Στην Ιταλία, με αφορμή το δραματικό περιστατικό στην Κατάνια με θύμα ένα νεκρό αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι μόλις έξι γήπεδα στις τρεις μεγάλες κατηγορίες Σέριε Α, Β, Γ πληρούν τις προϋποθέσεις για ομαλή διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Ολα αυτά έπειτα από την εισηγητική έκθεση του υπουργείου Αμυνας, που έκρινε την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων. Τα γήπεδα που πέρασαν τις εξετάσεις είναι: πρώτο και ασφαλέστερο το «Ολίμπικο», που φιλοξενεί Ρόμα και Λάτσιο, και σαν Ολυμπιακό Στάδιο και όχι Δημοτικό, όπως τα περισσότερα στην Ιταλία, θα ήταν λίγο δύσκολο να μην πληροί τις προϋποθέσεις. Απαραίτητη η διευκρίνιση Ολυμπιακού και Δημοτικού Σταδίου, αφού τα κονδύλια και οι επιχορηγήσεις είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικά.
Εκτός από το στάδιο της Αιώνιας Πόλης, ασφαλή κρίθηκαν: το «Αρτέμιο Φράνκι» της Σιένα, αλλά όχι το… συνονόματο, αυτό της Φιορεντίνα. Τον κατάλογο συμπληρώνουν το «Σαντ Ελία» της Κάλιαρι, το «Ολίμπικο» του Τορίνο, που φιλοξενεί τη Γιουβέντους, το «Μπαρμπέρα», έδρα της Παλέρμο, και τέλος το «Λουίτζι Φεράρις», ιστορική έδρα για τις συμπολίτισσες Σαμπντόρια και Τζένοα.
Ολα τα άλλα, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο ή υπερβολικό, κόπηκαν από τη λίστα των 25 γηπέδων, που σημαίνει ότι οι αγώνες στα… μετεξεταστέα στάδια θα διεξάγονται κανονικά, αφού το Καμπιονάτο αρχίζει και πάλι από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ενώπιον κενών κερκίδων. Χωρίς θεατές το «Σαν Σίρο» ή «Μεάτσα», πείτε το όπως θέλετε, ανάλογα με την ομάδα του Μιλάνου που υποστηρίζετε, χωρίς κόσμο και το «Σαν Πάολο» της Νάπολι. Μεταξύ άλλων, το «Μπεντεγκόντι» της Κιέβο και της Βερόνα, το «Ενιο Ταρντίνι» της Πάρμα, το «Φρίουλι», όπου πρόσφατα ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Ουντινέζε, το ιστορικό και κομψό αρχιτεκτονικά «Ρενάτο νταλ Αρα» της Μπολόνια και τέλος το «Σαν Νίκολα» της Μπάρι και το «Βία ντελ Μάρε» της Λέτσε.
Οι ομάδες χάνουν εκατομμύρια. Οπως ήταν φυσικό, διαμαρτύρονται, αλλά πιάστηκαν αιχμάλωτες, μια που η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει ισχύ νόμου, τον οποίο αδυνατούν να προσβάλουν. Ετσι οφείλουν να συμμορφωθούν, προχωρώντας στις απαραίτητες σύννομες προσθήκες και βελτιώσεις. Επειτα από αυτό, θα ελεγχθούν πάλι και αν αυτή τη φορά πληρούν τα σχετικά, τότε θα είναι σε θέση να ανοίξουν τις πόρτες στον κόσμο.
Αλλη μια τρανή απόδειξη ότι όταν ένα κράτος έχει τη βούληση να επιβάλει, έστω και καθυστερημένα, μέτρα που διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς συμψηφισμούς και πονηρές διαπραγματεύσεις.
Στον τομέα της ασφάλειας των γηπέδων η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία αποδείχθηκε υπανάπτυκτη. Συνέβη το τραγικό περιστατικό και αφυπνίστηκε. Πέρασε αμέσως στη δράση για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Στην Ιταλία χάθηκε (ευτυχώς μόνο) μία ανθρώπινη ζωή. Σαν χθες πριν από 26 χρόνια στη χώρα μας χάθηκαν άδικα 21 ζωές. Είδατε από τότε μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος να αντιδρά ανάλογα; Πότε να προλάβει; Κυνηγάει ακόμη τους κουκουλοφόρους...