Τις τελευταίες μέρες, που η διεθνής κοινότητα των παρατηρητών- αναλυτών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου φτάνει μπροστά στη διαπίστωση ότι η Ιταλία και η Τουρκία, όπως και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κρύβουν κάτω απ’ το χαλί το πρόβλημα της διαφθοράς στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου τους, παρατηρώ την δράση που αναπτύσσουν απλοί Τούρκοι ποδοσφαιρόφιλοι, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε εδώ.
Τι κάνουν οι Τούρκοι; Το απλό: Φτιάχνουν στην πραγματικότητα μια οργάνωση που θα διεκδικήσει την επιστροφή του καθαρού ποδοσφαίρου στον τόπο τους, η οποία επιχειρεί να αναγκάσει τις κρατικές και ποδοσφαιρικές αρχές, πιέζοντας και την UEFA, να καθαρίσουν το πρωτάθλημα από τη διαφθορά.
Του Βασίλη Σαμπράκου
Τι θα πετύχουν οι Τούρκοι απλοί ποδοσφαιρόφιλοι; Σύμφωνα με τους αναλυτές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τίποτα. Δεν τους δίνουν, οι experts που συναναστρέφονται αυτούς που ελέγχουν την ευρωπαϊκή αγορά του ποδοσφαίρου, πιθανότητες των Τούρκων φιλάθλων να πετύχουν κάτι με αυτό τον αγώνα τους.
Εγώ όμως λέω ότι πετυχαίνουν αυτή την εποχή πολλά. Και κυρίως πετυχαίνουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο της χώρας τους. Φωνάζουν με τον τρόπο τους ότι αντιλαμβάνονται καλά τι συμβαίνει και ότι όχι απλώς δεν θέλουν να συνεχίσει να συμβαίνει αλλά και ότι έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν με πράξεις την αλλαγή.
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία σε μια εποχή που η Ελλάδα, δηλαδή η ελληνική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη έχει πλήρως αποδεχθεί τη μοίρα της και μοιάζει όχι απλώς καταβεβλημένη αλλά και πλήρως παραιτημένη. Μοιάζουμε σαν να μην μας αφορά καν το τι ποδόσφαιρο θα βλέπουμε.
Ναι, εννοείται, αυτή την εποχή ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να δίνει πολύ σημαντικότερες μάχες από αυτή του ποδοσφαίρου. Όμως αυτό το πεδίο είναι το ιδανικό γήπεδο για να στείλει μηνύματα ο λαός προς αυτούς που, από κοντά ή μακριά, τον κυβερνούν. Ο Έλληνας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο για να δηλώσει τη στάση του και να βγάλει τα εσώψυχά του, όπως πολύ καλά καταλάβαμε μέσα από την ιστορία του Γερμανία-Ελλάδα στο Euro 2012.
Στις εποχές της δοκιμασίας, λένε τα ιστορικά βιβλία που έχω προλάβει να διαβάσω, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν όλες οι αναφορές σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στα γήπεδά του από την δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Γυρίζω όλα αυτά στο μυαλό μου και προσπαθώ να καταλάβω τι έχουμε πάθει, οι νεοέλληνες, και μένουμε τόσο απαθείς. Τόσο απαθείς, που οι Τούρκοι μπροστά μας μοιάζουν πολύ πιο προχωρημένοι από όσο τα σχολικά βιβλία μας έλεγαν γι’ αυτούς.
Follow @vsambrakos