Η Πέτρα Κέλυ, μια Γερμανίδα ακτιβίστρια και οικολόγος είχε πει κάποτε πως «αν υπάρξει μέλλον θα είναι πράσινο». Αυτό πασχίζει να καταφέρει η Forest Green, μια ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα στην Αγγλία που προσπαθεί να αλλάξει το άθλημα και να το κάνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γράφει, ο Γιώργος Σπανομανώλης

Το σύνθημα της είναι «Βιωσιμότητα στον αθλητισμό, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού» και εκτός από σλόγκαν αποτελεί και τρόπο ποδοσφαιρική ζωής για την μικρή και κατά τα άλλα ασήμαντη Forest Green, μια μικρή ερασιτεχνική ομάδα στην Αγγλία που πασχίζει να αποδείξει ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από άθλημα και η ίδια κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική ομάδα.

Η ιστορία της Forest Green που εδράζει στην Νοτιοδυτική Αγγλία και αγωνίζεται στη National League ξεκινάει το μακρινό 1889 όμως η αλλαγή φιλοσοφία της που την έκανε πιο φιλική στο περιβάλλον ανάγεται στο 2011.

Ήταν τότε που ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της διάλυσης την ανέλαβε ο Ντέιλ Βάινς, ο επικεφαλής της «Ecotricity» της πρώτης «πράσινης» εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Μέσω της Forest Green, ο 54χρονος πλέον επιχειρηματίας, αποφάσισε να «διαφημίσει» το όραμα του και να προβάλει το μήνυμα μιας διαφορετικής, πιο πράσινης και οικολογικής ζωής.



«Το ποδόσφαιρο και το περιβάλλον, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός» θα πει σε κάποια δήλωση του ο ισχυρός άνδρας των «πράσινων» - όνομα και πράγμα – και έκτοτε θα αποφασίσει να μην μείνει στα λόγια, αλλά με έργα και ουσία, να κάνει το περίεργο όνειρό του πραγματικότητα.

Ένα γήπεδο φιλικό προς το περιβάλλον

Η Forest Green έχει έδρα το «New Lawn» και μπορεί με περηφάνια να καυχιέται για το πρώτο οικολογικό γήπεδο στον πλανήτη.

Στην βορειοδυτική πλευρά του γηπέδου που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 5.000 θεατές, δεσπόζει το σύνθημα της ομάδας. «Βιωσιμότητα στον αθλητισμό, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού».



Αυτό ακριβώς συμβαίνει στους «πράσινους» και το γήπεδο τους από τον Ιούνιο του 2011, όταν η έδρα της ομάδας άρχισε να γίνεται... οικολογική.

Στην οροφή του σταδίου υπάρχουν 180 ηλιακοί συλλέκτες οι οποίοι παράγουν το 10% της ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου σε θέρμανση, φωτισμό και ζεστό νερό.



Το 2012 παρουσίασε ένα ρομπότ «κηπουρό», το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια και κουρεύει οικολογικά με τη χρήση GPS το γκαζόν του γηπέδου το οποίο είναι επίσης οργανικό και συντηρείται με φυσικά και όχι χημικά λιπάσματα.



Παράλληλα στο γήπεδο συλλέγονται τα βρόχινα ύδατα τα οποία συντελούν στο πότισμα του αγωνιστικού χώρου, ενώ το γρασίδι που κουρεύεται δίνεται στους αγρότες της περιοχής για να το χρησιμοποιούν ως φυσικό λίπασμα, ενώ οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μετατραπεί σε βιότοπο.

Για τους παραπάνω λόγους το γήπεδο της Forest Green έχει κερδίσει διεθνές βραβείο για την περιβαλλοντική και οικολογική λειτουργία του.





Τέρμα το... «βρώμικο»

Πλέον η Forest Green προσπαθεί να καινοτομήσει και στο πεδίο της διατροφής, καταργώντας το «βρώμικο» από τους εντός έδρας αγώνες της.

Ήδη από το 2011 έχει καταργηθεί το κόκκινο κρέας από τα κυλικεία του γηπέδου, αλλά πλέον η ομάδα πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα.

Στο κυλικείο του γηπέδου δεν θα πωλούνται fast food προϊόντα και καθόλου κρέας, αλλά μόνο βιολογικά vegan τρόφιμα και σνακ, που θα σερβίρονται σε παίκτες και ποδοσφαιριστές.

Τα λουκάνικα, οι πίτες και οι άλλες «γηπεδικές» συνήθειες των Άγγλων απορρίπτονται και οι οπαδοί της ομάδας κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών θα καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και προϊόντα χωρίς συντηρητικά, μετά από απόφαση της διοίκησης.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube