Εάν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος για να ζουν οι Άγγλοι, αυτός είναι να δουν την χώρα τους πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θα θυσίαζαν τον οποιοδήποτε τίτλο της αγαπημένης του ομάδας μπροστά στο συναίσθημα της διεθνούς διάκρισης. Φαίνεται όμως ότι ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν συμμερίζεται τη συγκεκριμένη επιθυμία των συμπατριωτών του και τους βάζει εμπόδια!

Ακούσια βέβαια, αφού δεδομένα είναι από τους λίγους εάν όχι ο μοναδικός που έχει οδηγήσει τα «λιοντάρια» τόσο κοντά στο τρόπαιο. Βλέπε Euro 2021. Μαζί του η πιο ποδοσφαιρική χώρα του πλανήτη μπορεί να ονειρεύεται την κορυφή. Μέχρι και πριν την έναρξη του τουρνουά στη Γερμανία. Διότι σε δύο παιχνίδια, απέναντι σε Σερβία και Δανία η απόδοση είναι κάτω του μετρίου. Οι προσδοκίες αντί να αυξάνονται, μειώνονται.

Αιτία; Ο 53χρονος προπονητής. Ο ίδιος που «άναψε» τη σπίθα της πίστης, ο ίδιος ακολουθεί ένα δρόμο που όπως φαίνεται θα βγάλει σε αδιέξοδο. Το πρώτο δείγμα απέναντι στους Μίγιατ Γκατσίνοβιτς και Αντρίγια Ζίβκοβιτς δεν ήταν ούτε θετικό, ούτε αρνητικό, γιατί ήρθε το απαιτούμε τρίποντο πρόκρισης. Το δεύτερο όμως απέναντι στην παρέα του Κρίστιαν Έρικσεν ήταν ξεκάθαρα αρνητικό και ταυτόχρονα ικανό να σηκώσει θύελλα κριτικής.



Μία εθνική Αγγλίας «πειραγμένη» στο μυαλό. Με αρκετή υπεροψία και κάπως αδιάβαστη στο παιχνίδι του αντιπάλου. Όχι τόσο σε δύναμη, όσο σε τακτική. Το γκολ ήρθε έπειτα από αδράνεια της άμυνας των Δανών, με τη μπάλα να κάνει το χατίρι στον Κέιν και να στρώνεται στα πόδια του για να σκόραρε εύκολα. Πέρα από αυτήν την περίεργη φάση, η μοναδική άλλη αξιόλογη ήταν το σουτ του Φόντεν στο δοκάρι.

Η έλλειψη συγκέντρωσης έκανε την εμφάνιση της σε συνδυασμό με την άνευ λόγου οπισθοχώρηση. Πότε έπαιξαν παιχνίδι σκοπιμότητας οι Άγγλοι από το 15ο λεπτό; Λάθη επί λαθών, χαμένες κατοχές, εύκολα λάθη και κακές τοποθετήσεις επέτρεψαν στους Δανούς να πάρουν μέτρα και να βρουν την ισοφάριση με τρόπο… αγγλικό. Πίεση ψηλά, μία - δύο πάσες, σουτ και γκολ.

Σε αυτό το επίπεδο τίποτα δεν είναι εύκολο, υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ομάδων, αν όμως ο Σάουθγκεϊτ έπρεπε να ξεκινήσει κάπως την τακτική ανάλυση του αντιπάλου όφειλε να σκεφτεί ότι 8/11 Δανούς ποδοσφαιριστές αγωνίζονται ή είχαν αγωνιστεί στην Premier League. Ουσιαστικά ήταν ένα βρετανικό ντέρμπι και η ανώτερη ποιοτικά Αγγλία δεν κατάφερε ούτε να το «διαβάσει», ούτε να το κερδίσει! Ίσα ίσα η παρέα των Χόιμπιεργκ – Έρικσεν – Χόιλουντ είχε περισσότερο στυλ αγγλικό. Με αντεπιθέσεις, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, δυναμικά μαρκαρίσματα μα περισσότερο από όλα ήταν παντού.



Το ατού των Ντέκλαν Ράις και Τζουντ Μπέλιγχαμ έγινε «όπλο» στα χέρια των αντιπάλων. Ειδικά ο παίκτης της Άρσεναλ έκανε ίσως το χειρότερό του παιχνίδι στη φετινή σεζόν. Έβλεπε τον Χόιμπιεργκ να καταπίνει χιλιόμετρα και να μοιάζει απροσπέλαστος έξω από την περιοχή του Σμάιχελ. Σαν να έβλεπε ο Ράις τον εαυτό του στον παίκτη της Τότεναμ και να μην μπορούσε να τον αντιμετωπίσει!

Εδώ «κολλάνε» δύο συνθήκες. Η πρώτη έχει να κάνει με τον Αλεξάντερ Άρνολντ. Ο δεξιός μπακ της Λίβερπουλ «βαφτίστηκε» εσωτερικός χαφ και πήρε θέση δίπλα στον Ράις για να υπάρχει στο παιχνίδι η ταχύτητα, η μακρινή μεταβίβαση και οι σέντρες. Υπήρχε όμως λόγος να επιλεγεί αυτός ο τρόπος παιχνιδιού την ώρα που στον πάγκο υπάρχει ο εξαιρετικός φέτος Κόνορ Γκάλαχερ; Ακόμη και τον συγκεκριμένο να μην εμπιστεύεται δεν νοείται να μην αγωνίζεται λεπτό ο MVP του φετινού πρωταθλήματος Κόουλ Πάλμερ! Μοιάζει προτιμότερο να έρθει πιο χαμηλά σε μέτρα ο Μπέλιγχαμ και να χριστεί βασικός ο επιτελικός της Τσέλσι.



Ο Κλοπ ήταν εκείνος που μετέφερε πρώτος τον Άρνολντ στα χαφ για ορισμένα παιχνίδια στη Λίβερπουλ, μόνο που ο Γερμανός είχε χρόνο να το δουλέψει μέσα από προπονήσεις και συνεχόμενα παιχνίδια. Σε μία διοργάνωση επτά αγώνων το μόνο που δεν υφίσταται είναι ο χρόνος βελτίωσης.

Η δεύτερη συνθήκη έχει να κάνει με τη δήλωση του Σάουθγκεϊτ μετά το τέλος του αγώνα στη Φρανκφούρτη. «Μου λείπει ο Κάλβιν Φίλιπς». Σαν να ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό και να παραδέχεται ότι δεν ήταν ικανός να αντικαταστήσει τον μέσο της Μάντσεστερ Σίτι. Έναν παίκτη που ναι μεν ταιριάζει άψογα στην συγκεκριμένη εθνική Αγγλίας, υπάρχει όμως τέτοιο υλικό που σχετικά εύκολα θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό του. Ο Μέινου είναι αυτός που περιμένει το νεύμα για να μπει στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Γκάρεθ ακύρωσε τις επιλογές του στην πρώτη «στραβή». Αυτό δεν είναι καλό σημάδι ενόψει συνέχειας. Θα πρέπει λοιπόν να… συμμορφωθεί και να δώσει στους συμπατριώτες του έναν λόγο να πιστέψουν στο «it’s coming home».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube