Ποδόσφαιρο γυναικών. Ένας όρος που «γιγαντώνεται» συνεχώς. Η προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων τα τελευταία χρόνια έχει αποτέλεσμα στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και τη διάδοση του ποδοσφαίρου γυναικών. Διεθνείς διοργανώσεις, Παγκόσμιο Κύπελλο και Champions League γυναικών έχουν καθιερωθεί και λαμβάνουν δικαίως την προβολή που αξίζουν.

Η ιστορία σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει το δρόμο. Έτσι έπραξε και σε αυτήν. Ελέω Χριστουγέννων ταξιδεύουμε στο χρόνο, 103 χρόνια πίσω. Οι μνήμες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου νωπές ακόμα και ο κόσμος σαφώς επηρεασμένος από το ιστορικό για την ανθρωπότητα γεγονός.

Το ποδόσφαιρο όμως εκεί «ατάραχο». Το ενδιαφέρον του κόσμου ακλόνητο. Δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 1920, στην Boxing Day, 68.000 κάτοικοι του Λίβερπουλ διέσχισαν το πάρκο Στάνλεϊ για να βρεθούν στο «Γκούντισον Παρκ», την έδρα της Έβερτον. 15.000 από αυτούς δεν είχαν εισιτήριο και φυσιολογικά έμειναν εκτός γηπέδου. Οι υπόλοιποι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης και να καταγραφούν ως ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών. Μέχρι πρόσφατα, αφού το ρεκόρ κατερρίφθει δις, μία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο «Γουέμπλεϊ» και τη δεύτερη στο ίδιο γήπεδο στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019. Ποιος ήταν ο περίφημος αγώνας με τα πρωτεία; Η απάντηση παρακάτω.

Η «γέννηση» των δύο ομάδων


Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες άντρες άφησαν πίσω κενές θέσεις εργασίας. Παράλληλα, «διαλύθηκαν» οι ποδοσφαιρικές ομάδες που απαρτίζονταν από εκείνους. Ο άμαχος πληθυσμός όμως που έμεινε πίσω είχε ανάγκη από θέαμα και αναζητούσε έναν τρόπο για να κρατήσει «ζωντανό» το άθλημα.



Τη λύση έδωσαν οι γυναίκες. Κάλυψαν τα κενά στα εργοστάσια και σχημάτισαν ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι περισσότερες εργάζονταν στην παραγωγή πυρομαχικών και μία από τις εταιρίες που δραστηριοποιούταν στο χώρο ήταν η Dick Kerr & Co, στο Πρέστον. Στο εργοστάσιό της δημιουργήθηκε και πήρε το όνομα η ομάδα των Dick Kerr Ladies. Πρώτο επίσημο ματς τα Χριστούγεννα του 1917 υπό το βλέμμα 10.000 ανθρώπων. Μέσα σε μία τριετία θεωρούταν η κορυφαία ομάδα της χώρας.

Για να μπορούν φυσικά να προσφέρουν θέαμα χρειάζονταν και έναν αντίπαλο. Μαζί με τις St Helen Ladies, που σχηματίστηκαν το 1919 στο Λίβερπουλ από κοπέλες επίσης στα πολεμοφόδια, «γέννησαν» τη μεγάλη κόντρα της εποχής. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1920 θα έδιναν έναν ιστορικό αγώνα με σκοπό την συγκέντρωση ποσού για τους τραυματίες του πολέμου.

Ο θρίαμβος των Dick Kerr Ladies


Η αναμέτρηση έλαβε χώρα στο «Γκούντισον Παρκ». Έδρα χωρίς επίσημη χωρητικότητα. Περισσότεροι από 50.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να περάσουν τις θύρες επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στις πρωταγωνίστριες. Ήταν τόσο δημοφιλείς που χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να μπουν στα αποδυτήρια. Σκηνές από το σήμερα έναν αιώνα πριν.

Η σέντρα έγινε από την Έλα Ρετφορντ των Dick Kerr, πασίγνωστη ηθοποιό εκείνων των ημερών. Η βασική σέντερ φορ της ομάδας, Φλόρι Ρέντφορντ, έχασε το τρένο για το Λίβερπουλ και έτσι η Τζένι Χάρις ανέλαβε μόνη της το δύσκολο έργο της επίθεσης. Ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ. Τη σκυτάλη πήρε η αρχηγός, Άλις Κέλ. Άφησε τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας στο δεύτερο ημίχρονο, προωθήθηκε στην επίθεση, πέτυχε ένα ασύλληπτο χατ – τρικ και υπέγραψε τη νίκη των Dick Kerr Ladies με 4-0. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή ήταν και η μοναδική ήττα στην ιστορία των St Helen Ladies!



Οι παίκτριες αμφότερων των ομάδων χειροκροτήθηκαν από το κοινό, αφού πέτυχαν τον μεγάλο φιλανθρωπικό στόχο. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, ο Λόρδος – Δήμαρχος του Λίβερπουλ τίμησε τις νικήτριες με ένα μετάλλιο, σε αναγνώριση των προσπαθειών τους να συγκεντρώσουν χρήματα για τους τραυματισμένους συμπολίτες τους. Το ποσό έφτασε τις 3.100 λίρες Αγγλίας, που τη σήμερον ημέρα αντιστοιχεί σε αξία 135.000 λίρες και αποτελεί ρεκόρ σε γυναικείο αγώνα!

Σε αντίθεση με το κοινό και τις ομάδες, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου θορυβήθηκε από την επιτυχία του εγχειρήματος και προέβη σε μία ακατανόητη απόφαση. Ένα χρόνο μετά το παιχνίδι, αντιλαμβανόμενη τη δημοτικότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου και με σκοπό να επαναφέρει το ανδρικό σε υψηλά στάνταρ, απαγόρευσε στις ομάδες γυναικών να χρησιμοποιούν τα γήπεδα της! «Ποινή» σε ισχύ για σχεδόν μισό αιώνα με την δικαιολογία ότι το άθλημα δεν ήταν για γυναίκες! Αυτόματα η λάμψη του γυναικείου ποδοσφαίρου άρχιζε να «ξεθοριάζει», όμως οι γυναίκες συνέχισαν απτόητες.



Παρά το ανεξήγητο «εμπάργκο» της Ομοσπονδίας, οι Dick Kerr Ladies συνέχισαν το φιλανθρωπικό τους έργο και από 1917 μέχρι και το 1965 συγκέντρωσαν περισσότερες από 180.000 λίρες, ήτοι 10 εκατομμύρια σήμερα! Έργο τεραστίων διαστάσεων αν αναλογιστεί κανείς το «φρένο» της FA. Στα μέσα της δεκαετίας του 70’ η καλύτερη γυναικεία ομάδα ever, με νίκες επί ανδρικών ομάδων, «διαλύθηκε» λόγω του μικρού αριθμού παικτών. Στο ίδιο μήκος κύμματος και το αντίπαλο δέος, που βοήθησε στην ενίσχυση των νοσοκομείων και των νοσηλευτών της πόλης.

Για την ιστορία, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ξανά μεταξύ τους στις 31 Μαρτίου του 1923. Οι St Helen Ladies πήραν εκδίκηση, επικρατώντας με 5-1 των Dick Kerr Ladies και έβαλαν τέλος στο νικηφόρο σερί 19 καταγεγραμμένων αγώνων μεταξύ τους.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube