Με δύο βαθμούς (φτάνοντας τους πέντε και την 8η θέση) αλλά και αρκετά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε για τον Ιωνικό η σειρά αγώνων του με τον ΠΑΣ Γιάννινα (0-0), τον Απόλλωνα Σμύρνης (0-0) και τη Λαμία (ήττα με 2-1). Μια τριάδα αναμετρήσεων, η οποία -όπως είχε γραφτεί απ' αυτή εδώ τη γωνιά- θα αποτελούσε ένα πρώτο πολυεπίπεδο «crash test» για τους νεοφώτιστους.
Η συγκομιδή πόντων σε καμία περίπτωση δεν γεμίζει με ικανοποίηση τους Νικαιώτες, ωστόσο η εικόνα και τα σταδιακά βήματα προόδου που παρουσίασε το σύνολο του Δημήτρη Σπανού, αφήνουν αισιοδοξία για την πορεία τους στο πρωτάθλημα. Έχοντας σημάνει, παράλληλα και ένα μικρό «καμπανάκι» σε ό, τι αφορά συγκεκριμένους αγωνιστικούς τομείς, οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης.
Το προαναφερθέν crash test αφορούσε κυρίως δύο πτυχές: Από τη μία, το πόσους πόντους θα μαζέψει ο Ιωνικός κόντρα σε ομάδες, με τις οποίες θα παλέψει για την παραμονή. Από την άλλη, το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με εκείνον που παρουσίασε επιτυχώς -στο μισάωρο που αγωνίστηκε 11vs11 κόντρα στην ΑΕΚ (ήττα με 3-0) και καθ' όλη τη διάρκεια του εντός έδρας ματς με τον Άρη (νίκη με 1-0)- τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Δύο παιχνίδια, στα οποία ο Ιωνικός εμφανίστηκε τακτικά προσηλωμένος, με πολλή υπομονή, στοχεύοντας κατά βάση στην αμυντική του θωράκιση (χωρίς αυτό να σημαίνει το κοινό… ταμπούρι) και ψάχνοντας τις ευκαιρίες του στην κόντρα.
Πλέον, στη Νίκαια στρέφονται στην ακόλουθη τετράδα αγώνων (μέχρι και την επόμενη διακοπή): Παναθηναϊκός και Ατρόμητος εκτός (16/10 και 23/10, αντίστοιχα), Βόλος εντός (1/11) και Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης» (7/11). Όλες τους δύσκολες αναμετρήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακοπής έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν, έχοντας γίνει παράλληλα… σοφότεροι από τα όσα είδαν (και δεν είδαν) στις τρεις προηγούμενες «στροφές».
Το sport-fm.gr τα βάζει κάτω και σημειώνει, από τα αρνητικά στα θετικά, το τι κρατά και τι μπορεί να διορθώσει ο Ιωνικός, μετά την πρόσφατη σειρά παιχνιδιών του.
Αρνητικά:
-H αντίδραση στις αμυντικές στατικές φάσεις: Δύο γκολ δέχτηκαν (από τη Λαμία) στην πρόσφατη τριάδα αγώνων οι «κυανόλευκοι», αμφότερα προήλθαν από στατικές φάσεις. Ακόμα και με τον ΠΑΣ, η μεγαλύτερη στιγμή της ομάδας των Ιωαννίνων (35' Εραμούσπε) δημιουργήθηκε από εκτέλεση φάουλ. Υπενθυμίζεται ότι στην αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Λε Ταλέκ, ύστερα από στημένο, ενώ και το 3-0 από τον Τσούμπερ ξεκίνησε από κόρνερ.
Στιγμές, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς ο Ιωνικός στις στατικές φάσεις αμύνεται με man to man κι όχι με ζώνη. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι αποτελούν ένα ζήτημα, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.
-Η χαμηλή παραγωγικότητα: Μόλις ένα τέρμα σημείωσε τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές ο Ιωνικός, φτάνοντας συνολικά τα δύο στο πρωτάθλημα. Το μοτίβο, μάλιστα, επαναλήφθηκε: Ο Τουράμ την ασίστ, με τον… αρτίστα Άοσμαν να τελειώνει ιδανικά τη φάση.
Οι νεοφώτιστοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της στατιστικής κατηγορίας με τις τελικές προσπάθειες (30). Η… εύκολη λύση είναι να κατηγορηθεί ο σέντερ φορ της ομάδας (εν προκειμένω ο Τουράμ). Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αφενός ο Βραζιλιάνος επιθετικός προσφέρει τρομερή βοήθεια εκτός κουτιού (υποδοχή και σπάσιμο μπάλας, πρέσινγκ κτλ. -στοιχεία σημαντικά για τη δημιουργία-), αφετέρου είναι ευθύνη όλου του συνόλου το πώς θα τροφοδοτηθεί ορθότερα μέσα στην αντίπαλη περιοχή (είχε μόλις τρεις τελικές στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια).
Οι Νικαιώτες γνωρίζουν ότι πρέπει να φέρνουν πιο γρήγορα, πιο σωστά και πιο πολλές φορές την μπάλα στα αντίπαλα καρέ, φορτώνοντάς τα παράλληλα και με περισσότερους παίκτες. Εξάλλου, εκεί στοχεύουν να επικεντρώσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα.
Θετικά:
-Άμυνα σε σετ παιχνίδι: Μπορεί οι στατικές φάσεις να αποτελούν, μέχρι στιγμής, τρωτό σημείο στο παιχνίδι του Ιωνικού, ωστόσο η αμυντική λειτουργία του συνόλου του Δημήτρη Σπανού σε... κανονική ροή λειτούργησε εξαιρετικά στο μεγαλύτερο μέρος των πέντε πρώτων αγωνιστικών, στις τρεις εκ των οποίων κράτησε και το «μηδέν».
Οργάνωση στα μετόπισθεν, ντουμπλαρίσματα, πρέσινγκ και καλό κλείσιμο των χώρων είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που παρουσίασε. Λόγω των προαναφερθέντων, οι αντίπαλες ομάδες αρκετές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε μακρινές μεταβιβάσεις προς την «καρδιά» της περιοχής των νεοφώτιστων. Εκεί, όμως, που δεσπόζει το δίδυμο Τσιγκρίνσκι-Σάντσες, που έχει δέσει αρμονικά και το οποίο καθαρίζει την τεράστια πλειονότητα τέτοιων προσπαθειών.
Η επικείμενη απουσία του πολύπειρου Ουκρανού στόπερ -ο οποίος τραυματίστηκε κόντρα στη Λαμία (αναμένεται το αποτέλεσμα της μαγνητικής, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θλάση και απουσία ενός μήνα)- είναι σίγουρα τεράστια. Βέβαια, από την άλλη, ο Νίκος Βαφέας, στο ένα ημίχρονο που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει, το έπραξε πετυχημένα, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το ψηλό παιχνίδι.
Από εκεί και πέρα, το πρέσινγκ που εφαρμόζει το σύνολο του Σπανού δεν το βοηθά μόνο στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και στη δημιουργία ευκαιριών, μέσω της ανάκτησης της μπάλας και της γρήγορης επιθετικής μετάβασης, την οποία θέλει να βλέπει από την ομάδα του ο 52χρονος τεχνικός. Εξάλλου, έτσι προήλθε και το τελευταίο γκολ, ενώ και σε εκείνο κόντρα στον Άρη προηγήθηκε μια πίεση και διεκδίκηση από τον Τουράμ, πριν στρωθεί η μπάλα στον Άοσμαν (οι δύο τους σημειώνουν εξαιρετικές συνεργασίες μέχρι στιγμής).
-Τα βήματα που μετρά στην επιθετική ανάπτυξη: Ο αριθμός των 30 τελικών σε πέντε αγώνες είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη δείχνει ότι οι έντεκα εξ αυτών δημιουργήθηκαν στην τελευταία αναμέτρηση με τη Λαμία στη Νεάπολη και με τους γηπεδούχους, μάλιστα, να αγωνίζονται με παίκτη λιγότερο από το 19', λόγω της αποβολής του Ντάλσιο.
Εν μέρει στο ματς με τον ΠΑΣ και κατά κύριο λόγο από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Απόλλωνα, οι παίκτες του Δημήτρη Σπανού άρχισαν να εφαρμόζουν αυτό που ο Έλληνας τεχνικός ήθελε να δει επί χόρτου στην προαναφερθείσα τριάδα παιχνιδιών: Την ομάδα του να κρατά μπάλα, να την κυκλοφορεί και να δημιουργεί καταστάσεις. Το έκανε κατά βάση από τα άκρα είτε με σέντρες και 1vs1, είτε με αλλαγή παιχνιδιού, ύστερα από δημιουργία υπεραριθμιών.
Βέβαια, κομβική σημασία στην επιθετική ανάπτυξη μιας ομάδας έχουν τα εξτρέμ της και ο Ιωνικός είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τραυματισμών σε αυτήν τη σειρά.
Με την πολύμηνη απουσία του Θεοδόση Μαχαίρα (υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού στα τέλη του περασμένου Αυγούστου) να είναι δεδομένη, οι «κυανόλευκοι» στερήθηκαν των υπηρεσιών και του Ρεϊνάλντο Λένις (θλάση πρώτου βαθμού στο παιχνίδι με τον Άρη), ενώ και ο Τζέρσον Καμπράλ αγωνίστηκε με ελάχιστες προπονήσεις απέναντι σε Απόλλωνα και Λαμία. Μοναδικός καθαρόαιμος εξτρέμ που ήταν πάντα ετοιμοπόλεμος, ο Λευτέρης Ματσούκας, με τον Σπανό να επιστρατεύει πολλάκις τους Άοσμαν και Ντάλσιο για τα άκρα.
Να σημειωθεί ότι στις τάξεις των νεοφώτιστων αποτελεί ειλημμένη απόφαση η κίνηση για εξτρέμ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.
-Ο χαρακτήρας που έδειξε και οι παρεμβάσεις του Σπανού από τον πάγκο: Αυτή η τριάδα αγώνων αφήνει θετικό πρόσημο για τον Ιωνικό και σε ό, τι αφορά την αντίδραση του όταν το ματς δεν κυλούσε όπως είχε σχεδιάσει. Κάτι που αποδείχθηκε (σε μικρότερο βαθμό) στη Ριζούπολη, όπου μετά από ένα αρκετά κακό πρώτο ημίχρονο, βγήκε στο δεύτερο χωρίς να είναι «ψαρωμένος». Κυρίως, όμως, στην αναμέτρηση με τη Λαμία, όπου δεν τον… πήρε από κάτω η αποβολή στο 19', κάνοντας μάλιστα εν συνεχεία το καλύτερό του παιχνίδι από την αρχή της σεζόν (μαζί με το πρώτο μισάωρο με την ΑΕΚ).
Σίγουρα, για τα παραπάνω καταλυτικές ήταν και οι παρεμβάσεις του προπονητή του από τον πάγκο, ο οποίος σε αμφότερες τις περιπτώσεις επιδόθηκε σε κινήσεις-ματ με αλλαγή σχηματισμού. Συγκεκριμένα, με τον Απόλλωνα γύρισε το σύστημα από 4-2-3-1 σε 4-1-4-1 (4-3-3) και με τη Λαμία (μετά την κόκκινη) από 4-4-1 σε 4-3-2, με την ταυτόχρονη είσοδο του Μάναλη.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.