της Γερμανίας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «λάφυρα» η εξάσκηση στις εναέριες μονομαχίες, οι ορθολογικές απομακρύνσεις της μπάλας, αλλά και η άψογη διατήρηση της φυσικής κατάστασης.



Ο Γεντβάι του...16ου


Με την απόκτηση του υψηλόσωμου στόπερ από το Ζάγκρεμπ, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να δείχνει ατελείωτη εμπιστοσύνη στην κροατική αγορά, με τον Γεβντάι να γίνεται ο 16ος από τη συγκεκριμένη χώρα που φορά το «τριφύλλι» στο στήθος.

Eνδεικτικά, οι προηγούμενοι ήταν ο σπουδαίος Βέλιμιρ Ζάετς, ο Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο Γκόραν Βλάοβιτς, ο Ντάνιελ Σάριτς, ο Ρόμπερ Γιάρνι, ο Σίλβιο Μάριτς, ο Μάριο Γκαλίνοβιτς, ο Σρνταν Άντριτς, ο Άντονι Σέριτς, ο Άντε Ρουκάβινα, ο Ντάνιελ Πράνιτς, ο Γκόρντον Σίντελφελντ, ο Μλάντεν Πέτριτς και ο Ζβόνιμιρ Σάρλια που αποχώρησε πρόσφατα από τον σύλλογο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube