Σε δύο πρόσωπα θα σταθώ και δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον Θόδωρο Ζαγοράκη και το πρώην στέλεχος της διοικήσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Ηλία Βιολίδη.

Του Γιώργου Ζαχαριάδη


Τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με μπάτζετ που θα μειωθούν, με πωλήσεις ποδοσφαιριστών και μερικά ακόμη, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κλασσική ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ που επαναλαμβάνεται.

Ο πρόεδρος Ζαγοράκης παραδέχθηκε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έκανε την εξυγίανση που είχε ως ευαγγέλιό του όταν ανέλαβε. Έκανε πολλά καλά. Είναι θαυμαστό το έργο του και θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η μεγάλη επιτυχία του με τη συσπείρωση, ασχέτως αν βάλλεται εδώ και αρκετό καιρό από οργανωμένους, είναι μοναδική.
Λάθη, παραλείψεις, εσωστρέφεια, πολιτικές που ευνοούν τους δικούς μας ανθρώπους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μια διοίκησης που δεν διεκδικεί μοναδικότητα.

Συμβαίνει σε όλες τις ομάδες και μάλιστα στις περισσότερες ελληνικές συμβαίνουν πολύ πιο μεγάλες χοντράδες.
Εκείνο όμως που αυτός ο πρόεδρος δεν έκανε ποτέ και δυστυχώς εξακολουθεί να τροφοδοτεί σενάρια τα οποία δεν τον ευνοούν και δεν ευνοούν το κλίμα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και την ευρύτερη... περιοχή, είναι να εξηγήσει αν αμοίβεται ή αν προσφέρει απόλυτα αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.

Από διαφορετική αφετηρία θα ξεκινούσε η κριτική στο πρόσωπο του και γενικότερο στην εικόνα του ΠΑΟΚ, αφού θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι εκφράζει και μάλιστα κατέχοντας ηγετικό πόστο, αυτή την ομάδα.

Είτε γιατί δεν ρωτήθηκε, είτε γιατί –κι αυτό είναι το πιο σίγουρο- δεν επιθυμεί ο ίδιος, δεν έχει μιλήσει ποτέ στον κόσμο του ΠΑΟΚ για την προσωπική του σχέση με την εταιρία, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Το έχει οχυρώσει ως ταμπού το οποίο μένει μακριά από τη δημοσιότητα σε αντίθεση με όποια ειλικρινή προσπάθεια καταβάλλει για να ενημερώσει τη βάση του ΠΑΟΚ, δηλαδή τον κόσμο του.
Για τον Βιολίδη θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής:

Καταρχάς δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπως κακώς ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αλλά, για μια –σημαντική ομολογουμένως- διαφορά που προέκυψε από επιταγές οι οποίες δεν εισπράχθηκαν από την εταιρία, αλλά, έσπευσε ο Βιολίδης να τις καλύψει.

Προφανώς υποσχέθηκε και διασφάλισε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι θα λάβει αυτά τα χρήματα.
Θα ήθελα να πω λοιπόν, ότι ο Βιολίδης μένει εκτεθειμένος απέναντι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από επιταγές που δεν πληρώθηκαν κι όχι ότι πήρε χρήματα από το ταμείο που φτάνουν τις 253 χιλιάδες.

Το τραγικό είναι ότι ο πρόεδρος και ο οικονομικός διευθυντής ή ό,τι άλλο είναι αυτός ο Μαυροφρύδης, φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό θέμα που αφορά κυρίως την ηθική τάξη των πραγμάτων.

Μου είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει οικονομικός διευθυντής στο πλευρό του Ζαγοράκη και να μην διευκρινίζονται όσα ακριβώς χρειάζονται για να μην υπάρχει καμία απολύτως γκρίζα κηλίδα στην παρουσία του Βιολίδη.
Τα παραπάνω είναι απόσταγμα όσων υποστηρίζει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την τοποθέτηση Ζαγοράκη και Μαυροφρύδη και όσα υποστηρίζει επισήμως με επιστολή του στον Τύπο, ο ίδιος ο Βιολίδης.

Στην ουσία όμως, ο Βιολίδης, διευκολύνοντας συνολικά τον ΠΑΟΚ με περισσότερα από τρια εκατομμύρια ευρώ, η προσφορά του ήταν τεράστια και είναι άδικο έως τραγικό να τον κατατρέχουν.

Θα πρέπει επίσης να αντιληφθείτε ότι η προσφορά του είναι τόσο μεγάλη που διευκόλυνε τον ΠΑΟΚ για να αποκομίσει τόσο μεγάλα κέρδη που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά τα 235 χιλιάρικα, μπροστά σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πέρασαν από τα χέρια των διοικούντων.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπής και για το τελευταίο ευρώ που αποτελεί άνοιγμα στην παρουσία του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Θα ήθελα να καταθέσω μια – δύο παρατηρήσεις πάνω στα λεγόμενα του προέδρου Θόδωρου:

-Δεν είναι ο ΠΑΟΚ αυτός που θα καθορίσει πόσο θα πουλήσει τους παίκτες που θέλει να πουλήσει και θα τον διευκολύνουν να εξομαλύνει την δυσάρεστη οικονομική του κατάσταση ενόψει ελέγχου της ΟΥΕΦΑ. Η αγορά και μόνον αυτή είναι που θα ορίσει την τιμή του Βιερίνια ή του Κοντρέρας ή όποιου άλλου πωληθεί.

-Θα πρέπει να ορίσουμε το μέγεθος του «πρωταθλητισμού». Όταν μια ομάδα κάνει πρωταθλητισμό είναι μια ομάδα που βγαίνει στην Ευρώπη, δηλαδή καταλήγει στην πέμπτη θέση ή ακόμη και στην τρίτη σε απόσταση 20 βαθμών από τον πρώτο; Όχι βέβαια. Αυτός είναι δήθεν πρωταθλητισμός. Τέτοιο πρωταθλητισμό έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ο πρωταθλητισμός θα σημαίνει όταν μια ομάδα είναι μαζί με μία ή δύο στην κορυφή και κοντράρονται για το πρωτάθλημα. Ή έστω διατηρεί λίγες πιθανότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα, παρακολουθώντας από μικρή απόσταση. Κι αυτό το έχει κάνει ο ΠΑΟΚ.

Αν επιθυμεί να μιλήσει ο πρόεδρος Θόδωρος για μια ομάδα που θα βγει στην Ευρώπη και του χρόνου, μπορεί να χρησιμοποιεί –όπως το κάνει συχνά- τον όρο «ανταγωνιστική».

-Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω: δεν είναι ενιαια η διοίκηση; Αν είναι, τότε γιατί αναφέρθηκε ο πρόεδρος Θόδωρος στους «δύο» Βρύζα και Κωνσταντινίδη, λες και είναι κάποιοι εξωτερικοί συνεργάτες που τους ανατέθηκε να δημιουργήσουν ομάδα με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ; Και μάλιστα, είπε ο πρόεδρος Θόδωρος, ότι στην επικείμενη συνέντευξη Τύπου των «δύο» θα θέσει ο ίδιος το πρώτο ερώτημα.

Εμείς όλοι, μια χαρά καταλάβαμε. Άλλα ήθελε να πει, άλλα είπε κι άλλα εννοούσε...

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει να τους εκθέσει περισσότερο από όσο μένουν εκτεθειμένοι με τις επιλογές τους εδώ και αρκετό καιρό...

Επικοινωνία με τον συντάκτη στο zahariadis@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube