Από τη μία το πέναλτι που δόθηκε στην Αγγλία και στον Στέρλινγκ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Δανούς και ουδέτερους και από την άλλη, η εμφάνιση της Ιταλίας στον ημιτελικό κόντρα στην Ισπανία, με τους «ατζούρι» να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό με μεγάλη δόση τύχης.
Αποδόθηκε τελικά δικαιοσύνη με το ζευγάρι Αγγλία-Ιταλία στο φετινό Euro;
Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα και οι απαντήσεις φυσικά και διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κυρίως για την παρουσία της Αγγλίας, που εκτός από την κατηγορία της διαιτητικής εύνοιας, εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ουσιαστικά ήταν η γηπεδούχος του τουρνουά.
Το sport-fm.gr παρουσιάζει 10 λόγους για τους οποίους το Αγγλία-Ιταλία είναι το πραγματικά δίκαιο ζευγάρι του φετινού τελικού, από το οποίο μάλιστα δεν προκύπτει το τεράστιο φαβορί, παρά το γεγονός ότι τα «τρία λιοντάρια» παίζουν στο «Γουέμπλεϊ».
1. Αήττητο σερί μηνών
Από τη στιγμή που ψάχνει κανείς τις δύο καλύτερες ή πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη, τότε η Αγγλία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις. Από τη μία είναι η Αγγλία, που στα τελευταία 34 παιχνίδια της έχει μόλις τέσσερις ήττες και 27 νίκες, ενώ η Ιταλία έχει σπάσει τα κοντέρ, μετρώντας 33 ματς σερί χωρίς ήττα εκ των οποίων τα πέντε έληξαν ισόπαλα. Σε ό,τι αφορά στο τουρνουά και οι δύο ομάδες συνεχίζουν απτόητες και χωρίς να έχουν ηττηθεί, παρά το γεγονός ότι είχαν βαθμολογικά αδιάφορα ματς στον όμιλο.
2. Η άμυνα φέρνει τίτλους
Η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Κάπως έτσι το έχουν σκεφτεί οι Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Ρομπέρτο Μαντσίνι για την εθνική Αγγλίας και Ιταλίας αντίστοιχα. Τα «τρία λιοντάρια» έχουν δεχθεί μόλις ένα τέρμα στο τουρνουά κι αυτό με το τρομερό φάουλ του Ντάμσγκααρντ. Βέβαια, τυπικά και βάσει κανονισμών, ούτε αυτό θα έπρεπε να μετρήσει, αφού στο τείχος της Αγγλίας υπήρχαν παίκτες της Δανίας, κάτι που απαγορεύεται. Γενικότερα, πριν από το τέρμα των Δανών, το προηγούμενο γκολ που είχαν δεχθεί ήταν στις 31 Μαρτίου από την Πολωνία. Η Ιταλία έχει δεχθεί τρία γκολ, το ένα με πέναλτι από το Βέλγιο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το τέρμα της Αυστρίας, το προηγούμενο γκολ που είχε δεχθεί ήταν στις 14/10/20! Με άλλα λόγια, 12 σερί 90 λεπτά χωρίς να παραβιαστεί η εστία της.
3. Αγγλία καλύτερη σε όλα
Εξι ματς έχει δώσει συνολικά η Αγγλία σε αυτό το Euro και μπορεί στο μοναδικό που ενθουσίασε επιθετικά να ήταν αυτό κόντρα στην Ουκρανία, αλλά σε κανένα δεν υστέρησε από την αντίπαλό της, ακόμα και κόντρα στη Δανία με «soft penalty». Άρα σε ένα τουρνουά σε σειρά αγώνων, τα «τρία λιοντάρια» δίκαια έφτασαν μέχρι τον τελικό.
4. Η εξαιρετική ανανέωση της Ιταλίας
Ακόμα και οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν πίστευαν ότι μπορεί η ομάδα τους να φτάσει τόσο μακριά στο Euro, πόσω μάλλον σε έναν τελικό μέσα στο «Γουέμπλεϊ». To… χαστούκι που δέχθηκαν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, τους υποχρέωσε σε ριζική ανανέωση και κυρίως σε μείωση του «μπλαζέ» ύφους που παρουσίασαν μέχρι τότε. Η δουλειά του Ρομπέρτο Μαντσίνι επιβραβεύθηκε, καθώς μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μπόρεσε να ανατρέψει κυρίως το αρνητικό κλίμα στις τάξεις της ομάδας.
5. Το πλάνο της Αγγλίας επιβραβεύθηκε
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανέλαβε συμπτωματικά την εθνική Αγγλίας, καθώς ο Σαμ Αλαρντάις αποχώρησε για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με το αγωνιστικό. Αρχικά, ήταν υπηρεσιακός, αλλά ανέλαβε κανονικά λίγους μήνες αργότερα. Το πλάνο ήταν η ανανέωση και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας και οι στόχοι οι εξής: Ημιτελικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, Τελικός στο Euro 2020 και κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μέχρι στιγμής όλα πάνε ακριβώς όπως τα σχεδίασαν.
6. Ευκαιρίες σε όλους
Στην Ελλάδα το έχουμε δει πολλές φορές και ισχύει και σήμερα. Αν ένας παίκτης δεν αγωνίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες, τότε η Εθνική ομάδα είναι απαγορευμένο όνειρο, ειδικά για να έχει έναν κανονικό ρόλο. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για ομάδες με πλάνο κι όχι για την Εθνική των τελευταίων χρόνων, Ρομπέρτο Μαντσίνι και Γκάρεθ Σαουθγκέιτ αποτελούν την επιτομή της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο πρώτος έχει επιλέξει παίκτες από Τορίνο, Σασουόλο, Φιορεντίνα και αρκετούς νεαρούς σε ηλικία, ενώ ο δεύτερος έχει στο ρόστερ του επιλογές από Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Μπρομ, Άστον Βίλα, Μπράιτον, Γουλβς, Γουέστ Χαμ, Λιντς και Έβερτον. Οι επιλογές τους δικαιώνονται.
7. Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο
Αν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν τρεξίματα και δυνάμεις, τότε αυτομάτως η πιθανότητα επιτυχίας απομακρύνεται. Οι δύο ομάδες το έχουν αντιληφθεί και αποτελούν από τα κορυφαίο σύνολα στο τουρνουά σε πρέσινγκ και αντοχές. Συγκεκριμένα, επτά παίκτες των δύο ομάδων βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα με τα περισσότερα χιλιόμετρα, με τον Ζορζίνιο να έχει 72,3 χλμ. και τον Κάλβιν Φίλιπς 67,3, έχοντας όμως 40 λεπτά λιγότερα.
8. Τους αξίζουν περισσότερα
Μπορεί η Αγγλία να μην έχει Euro, αλλά και η Ιταλία έχει μόλις ένα κι αυτό το 1968, όταν η διοργάνωση ήταν μόνο με ημιτελικούς και τον τελικό και μάλιστα μέσα στην έδρα της. Κάτι θυμίζει η συγκεκριμένη ιστορία…. Είναι γεγονός όμως ότι βάσει των όσων έχουν προσφέρει ως ποδοσφαιρικές σχολές, η ιστορία τους χρωστά περισσότερους τίτλους ειδικά σε επίπεδο Euro.
9. Γηπεδούχος; Ε και…
Μία από τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί σε βάρος της Αγγλίας είναι ότι ουσιαστικά ήταν η γηπεδούχος του τουρνουά. Βέβαια, εκτός από το ότι ήταν γνωστό το πρόγραμμα εδώ και χρόνια, τα «τρία λιοντάρια» έφτιαξαν και μόνοι τη μοίρα τους. Πλην των ομίλων, που έπαιξε ως γηπεδούχος, όπως και η Ιταλία, κατάφερε να τερματίσει πρώτη, που ήξερε ότι την οδηγούσε στη διαδρομή με το «Γουέμπλεϊ» εκτός από ένα ματς, αυτό του προημιτελικού. Άλλωστε, όπως απέδειξαν Κροατία και Τσεχία, κάθε άλλο παρά βατοί αντίπαλοι ήταν. Επιπλέον, κάθε διοργάνωση διεξάγεται σε μια χώρα, όπως συνέβη με τη Γαλλία (2016), Πορτογαλία (2004), Βέλγιο και Ολλανδία (2000), Αγγλία (1996) κλπ.
10. Ιταλία, γιατί έχει τον παίκτη που της άλλαξε φιλοσοφία
Ο λόγος για τον Ζορζίνιο. Βραζιλιάνικες ρίζες, γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στην Ιταλία. Ήταν ο παίκτης που χρειαζόταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι για να κάνει την Ιταλία πιο ελκυστική και αυτό συμβαίνει. Αποτελεί ίσως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του τουρνουά, ειδικά στη θέση του και έχει την ευκαιρία μετά το Champions League να κατακτήσει και το Euro. Αυτομάτως ο Ζορζίνιο γίνεται ένας υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα». Γιατί όχι;