Αυτό που λέμε ότι το ποδόσφαιρο είναι προέκταση της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απλή υπόθεση.
Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν τόσο στενοί δεσμοί, που το ποδόσφαιρο μιμείται την ελληνική κοινωνία και ειδικά τη δράση των πολιτικών μας, σε σημείο που αποκρύπτουν στοιχεία ή και αν δεν καταφέρνουν το κάνουν με επιτυχία, προσπαθούν να ωραιοποιήσουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr
Τι μάθαμε εδώ και μερικούς μήνες για την κατάσταση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Μέχρι πρότινος η εικόνα που είχε σχηματιστεί ήταν πολύ διαφορετική και κανείς δεν μίλησε, σε καμία περίπτωση για τα πολλά εκατομμύρια του ανοίγματος της θητείας του προέδρου Θόδωρου.
Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος αποφάσισε να μιλήσει μέσω του οικονομικού διευθυντή και να αναλύσει εν τάχει έναν ισολογισμό από τον οποίο προέκυψαν ανησυχητικά συμπεράσματα. Μιλούσαν για ανοίγματα που τοποθετήθηκαν στα 2,5 ή τρία εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του έτους θα έφτανε κοντά στα τέσσερα.
Μιλούσαν ακόμη για έναν παράγοντα που δεν έκανε δα και τίποτε σπουδαίο… Απλά δανείστηκε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από την ΠΑΕ των ΠΑΟΚτσήδων μετόχων, δηλαδή χρήματα του κόσμου και θα τα επιστρέψει λίαν συντόμως. Προφανώς εγείρεται ηθικό θέμα, πέρα από οποιοδήποτε άλλης φύσεως για το οποίο δεν είμαι σε θέση να το εξαντλήσω, ακόμη κι αν έχω δανειστεί την άποψη μερικών νομικών. Μου είπαν ότι όποιος σέβεται τον εαυτό του, από τους μετόχους θα είχε καταθέσει μηνύσεις.
Εγώ, σε πρώτη φάση, ένεκα το ότι ο άνθρωπος που φαίνεται ότι δανείστηκε χρήματα από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε διευκολύνει τόσο την ΠΑΕ όσο και την ΚΑΕ σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, θεώρησα ότι θα πρέπει να υπάρχει διακριτικός χειρισμός. Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει τις αξιώσεις ακόμη και του πιο μικρού μετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που δεν θα ήθελε τα λίγα χρήματα που έχει καταθέσει στην εταιρία να τα διαχειρίζονται νομίζοντας είμαι αφελής.
Αφού λοιπόν το πεπτικό σύστημα δέχθηκε την ανάλυση του ισολογισμού και τον δανεισμό του πρώην παράγοντα, ήρθε η ώρα για το δεύτερο μέρος των αποκαλύψεων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα χρέη, όπως δημοσίως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση του νέου προέδρου με τους μετόχους, είναι πολύ μεγαλύτερο και τα ληξιπρόθεσμα αγγίζουν ή ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Για το συνολικό δε άνοιγμα, φτάνουμε ή ξεπερνούμε τα 20 εκατομμύρια, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά αφορούν στην περίοδο Γούμενου.
Το ερώτημα είναι εύλογο: Τι διαφορετικό συνέβη επί των ημερών της διοίκησης Θόδωρου από τις μέρες του Ιωάννη Γούμενου; Μήπως ρυθμίστηκαν εκείνα τα 11 εκατομμύρια χρεών προς το δημόσιο; Μήπως η εξυγίανση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε και το χρέη του Γούμενου καλύφθηκαν; Όχι, είναι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις.
Δυστυχώς όχι. Μεγαλύτερη είναι η δυστυχία που φέρνουν όλα αυτά τα χρέη, καθότι οι αγελάδες έπαψαν να είναι –εδώ και καιρό- παχιές. Κι αυτό σημαίνει ότι τα χρέη από μια διοίκηση, η οποία εισέπραξε περίπου 80+ εκατομμύρια και ξόδεψε 100, είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν από ό,τι τις μέρες του Γούμενου, προ πενταετίας.
Θα μπορούσα να συζητώ επί ώρες για μια διοίκηση που έδιωχνε στα καλά καθούμενα χρήσιμα άτομα (που κακώς είχαν άποψη…) από τη διοίκηση και άλλα, που αποχωρούσαν καταγγέλλοντας διαχειριστικές προκλήσεις και σπατάλες. Θα μπορούσαμε να στήσουμε μια ωραία συζήτηση για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε συγγενείς και φίλους και σε τσάρτερ γεμάτα από γνωστούς. Είναι προτιμότερο να σταθούμε στα νούμερο που δείχνουν ότι όχι απλά κάτι δεν πήγε καλά μετά από μια κρίσιμη απόφαση, αλλά, υπήρχε σωρεία αποφάσεων ή μια στρατηγική που κατάστρεφε οικονομικά την ομάδα και κανείς δεν τράβηξε χειρόφρενο.
Υπήρχε και ένας πρόεδρος που έλεγε μονίμως ότι κάνει λάθη ή ότι στο θέμα των οικονομικών δεν τα κατάφερε ποτέ, αλλά, γιατί δεν τον σταμάτησε κανείς; Γιατί κατακρίθηκαν και εκπαραθυρώθηκαν όσοι άσκησαν αντίθετη κριτική που δεν άρεσε στη διοίκηση του προέδρου Θόδωρου;
Το αν ο πρόεδρος Θόδωρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει είναι αηδίες. Είναι δική του υπόθεση. Κι αν τυχόν αναρωτιέται ότι, μετά από όσα του καταλογίζουν οι δικοί του άνθρωποι, με νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία, μάλλον δεν έχει κάνει τίποτε σωστό, όχι δεν είναι έτσι. Πολλά κατάφερε κι ας μην πανηγύρισε έναν τίτλο.
Και το πιο σημαντικό ήταν σίγουρα ότι αυτή η ομάδα απέκτησε και πάλι το χαρακτήρα και τη δυναμική που μπορεί να μην της εξασφαλίζει τρόπαια, αλλά, υπάρχει και υπολογίζεται στον ποδοσφαιρικό χάρτη ως ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.
Είπαμε, όμως, στα οικονομικά μείναμε μετεξεταστέοι…