Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με τη Λανς και η ΑΕΚ με την Παρί Σ.Ζ. Μπορούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι που λέγεται «Κάντε την Πυθία». Πολύ απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι, το οποίο κατά καιρούς έχουν παίξει πολλοί Ελληνες φίλαθλοι, αλλά και αθλητικοί συντάκτες. Οι κανόνες είναι ως εξής: ρίχνεις μια ζαριά και παίζει πρώτος αυτός που έχει φέρει το μεγαλύτερο νούμερο. Μετά ο παίκτης, αν θέλει να εκτιμήσει καλύτερα την κλήρωση, έχει δύο επιλογές. Η μία είναι η κλασικότερη και δοκιμάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο παίκτης κάθεται πάνω σε ένα καπνισμένο τσουκάλι (που δίδεται δωρεάν με τα ζάρια, ως αξεσουάρ του παιχνιδιού) και ανάμεσα στους καπνούς και τις αναθυμιάσεις μασάει φύλλα αθλητικών εφημερίδων, ως επί το πλείστον αυτά που αναφέρονται στα πρωταθλήματα του εξωτερικού, πιο γνωστά στους κύκλους μιας εφημερίδας ως διεθνή φύλλα. Μασουλώντας, λοιπόν, τα διεθνη αυτά φύλλα φτάνει σε έκσταση και αρχίζει να εκτιμά την κατάσταση. Προβλέπει κινδύνους, προτείνει τρόπους που θα οδηγήσουν την ομάδα στην πολυπόθητη πρόκριση, αναλύει αδυναμίες των αντιπάλων. Συνήθως στο τέλος αυτής της μέθης ο παίκτης πέφτει λιπόθυμος και συνέρχεται την επαύριο του αγώνα. Αν τώρα για δικούς του λόγους ο παίκτης δεν επιθυμεί να φτιαχτεί τρώγοντας φύλλα με τις διεθνείς ειδήσεις, έχει την επιλογή να κάψει τα συγκεκριμένα φύλλα στο τσουκάλι και να επιδιώξει να φτιαχτεί από τις αναθυμιάσεις τους. Εισπνέοντας τον καπνό τους ουσιαστικά εισπνέει τη γνώση τους, άρα πληροφορείται σχεδόν τα πάντα σχετικά με τους προσεχείς αντιπάλους μας. Ετσι, όταν με το καλό λάβει τέλος αυτό το μπουρούχιασμα, δοκιμάζει κι αυτός με τη σειρά του να εκτιμήσει την κλήρωση. Με μπερδεμένα λόγια μάς καθησυχάζει ότι οι ομάδες είναι μάλλον στα μέτρα μας και καταλήγει σχεδόν πάντα με το πάνσοφο «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα παίξουμε».
Μέχρι, λοιπόν, τη 14η και τη 15η του Φλεβάρη, όταν πρόκειται να διεξαχθούν τα δύο αυτά ματς, θα πήξουμε στην ανάλυση. Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Οτι δύσκολα ελληνική ομάδα καταφέρνει να συνδυάσει το δίπτυχο «πρωταθλητισμός» και «μακρά ευρωπαϊκή πορεία». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις –το αντίθετο μάλιστα– ομάδων που ενώ την Τετάρτη ή την Πέμπτη παρουσίασαν πολύ καλή εικόνα στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, στην επιστροφή τους στους αγώνες πρωταθλήματος κατέρρευσαν άψυχες και κουρασμένες.
Αν, μάλιστα, το ματς στο πρωτάθλημα τυχαίνει να είναι και ντέρμπι, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Τελευταίο κλασικό παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός, που μετά τον κρίσιμο αγώνα με τη Ραπίντ ταξίδεψε στο «Κλέανθης Βικελίδης» απλώς για να παραστεί στον αγώνα.
Ας δούμε, λοιπόν, τι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν τις ημέρες εκείνες οι εκπρόσωποί μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παραμονές του πρώτου παιχνιδιού παίζουν και οι δύο ντέρμπι. Η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και ο ΠΑΟ στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Μετά έρχονται τα ματς του πρώτου γύρου με Λανς και Παρί και πριν διεξαχθούν οι ρεβάνς –μέσα σε μία εβδομάδα δηλαδή– η ΑΕΚ ταξιδεύει στην Κρήτη για να παίξει με τον Εργοτέλη και ο ΠΑΟ φιλοξενεί τον ΟΦΗ. Ακολουθούν οι ρεβάνς και, ανεξάρτητα με το ποιος προκρίθηκε ή αποκλείστηκε, το μεταξύ τους ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟ είναι αυτό που κλείνει το «καυτό» δεκαπενθήμερο.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, την ψυχοσύνθεση των ελληνικών ομάδων, το πόσο συνδεδεμένες είναι με τον ομφάλιο λώρο του πρωταθλήματος και πόσο τις επηρεάζει ψυχολογικά, επιμένω ότι τον πρώτο ρόλο θα παίξουν οι εν Ελλάδι επιδόσεις τους. Αυτές θα επηρεάσουν εν πολλοίς την αγωνιστική ευρωπαϊκή συμπεριφορά τους.