Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες δίνει την ευκαιρία σε κάθε σύλλογο να ξεκουράσει παίκτες, αλλά και να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και να δουλέψει περισσότερο πάνω στα αρνητικά στοιχεία που έχει εντοπίσει ο εκάστοτε προπονητής.

Στην Super League έχουν περάσει πέντε αγωνιστικές από την έναρξη και ήδη τα πρώτα, έστω και πρώιμα, συμπεράσματα μπορούν να κατατεθούν. Κάπως έτσι, το sportfm.gr συγκέντρωσε τα θετικά και αρνητικά δείγματα των 14 «μονομάχων» της Super League και τα παρουσιάζει.

ΠΑΟΚ: Ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν θα περίμενε να χάσει την πρώτη αγωνιστική στην Τούμπα από τον ΠΑΣ, να κάνει στη συνέχεια τέσσερις σερί νίκες και να είναι στην κορυφή παρέα με τον… Βόλο. Το ρόστερ του είναι μεγάλο σε ηλικία, οπότε σε ορισμένα ματς δείχνει να ξεμένει από δυνάμεις όταν περνάει η ώρα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δείχνει να είναι μεστός στα παιχνίδια του και… επαγγελματίας. Βρίσκει γκολ, με σχετική ευκολία μάλιστα, αλλά έχει και τα θέματά του στην άμυνα. Με τις επιστροφές των στόπερ θα δέσει αμυντικά, χρειάζεται περισσότερες εναλλακτικές στο δημιουργικό κομμάτι. Θέλει μεγαλύτερη σταθερότητα, να μάθει να καθαρίζει τα παιχνίδια νωρίτερα για να μην το πληρώσει μελλοντικά, όπως συνέβη στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα.



Βόλος: Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ξεκίνησε με 3/3, ήρθε η βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό, αλλά έβγαλε αντίδραση και επέστρεψε στα τρίποντα κόντρα στον Αστέρα, πιάνοντας εκ νέου κορυφή. Οι κινήσεις που έχει κάνει έχουν πιάσει τόπο, οι παίκτες που αποκτήθηκαν δείχνουν ότι μπορούν να ανεβάσουν την ποιότητά του. Φερνάντες, Ρεγκατέν, Πουρίτα ορισμένοι από τους παίκτες που θα μας απασχολήσουν, όπως φυσικά και ο… killer Φαν Βέερτ. Ένα ακόμη θετικό πως έχει τρομερή αποτελεσματικότητα στα παιχνίδια του, φτιάχνοντας λίγες φάσεις και τις εκμεταλλεύεται. Το ζήτημα είναι πόσο θα συνεχίσει αυτό να υφίστανται, όπως και το αν θα έχει μια σταθερότητα σε εμφανίσεις και αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Οπως και το πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί ο άπειρος Γκιγέρμο Αμπασκάλ τις όποιες κρίσεις. Να σημειωθεί πως έχει την καλύτερη επίθεση με 11 γκολ.



Ολυμπιακός: Οι «ερυθρόλευκοι» είναι μία από τις δύο αήττητες ομάδες στο πρωτάθλημα ως τώρα, παρόλα αυτά βρίσκονται στο -1 από την κορυφή. Έχει δεχτεί μόλις δύο γκολ, που δεν του έχουν στοιχίσει, αλλά αυτό που έχει κοστίσει στον Ολυμπιακό είναι το… μηδέν σε επίθεση στα εντός έδρας ματς με Ατρόμητο (0-0) και Παναθηναϊκό (0-0). Εκτός έδρας έχει 2/2, εντός ως τώρα έχει… στραβοπατήσει. Θέλει μεγαλύτερη σταθερότητα στην επίθεσή του, αλλά κυρίως να βρει τον τρόπο να διασπά τις κλειστές άμυνες που βρίσκει απέναντί του. Πλέον και με τη διακοπή, έχει ο Πέδρο Μαρτίνς την ευκαιρία να ξεκουράσει ορισμένους παίκτες του, να δουλέψει περισσότερο και να χτίσει ένα σερί που θα επαναφέρει πρώτη την ομάδα του. Περιμένουμε να δούμε και τον Ροντρίγκες, πλέον, να ντεμπουτάρει, αλλά και να επιστρέψει ο Εμβιλά, ενώ αναμένεται να δούμε και πως θα διαχειριστεί την υπόθεση του Σεμέδο που παραμένει στα… πιτς.



ΑΕΚ: Δύο απώλειες βαθμών μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, η μία στην Κρήτη με την ισοπαλία απέναντι στον ΟΦΗ (3-3) και η άλλη στην Τούμπα με την ήττα από τον ΠΑΟΚ (2-0). Παράλληλα, έχει κερδίσει τα άλλα τρία ματς, τα δύο εντός με Ιωνικό και Λαμία, αλλά και το πρόσφατο εκτός με τον Παναιτωλικό. Γενικότερα, παρότι ξεκίνησε με θετικές εμφανίσεις το πρωτάθλημα και συνεχίζει να έχει καλή απόδοση κυρίως μεσοεπιθετικά, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο ανασταλτικό κομμάτι. Περιμένουμε στη διακοπή τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς να δουλέψει περισσότερο σε όλες τις γραμμές, να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην άμυνα και να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που θα δημιουργεί και θα κρατάει τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή της. Σημαντική η επιστροφή του Άμραμπατ, μένει να δούμε πώς θα αλλάξει την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ.



ΠΑΣ Γιάννινα: Η δεύτερη αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος, αφού έμεινε όρθια ακόμα και στο Περιστέρι σε μια κακή εμφάνιση. Έχει δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες (2-3-0), με απολογισμό 9 βαθμούς, ξεκινώντας με το σπουδαίο «διπλό» επί του ΠΑΟΚ (0-1) και με τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού (1-0). Μια ομάδα που ξεκίνησε με αρκετά ερωτηματικά, αφού άλλαξε προπονητή και αρκετούς παίκτες στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Παρόλα αυτά, κράτησε ίδιο κίπερ και ίδια άμυνα, όντας ιδιαίτερα συμπαγής ανασταλτικά. Η δουλειά που γίνεται από τον Ηρακλή Μεταξά είναι καλή, έχει δημιουργήσει ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο και θέλει να μαζέψει όσο περισσότερους βαθμούς από νωρίς για να… ξεμπερδέψει. Περιμένουμε να δούμε τον ΠΑΣ να επιτίθεται περισσότερο (μόνο κόντρα στον ΟΦΗ έπαιξε έτσι), να δημιουργεί περισσότερο, αλλά και να δούμε τι λύσεις θα βρει για το κενό που έχει αφήσει ο Πέδρο Κόντε μετά τον τραυματισμό του.



Παναθηναϊκός: Ξεκίνημα με ανάμεικτα συναισθήματα για τους «πράσινους» που μετράνε επτά βαθμούς με ρεκόρ 2-1-2 μετά από 5 αγωνιστικές. Εντός έδρας έχει 2/2, εκτός έχει 2 ήττες με 1-0 και την λευκή ισοπαλία στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό. Ένα αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο μπορεί να δώσει ώθηση για τη συνέχεια, αφού ήρθε εν μέσω πολλών απουσιών για την ομάδα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπαθεί να παρουσιάσει ένα μαχητικό σύνολο, που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό που χρειάζεται στο «τριφύλλι» είναι να αποκτήσει σταθερότητα, να αρχίσει να κερδίζει και εκτός έδρας, ενώ περιμένουμε να δούμε πως θα παρουσιαστεί η ομάδα με τις επιστροφές κομβικών παικτών όπως οι Βέλεθ, Σένκεφελντ.



Παναιτωλικός: Ομάδα που αρέσει στο μάτι είναι ο Παναιτωλικός στην πρώτη πεντάδα των αγώνων. Ο Γιάννης Αναστασίου έχει φτιάξει ένα καλό σύνολο που αρέσκεται να παίζει στρωτό ποδόσφαιρο και να επιτίθεται, στο… μοντέλο του αγαπημένου του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Πέντε βαθμοί σε ισάριθμα παιχνίδια με 1-2-2 ρεκόρ, έχοντας ηττηθεί από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ εντός έδρας αλλά με καλές εμφανίσεις απέναντί τους. Επιθετικά είναι ωραία ομάδα, δημιουργεί σκοράρει… Το ζήτημα είναι στα μετόπισθεν, όπου δέχεται με ευκολία γκολ και φάσεις και μένει να δούμε πόσο θα συνεχίσει να κάνει… ροντέο τα παιχνίδια του!



Ιωνικός: Στην επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία, είναι… τσαμπουκαλεμένη! Σκληροτράχηλη σαν ομάδα, κάτι που φαίνεται πως το έχει περάσει ο Δημήτρης Σπανός και οι συνεργάτες στους παίκτες του και βγαίνει στο γήπεδο. Βάζει μπόλικη σκοπιμότητα στο παιχνίδι του, παίζει σφιχτά και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την καλή μεσοεπιθετική του γραμμή. Ο Άοσμαν ξεχωρίζει, ο Τουράμ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος αλλά δεν μπορεί να σκοράρει εύκολα, με τους Νικαιώτες να στηρίζονται αρκετά στην εμπειρία παικτών όπως οι Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Κάνιας. Το θέμα είναι κατά πόσο θα αντέξει με αυτό το σφιχτό στιλ παιχνιδιού, αφού θα πρέπει να αρχίζει να παίζει πιο επιθετικά και να βάζει περισσότερους παίκτες στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ το ροτέισον ακόμη δεν είναι μεγάλο και ίσως βγάλει κούραση.



Λαμία: Ακριβώς πριν τη διακοπή, πήρε την πρώτη της φετινή νίκη επικρατώντας 2-1 του Ιωνικού στη Νίκαια. Έφτασε τους πέντε βαθμούς και μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Έδειξε καλό πρόσωπο στα περισσότερα από τα παιχνίδια, με τον Μιχάλη Γρηγορίου να έχει κρατήσει μεγάλο κορμό από την περσινή του ομάδα αλλά να δείχνει φέτος πιο… βαριά και με λιγότερες ανάσες. Πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι δέχεται με σχετική ευκολία γκολ και φάσεις, γιατί σίγουρα θα της στοιχίσει στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Χρειάζεται ενίσχυση κυρίως στην επίθεση και στην κορυφή της στην ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, αφού δεν έχει κλασικό γκολτζή πέραν του Αραμπούλι που ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά στην ομάδα.



ΟΦΗ: Αήττητος μέχρι πρότινος και πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Κρήτη, όπου πληγώθηκε από τις απουσίες του και έχασε εύκολα με 3-1. Νωρίτερα, είχε τέσσερις διαδοχικές ισοπαλίες, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα μαχητικό πρόσωπο. Βρίσκει γκολ αλλά δέχεται κιόλας, δείχνει επιθετικά να είναι καλύτερη ομάδα και αυτό αναμένεται να της δώσει περισσότερους βαθμούς σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο κέρδος η επιστροφή του κόσμου που δυναμώνει το «Γεντί Κουλέ», φέτος έχει καταφέρει σε μόλις ένα ματς να προηγηθεί αλλά δεν το κράτησε κόντρα στον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Θα δούμε ενδιαφέροντα παιχνίδια από τους Κρητικούς, το θέμα είναι να παίρνει βαθμούς και να μην τα κάνει κάθε φορά… ροντέο, βάζοντας περισσότερη σκοπιμότητα.



Άρης: Κατάφερε να σβήσει το -6, έχοντας πλέον 2 βαθμούς. Ωστόσο, η ομάδα φαίνεται να είναι βυθισμένη στην εσωστρέφεια και να μην μπορεί να αντιδράσει, μένοντας ήδη πίσω στη μάχη της εξάδας. Έχει πολύ δρόμο ακόμη το πρωτάθλημα, αλλά η ομάδα του Άκη Μάντζιου έχει απογοητεύσει στο ξεκίνημα. Σε μια χρονιά που το μπάτζετ αυξήθηκε σημαντικά και φάνηκε να αποκτά παίκτες πρώτης γραμμής όπως οι Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Ιτούρμπε και Καμαρά, ο Άρης έχει ξεκινήσει με 2 νίκες σε 5 παιχνίδια, ενώ στα άλλα τρία έχει δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Οι τρεις απώλειες έχουν έρθει σε σχετικά πιο βατά ματς (απέναντι σε ΟΦΗ, Ιωνικό και Απόλλωνα), δείγμα του ότι οι «κίτρινοι» δεν πατάνε καθόλου καλά. Πάλι βγάζει θέματα στην άμυνα, αλλά φαίνεται πως θα τα διορθώσει με το δίδυμο που έχει στα στόπερ, αλλά το μεγάλο του πρόβλημα είναι η επιθετική του λειτουργία αφού απέναντι σε κλειστές άμυνες δεν μπορεί να φτιάξει… μισή φάση! Το εύκολο γκολ του λείπει και δεν αποκλείεται να το πληρώσει ξανά στη συνέχεια.



Απόλλων Σμύρνης: Ξεκίνησε την σεζόν με βλέψεις, με αυξημένο μπάτζετ και με τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο. Ωστόσο, ο Έλληνας τεχνικός άντεξε μόλις τρεις αγωνιστικές και πλήρωσε το… μάρμαρο των τριών ηττών. Βέβαια, αυτές ήρθαν από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό εκτός, αλλά και τον Βόλο μέσα με την εικόνα της ομάδας να μην είναι τόσο τραγική. Κυρίως η ανασταλτική του λειτουργία ήταν κάκιστη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί 11 γκολ σε τρεις αγώνες. Άλλαξε προπονητή, πήρε τον Τζανλούκα Φέστα και η βελτίωση ήταν άμεση. Παρόλα αυτά, έφερε δύο σερί 0-0 με Ιωνικό και Άρη που έχουν διαφορετική ανάγνωση. Το ματς με τους Νικαιώτες ήταν από τα must-win, αυτό με τους Θεσσαλονικείς ήταν από τους θεωρητικά ανέλπιστους βαθμούς. Δείχνει να φτιάχνει την άμυνά του, θέλει περισσότερη δουλειά στην επίθεση και να αρχίσει να παίρνει νίκες για να αναπτερωθεί η ψυχολογία του.



Αστέρας Τρίπολης: Απογοητευτικό ξεκίνημα από τους Αρκάδες στο πρωτάθλημα, έχοντας ανεβάσει τις προσδοκίες και τον πήχη από την περασμένη σεζόν. Έχει πρόβλημα στο γκολ και αυτό φαίνεται, έχοντας σκοράρει μόλις ένα και αυτό στην ήττα της 5ης αγωνιστικής από τον Βόλο με 2-1. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να γράψει την πρώτη του νίκη, μετρώντας δύο ισοπαλίες με 0-0 σε Παναιτωλικό και ΟΦΗ, αλλά και τρεις ήττες αφού πέραν του Βόλου έχασε και από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ. Δημιουργεί, έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια του αλλά όσο δεν σκοράρει, δεν θα έρχονται και οι νίκες που θα τον αφήνουν μακριά από την εξάδα. Πρώτο του μέλημα να λύσει το επιθετικό πρόβλημα και να αρχίσουν να έρχονται οι νίκες, αφού πρέπει να μαζέψει βαθμούς και να πλησιάσει τις πρώτες θέσεις που είναι και ο στόχος του.



Ατρόμητος: Μια από τα ίδια και για τον Ατρόμητο, αφού οι πολλές μεταγραφικές κινήσεις και η αύξηση του μπάτζετ δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες, που έφταναν μέχρι και την είσοδο στην εξάδα. Ο Άνχελ Λόπεθ πρόλαβε να κάτσει μόλις στα τρία πρώτα ματς στον πάγκο, έχοντας να λέει πως πήρε βαθμό στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην πρεμιέρα, αλλά στη συνέχεια γνώρισε τις ήττες από Παναιτωλικό και Βόλο. Ο Γιώργος Παράσχος ανέλαβε, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κριθεί. Βελτίωσε με απλές και λογικές κινήσεις την ομάδα του, αλλά ηττήθηκε από Άρη και έφερε ισοπαλία με τον ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Ατρόμητο να είναι και αυτός στις ομάδες που δεν έχουν νίκη στο πρωτάθλημα. Η διακοπή έρχεται σε κατάλληλο σημείο για τους Περιστεριώτες ώστε να δουλέψουν με ηρεμία, με τον Παράσχο να καλείται να αλλάξει την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας και να την κάνει πιο… θαρραλέα συνολικά, αφού στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων κλείνεται στο μισό γήπεδο και είναι σαν να περιμένει να δεχτεί γκολ. Φυσικά, άπαντες στο Περιστέρι περιμένουν να κάνει «σεφτέ» ο Κουλούρης, αλλά και να ανέβει αγωνιστικά ο Παπαδόπουλος.



*η σειρά των ομάδων είναι βάσει της βαθμολογίας της Super League

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube