Η δημιουργία της European Super League από τις ομάδες-κολοσσούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου απέτυχε εν τη γενέσει της, με το μαζικό ποδοσφαιρόφιλο αίσθημα να δικαιώνεται εμφατικά.

Μπορεί ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων να τέθηκε αναφανδόν ενάντια στην ύπαρξη μιας κλειστής λίγκας για τους «λίγους και πλούσιους», αλλά δεν έλειψαν και οι φωνές που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό επακόλουθο της παράλληλης με τα οικονομικά μεγέθη πορείας του σύγχρονου ποδοσφαίρου και δεν θα πρέπει να μας ξενίζει.

Βασικό επιχείρημα αυτών ήταν ότι οι 12 σύλλογοι που εξέδωσαν την ιδρυτική ανακοίνωση της ESL, συν τις Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν, είναι αυτοί που μονοπωλούν ούτως ή άλλως τις τελικές φάσεις του Champions League και το γοητευτικό στοιχείο της έκπληξης, που επικαλούνται οι «ρομαντικοί», έχει εκλείψει.

Επ' ευκαρία αυτού, ας δούμε αν όντως απουσιάζουν οι εκπλήξεις από τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις του Champions League, τα τελευταία 10 χρόνια, ή αν το ποδόσφαιρο επιτρέπει ακόμα τη γέννηση καινούριων δυνάμεων, κάτι που θα το απαγόρευε μια λίγκα με κλειστά συμβόλαια.

Σημείωση 1: Τα 14 μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν καταλάβει την τελευταία 10ετία τις 60 από τις συνολικά 80 θέσεις των προημιτελικών του Champions League, ήτοι ποσοστό 75% ή αλλιώς τις 3 στις 4 θέσεις.

Σημείωση 2: Εκτός των 14 «κολοσσών», θέση κοντά στους «μεγάλους» έχουν αποδείξει ότι δικαιούνται Ντόρτμουντ και Πόρτο, με τους Βεστφαλούς να έχουν την τελευταία 10ετία τέσσερις προκρίσεις τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά του Champions League (1 τελικό και 3 προημιτελικούς) και τους «δράκους» τρεις (3 προημιτελικούς). Από δύο προκρίσεις έχουν Μπενφίκα (2 προημιτελικούς) και Μονακό (1 ημιτελικό και 1 προημιτελικό).

Σεζόν 2011-12: ΑΠΟΕΛ, Μαρσέιγ, Μπενφίκα μέχρι τα προημιτελικά



Ο ΑΠΟΕΛ ήταν η μεγάλη έκπληξη της σεζόν 2011-12. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνονοβιτς ξεκίνησε από τον β' προκριματικό γύρο, προκρίθηκε στους ομίλους όπου κατέκτησε την πρώτη θέση και απέκλεισε στη φάση των «16» τη Λιόν. Στους «8» συνάντησε τη Ρεάλ Μαδρίτης που αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και η μεγαλύτερη έκπληξη στο Champions League τα τελευταία 10 χρόνια.



Στους προημιτελικούς εκείνης της περιόδου βρέθηκε ακόμη η Μαρσέιγ του Ντιντιέ Ντεσάν, παρά την κάκιστη πορεία της εκείνη τη χρονιά στη Ligue 1, στην οποία τερμάτισε στη 10η θέση. Οι Μασσαλοί αποκλείστηκαν στους «8» από την Μπάγερν Μονάχου του Γιουπ Χάινκες, που έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι.

Η νικήτρια του θεσμού, Τσέλσι, είχε αποκλείσει στους προημιτελικούς με συνολικό σκορ 3-1 την Μπενφίκα του Χόρχε Ζεσούς, η οποία είχε αφήσει έξω στη φάση των «16» τη Ζενίτ.

2012-13: Ντόρτμουντ στον τελικό - Γαλατασαράι, Μάλαγα μέχρι τα προημιτελικά



To 2012 o Γιούργκεν Κλοπ οδήγησε την πρωταθλήτρια Γερμανίας Ντόρτμουντ στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της και στην κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή της τον 21ο αιώνα. Εκεί ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου με 2-1.

Μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού έφτασαν επίσης η Γαλατασαράι και η Μάλαγα, με τους Ανδαλουσιάνους να είναι η έκπληξη της σεζόν.

Οι Ισπανοί κατάφεραν να φτάσουν για πρώτη φορά στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο και τους Ίσκο, Ζούλιο Μπαπτίστα, Χοακίν και Σαβιόλα στη σύνθεσή τους, έφτασαν μια ανάσα από τα ημιτελικά, αλλά η Ντόρτμουντ με δύο γκολ στις καθυστερήσεις του δεύτερου προημιτελικού τους «έκλεψε» την πρόκριση στα ημιτελικά. Έκτοτε δεν έχουν λάβει ξανά μέρος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ενώ βρέθηκαν μέχρι και την Segunda Division.



Στους «8» και στο εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης σταμάτησε και η εξαιρετική πορεία της Γαλατασαράι εκείνη τη σεζόν. Οι Τούρκοι, υπό τις οδηγίες του Φατίχ Τερίμ και με ηγέτες στο γήπεδο τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ είχαν αποκλείσει στη φάση των «16» τη Σάλκε, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο και με την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο.

2013-14: Ντόρτμουντ μέχρι τα προημιτελικά

Ακόμα μια εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία για τη Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ, που ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή της στον τελικό, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί, η ομάδα των Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Μάρκο Ρόις αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι, παρά το γεγονός ότι με δύο γκολ του Γερμανού μεσοεπιθετικού στο πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς με τους Ισπανούς, έφτασε κοντά στην ανατροπή του 3-0 του πρώτου αγώνα. Οι Μαδριλένοι κατέκτησαν στη συνέχεια τον τίτλο.



2014-15: Μονακό, Πόρτο μέχρι τα προημιτελικά



Εξαιρετική πορεία από τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ και την Πόρτο του Ζουλιέν Λοπετέγκι εκείνη τη σεζόν.

Οι Μονεγάσκοι, ένα χρόνο μετά την επάνοδό τους στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου και την κατάληψη της δεύτερης θέσης σε αυτό, έφτασαν μέχρι τους «8», αποκλείοντας στη φάση των «16» την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, με τον τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ηγέτη της επίθεσής τους. Στα προημιτελικά αποκλείστηκαν στις λεπτομέρειες (συνολικό σκορ 1-0) από τη Γιουβέντους.

Οι Πορτογάλοι απέκλεισαν στους «16» τη Βασιλεία, αλλά η πορεία τους σταμάτησε στη Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα, που τους απέκλεισε εύκολα με συνολικό σκορ 7-4 και συντρίβοντάς τους με 6-1 στο δεύτερο ματς στο Μόναχο.

2015-16: Βόλφσμπουργκ, Μπενφίκα μέχρι τα προημιτελικά



Η Βόλφσμπουργκ ήταν η έκπληξη της σεζόν 2015-16, αφού με την πρόκριση στους «8» του Champions League έφτασε στην κορυφαία στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας της, ένα χρόνο μετά την πορεία της μέχρι τους «8» του Europa League. Η ομάδα του Ντίτερ Χέκινγκ, με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια στη σύνθεσή της, συνάντησε στα προημιτελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης του νεοπροσληφθέντα Ζινεντίν Ζιντάν και στον πρώτο αγώνα στην έδρα της επικράτησε 2-0, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης. Στον επαναληπτικό ωστόσο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε χατ-τρικ για το 3-0 υπέρ των Μαδριλένων, που στέρησε από τους «λύκους» τα ημιτελικά.



Μέχρι τα προημιτελικά έφτασε εκείνη τη σεζόν και η Μπενφίκα του Ρουί Βιτόρια, η οποία αποκλείστηκε από τη Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα με 3-2 συνολικό σκορ.

2016-17: Μονακό μέχρι τα ημιτελικά - Λέστερ, Ντόρτμουντ μέχρι τα προημιτελικά



Εκείνη τη σεζόν η Λέστερ, ένα χρόνο μετά την έκπληξη τεραστίων διαστάσεων με την κατάκτηση της Premier League υπό τις οδηγίες του Κλαούντιο Ρανιέρι, έφτασε και στην κορυφαία στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας της με την παρθενική της παρουσία στους «8» του Champions League. O Iταλός προπονητής είχε απολυθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και ο Κρεγκ Σαίξπηρ είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας, η οποία στην Αγγλία «ξεφούσκωσε» και τερμάτισε στη 12η θέση μετά την πρωταθληματική σεζόν.

Με ηγέτες τους Βάρντι και Μαχρέζ, οι «αλεπούδες» απέκλεισαν στη φάση των «16» την Σεβίλλη, αλλά στα προημιτελικά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία με συνολικό σκορ 2-1 πέρασε στους «4».

Στην προημιτελική φάση εκείνης της σεζόν συναντήθηκαν επίσης η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ και η Ντόρτμουντ του Τόμας Τούχελ. Οι Μονεγάσκοι, με τον 18χρονο Εμπαπέ και τους Φαλκάο και Μπερνάρντο Σίλβα στη σύνθεσή τους, πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά, στην πιο πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία τους μετά τον τελικό του 2004. Οι Γάλλοι νίκησαν και στους δύο προημιτελικούς την ομάδα των Παπασταθόπουλου, Καγκάβα και Ομπαμεγιάνγκ.



Η Μονακό αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι με συνολικό σκορ 4-1.

2017-18: Ρόμα μέχρι τα ημιτελικά

Η Ρόμα πέτυχε τον άθλο της πρόκρισης επί της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά εκείνης της σεζόν, παρά το γεγονός ότι είχε ηττηθεί με 4-1 στον πρώτο προημιτελικό στο «Καμπ Νου». Η ομάδα του Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο επικράτησε 3-0 στη ρεβάνς του «Ολίμπικο», με τον Κώστα Μανωλά να πετυχαίνει το «χρυσό γκολ» στο 82' του αγώνα.



Ωστόσο, στα ημιτελικά δεν κατάφερε να υπερβεί το εμπόδιο της Λίβερπουλ, αν και έφτασε ξανά κοντά σε απίθανη ισοφάριση του 5-2 του πρώτου αγώνα, με τον Ναϊγκολάν να σκοράρει δύο φορές στο τέλος της ρεβάνς στη Ρώμη για το τελικό 4-2.

2018-19: Άγιαξ μέχρι τα ημιτελικά - Πόρτο μέχρι τα προημιτελικά

Ο νεανικός Άγιαξ του Έρικ Τεν Χαγκ ήταν η αποκάλυψη της προπέρσινης σεζόν, με τους Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ και λοιπούς νεανίες να «τρελαίνουν» την Ευρώπη. Ο «Αίαντας» έπαιξε άκρως θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο και έφτασε δευτερόλεπτα μακριά από τον μεγάλο τελικό, όμως το «buzzer beater» και το χατ-τρικ του Λούκας Μόουρα στη ρεβάνς του Άμστερνταμ του στέρησε την παρουσία του εκεί.



Στους «8» της διοργάνωσης έφτασε και η Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, αποκλείοντας στη φάση των «16» τη Ρόμα. Ωστόσο, η μετέπειτα πρωταθλήτρια Λίβερπουλ την απέκλεισε με το εμφατικό συνολικό 6-1.

2019-20: Λιόν, Λειψία μέχρι τα ημιτελικά - Αταλάντα μέχρι τα προημιτελικά



Η «σταχτοπούτα» του θεσμού Αταλάντα και η Λειψία στην δεύτερη παρουσία της στο θεσμό έκλεψαν τις εντυπώσεις πέρυσι, με την πρόκρισή τους στα προημιτελικά και στα ημιτελικά αντίστοιχα. Αμφότερες αποκλείστηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν, στη διοργάνωση που η τελική της φάση διεξήχθη με μονά παιχνίδια σε μορφή Final-8 λόγω πανδημίας.

Eντυπωσιακή πορεία μέχρι τα ημιτελικά σημείωσε και η Λιόν, η οποία απέκλεισε διαδοχικά Γιουβέντους (στους 16) και Μάντσεστερ Σίτι (στους 8), παρά το γεγονός ότι στη Ligue 1 δεν βρισκόταν καν στην εξάδα κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Στον ημιτελικό η Μπάγερν σταμάτησε την πορεία της ομάδας του Ρούντι Γκαρσία (3-0) για να φτάσει στη συνέχεια στον τίτλο.

2020-21: Πόρτο, Ντόρτμουντ μέχρι προημιτελικά

Τη φετινή σεζόν, η Ντόρτμουντ επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια στα προημιτελικά και η Πόρτο μετά από δύο, ωστόσο αμφότερες γνώρισαν τον αποκλεισμό από Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι αντίστοιχα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube