Η κανονική διάρκεια της σεζόν στη Super League 1 ολοκληρώθηκε και η έναρξη των Playoffs/Playouts είναι προ των πυλών.

Κατά γενική ομολογία, παρακολουθήσαμε ένα από τα καλύτερα εγχώρια πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, με πολλούς πρωταγωνιστές -τους σημαντικότερους εκ των οποίων ξεχώρισε το sport-fm.gr στην καλύτερη ενδεκάδα της κανονικής περιόδου. Ωστόσο, η κριτική δεν έχει μόνο θετική χροιά, αλλά και αρνητική.

Εξ ου και σας παραθέτουμε την αντίστοιχη ενδεκάδα με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της κανονικής διάρκειας. Σημαντική διευκρίνηση: Οι όποιες επιλογές δεν αφορούν «κακούς» παίκτες, αλλά εκείνους που κατά βάση δεν ανταπέδωσαν τις προσδοκίες.

Τερματοφύλακας: Ντιέγκο Ροντρίγκες



Το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε τον «εκλεκτό» του Παναιτωλικού για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ. Άρχισε τη σεζόν με πέντε σερί εμφανίσεις στη Super League 1, στις οποίες δέχτηκε επτά τέρματα. Έκτοτε… αγνοείται, έχοντας μόνο κάποιες σποραδικές εμφανίσεις στο Κύπελλο, με τον Νίκο Μελίσσα κι εν συνεχεία τον Γιάννη Ανέστη να παίρνουν τα γάντια του βασικού. Έπαιξε στα… ίσα τη συμμετοχή του στην ενδεκάδα με τον Ντένις του Άρη, που επίσης απογοήτευσε. Έτσι κι αλλιώς, οι επιλογές δεν ήταν και πολλές μιας και οι πορτιέρε σχεδόν όλων των ομάδων πραγματοποιούν τουλάχιστον μεστή σεζόν.

Δεξί στόπερ: Λούκας Τέιλορ



Η αλήθεια είναι ότι ο δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με τρεις ασίστ. Παρόλα αυτά, το βασικό ζητούμενο για κάθε αμυντικογενή παίκτη είναι η ανασταλτική του συμπεριφορά, ένας τομέας στον οποίον δεν παίρνει καθόλου καλό βαθμό ο Βραζιλιάνος οπισθοφύλακας. Στις περισσότερες εκ των δέκα συνολικά εμφανίσεών του στο πρωτάθλημα αποτέλεσε το αδύναμο σημείο της αμυντικής γραμμής του «δικεφάλου του Βορρά». Δεν κατάφερε να αφομοιώσει τακτικά το πλάνο της ομάδας του, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στις λανθασμένες τοποθετήσεις του, καθώς και στις μπαλιές που έτρωγε στην πλάτη του. Αποτέλεσμα αυτών να «κυκλώνεται» συχνά από τον εκάστοτε αντίπαλο προπονητή.



Κεντρικό στόπερ: Όγκνιεν Βράνιες



Αρκετά κοινά στοιχεία με την περίπτωση Τέιλορ. Υπό την έννοια του ότι ο Βράνιες τα πήγε εξαιρετικά στο επιθετικό κομμάτι (τρία τέρματα), όμως ένας στόπερ εξετάζεται και κρίνεται κατά βάση για την ανασταλτική του συμπεριφορά. Πόσω μάλλον, όταν έχει αποκτηθεί για να αποτελέσει τον ηγέτη της άμυνας. Κάτι που δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση ο άσος της ΑΕΚ. Ο Βόσνιος στόπερ δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη της πρωταθληματικής σεζόν για την «Ένωση» (2017/18). Έχοντας αργές -για τα δεδομένα του- αντιδράσεις, έχει εκτεθεί πολλάκις. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο σ' αυτό έχει παίξει και το ότι δεν έχει «κουμπώσει» αγωνιστικά με τον έτερο θεωρητικά βασικό στόπερ για τον «δικέφαλο», Γιώργο Τζαβέλλα.



Αριστερός στόπερ: Κυριάκος Παπαδόπουλος



Αποτέλεσε μία από τις σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις του Ατρομήτου το περασμένο καλοκαίρι. Το βιογραφικό του φάνταζε ιδανικό για να ηγηθεί της άμυνας των Περιστεριωτών. Τομέας, στον οποίο -όπως και ο Βράνιες- δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει. Αντίθετα, ήταν μέρος της συνολικά κάκιστης ανασταλτικής λειτουργίας που είχε η ομάδα του στο πρώτο μισό της σεζόν. Μάλιστα, κάπου-κάπου φάνηκε να… ραγίζει και το γυαλί με το κλαμπ. Ωστόσο, πλέον, έχει επανέλθει και ευελπιστεί τόσο εκείνος, όσο και οι άνθρωποι του Ατρομήτου να επιστρέψει και στα γνωστά αγωνιστικά του στάνταρ.

Δεξί χαφ: Χουάν Ιτούρμπε



Τη θέση -δυστυχώς γι' αυτούς και την ομάδα τους- διεκδίκησαν επί ίσοις όροις δύο παίκτες του Άρη. Χουάν Ιτούρμπε και Ματέο Γκαρσία. Αμφότεροι απογοήτευσαν, αλλά -βάσει βιογραφικού, προσδοκιών και αριθμών- το «χρυσό βατόμουρο» θα πάει στον πρώτο. Νωθρός από το ξεκίνημα της σεζόν, ο Παραγουανός εξτρέμ αγωνιζόταν συνήθως ως αλλαγή βοηθώντας ελάχιστα τους Θεσσαλονικείς (1 γκολ/1 ασίστ). Εσχάτως, βέβαια, έχει πραγματοποιήσει ενθαρρυντικές εμφανίσεις, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να… παραγράψουν τα κακώς κείμενά του. Η ποιότητά του είναι αδιαπραγμάτευτη, απλώς χρειάζεται μεγαλύτερη διάρκεια.



Αμυντικό χαφ: Νταμιέν Λε Ταλέκ



Οι φίλοι της ΑΕΚ του έχουν σύρει τα εξ' αμάξης. Ωστόσο, ίσως και να «πληρώνει» παραπάνω απ' όσα του αναλογούν, καθώς αποκτήθηκε επί Βλάνταν Μιλόγεβιτς προκειμένου να αγωνιστεί ως αμυντικό μέσος στο 4-1-4-1 που σχεδίαζε ο Σέρβος τεχνικός. Σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα, με αποτέλεσμα -σε συνάρτηση με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των συμπαικτών του στα χαφ- να εκτίθεται σε αρκετούς τομείς, κυρίως στο αμυντικό τρανζίσιον. Παράλληλα, έδειχνε να αδυνατεί να βοηθήσει στο χτίσιμο των επιθέσεων. Σίγουρα, δεν φταίει εκείνος που δεν ήταν ο παίκτης που ονειρεύονταν οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» για την εν λόγω θέση, αλλά θα μπορούσε να είχε προσφέρει περισσότερα. Κι όλα αυτά ενώ άρχισε ενθαρρυντικά τη σεζόν στη Super League 1 με γκολ στο εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στον Ιωνικό.



Κεντρικό χαφ: Βικίντας Σλίβκα



Πληρώνει το… μάρμαρο της εξαιρετικής πρώτης του σεζόν (2020/21) με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, η οποία μεγάλωσε τις προσδοκίες εν όψει της επόμενης. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κινήθηκε στη γενικότερη μετριότητα που έδειξε η ουραγός «Ελαφρά Ταξιαρχία». Ο διεθνής Λιθουανός χαφ δεν μπόρεσε να βγει μπροστά, ώστε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στον άξονα της ομάδας του. Στοιχείο, άλλωστε, που είχε δείξει κατά κόρον πέρυσι. Μέσα σ' όλα δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο γκολ ή ασίστ, εάν και δεν είναι το βασικό κριτήριο που εξετάζεται για τη θέση του. Όπως και να έχει, πρόκειται για πολύ καλό ποδοσφαιριστή.

Αριστερό χαφ: Χένρι Ονιεκούρου



Δεν είναι -μόνο- ότι το περασμένο καλοκαίρι δόθηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ από τον Ολυμπιακό για την απόκτησή του και μέχρι στιγμής έχει «κουλούρια» στις στατιστικές κατηγορίες των γκολ και των ασίστ στο πρωτάθλημα. Στις περισσότερες αναμετρήσεις είναι… άφαντος, ενώ και στις λίγες που δεν συμβαίνει αυτό, δεν έχει ουσία στο παιχνίδι του. Τον έχουν «στιγματίσει» τα κάκιστα τελειώματα και οι κακές αποφάσεις μέσα στους αγώνες, ενώ συνήθως… αγνοείται για ένα ημίχρονο.



Επιτελικός χαφ: Ματέους Βιτάλ



Άρχισε καλά τη σεζόν, ωστόσο κι αυτός κάπου… χάθηκε. Είναι δεδομένο ότι έχει ποιοτικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία εξάλλου και τον είχαν αναγάγει το περασμένο καλοκαίρι ως μια σημαντική μεταγραφική κίνηση για τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά, τα φτωχά στατιστικά του στη Λίγκα (1 γκολ / 1 ασίστ) αντικατοπτρίζουν τη συνολική του παρουσία. Δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ο Βραζιλιάνος άσος, παρότι πήρε ευκαιρίες. Σταδιακά άρχισε να πέφτει η απόδοσή του, ενώ έβγαλε και κούραση (καθότι ήρθε ενεργός από φουλ σεζόν με την Κορίνθιας). Μάλιστα, παρότι βιρτουόζος, φάνηκε να τον «μαθαίνουν» οι αντίπαλοι, την ίδια στιγμή που δείχνει να… μασά και στην κλωτσιά.



Φορ: Μάικ φαν Ντάινεν



Όσο και να το αφήναμε στην άκρη στις προηγούμενες περιπτώσεις, εν προκειμένω δεν γίνεται. Ο επιθετικός του ΟΦΗ ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια της σεζόν χωρίς να έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία. Μάλιστα, πήρε πολλές ευκαιρίες, έχοντας 20 συμμετοχές. Κι όλα αυτά, ενώ οι Κρητικοί είναι από τις ομάδες με σημαντική παραγωγή φάσεων. Η αφλογιστία του ανάγκασε τον ΟΦΗ να κινηθεί για την απόκτηση του Λουίζ Φελίπε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τον Βραζιλιάνο φορ να έχει προλάβει να πετύχει ήδη τρία τέρματα σε έξι εμφανίσεις του.



Φορ: Αμπουμπακάρ Καμαρά



Χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που μπαίνει στη λίστα (ενδεκάδα) ελέω των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για το πρόσωπό του. Άλλωστε 3,5 εκατ. ευρώ είναι αυτά. Τόσα χρειάστηκαν για να τον αποκτήσει ο Άρης από τη Φούλαμ, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν πάρει ελάχιστα πίσω βάσει των όσων επένδυσαν. Ο Μαυριτανός φορ ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με έξι γκολ (και δύο ασίστ), ωστόσο τα μισά εξ αυτών ήταν από την άσπρη βούλα. Φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το μεγάλο φετινό πρόβλημα των «κιτρίνων», δηλαδή τη -δυσανάλογη της παραγωγής ευκαιριών- ολοκλήρωση των φάσεων.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube