Διαβάζω την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ για την επιλογή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας να ορίσει τον διαιτητή Χριστόφορο Ζωγράφο στο ματς της Κυριακής Κέρκυρα-ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο το ύφος της ανακοίνωσης που με κάνει να ανησυχώ. Υφος που δεν μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη ΠΑΕ και που παραπέμπει σε φιλοσοφία και στρατηγική ξένη με αυτή που στην πορεία της έχει υιοθετήσει -προς τιμήν της- η διοίκηση Ντέμη Νικολαΐδη. Ανησυχώ περισσότερο για κάτι που είχα γράψει από αυτήν εδώ τη στήλη, πριν από λίγο καιρό. Την περίπτωση δηλαδή η ΑΕΚ να πέσει στην παγίδα που λέγεται διαιτησία με αποτέλεσμα να βλέπει το δένδρο αλλά να χάνει το δάσος. Γεγονός που θα την οδηγήσει στον πλήρη αποπροσανατολισμό της.

Το είχα γράψει και τότε και το επαναλαμβάνω και σήμερα, προβλέποντας την αλλαγή ρότας της διοίκησης, ότι θα προτιμούσα να αποδειχθώ κακός μάντης, παρά μάντης κακών. Με την ανακοίνωση αυτή πολύ φοβάμαι ότι αποδεικνύομαι τελικά μάντης κακών.

Με την υπόθεση ελληνική διαιτησία ασχολείσαι συνολικά και συγχρόνως συγκεκριμένα, με θέσεις και προτάσεις, ή δεν ασχολείσαι καθόλου. Το επιλεκτικά ούτε σε τιμά ούτε σε διαχωρίζει. Ούτε συμμάχους εξασφαλίζεις με αυτήν τη μέθοδο. Πολύ εύκολα -και με το δίκιο του- θα βγει κάποιος και θα σου πει ότι έκανες το θέμα γαργάρα στο ματς με τον Αρη, τότε που ευνοήθηκες από τη διαιτησία. Το βγάλε μια ανακοίνωση προειδοποιητική, πρόεδρε, παραμονές ενός κρίσιμου παιχνιδιού για να μη μας τη φορέσουν, όχι μόνο δεν σώσει την κατάσταση, αλλά σε τοποθετεί στην ίδια μοίρα από αυτούς που θέλεις να ξεχωρίσεις και που έφτασαν τα πράματα σε αυτό το χάλι.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ αναρωτιέται στην ανακοίνωσή της με ποια κριτήρια επελέγη για έναν αγώνα αυτής της κρισιμότητας για τις δύο ομάδες ένας διαιτητής που βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις των 25 διαιτητών που ορίζονται σε αγώνες της Σούπερ Λίγκας.
Προφανώς με τα ίδια κριτήρια που επιλέχθηκαν σε εξίσου κρίσιμα με τα αυριανό παιχνίδι εμπειρότεροι διαιτητές με αποτέλεσμα να κυλήσουν στις τελευταίες θέσεις. Αρα το ερώτημα είναι και θα παραμείνει ρητορικό.

Οσο για το ποια λογική υπαγόρευσε τον ορισμό ενός διαιτητή ο οποίος έχει υποπέσει σε σωρεία σημαντικών λαθών στα επτά παιχνίδια που έχει διευθύνει στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και έχει μείνει εκτός πίνακα τις τελευταίες 40 ημέρες λόγω τιμωρίας, η απάντηση είναι η ίδια λογική που επαναφέρει διαιτητές με εγκληματικό παρελθόν δίνοντάς τους την ευκαιρία να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος.

Συνεπώς η λογική (του παραλόγου) και τα κριτήρια παραμένουν ίδια από την αρχή της χρονιάς. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται να γίνουν σοβαρές αλλαγές με ανακοινώσεις.

Το παρελθόν υπαγορεύει τον κανόνα. Οσες ομάδες κατά καιρούς στην κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος ασχολήθηκαν με τη διαιτησία και δεν διατήρησαν την αυτοσυγκέντρωσή τους στο αγωνιστικό κομμάτι οδηγήθηκαν εκτός στόχων. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι με τις παράγκες και τα dvd κατέληξε τρίτος και καταϊδρωμένος, ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε με τον Δούρο χάνοντας πρωτάθλημα και Κύπελλο! Αυτά για όσους έχουν μνήμη!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube